Košarka

Jeremy Lin i 13 ostalih

Pripremili:Vedran Filipović, Dino Brumec • petak, 24.02.2012.
Jeremy Lin i 13 ostalih
Foto: EPA

Najluđa košarkaška liga na svijetu krenula je na Božić, a ritam utakmica do All-Star vikenda u Orlandu bio je, u najmanju ruku, brutalan. Prije atraktivnog i opuštenog vikenda na polovici sezone Sportnet je odlučio pogledati u retrovizor i sažeti što se događalo od Božića do All-Stara.

Evo 14 priča za sve ljubitelje NBA lige za koje smatramo da su obilježile ovu polusezonu. S obzirom na to da je svaka utakmica, svaki trade, svaka momčad jedna priča za sebe, teško se bilo odlučiti za one najrelevantnije. Ipak, neke, kao što je Lin, su bile očite, dok su druge ipak plod onoga što mislimo o najvećem košarkaškom "cirkusu" na svijetu. Ovih 14 priča i pričica moglo je lagano narasti na troznamenkasti broj, a evo i sažetka dosadašnjeg dijela sezone.

Jeremy Lin

Linsanity. Linderella. Tajvansko čudo s Harvarda. Američki su mediji uvijek bili maštoviti: Another Lin Win, New York just keeps Linning, NBA - Where Lin Happens. Sve moguće fraze su potrošene na momka koji se od igrača s kraja klupe prometnuo u zvijezdu, od dečka koji je spavao na kauču do onoga za kojim luduje cijeli New York. Prvih šest utakmica (24,3 poena u prosjeku) odigrao je bolje od Iversona, Jordana, Bryanta, Jamesa, a priliku je dobio slučajno. Knicksi su bez njega bili na 8-15, sada su na 17-18. Diplomirao je na Harvardu gdje baš i ne mare za sport, natjerao je i vodeće američke političare da pogledaju NBA utakmicu, Svjetskog Mira da se ponovno izblamira svojim izjavama, pa čak i gostujuće navijače (Toronto) u ekstazu, i to u trenutku kada clutch tricom potopi njihovu momčad. Hoće li stati? Tko to zna... New Yorku su se vratili Carmelo, Amare, Davis, došao je J.R. Smith, a sebična momčad koja ne igra obranu pretvorila se u contendera za naslov. Najveća priča NBA sezone, vrlo vjerojatno i jedna od najvećih u posljednjih desetak godina.

Lob City

U nastavku pregleda ozbiljnije ćemo se pozabaviti načinom kako je Chris Paul došao u Clipperse, no valja reći kako je s njegovim dolaskom franšiza procvjetala. Već su prvi susreti dali nagovijestiti što čeka gledatelje u Staples Centru. Pick Griffina ili Jordana, lob dodavanje Paula, a protivnički igrači mogu samo gledati kako jedan od spomenutih visokih igrača "jede" obruč. Kada se u taj mix pridodaju Chauncey Billups i Caron Butler, bilo je jasno kako će mogući problem nastati u manjku rotacije u unutarnjoj liniji. Nažalost po njih, Mr. Big Shot se ozlijedio do kraja sezone što je velik udarac njihovim ambicijama. Bez obzira na trenutni omjer (20-11) i položaj (3.) na ultrajakom Zapadu, Clippersi su zbog atrakcija, ali konačno i dobre igre obilježili prvi dio regularne NBA sezone. Možda ih u lipnju čak i prestanemo zvati luzerskom momčadi...

Gallinari postao čovjek odluke

GM Nuggetsa Masai Ujiri zaslužan je za poznati trade Carmela Anthonyja u Knickse kada je u Colorado sletio talijanski šuter Danilo Gallinari. U "Velikoj Jabuci" je pokazao da zna igrati košarku, no početak sezone bio je njegov. Sa točno 17 poena u prosjeku predvodio je Nuggetse koji su igrali sjajnu, brzu i nesebičnu košarku te tada bili na omjeru 15-10. Posebno u sjećanju ostaje predstava s 37 poena u Madison Square Gardenu, no Gallo i dalje liječi svoj gležanj, a George Karl je izgubio kandidata za igrača sezone koji je najviše napredovao.

Luzer si, gubitnik...

Petorka dosadašnjeg dijela sezone

1. Derrick Rose
2. Kobe Bryant
3. LeBron James
4. Kevin Durant
5. Dwight Howard

Od Johna Walla se ove sezona očekivala eksplozija, očekivalo se da bljesne poput Derricka Rosea budući da imaju slične fizičke predispozicije, no kod Wizardsa eksplozije se događaju samo u glavama igrača. Dok je trener bio Flip Saunders, Čarobnjaci su izgledali tragikomično na terenu te im je jedna lopta za igru bila definitivno premalo. Omjer 2-15 sve će reći... Na njegovo mjesto stigao je Randy Wittman, sada to izgleda maaalo bolje (7-26), no Wizardsi su i dalje jedna od najgorih momčadi u NBA ligi.

Službeno najgora su Charlotte Bobcatsi. U jednom dijelu sezone izgubili su čak 16 utakmica zaredom, imali tada omjer 3-26 te bili na sasvim solidnom putu da postanu najgora NBA momčad ikad. Philadelphia 76ersi su sezone 1972./1973. imali omjer 9-73, no Bobcatsi su zbog ove lockout sezone na putu da nadmaše najgori postotak pobjeda i poraza. Michael je bio najveći, već se upisao u povijest, zar mu stvarno treba ovakva blamaža? (S izuzetkom Kembe Walkera).

Može li OKC do kraja?

Koliko god Russell Westbrook bio nesimpatičan, pomalo sebičan i narcisoidan, sve češće upravo on odlučuje utakmice. Protiv Nuggetsa je imao 40 poena i devet asistencija, no kritičari su mu, eto, spočitnuli jer ima previše (?!) poena. U trojcu Westbrook - Harden - Durant nalazi se strahovita napadačka moć dok Perkins i Ibaka odrađuju posao na drugoj strani parketa. Imaju sjajne navijače, najbolji omjer u ligi skupa s Miamijem i što im fali za naslov? Možda trener i možda jedan klasičan killer, klasičan šuter jer Cook i Sefolosha to nisu.

Mavsi – mogu li ponoviti prošlu sezonu?

Dallas je najprije promijenio pola momčadi, a nakon toga je otvorio sezonu omjerom 1-4 i već su se potezala pitanja o starosti i istrošenosti. Dirk Nowitzki i društvo zatim su zaredali s nekoliko pobjeda i malo su smirili strasti. Nakon toga uslijedilo je još nekoliko pobjeda teksaške momčadi i eto je sad opet na vrhu; Mavsi su četvrti na zapadu.

Ipak, ne izgleda baš da će Mavericksi uspjeti ponoviti prošlosezonsko doigravanje, a možda će im i najviše nedostajati Tyson Chandler ili neki igrač tog tipa pod košem. Ali, ni prošle sezone nisu dobivali mnogo šanse pa je Nowitzki malo pokvario plan LeBronu Jamesu o brzom osvajanju naslova u novom klubu.

Spursi i Celticsi rasturaju mlađe kolege

Dobro, Celticsi više ne toliko. Boston ove sezone igra u serijama da je to teško za vjerovati. Najprije su tri zaredom izgubili, zatim četiri dobili, pa opet pet dvoboja uzastopce izgubili. Nakon toga uslijedila je sjajna serija 9-1 pa 1-6 i eto ih sada na omjeru oko 50 posto. Vjerojatno će se domoći doigravanja, a nakon toga zaista mogu dobiti svakoga, prije svega na iskustvo. Teško je uopće zamisliti koliko bi pred desetak godina momčad s Pierceom, Garnettom, Allenom i O'Nealom mogla. Vjerojatno bi osvojili tri naslova u jednoj sezoni. Danas mogu toliko daleko koliko ih "pogura" Rajon Rondo.

Spursi, kao Spursi. Odlična momčad koja će se opet boriti za veliko finale, a doima se da će njihov uspjeh diktirati, prije svega, zdravlje. Tony Parker komotno bi mogao biti proglašen MVP-om lige, Duncan se dobro drži, a treći, onaj argentinski, dio "Velike trojke" više je u bolnici nego na parketu. San Antonio mogao bi pokvariti mnogima planove, a ako im budu naklonjene zvijezde, mogli bi otići i do samog kraja.

Zanimljivi rookieji

Zanimljivi su novaci ove sezone. Kyrie Irving kao prvi pick je i najbolji strijelac ove sezone u NBA ligi među rookiejima i tu sve štima. Ali, primjerice, drugi najbolji strijelac je MarShon Brooks koji je bio tek 25. izbor, a od drugog do osmog picka na ovogodišnjem draftu nitko nema preko deset poena po utakmici. Nije ovo materijal baš kao s drafta 2003., ali ima nekih zanimljivih imena, prije svega Walker, Shumpert, spomenuti Irving te, možda i ponajviše, Ricky Rubio. Ima budućnosti za te igrače u ovoj ligi.

Kobe trpa i trpa, a svejedno je nesretan

Kobe Bryant prvi je strijelac lige, ispred LeBrona i Duranta, a svako malo može se od njega čuti vapaj prema upravi ili nekom drugom. Posljednje upozorenje išlo je klubu koji bi trebao ili mijenjati Gasola ili ga pustiti na miru. Lakersi su jaki, zapravo vjerojatno dosta jači nego što to odaju njihove igre na parketu. Ali, kao da je nestala glad za pobjedama kod njih, kao da su ih oni naslovi iz 2009. i 2010. zadovoljili. Isto tako, doima se kao da je Kobe krenuo od pobjednika prema egoistu. Kao da se opet želi dokazivati. Prešao je Shaqa po broju poena u karijeri, a kao da još malo njegova velika sjena zaklanja sjajnog mladića koji više nije toliko mlad. Je li njegova karijera u polaganom zalasku?

It's always sunny in Florida

Miami Heat najjača je momčad u NBA ligi. To je vrlo vjerojatna činjenica i teško se tome protiviti, koliko god to cjelokupna košarkaška javnost često želi. Okosnica ekipe dobro je poznata, trojac WadeJamesBosh, svi s istog drafta (2003.), svi s jednim ciljem. Da je LeBron želio glamur, otišao bi u New York ili Los Angeles. Došao je po naslov, prošle godine ispriječio se Nowitzki, a ostaje vidjeti hoće li ove sezone trojac slaviti na kraju. U suprotnom, mogle bi krenuti priče o gubitničkom mentalitetu.

Monta Ellis – pobjednik, gubitnik ili žrtva okolnosti?

Sjećate li se priče o Chaunceyju Billupsu iz 2004. i o tome kako je čovjek prvo postao MVP finala, a tek nakon toga je dobio poziv za All-Star? Ili one priče o Samu Casselu, kako je tek jednom došao na tu utakmicu? E, u sličnoj situaciji je i bek Ratnika Monta Ellis, samo što on ima mnogo, mnogo bolje brojke od gore navedenih, a svejedno se o njemu baš izgleda i ne razmišlja kad se radi popis sudionika All-Stara. Kako bi to čovjek mogao promijeniti? Nek iskoristi Billupsov poučak i postane MVP finala. Ili, nek barem Warriorsi konačno uđu u doigravanje.

Potencijalne zamjene Howarda i Nasha

Dwight Howard je sjajan igrač, najbolji centar lige i fizički najdominantniji igrač u NBA-u. No, čovjek se muči sa svojim "psihološkim" stanjem. Vjerojatno zato jer nema "nakita" za njega. U Orlandu ga vjerojatno neće ni biti. Općenito se smatra da su David Robinson ili Hakeem Olajuwon bili bolji igrači od Pata Ewinga, a to je zasigurno potaknuto i onim nakitom s početka odlomka. Da bi Dwight osvojio prsten i izbjegao sudbinu legendarnog centra Knicksa, vjerojatno će morati promijeniti klub. Kamo će otići, to je iznimno otvoreno, ali doima se da bi on otišao i u Mordor koliko želi taj prsten.

Steve Nash u sličnoj je situaciji, a opet toliko različitoj. Mogli bismo srčanog playmakera prozvati "Doktorom košarke" i za sve što je dosad dao košarci, zaslužuje jedan prsten kao krunu sjajne karijere. Kidd i Payton tu krunu su dobili, a za kanadskog razigravača ima sve manje vremena. Možda da ga Phoenix zamijeni u neki klub koji konkurira za naslovi i ima dovoljno mjesta na salary capu... Treba li LeBronu i Wadeu netko tko će ih hraniti loptama?

David Stern u ulozi Rimljana

CP3 je već bio u Lakersima, i Odom, Martin, Scola i Dragič u Hornetsima, Gasol u Rocketsima, ali onda se pojavio David Stern i rekao: "Veto". Naime, nije bio oduševljen činjenicom što Paul diktira nastavak karijere dok još uvijek ima važeći ugovor s Hornetsima. Najzanimljivije u cijeloj ovoj priči jest činjenica da je vlasnik Hornetsa od prošlog prosinca upravo NBA liga koja je momčad kupila od Georgea Shinna dok se ne nađe kvalitetan novi kupac. Ostalo je povijest, Los Angeles je dobio Lob City u Sternovoj priči: "Kako da jaki ne postanu još jači".

Drago Ćosić jedini ravan Kennyju, Barkleyju i Shaquilleu

U novoj sezoni se ludom NBA timu na TNT-u priključio i Shaquille O'Neal, a to znači samo jedno. Smijeh, smijeh i još malo smijeha. LeBron je glavna meta...

A bilo je tu i oklada. Barem se ovoga puta nije ljubio magarac...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • svidov0024.02.2012. u 17:31
    svaka časta ZOVCHE za spominjanje Brandona Roya, prokletstvo portlanda se nastavlja..što zbog ozljeda, draft pickova,i znate već svega
    svidov00
  • Obrisan korisnik24.02.2012. u 15:43
    Bravo Zovche... RIP City do kraja!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.02.2012. u 15:35
    glupi ameri se uvatili ovog lina pa tako i svi ostali nemos vise otvorit neki portal a da ne naletis na 5 clanaka o njemu,i meni je on odlican ali sta je previse previse je
    Obrisan korisnik
  • zovche24.02.2012. u 15:20
    jedini nedostatak ovom clanku je apsolutno najveca (i najtuznija) prica ove sezone, mnog ispred i Lina, a to je da je NBA i košarkaški svijet ostao bez jednog od boljih košarkaša današnjice... brandon roy... vrijedilo ga spomenuti
    zovche
  • Cap_JackSparrow24.02.2012. u 15:12
    "Kamo će otići, to je iznimno otvoreno, ali doima se da bi on otišao i u Mordor koliko želi taj prsten."-svjetski! odvalio sam od smijeha!
    Cap_JackSparrow