Rukomet

Šego, Musa i Gojun najbolji među odličnima

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 27.02.2012.
Šego, Musa i Gojun najbolji među odličnima
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski rukometaši, razasuti Europom, kraju su priveli grupnu fazu Lige prvaka, a u nastavak natjecanja idu CO Zagreb, Veszprem, Ademar Leon, Füchse Berlin, HSV i Kielce, u kojima Hrvati imaju značajne uloge.

Vratar Zagreba iza sebe ima odlični nastavak Lige prvaka, a sa 17 obrana briljirao je protiv Schaffhausena u posljednjoj utakmici grupne faze. No, još su dvojica zavrijedila posebno isticanje, Jakov Gojun, koji je opet bio dobar u oba smjera, dok je Željko Musa pokazao da mu odgovara društvo u Kielceu.

Igrač tjedna

Marin Šego (CO Zagreb): Prvi vratar CO Zagreba i u dvoboju sa švicarskim predstavnikom potvrdio je kako je trenutno u odličnoj formi. Nakon reprezentativne pauze, u sva tri susreta Lige prvaka branio je vrhunski te je, uz kapetana Horvata, sigurno bio i prvo ime subotnjeg susreta u zagrebačkoj Areni, obranivši 17 udaraca igračima Kadetten Schaffhausena.

Ugodno iznenađenje

Jakov Gojun (CO Zagreb): Aktualni prvak Hrvatske nakon pobjede nad Barcelonom nije zaigrao u SEHA ligi već se posvetio posljednjem susretu Lige prvaka prije ždrijeba, ali i same osmine finala ovoga natjecanja. U goste je CO Zagrebu stigao švicarski Kadetten Schaffhausen koji se kući vratio bez pobjede i bodova, a Zagrebov Jakov Gojun našao se u udarnoj sedmorci trenera Ivice Obrvana te se na koncu, osim u obrani, iskazao i u napadu postigavši pet pogodaka.

Željko Musa (Kielce): U najvažniji bod Kielcea u dosadašnjem tijeku Lige prvaka, protiv Čehovskih Medveda, Musa je ugradio šest golova iz šest šuteva, a navijači Kielcea znali su to nagraditi te su mu dali visokih 4,5 na klupskoj internetskoj stranici. Musa je bio jedini stopostotni strijelac poljske momčadi te je time natuknuo da mu nakon dobrih slovenskih godina slijede još bolje u Poljskoj.

Forma u usponu

Petar Metličić (Celje PL): Bivši hrvatski reprezentativni kapetan još je jednom pokazao kako i dalje igra rukomet na visokoj razini. Proteklog tjedna, u derbi susretu slovenske lige protiv aktualnih prvaka i sudionika osmine finala Lige prvaka, Cimosa iz Kopra, Metličić je odigrao odličnu utakmicu. Zabio je i pet pogodaka u važnoj pobjedi, kojom su Cimos praktički isključili iz borbe za obranu naslova. Celje PL za vodećim Gorenjem trenutno zaostaje tri boda, a već u srijedu 29. veljače na svom parketu očekuje ih još jedan derbi, protiv glavnog konkurenta za naslov prvaka, ekipe iz Velenja. Celjani su prošli tjedan saznali i protivnika u četvrtini finala Kupa pobjednika kupova, a mjesto u polufinalu kroz dvije utakmice tražit će preko portugalske Benfice.

Venio Losert (Ademar Leon): Momčad Ademar Leona proteklog je tjedna zaigrala susret 19. kola španjolskog rukometnog prvenstva u kojemu je stigla do nove pobjede i bodova ponajprije zahvaljujući obranama hrvatskog reprezentativnog vratara u posljednjim minutama susreta. Sakupio je Losert ukupno 16 obrana u susretu uz odličnih 55% obrana. Posljednje kolo natjecanja po skupinama u Ligi prvaka Ademaru je pak u Leon dovelo Pick Szeged koji se kući vratio poražen čime su Španjolci samo potvrdili svoje treće mjesto u skupini D.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): Momčad HSV Hamburga, branitelj naslova prvaka Njemačke, protekli se tjedan potpuno posvetila Ligi prvaka, dok u Bundesligi nije bila zaposlena. Rukometaši Hamburga u Skoplju su, naime, zaigrali protiv domaćina, Metalurga, te su osigurali pobjedu s dva pogotka razlike. Najbolji strijelac u momčadi Hamburga bio je hrvatski srednji vanjski, Domagoj Duvnjak, koji je ukupno postigao pet pogodaka, a svojim četvrtim u 21. minuti za izjednačenje 10:10 upisao je ujedno i svoj 450. pogodak za HSV.

Ivan Ninčević (Füchse): Ninčević je već standardno jedan od najboljih pojedinaca berlinskih Lisica što je dokazao i u proteklih tjedan dana u dva susreta u kojima je nastupio. U prvenstvenom dvoboju kod Wetzlara s pet je pogodaka sudjelovao u pobjedi, no, važniji je bio njegov učinaka u susretu Füchsea i Silkeborga u posljednjem kolu skupine B Lige prvaka. Berlinski sastav upisao je minimalnu pobjedu, kojom je osigurao prolaz u iduću fazu natjecanja, a Ninčević je protivničkog vratara svladao pet puta.

Zlatko Horvat (CO Zagreb): Nakon velike pobjede nad Barcelonom rukometaši Zagreba cijeli su se tjedan pripremali za posljednji susret natjecanja po skupinama u Ligi prvaka. Naime, u goste im je stigao švicarski Kadetten Schaffhausen kojemu je dvoboj sa Zagrebašima bio itekako važan za prolaz u daljnju fazu natjecanja. Zagrebaši su na koncu upisali novu pobjedu, a kapetan Horvat ponovno je bio jedan od najboljih i nejefikasnijih Zagrebovih igrača na terenu, točnije, onaj pravi junak koji je hrvatskog prvaka odveo do konačne pobjede. S osam postignutih pogodaka zaradio je, uz titulu junaka i onu za najboljeg strijelca susreta te sa 69 postignutih pogodaka dijeli prvo mjesto ljestvice strijelaca Lige prvaka sa Sulcom, ispred Hansena koji ima 68.

Damir Bičanić (Chambery): Iako Chamberyju baš ne ide sve po planu, Bičanić je iznad razine ostatka momčadi. Hrvatski lijevi vanjski odradio je sjajnu utakmicu sa svojim Chamberyjem u 10. kolu Lige prvaka i u pobjedu ugradio osam svojih golova. Francuzi su s uvjerljivih 40:19 svladali Bosnu, no ni to nije bilo dovoljno za četvrto mjesto tablice "Zagrebove" skupine i nastavak u Ligi prvaka. Prije te utakmice, Bičanić i suigrači uspjeli su ispasti i iz Coupe de France, u Parizu su poraženi s 26:29, a Bičanić je postigao vrlo solidnih šest golova.

Hrvoje Batinović (Split): Nakon što je razočarao protiv Buzeta pred dva tjedna, Batinović je u napornom prošlom tjednu opet bio sjajan. Visoku pobjedu od 38:26 njegov je Split upisao u Varaždinu, u što je hrvatsko reprezentativno lijevo krilo ugradilo čak 12 golova, uz postotak šuta 71 posto. Odmah idući dan su Splićani sami sebi napravili medvjeđu uslugu i pristali u Velikoj Gorici odigrati susret kao domaćini. Neslavno su izgubili, djelomice i zbog nekih okolnosti koje se ne mogu svrstati pod fair-play, no Batinović je imao vrlo dobrih 7/11.

Na standardnoj razini

Marko Kopljar (CO Zagreb): Desni vanjski Zagreba, nakon što je bio jedan od junaka pobjede nad Barcelonom, čitavog proteklog tjedna borio se ozljedama Ahilove tetive i pucačkog ramena, ali se do dvoboja sa Schaffhausenom ipak dovoljno oporavio da može zaigrati. Kopljar je bez obzira na tjedan bez treninga u subotu ponovno odigrao jednu jako dobru utakmicu, odigravši u oba smjera gotovo svih 60 minuta, dok se u listu strijelaca upisao četiri puta.

Denis Špoljarić (Füchse): Špoljarić je i dalje neizostavan član obrane berlinskog sastava. Proteklog tjedna slavili su u prvenstvenom dvoboju, ali važniji i vrjedniji bio je uspjeh u Ligi prvaka. Füchse je pobjedom nad Silkeborgom osigurao četvrtu poziciju u skupini B pa tako i Špoljarić s nestrpljenjem čeka utorak i ždrijeb osmine finala elitnog europskog rukometnog natjecanja.

Igor Vori (HSV Hamburg): Aktualni njemački prvak, HSV Hamburg, proteklog tjedna nije imao posla u nacionalnom prvenstvu već se potpuno posvetio susretu Lige prvaka i gostovanju kod momčadi Metalurga trofejnog hrvatskog trenera Line Červara. U napetom susretu Hamburg je stigao do pobjede, a hrvatski kružni napadač svojoj je momčadi pomogao s dva postignuta pogotka.

Mirko Alilović (Veszprem): Hrvatski reprezentativni vratar imao je solidnih 34 posto obrana u susretu protiv Atletico Madrida, momčadi iz Španjolske obranio je deset od 29 šuteva. U utorak će Veszprem saznati tko će mu biti protivnik u osmini finala, u bubnju su Sävehof, Metalurg i Ademar Leon.

Marino Marić (CO Zagreb): Momčad CO Zagreba u Regionalnoj je rukometnoj ligi uzela malu pauzu te se nakon susreta s Barcelonom i prve pobjede nad aktualnim prvakom Europe, pripremala za susret desetog i posljednjeg kola u skupini A Lige prvaka. U zagrebačku Arenu stigli su rukometaši Kadetten Schaffhausena kojima je dvoboj sa Zagrebašima bio od velike važnosti za prolaz dalje u osminu finala, a to su pokazali i na terenu. Međutim, aktualni je hrvatski prvak pokazao što zna te je stigao do nove pobjede u kojoj je Marino Marić bio jedan od najboljih strijelaca s pet postignutih pogodaka.

Denis Buntić (Kielce): U posljednjoj utakmici u grupnoj fazi Lige prvaka Buntić je ugradio tri gola iz osam pokušaja, ne baš najsjajnije, ali dovoljno za remi i plasman u osminu finala. Sad Kielce može mirno čekati ždrijeb u utorak, gdje će ga kuglice upariti s Cimosom, Kobenhavnom ili pak – CO Zagrebom.

Robert Markotić (Nexe): Nexeov desni vanjski sudjelovao je u vrlo dobroj utakmici svoje ekipe protiv Metaloplastike iz Šapca, a u pobjedu od 31:23 je ugradio dva gola. Osim toga je imao i tri asistencije, najviše u svojoj momčadi, a jednom je i isključen. U idućem kolu Nexe dočekuje Vardar, a pobjeda je imperativ za ekipu koja želi dohvatiti Final Four.

Forma u padu

Drago Vuković (Lübbecke): Vukovićev Lübbecke nastavlja razočaravati svoje navijače. U prvenstvu su doživjeli novi poraz, 11. ovosezonski. Trenutno su na osmoj poziciji na ljestvici, a zaostatak za sedmim Lemgom veći je od prednosti koju imaju pred 14. TSV Hannover-Burgdorfom. Vuković se proteklog tjedna uklopio u sivilo svoje momčadi, zabio je samo tri pogotka te su pred njegovom ekipom teški dani.

Renato Sulić (Veszprem): Za dva pogotka protiv Španjolaca u posljednjem kolu Lige prvaka hrvatski je pivot potrošio šest lopti. Priliku za popravak dojma Sulić ima u srijedu u mađarskom prvenstvu, na gostovanju protiv Tate. U mađarskom prvenstvu je Veszprem prvi s 34 boda, a na drugom su mjestu vječni rivali iz Pick Szegeda s 31 bodom.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Rukometaši HSV Hamburga, aktualnog prvaka Njemačke, prošli su tjedan uzeli mali predah od Bundeslige te su krenuli u Skoplje na posljednji susret Lige prvaka, dakako, što se natjecanja po skupinama tiče. U zanimljivu susretu s Metalurgom momčad iz Hamburga stigla je do konačne pobjede, a Blaž Lacković u pobjedu svoje momčadi ugradio je jedan pogodak.

Ivan Čupić (Rhein-Neckar Löwen): Hrvatsko reprezentativno desno krilo u posljednje vrijeme nije među istaknutijim pojedincima Rhein-Neckar Löwena. Više prilike na terenu dobiva Groetzki, što se odražava i na njegov učinak, ali i na Čupićevu formu. U prvenstvenom porazu protiv Kiela nije se upisao u listu strijelaca, dok je Groetzki zabio pet pogodaka, što dovoljno govori tko u ovom trenutku ima prednost u sastavu Lavova. Čupićev sastav plasirao se i u četvrtinu finala Kupa EHF-a, a proteklog tjedna saznali su i svog protivnika, bit će to slovensko Gorenje. Prvi susret na rasporedu je 17. ožujka u Velenju.

Klupa, tribina, doktori

Ivano Balić (CO Zagreb): Balić je i dalje van stroja zbog distorzije gležnja. Počeo je lagano trenirati, a pretpostavlja se kako će biti spreman za prvi susret osmine finala Lige prvaka. Zagrebaši su u ponedjeljak otišli na mini pripreme u Poreč, tamo će boraviti osam dana, a u utorak će saznati i protivnika u osmini finala Lige prvaka. Mogući suparnici su im Losertov Ademar Leon, Buntićev i Musin Kielce ili Metalurg Line Červara. U svakom slučaju, kojeg god protivnika CO Zagreb izvukao, očekuj nas dva izuzetno zanimljiva rukometna okršaja.

Tonči Valčić (CO Zagreb): Valčić i dalje igra ozlijeđen. Zbog problema s ramenom ne može sudjelovati u napadačkim akcijama CO Zagreba, ali svoj doprinos pruža u obrani, koliko je to moguće. Valčić je i protiv Schaffhausena odradio svoje obrambene zadaće korektno, čitavu utakmicu pokazivao je kako je željan igre. Njegov bi mogući oporavak za najvažniji dio sezone, završnicu i regionalne SEHA lige, ali i Lige prvaka, bio od velike važnosti za trenera Obrvana i ambicije hrvatskog prvaka.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Protekli je tjedan prošao mirno u redovima Gummersbacha, naime, rukometaši su se pripremali za 22. kolo rukometne Bundeslige te su čekali ždrijeb Kupa pobjednika kupova kako bi saznali svog protivnika u četvrtfinalu. Ždrijeb je odlučio kako će se Gummersbach za nastup u polufinalu boriti sa švicarskim Bernom, a sasvim je sigurno da će kapetan Zrnić na tom putu odigrati važnu ulogu.

Manuel Štrlek (CO Zagreb): Rukometaši Zagreba nakon slavlja u Barceloni nisu bili zaposleni u Regionalnoj ligi već su se okrenuli susretu desetog kola Lige prvaka u sklopu kojeg im je u goste stigla momčad Kadetten Schaffhausena. U konačnoj pobjedi Zagreba hrvatski reprezentativac Manuel Štrlek nije se upisao u strijelce, no odradio je svoj posao u obrani.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.02.2012. u 11:58
    baš mi je drago zbog muse, svi ga pljuju u repki a vidi ga vani kad mu netko da minutažu i šansu kako se igra, barem će mu malo samopuzdanje porasti u poljskoj, skupa s buntićem....samo tako musa,svaka čast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2012. u 15:10
    Ja cijelo vrijeme govorim kako je Šego dobar golman(i odličan dečko) i da mora, uz Alilovića biti izbor za repku za narednih 7-8 godina.A ne za svako natjecanje drugi golmani, gdje to ima.Pogledajte Španjolce, Francuze, Njemce, Dance... 2 golmana su sigurni, a treći kao pričuva neka mlada nada.
    Obrisan korisnik
  • đomla28.02.2012. u 11:45
    "...Odmah idući dan su Splićani sami sebi napravili medvjeđu uslugu i pristali u Velikoj Gorici odigrati susret kao domaćini. Neslavno su izgubili, djelomice i zbog nekih okolnosti koje se ne mogu svrstati pod fair-play..." Nisam baš dobro razumio ovu rečenicu- S obzirom na okolnosti kakve su bile... [više na forumu]
    đomla
  • Obrisan korisnik28.02.2012. u 00:14
    Zašto uporno trpaju Metličića, Špoljarića i Sulića u repku kad su se već odavna oprostili od iste!?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.02.2012. u 23:27
    Ono što Šego radi u zadnje vrijeme se rijetko viđa. Skida puno zicera i to uopće više nije slučajnost. Kad gledam ovu hrpu odličnih igrača, samo se nadam da ćemo u budućim generacijama imati ovolik broj igrača top klase... ISto mi je jako drago čut dobre vijesti o Metličiću, živoj legendi našeg... [više na forumu]
    Obrisan korisnik