Košarka

Povratak Simona, odlični Planinići

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 05.03.2012.
Povratak Simona, odlični Planinići
Foto: Ivana Karačić

Hrvatski košarkaški legionari u proteklom su tjednu ostvarili učinke sukladne očekivanjima, a posebno su inspirativni bili oni na krajnjem zapadu (Španjolska) te istoku (Rusija), no ovotjedni laureat ipak je igrač Široki WWina Darko Planinić koji je bio ključan čovjek u pobjedi nad Zvezdom, te vrlo dobar na gostovanju u Podgorici.

Igrač tjedna

Darko Planinić (Široki WWin): Sjajna partija protiv Zvezde. Bio je najbolji igrač susreta s 20 poena, 12 skokova i jednom asistencijom. U Podgorici je protivnik bio zahtjevniji, pa je i statistika bila nešto siromašnija, deset poena, dva skoka i tri izgubljene lopte, no u obje utakmice šut mu je bio odličan.

Ugodno iznenađenje

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Poslije više od mjesec dana stanke, od 21. siječnja i pobjede nad Cedevitom u Domu Dražena Petrovića u ABA ligi, Simon je odigrao svoju prvu utakmicu u dresu Mrava. Oporavljen od ozljede skočnog zgloba, Zagrebov kapetan je u domaćem porazu od Radničkog (81:76) na parketu proveo 36 minuta i bio dvoznamekast u poenima (19) i skokovima (10). Uz taj double-double, imao je i po dvije asistencije i osvojene lopte, ali i pet izgubljenih lopti.

Lukša Andrić (Galatasaray): Andrić je novu vrlo dobru euroligašku partiju pružio na gostovanju kod Olympiakosa koji je na kraju ipak svladao tursku momčad, unatoč učinku hrvatskog igrača od 15 koševa i šest skokova. U turskom prvenstvu na rasporedu je bio derbi kod Anadolu Efesa, a u pobjedu svoje momčadi Andrić je ugradio šest koševa i odličnih 11 skokova.

Zoran Planinić (Himki): Nije hrvatski branič nastupio protiv Asvela u Eurokupu, no sjajan je bio protiv Spartaka u ruskom nacionalnom prvenstvu. S 20 poena, osam skokova i devet asistencija u 34 minute vodio je svoju momčad do pobjede.

Visoka forma

Drago Pašalić (Helios Domžale): Nastavio je s dobrim predstavama. Nakon Cedevite, i Zlatorogu je udijelio dvoznamenkasti broj poena, 16 za 21 minutu te dodao četiri skoka i dvije blokade.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): Bogdanović je u euroligaškom porazu od Emporio Armanija zabio 14 koševa (1/4 za dva, 1/3 za tri), a Turk Telekomu je usprkos samo jednoj pogođenoj trici iz sedam pokušaja ubacio 22 poena.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Zadranin je u 29 minuta, koliko je proveo na parketu, zabio 12 koševa (šut za dva 3/4, za tri 2/3) te uz to ostvario po dvije asistencije i skoka. Nastavak je to niza vrlo dobrih predstava hrvatskog reprezentativca u posljednje vrijeme.

Luka Žorić (Unicaja): Žorić je u Euroligi odigrao dobru utakmicu. Iako je Unicaja izgubila od Gescrap Bizkaije, hrvatski je košarkaš ostvario 11 poena i isto toliko skokova za 33 minute na parketu. U prvenstvenom porazu od Zaragoze Žorić je ostvario 16 poena i osam skokova.

Hrvoje Perić (Unicaja): Odličnu je utakmicu odigrao Perić u Euroligi. Njegova Unicaja izgubila je od Banićeve Gescrap Bizkaije, a Perić je ubacio 19 poena, uz sedam skokova, ali i pet izgubljenih lopti. U prvenstvu je momčad iz Malage poražena od Zaragoze, a Perić se istaknuo all-round učinkom: četiri poena, sedam skokova i tri asistencije.

Krešimir Lončar (Himki): Dobro je svojih 17 minuta u Francuskoj iskoristio hrvatski visoki igrač. 14 poena i pet skokova ugradio je u 83:79 pobjedu nad Asvelom dok je Spartaku zabio 20 uz četiri skoka za 27 minuta.

Na standardnoj razini

Miro Bilan (Cedevita): Cedevitin centar je i u dva prošlotjedna nastupa bio solidan. Na putu do pobjede protiv Radničkog imao je 12 poena i tri skoka, a u porazu od Maccabija osam poena i pet skokova.

Marko Car (Cedevita): U pobjedi nad Radničkim Car je upisao osam poena (šut 3/9, 2/7 za tricu), pet skokova i četiri asistencije za nepune 32 minute na parketu. Protiv obrambeno jačega Maccabija je šuterski bio još slabiji, ubilježivši deset poena sa samo 3/12 iz igre, a imao je i četiri skoka i pet asistencija za 27 i pol minute u igri.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): Andrija Stipanović je u gostujućoj pobjedi Otto Caserte nad Scavolinijem, u 24 minute igre, zabio tek četiri koša (šut 2/6), no iskupio se s deset skokova, stoga je i on zaslužio pozitivnu ocjenu za svoj nastup.

Jasmin Perković (Cremona): Još jedan Hrvat koji je slavio ovog vikenda u talijanskoj Serie A bio je član Cremone Jasmin Perković, a njegova momčad je lakše od očekivanog svladala Acea Romu. Riječanin je u igri proveo 22 minute i za to vrijeme upisao pet koševa (0/3 za dva, 1/1 za tri), a statistici je dodao i osam skokova.

Ante Tomić (Real Madrid): Unatoč gostujućoj pobjedi nad Montepaschijem iz Siene, košarkaši Reala iz Madrida oprostili su se od Eurolige. U dvoboju s talijanskom momčadi Ante Tomić igrao je samo deset minuta, a ubacio je isto toliko koševa, uz jedan skok. U prvenstvu je, u gostujućoj pobjedi nad Blusens Monbusom, ubacio 11 poena, uz pet skokova.

Marko Popović (Žalgiris): U oproštaju Žalgirisa od Eurolige Pop je talijanskom Cantuu zabio 15 koševa uz pet dodavanja za 22 minute. Nešto manje produktivan bio je u nacionalnom prvenstvu gdje je Lietkkabelisu utrpao 12 uz tri asistencije suigračima.

Roko Ukić (Fenerbahče): Fenerbahče se od Eurolige oprostio porazom u Milanu, a Roko je za 34 minute ubacio 12 poena (2/8 šut za dva, 2/5 šut za tri) i četiri skoka. U tijesnoj prvenstvenoj pobjedi kod Turk Telekoma ostao na četiri koša i dva skoka.

Mario Delaš (Baltai): Žalgirisova filijala uvjerljivo je poražena (86:67) na gostovanju kod Juventusa, a Splićanin je za 25 minuta postigao devet koševa uz pet skokova.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Protiv Zvezde najbrže je ušao u probleme s osobnim pogreškama, no ipak stigao odigrati 24 i pol minute. Uz dosta potrošenih lopti (2/9) imao je tri skoka i pet asistencija. Protiv Budućnosti je igrao 31 i pol minutu, smanjio potrošnju lopti za tri poena, osam skokova, dvije asistencije, dvije ukradene i dvije izgubljene lopte.

Jakov Vladović (Široki WWin): U rutinskoj pobjedi protiv Crvene zvezde isforsirao je šut (šest poena, 0/5 za tricu), no zato nije podbacio u onome što zna još bolje, u skokovima (pet) i asistencijama (sedam). Protiv Budućnosti učinkovitost šuta se popravila (15 poena), no ovaj put imao je samo jedan skok te četiri asistencije, jednu ukradenu i četiri izgubljene lopte.

Fran Pilepić (Široki WWin): Kao i Vladovića, nije ga osobito služila trica protiv Crvene zvezde, ali je zato pogađao kad je bilo najpotrebnije. Prvo u odlučujućoj seriji Širokog, a baš je on završio utakmicu tricom kojom je Široki pobijedio dvoznamenkastom prednošću. Imao je 12 poena, dva skoka, tri asistencije te dvije izgubljene lopte. Uz nešto manje šuteva upisao je deset poena u Podgorici dodavši po tri skoka i asistencije, no dosta ružno su izgledale četiri izgubljene lopte.

Boris Barać (Široki WWin): Zvezdi je ubacio svoju "redovnu porciju" od deset poena za 17 minuta uz pet skokova te po jednu ukradenu i izgubljenu loptu. Minutu više igrao je u porazu od Budućnosti. Pokušao je četiri trice, ubacio jednu i završio s pet poena dodavši dva skoka i dvije ukradene lopte.

Damjan Rudež (Cibona): U vrlo tvrdoj utakmici i Ciboninoj pobjedi sa 61:58 u Ljubljani, Rudež je bio među vodećim strijelcima Vukova protiv Union Olimpije. Imao je 11 poena za nepunih 29 minuta na parketu, dodao je i četiri skoka, a ubilježio je i po pet izgubljenih lopti i osobnih pogrešaka.

Forma u padu

Dontaye Draper (Cedevita): U tjednu za nama Cedevita je ubilježila po jednu pobjedu i poraz u ABA ligi. Na putu do 86:68 protiv Radničkog Draper je bio dobar, ubilježivši 12 poena, tri skoka i dvije asistencije za 29 minuta na parketu, a glavni minus bilo mu je 1/5 u šutu za tricu. No, u porazu od Maccabija nije išlo jednako kvalitetno. Cedevitin razigravač je 32 i pol minute iskoristio za sedam poena (2/9 iz igre, 1/6 za tricu), a imao je i pet skokova, dodajući i jednu asistenciju. Poslije dobrog ulaska u utakmicu, s ranih pet poena, u nastavku ogleda s telavivskom momčadi je sasvim posustao.

Marko Tomas (Fenerbahče): Ostao bez ubačaja na euroligaškom gostovanju Emporio Armanija za deset minuta provedenih na parketu. U turskom prvenstvu nije nastupio na gostovanju kod Turk Telekoma.

Jurica Žuža (Tofas): Velika serija Žuže napokon je stala. Nakon 14 uzastopnih utakmica u kojima je ubacivao deset i više koševa, Žuža je u domaćem porazu od Banvita ostao na samo četiri koša što mu je najlošiji učinak još od listopada prošle godine.

Marin Rozić (Cibona): Nakon što je u ranijem dijelu tjedna izostajao s treninga zbog viroze, Cibonin kapetan je u gostujućoj pobjedi nad Union Olimpijom odigrao samo 11 minuta. U tom razdoblju upisao je tek jedan poen (1/2 iz slobodnih bacanja), promašivši jedini šut iz igre, za tricu, a imao je i po tri skoka i izgubljene lopte, kao i dvije osobne pogreške. Valorizacija je bila negativna, -2.

Marko Banić (Bilbao): Gescrap Bizkaija prošla je u sljedeću fazu Eurolige, a Marko Banić ugradio je u pobjedu svoje momčadi nad Unicajom 10 poena i šest skokova. Nasuprot tome, u prvenstvu je Banićeva momčad doživjela domaći poraz od Barcelone, a hrvatski krilni centar ostao je bez poena u 26 minuta na parketu.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U Euroligi je Anadolu Efes igrao protiv moskovskog CSKA, a Barać u uvjerljivom porazu svoje momčadi nije sudjelovao. U turskom prvenstvu Efes poražen na svom parketu od Galatasaraya, a Barać je za nešto manje od sedam minuta ubacio tek jedan poen.

Mario Stojić (Alicante): U trećem prvenstvenom porazu Alicantea zaredom, ovaj put od posljednjeplasiranog Valladolida, Stojić je ubacio tri poena, uz po jedan skok i asistenciju. Sve to za 17 minuta provedenih u igri svoje momčadi.

Leon Radošević (Armani Milano): Leon Radošević je pokvario savršen skor Hrvata u Italiji, no za "utjehu" mu može poslužiti činjenica da je u porazu svoje momčadi sudjelovao tek četiri minute, bez ikakvog učinka.

Damir Markota (Zagreb CO): Na putu do poraza protiv gostiju iz Kragujevca Markota je bio raspoložen jedino skakački (7). Za 32 i pol minute, upisao je samo tri poena (1/7 iz igre, 0/5 za tricu), a imao je i dvije asistencije, osvojenu loptu i tri osobne pogreške.

Jure Lalić (Krka): U beogradskom porazu od Crvene zvezde slabo je opravdao svojih dvadeset minuta s deset poena i tek jednim skokom uz jednu izgubljenu loptu.

Klupa, tribina, doktori

Dario Šarić (Zagreb CO): Protiv Radničkog je bio u sastavu, ali nije igrao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!