Nogomet

Od Anasa do Anasa

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • ponedjeljak, 05.03.2012.
Od Anasa do Anasa
Foto: Bruno Karadža

Hajduk je uvjerljivo pregazio Kranjčevićevu, a Dinamo jednim pogotkom i neuvjerljivom partijom ubilježio domaće bodove protiv Osijeka...

Daleko od željene lepršavosti

Dinamo je minimalnom pobjedom protiv Osijeka ostao na šampionskom kursu, zadržavši osam bodova prednost pred Hajdukom. No, uz osvajanje novog naslova prvaka, trener Ante Čačić ima tijekom ovog proljeća još nekoliko zadataka koje mora ispuniti ako želi pokazati da je trener i za onaj puno važniji, "jesenski Dinamo"...

Čačić je u karijeri trenirao klubove u kojima je rezultat bio jedino mjerilo uspješnosti, u Dinamu to (nažalost) nije. Serija trenera koja je u Maksimiru osvajala naslove prvaka sugerira kako je ključni faktor u rezultatskoj uspješnosti zagrebačkog sastava ipak snažna momčad stvorena kroz sportsku politiku kluba i općenito financijsku dominaciju u hrvatskim okvirima. Dinamov trener, bio to Čačić, Jurčić, Ivanković, Soldo ili netko peti, u svakoj utakmici Prve lige raspolaže s puno kvalitetnijim i širim kadrom od kolege na suparničkoj klupi.

Dinamovi treneri, stoga, imaju i razne druge zadaće - tijekom jeseni je to prvenstveno dobar rezultat u Europi, a tijekom proljeća razvoj mladih igrača s jedne, te razvoj dopadljive igre s druge strane. Dinamo godinama traži trenera čiji bi nogomet pomogao vratiti navijače na stadion, što se u sadašnjim okolnostima u kojima se nalaze i Dinamo i hrvatski klupski nogomet čini misijom preteškom i za Toma Cruisea.

Početak Čačićevog mandata nije donio pomake u Dinamovoj igri što se atraktivnosti tiče. Osijek je na Maksimiru pa s minimalnih 1:0, u utakmici koja je lako mogla otići i u nekom drugom smjeru da Kelava nije Babiću skinuo loše izvedeni kazneni udarac. Srećom po Modre, jedno od brojnih ubacivanja s krila urodilo je plodom, Pivarić je naciljao glavu Alispahića za 1:0, i za naznaku da Čačićevo inzistiranje upravo na tim ubačajima ima perspektivu. Iako, od Dinama se očekuje da protiv jednog prosječnog Osijeka, posebno na Maksimiru, bude puno dominantniji, efikasniji i sigurniji.

Početak proljeća podsjetio je da je Sammir ipak igrač koji u Dinamu stvara razliku jer nedostaje i njegovih prodora, ali i golova i asistencija. Uzvratni okršaj sa solidnom Istrom 1961 u Kupu nova je prigoda Čačićevoj momčadi za pokazati napredak, jer ne zaboravimo, ovo proljeće je svojevrsna audicija i za Čačića, ali i za dobar broj Dinamovih nogometaša... Od Anasa do Anasa

Nema puno dobrih vijesti vezanih za Hajduk minulih tjedana, pa se tako svaki dobar igrački bljesak posebno cijeni. Još ako je autor tog bljeska čovjek koji vječno izaziva dvojbe o "pogođenoj/pronašenoj investiciji", jasno je zašto je zavladalo zadovoljstvo u hajdučkim redovima. Možda Anas Sharbini ipak ne bude "mrtvi kapital"?

Puno je puta Hajduk dominirao u prvom poluvremenu, ili barem njegovom velikom dijelu, a nije znao materijalizirati svoju prednost uvjerljiv(ij)om prednošću prije odmora. Ne treba ići daleko za takav primjer, dovoljno je vratiti se vikend unatrag i prisjetiti nerealiziranog pritiska protiv Istre. U dodatak da je Hajduk u Kranjčevićevoj često loše prolazio, naročito zadnjih sezona, jasno je zašto je "trica" na poluvremenu u petak poslijepodne bila posebno dojmljiva.

Hajduk je u Kranjčevićevoj u 41. minuti bio na tragu onoga što njegovi navijači gledaju sezonu za sezonom u posljednjih nekoliko godina. Solidno otvaranje utakmice, puno propuštenih prigoda, nijedan ili jedan postignuti pogodak koji rodi nekakvo samozadovoljstvo nakon kojega u pravilu uslijedi kazna iz domaćih redova i novi prosuti bodovi. Opet ne treba ići daleko u prošle sezone, dovoljno se prisjetiti ovosezonskih gostovanja u Zadru, Parku mladeži, Karlovcu, kod Lokomotive ili baš u Kranjčevićevoj u kupu. No, ovog puta Hajduk nije pao u "crnu rupu". Samo dvije minute nakon što ih je šokirao "zalutali metak" u koprodukciji Šovšić - Abdurahimi, Hajduk je uzvratio. I to dvaput već do odmora.

Trener Krasimir Balakov kazao je da je zadovoljan kako je njegova momčad radila na pripremama, što znači da je zadovoljan znanjima koje im je želio prenijeti. Ako su ta znanja ovo kako je Hajduk izgledao u Kranjčevićevoj, Hajdukovci imaju razloga veseliti se proljeću koje možda i neće biti potrošeno uzalud. Ne radi se tu o pogledu prema Dinamu i snovima o tituli koji su i dalje nerealni, ali ako Hajdukova momčad dobije obrise ozbiljne, disciplinirane i "moderne" momčadi koja ne gubi glavu ni kad gubi, ni kad vodi, bit će to više nego što je i jedan Bugarinov prethodnik na Poljudu napravio prošlih godina.

"Milijunsko pitanje" na koje dosad nije našao odgovor ni jedan Hajdukov trener, kako natjerati Anasa Sharbinija da u kontinuitetu igra onako kako je igrao u Kranjčevićevoj, pokušat će ovog proljeća odgonetnuti i Balakov. Ako Hajduk ne bude igrao "od Anasa do Anasa", nego Anas bude kontinuirano prvo ime Splićana, možda će i financijski problemi splitskog kluba izgledati rješiviji.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.03.2012. u 01:02
    cini mi se da ide sve po starom, malo euforije i sad opet pljas, jedino sto vridi oko hajduka je publika i kultura dolazenja na utakmice 10 000 ponovno
    Obrisan korisnik
  • Torca-Dubrava06.03.2012. u 18:04
    ....u krivu si.......ale-ale
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik05.03.2012. u 21:54
    @elkun10. kazes da dva gola zagreba su bile kontre i cisti golovi, pa valjda ako igras utakmicu sezone onda ne primas smijesne golove, ali to mozda sam u krivu
    Obrisan korisnik
  • ElKun1005.03.2012. u 21:06
    Razumko, bio sam na utakmici i Hajduk onako stvarno dugo nije igrao. 2 gola Zagreba su bile dvije kontre koje su zasluženo odradili do kraja i zabili gol. Da bar Hajduk ovako nastavi igrati!
    ElKun10
  • Obrisan korisnik05.03.2012. u 18:47
    moj pogled na dva trenea, balakov prica pricu o najboljoj utakmici otkad je trener, a primi 2 gola od osrednje momcadi, a meni je npr ona sa sibenikom u 1 kolu bila bolja ili kod istre 3-0 ili zagreb doma 4-0, a neka malo ispece ili covjek zaboravlja da je pobjedjivao, a s druge strane cacic, simpa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik