Košarka

Noć u kojoj je zabio 100 koševa

Piše:Mario Majdić Natrlin • subota, 03.03.2012.
Noć u kojoj je zabio 100 koševa

Prije 50 godina u jednom malom gradiću pored Philadelphije neočekivano se dogodilo pravo sportsko čudo. Danas je ta noć dio NBA legende koliko i njezine povijesti, a nekolicina različitih likova zauvijek je povezana oko jednog 216 centimetara visokog Big Dippera...

Uvalio im je 100 komada, a onda ih zamolio za prijevoz natrag do New Yorka.

2. ožujka 1962. Utrpao im je stotinu poena i zaspao na zadnjem sjedištu.

Kazalo imena

Wilt Chamberlain - košarkaš i vlasnik noćnog kluba
Gary M. Pomerantz - autor knjige WILT, 1962.
Harvey Pollack - direktor odnosa s javnošću za Warriorse
Bill Campbell - sportski komentator
Joe Ruklick - igrač Philadelphia Warriorsa
Darrall Imhoff - rezervni centar Knicksa

50 godina kasnije, svaka sekunda te nezaboravne večeri postala je dio legende. Noć u kojoj je jedan čovjek za 48 minuta zabio 100 poena. Sport, koji je od tada napredovao do razine koju oni nisu mogli ni zamisliti, nikada više nije vidio ništa slično. 22. siječnja 2006. najbliže je što se tome došlo.

25-godišnji Wilt Chamberlain držao je noćni klub u New Yorku. Big Wilt's Small's Paradise. Tamo je živio pa bi na utakmice u Philadelphiju putovao najčešće isti dan. Isti dan bi se i vratio natrag u New York. NBA liga je 1962. brojala svega devet momčadi. Bila je trećerazredni sportski događaj.

"Poznat je bio vic kako bi službeni spiker predstavio igrače, a zatim i svakog navijača pojedinačno", reći će Gary M. Pomerantz.

Chamberlain je 1959. u Philadelphia Warriorse stigao kao "teritorijalni izbor" s obzirom da je u Philadelphiji rođen i odrastao, a na području Kansasa, gdje je pohađao fakultet, nije postojala nijedna NBA momčad. Igrao je svoju treću NBA sezonu i već bio velika NBA zvijezda. Koliko je to uopće bilo moguće za košarkaša u to vrijeme. Za tamnoputog košarkaša u to vrijeme. Čim je došao u ligu postao je najplaćeniji igrač s plaćom od 30.000 dolara godišnje. Vlasnik Warriorsa, Edward Gottlieb, momčad je kupio sedam godina ranije za 25.000.

Prije dolaska u NBA, Chamberlain je proveo godinu dana kao član Harlem Globetrottersa

Noć prije je tulumario, ujutro se ukrcao u vlak za Philadelphiju gdje je i stigao te se susreo sa suigračima. Stvar je bila u tome što Philadelphia svoje utakmice nije nužno igrala u Philadelphiji. Kako bi povećali popularnost i proširili tržište, vlasnici su utakmice nerijetko organizirali u manjim, okolnim mjestima.

I tako je malena, neugledna, smrdljiva dvorana bez ormarića i oštećena klizaljkama hokejaša ušla u povijest. Hershey Sports Arena u gradiću Hershey, stotinjak kilometara udaljenom od Philadelphije. Chocolatetown. Tvornica čokolade bila je zaštitni znak tog gradića. Do 2. ožujka 1962.

Fliper je trebao biti znak

Chamberlain je s društvom vrijeme ubijao u obližnjoj igraonici gdje je rasturao na fliperu. "Mislim da je skupio osam besplatnih igara", prisjeća se igrač Knickerbockersa Dave Budd.

Povijesna 1962.

Wilt Chamberlain igrao je u NBA-u od 1959.-1973. Za Warriorse, 76erse i Lakerse. Osvojio je dva naslova ('67. i '72.). Četiri je puta izabran za MVP-a. 1962. ubilježio je prosjek od 50,4 poena i 25,7 skokova po susretu! U ligi u kojoj utakmica traje 48 minuta, Chamberlain je imao prosjek od 48,5. Odigrao je nekoliko produžetaka, ali ključan je podatak da je od ukupno 3.890 minuta on na parketu proveo 3.882 minute.

"Krenuo sam gađati iz pištolja i nisam mogao promašiti. Ako je postojao nekakav znak da ću imati veliki dan, to je zasigurno bilo to", napominje Chamberlain.

NBA liga i košarka općenito, bile su bitno drugačije. Najlošija momčad te godine imala je prosjek od 110,9 poena po utakmici. Sezona je bila pri kraju. Warriorsi su kao druga momčad lige ugostili NY Knickerbockerse koji su bili posljednji. Nikoga nije bilo briga. Većina newyorških novina nije ni poslala svoje novinare. Harvey Pollack te je večeri bio i statističar i novinar za cijeli niz redakcija. Kasnije je odigrao ključnu ulogu u trenutku koji je ostao zabilježen kao jedan od najlegendarnijih u povijesti košarke.

Dvorana je bila odlično popunjena. Poluprazna. 4.124 gledatelja po službenom zapisniku. Bio je to vrlo dobar uspjeh za Warriorse. Nije bilo baš previše bitno što je većina tih gledatelja u biti došla vidjeti igrače footballa kako igraju košarku uoči te utakmice. Tako je to tada funkcioniralo. Igrači footballa su nakon svoje sezone imali turneje po SAD-u. Igrali su košarku i bili popularniji i bolje posjećeni od NBA utakmica.

Billy Campbell nije mogao znati da će ući u povijest te večeri. Nije ni fotograf Associated Pressa koji je na tu utakmicu došao u privatnom aranžmanu sa sinom. Fotoaparat je ostavio u automobilu. Bio je to jedini fotograf na utakmici. Televizijske kamere nisu bile prisutne.

Ne postoji video zapis utakmice u kojoj je Wilt Chamberlain zabio 100 poena.

Samo Campbellov radio prijenos. Legendarna četvrta četvrtina. Chamberlain je nakon prve imao 23 poena. Na poluvremenu su Warriorsi vodili 79:68, a on je imao 41 ubačen poen. Ništa neobično za Wilta koji je već ranije te sezone zabio 78 poena u utakmici (s tri produžetka), a imao je i nastup od 73 poena u 48 minuta.

Mamurluk koji je ušao u povijest

Slavni trenuci nerijetko imaju i svoje tragičare. Te večeri bio je to Darrall Imhoff. Zauvijek zapamćen kao čovjek kojemu je Chamberlain utrpao 100 poena. Uzalud Imhoff i danas naglašava kako je odigrao svega 20 minuta te večeri. Još teže mu je kad se sjeti da on tada nije ni bio startni centar Knicksa. Bio je to Phil Jordon koji je utakmicu propustio zbog bolesti.

"Nekoliko godina kasnije saznao sam da je u biti bio mamuran", naglašava Imhoff.

Rivalstvo s Russellom

Chamberlainovu karijeru obilježilo je rivalstvo s centrom Boston Celticsa, Billom Russellom. Njihovi dvoboji na parketu rezultirali su, po mnogima, najvećim igračkim rivalstvom u povijesti NBA-a. Iako je Chamberlain nerijetko Russella pobjeđivao u statističkim kategorijama, Russellove momčadi slavile su u sedam od osam serija doigravanja protiv Chamberlainovih momčadi. Russell je u svojoj karijeri osvojio 11 NBA prstena.

Izvan parketa njih dvojica bili su odlični prijatelji. 1960. Chamberlain je upravo protiv Russella uhvatio 55 lopti i tako postavio NBA rekord koji stoji i do danas.

Uzalud mu je to sad. Kao što su i tada bili uzaludni svi pokušaji Knicksa za zaustave Chamberlaina. Imhoff se nakupio prekršaja. Prisjeća se kako je dobacio sucima: "Dajte mu 100 poena i hajdemo kući." Mijenjali su se na njemu i Cleveland Buckner i Dave Budd, ali ništa od toga. Knicksi su na njemu često držali i tri igrača. Chamberlain je nastavljao puniti njihov koš.

Organizatori i navijači ubrzo su postali svjesni što se događa. Službeni spiker, Dave Zinkoff, krenuo je naglas brojati njegove koševe. Završnica je bila kaotična. Kako bi ga spriječili da dobije loptu, Knicksi su stalno radili prekršaje na Chamberlainovim suigračima. Warriorsi su što prije željeli stići do posjeda lopte i dati je Chamberlainu pa su brže-bolje i sami radili prekršaje. Warriorsi su imali ugodnu prednost i igrači Knicksa i danas tvrde da su trebali ubaciti u manju brzinu. Warriorsi uzvraćaju naglašavajući da im je trener Frank McGuire, izvadio većinu startera.

Knicksi su namjerno i što su više mogli razvlačili svoje napade i dodavali se bez namjere da šutiraju. "Da je netko u tom trenutku ušao u dvoranu pomislio bi da Knicksi vode, a mi njih pokušavamo uhvatiti", izjavio je igrač Warriorsa, Paul Arizin.

Dva puta je Chamberlain u tom napadu promašio šut koji mu je trebao donijeti 100 poena. Oba puta skok u napadu ugrabio je njegov suigrač Ted Luckenbill (odigrao tri minute). Treći put lopta je došla do zamjene Joea Ruklicka. Chamberlain se oslobodio svojih čuvara pod košem i Ruklicku dao znak da mu doda. Ostalo je povijest. Bila je to jedina Ruklickova asistencija te večeri. Najpoznatija u njegovom životu.

"Sramim se što sam u tom trenutku napravio. Otišao sam do suca i rekao mu 'ne zaboravi mi upisati ovu asistenciju'", priznaje Ruklick.

Najlošiji kad ga nitko nije čuvao

Wilt Chamberlain je 2. ožujka 1962. zabio 100 poena šutirajući 36/63 iz igre. Imao je 25 skokova i odigrao svih 48 minuta, ali zvijezde večeri bila su slobodna bacanja.

Chamberlain je poznat kao možda i najlošiji šuter "s linije" u povijesti NBA-a. U karijeri je imao prosjek od 51,1% ubačenih slobodnjaka. U sezoni '67./'68. prosjek mu je pao i na 38%. U Hersheyju je te večeri šutirao 28/32. 87,5%!

"Nikad mi nije bilo jasno zašto je tako loše šutirao slobodna bacanja, ali te večeri je bio fantastičan", izjavio je Campbell. Chamberlain je kasnije priznao kako mu se s vremenom uz njihovo izvođenje stvorila psihička blokada. Možda jednostavno nije mogao šutirati bez trojice igrača koji se vješaju po njemu. Mogao je stomatolozima poslužiti kao kalup. Nakon utakmice novinarima bi pokazivao otiske zubiju svojih protivnika

Prema određenim izvorima prekid utakmice trajao je oko devet minuta nakon čega je dovršeno preostalih 46 sekundi. Warriorsi su slavili 169:147. Nikoga nije bilo briga. Chamberlain se probio do svlačionice gdje se nalazio i spomenuti fotograf koji je, prema Pollacku, otrčao do automobila po fotoaparat. Nije znao što slikati. Pollack je od novinara Jima Heffernana uzeo komad papira i na njemu napisao brojku 100. Odnio je do Chamberlaina koji je sjedio na klupi i rekao fotografu da ga fotografira.

Fotografija je to koja je postala "spomenik kulture". Praktički jedini vizualni dokaz te čarobne večeri u Hersheyju.

Poznato je kako se Chamberlain iste večeri u New York vratio s automobilom. S igračima Knicksa. Prem Chamberlainu, on je spavao na zadnjem sjedištu i kada bi se probudio čuo bi ih kako pričaju da ne mogu vjerovati da im je utrpao 100 poena. Pomerantz tvrdi da je s njim u automobilu bio samo igrač Knicksa Willie Naulls. Naglašava kako je upravo misterioznost vezana uz tu utakmicu ono što je čini toliko čarobnom.

100 poena? Pa? Ipak je to Wilt.

U to vrijeme Chamberlainovih 100 u Philadelphiji nije podiglo previše prašine. Bio je on najdominantniji strijelac svog vremena. Košarka u to vrijeme nije bila u središtu sportskog svijeta SAD-a.

"Ne bih bio ni blizu da nije bilo mojih suigrača", izjavio je tada Chamberlain. "Oni su željeli to koliko i ja. Morali su napraviti puno više od propuštanja otvorenih šuteva. Morali su izbjegavati prekršaje i dodavati mi loptu dok sam pokriven."

Njegov tadašnji suigrač Al Attles, koji je u toj utakmici šutirao 8/8 za 17 poena, nedavno je rekao kako je Chamberlain želio izaći iz utakmice kada je prešao 80 koševa, a Warriorsi su imali sigurnu prednost. Trener McGuire oglušio se na taj zahtjev.

Što je vrijeme više odmicalo, to je ta utakmica dobivala na važnosti. Godinama kasnije, deseci tisuća prilazili bi mu i govorili kako su ponosni što su toga dana bili u Hershey Areni. Dvorani kapaciteta od osam tisuća.

Mnogi su i kao razlog Chamberlainovog uspjeha navodili i labave obruče u Hershey Areni. Djeca bi se po njima vješala za vrijeme dok je dvoranu okupirao cirkus, navodi Pomerantz. Nije se igrala dobra obrana, nije ga imao tko čuvati. Chamberlain je tijekom cijele svoje karijere morao trpjeti kritike i skeptike te se hrvati s reputacijom gubitnika.

Danas je puno lakše razumjeti veličinu Chamberlainovog pothvata i staviti ga u kontekst. Mijenjao je pravila i poimanje košarke. Djelovao je u vrijeme rasne segregacije, igrao je košarku koja je bila ispred tog vremena, rušio praktički sve rekorde. Imao je i mnogo mana, tvrde povjesničari. Egoizam, tvrdoglavost, status "ubojice trenera", sebičnost. Individualne uspjehe nije uspijevao prenijeti na svoju momčad.

Kakav god bio, pružio je svijetu nešto što nitko drugi nikada nije. Kao i uvijek, subjektivnih (pr)ocjena je milijardu. Objektivni ostaju zabilježeni u statistici utakmice i onoj slici iz svlačionice.

Jer video snimke nema. Neke čarolije je možda i najbolje prepustiti mašti.

...

Wilt Chamberlain postao je i ostao jedini centar koji je predvodio NBA u asistencijama ('67./'68.) Drži rekord za najbolji postotak šuta u sezoni (72,7%). Nakon NBA karijere bavio se odbojkom. Preminuo je 12. listopada 1999. od zatajenja srca u 63. godini života. Kao svoju najdražu utakmicu ne navodi onih 100 poena iz Hersheyja već onih 55 skokova protiv Russella.

Gary M. Pomerantz 2009. napisao je knjigu The Devil's Ticket. Istinita priča o zaluđenosti SAD-a kartaškom igrom bridge za vrijeme "Velike gospodarske krize". Opsjednutost bridgeom završila je ubojstvom muža jedne bijesne supruge. Tvrdi kako je njegov brak u odličnom stanju.

Harvey Pollack i danas radi kao statističar za Philadelphia 76erse. Bio je ključan čovjek u razvoju te grane u sklopu NBA košarke. Zaslužan je za uvođenje blokada kao službene statistike i podjele skokova na napadačke i obrambene. Uveo je niz naprednih kategorija. Svake godine izlazi statistički godišnjak s njegovim imenom. Tvrdi da je Chamberlain bilježio dvoznamenkaste brojke u pet različitih kategorija. 9. ožujka napunit će 90 godina.

Bill Campbell u Philadelphiji je poznat kao "Dekan". Jedan od pionira među sportskim komentatorima. 2005. košarkaška "Kuća Slavnih" uručila mu je nagradu Curt Gowdy koja se dodjeljuje izrazito uspješnim sportskim novinarima i komentatorima. Kao komentator pratio je i Eaglese i Philliese i 76erse. Nikad nije prežalio što nije snimio svoj prijenos utakmice iz Hersheyja.

Joeu Ruklicku je to bila posljednja sezona u NBA-u. Završio je karijeru s prosjekom od 3,5 poena, 2,5 skokova i 0,4 asistencije. Nakon košarkaške karijere bavio se novinarstvom. 2002. NY Times o njemu je napisao priču s naslovom "Fusnota u povijesti nakon 40 godina". Asistencija iz Hersheyja mu je uredno upisana.

Darrall Imhoff je dva dana kasnije, 4. ožujka 1962., dobio ovacije u Gardenu nakon što je Chamberlaina uspio zaustaviti na svega 58 poena. 1968. igrao je za Lakerse kada je u razmjeni sa 76ersima završio u Philadelphiji. U zamjenu za Imhoffa i još dvojicu igrača Lakersi su dobili.... Wilta Chamberlaina.

Dvorana u Hersheyju i dalje je bez ormarića. I dalje je prvenstveno namijenjena hokeju. 76ersi su kupili parket na kojem je Chamberlain postavio rekord. Po komadić parketa dobili su gledatelji utakmice između Sixersa i Warriorsa koja se odigrala 2. ožujka 2012. na 50. godišnjicu ovog velikog sportskog podviga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2020. u 10:08
    kako ih je wilt unistio 100 koseva kao da se igrao s njima, njbolji nba igrač svih vremena nmtko poslije nij ubacio 100 koseva. igralo se u toj staroj maloj dvorani hokejaskoj, nitk nije ni znao da ce ta utakmica uci u povijest, ta dborana postoji dan danas,, ssretnici koji su ztpo gledalinisu vise... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • đomla04.03.2012. u 10:18
    Ne sjećam se kad je Autor (namjerno s velikim slovom) ovog teksta imao ijedan loš članak..Svaki bolji od prethodnog..Nadam se samo da će tako i nastaviti i da će na kraju godine biti par njegovih u Sportnetovom izboru za članak godine.Čudo kako Natrlin ima smisla za pisanje ovih sportskih priča... [više na forumu]
    đomla
  • Obrisan korisnik03.03.2012. u 21:24
    Sve odlično samo mala primjedba.Zkj staviti njegovui sliku iz LAL-a,a ne iz Phi
    Obrisan korisnik
  • madmax1703.03.2012. u 21:02
    Je. Mislim da je u tom intervju izjavio da bi bio gitarista da nije košarkaš i da ga Jadran podsjeća na plave oči njegove Mary :)
    madmax17
  • madmax1703.03.2012. u 21:00
    Uf, video zapis bi bio zlata vrijedan.
    madmax17