Zimski sportovi

Vancouver i Nashville pojačani po naslov?

Ivan Dominik • utorak, 28.02.2012.
Vancouver i Nashville pojačani po naslov?
Foto: EPA

Završen je zimski prijelazni rok u najjačoj ligi svijeta u hokeju što je bio posljednji trenutak za sve klubove da se pojačaju, budući da uskoro kreće doigravanje. Najbolje su poslove napravili Nashville Predatorsi, a odmah iza njih i Vancouver Canucksi, San Jose je pomladio veteransku ekipu, dok je nekoliko braniča promijenilo svoje sredine. Najveća priča prvog ovogodišnjeg tradea, Rick Nash, nije imao sreće s pronalaženjem novog kluba.

Mnogi poslovi oko osvježavanja, nadopunjavanja i pojačavanja kadra uoči nadolazećeg doigravanja bili su vruća tema dana u NHL-u. Nekoliko je poznatih igrača promijenilo svoje klubove, rosteri će zbog toga izgledati drukčije pa se može očekivati i drukčija igra te zanimljiva liga do kraja regularnog dijela. Zanimljivo, vodeća momčad Istoka, za razliku od one na zapadu, nije ostvarila niti jedan zvučniji trade.

Braća Kosticin ponovno zajedno, Canucksi jačaju obranu

Najaktivnije ekipe u ovom prijelaznom roku bile su Vancouver Canucksi i ambiciozni Nashville Predatorsi, koji su ujedno najviše trgovali te napravili dobar posao što se tog dijela tiče. Predsi su ponovno spojili braću Kosticin koja je zajedno igrala u Montrealu do Sergejeva odlaska u Grad Countryja. Bjeloruska braća će sada ponovno dijeliti led, a stariji Andrej je iz Habsa došao za dva izbora na sljedećim draftovima.

Stariji zvučniji tradeovi

Od razmjena koje su se dogodile ranije u veljači treba izdvojiti Jeffa Cartera, koji je kao i većina igrača Jacketsa "pobjegao" iz Columbusa te prešao u Kingse iz kojih je došao Jack Johnson. Marek Zidlicky je pojačao Devilse, a Wojtek Wolski Pantherse. Kyle Quincey se vratio u Detroit, Steve Downie otišao u Colorado, a Erik Christensen je Rangerse zamijenio Wildom. Antoine Vermette je novi stanovnik grada Phoenixa, Pavel Kubina Philadelphije, dok je veteran Hal Gill dres Canadiensa zamijenio onim Nashvillea. Dominic Moore je iz istočne Tampe otišao u zapadni San Jose, a iz Dallasa je u Flyerse otišao Nicklas Grossman.

Osim toga, Predatorsi su svom treneru Barryju Trotzu doveli i dosadašnjeg američkog napadača Buffala, Paula Gaustada te niski pick za prvi izbor ovogodišnjeg drafta. Obzirom na razočaravajuću sezonu u kojoj su u momčad uložili mnogo, Sabresi se vjerojatno okreću sljedećoj sezoni u kojoj, budući da u doigravanje neće ući, očekuju priključivanje vrhunskog mladog igrača fantastičnom mladom Fincu Joelu Armiji koji bi dogodine trebao doći iz Assat Porija.

U zapadnoj je Kanadi gotovo u potpunosti promijenjen izgled Vancouvera. Zbog napadača Andrewa Gordona, koji je dosad bio u Ducksima su se Canucksi odrekli braniča Sebastiana Erixona. Canucksi pojačavaju i obrambeni dio linija pa su iz Columbusa doveli specijalista za obranu, iskusnog Šveđanina, Samuela Pahlssona, za kojeg su dali dva četvrta picka. Dres Canucksa će ubuduće nositi i rookie Zack Kassian, koji je pridošlica iz Sabresa, dok je očito da Buffalo skuplja mlade i vrsne igrače jer je u njihov klub došao odlični novak Cody Hodgson

Četvrto pojačanje Kanađana je također iz Buffala koji su zamijenili perspektivnog braniča Marca-Andrea Gragnanija, vrlo dobrim i čvrstim Nijemcem Alexanderom Sulzerom. Vancouver je tako podosta izmijenio svoju momčad, koju će sada ponovno trebati uigrati za što je potrebno vrijeme, no zahvaljujući braći Sedin je taj klub i dalje među glavnim favoritima za Stanley Cup. Nashville sada s pravom može ciljati visoko jer su jakoj, uigranoj i odlično komponiranoj momčadi pridodali dva vrhunska hokejaša s kojima, uz Pekku Rinnea na vratima, mogu dospjeti jako visoko.

Tampa dovela braniče, a San Jose pomladio momčad

Lightening je nakon gubitka nekolicine važnih prvotimaca odlučio otići u kupovinu pa su na Floridu tako dospjeli isključivo braniči, što je toj ekipi i potrebno s obzirom na solidne golmane, ali i jako lošu bekovsku igru ove sezone. Iz Detroita je za izbore doveden bivši igrač Jacketsa Mike Commodore, a za napadača Cartera Ashtona je stigao, također branič, Keith Aulie iz Toronta. Zamjenu bekova napravili su Boltsi s Ottawom u pravcu koje je otišao Matt Gilroy, koji će Senatorsima zasigurno biti veliko pojačanje za doigravanje, a Tampa je zato dobila Briana Leeja.

Veliku zamjenu od čak pet igrača napravili su San Jose i Colorado. Momčadi Sharksa je potrebna mlada krv pred kraj prvog dijela natjecanja jer je ekipa puna veterana već dosta umorna i potrošena. Avalanche je stoga dobio napadače Jamieja McGinna, Mikea Connolyja i Michaela Sgarbossu, sve redom napadače. U suprotnom su pravcu poslani T.J. Galiardi, Daniel Winnik te jedan pick.

Razmjena bekova Wilda i ostalih, dobro poslovanje Bruinsa

O(p)stanak Ricka Nasha

Saga oko promjene kluba jednog od najboljih igrača današnjice je završena. Rick Nash barem do kraja sezone ostaje u Columbusu kojeg su napustili brojni igrači. Nash je izjavio kako želi otići i naći sreću u drugom klubu, međutim nije bilo konkretnih ponuda za njegove (pre)skupe usluge. Najbliži je bio Rangersima i Predatorsima, želio ga je Toronto i Vancouver, a ozbiljni nisu bili Boston i San Jose. Nash će trade morati tražiti na ljeto te se nadati kako mu ovog puta neće na put stati drukčiji planovi klubova, domaći GM ili pak salary cap.

Minnesota Wild je svoj kadar osvježila s dva nova braniča. Priuštili su si u Minnesoti rješavanje Grega Zanona, koji je pojačao Boston, a u Wild je došao Steve Kampfer. U razmjeni s Edmontonom su dobili Toma Gilberta za Nicka Schultza, a to su sve zamjene igrača sličnih ili jednakih kalibara.

Boston je osim novog braniča u svoje redove doveo i još dva dobra igrača, a trgovao je s NY Islandersima u razmjeni braniča i napadača. Bruinsi su tako postali veteran Brian Rolston i bek Mike Mottau, dok su novi Islesi Marc Cantin i Yannick Riendeau.

Chicago u potrazi za formom i bekovima, novi vratar u Ottawi

Blackhawksi pružaju sve lošije igre u posljednje vrijeme, naročito u obrani koju gotovo bez ičije pomoći drži reprezentativni kanadski par Keith i Seabrook. Stoga su čelnici Hawksa odlučili dovesti jednog dobrog beka, a riječ je o poznatom tamnoputom Šveđaninu Johnnyu Oduyi, koji je stigao iz Winnipega, odnosno bivših Atlanta Trashersa. Zbog njega se klub iz Vjetrovitog grada odrekao dva dobra izbora na draftu.

Druga je vijest da je Chicago dao braniča Johna Scotta za niski pick, što i nije neka vijest, međutim, Scott je novi član Rangersa koji unatoč jednom od lošijih napada lige i dalje pojačavaju bekovske parove koji su zasad uz Lundqvista najbolja karika momčadi. Rangersi osim ovog nisu dovodili nikakva pojačanja, nego su se dapače, odricali respektabilnih pojedinaca.

Ottawa je zbog ozljede prvog vratara Craiga Andersona bila primorana naći zamjenu Robinu Lehneru pa je tako iz St Louis Bluesa za izbor druge runde drafta iduće godine, doveden mladi golman Ben Bishop, koji će vrlo vjerojatno odmah u AHL, barem na neko vrijeme. Anaheim je u najmanje zanimljivoj razmjeni dao Maple Leafsima napadača Dale Mitchella, a zauzvrat je dobio braniča Marka Frasera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!