Nogomet

Nepredvidljivi Anas, šansa Splita - Hajduk

Pišu:Vedran Babić, Ante Zovko, Mišo Gulić • petak, 09.03.2012.
Nepredvidljivi Anas, šansa Splita - Hajduk
Foto: Bruno Karadža

Trojica Sportnetovih novinara odgovorila su na pitanja o splitskom i slavonskom derbiju, povratku Bojana Vručine u Koprivnicu te očekivanjima od Anasa Sharbinija...

U čemu je šansa neuvjerljivog Splita protiv "nabrijanog" Hajduka na Poljudu?

Ante Zovko: Možda baš u toj "nabrijanosti". Ne bi bilo prvi put da Hajduk zakaže kad najavljuje velike stvari. Na Poljudu je nerijetko u kratkom roku zavladala depresija nakon euforije. U Splitovim redovima usto je i dosta bivših Hajdukovaca koji protiv svoje bivše ili nesuđene momčadi uvijek imaju motiv više, primjerice kao u slučaju napadača Duje Čopa i Ante Rebića.

Mišo Gulić: Možda ću zvučati zločesto, no najveća šansa Splita u gradskom derbiju je - Hajduk. Naime, poznato je kako Bili vole poletjeti nakon jedne dobro odigrane utakmice i kako potom redovito uslijedi bolno prizemljenje. Neuvjerljiv je u odnosu na jesen Portugalac Ruben Lima, oba gola Zagrebaša su stigla po toj strani, a veliku sigurnost ne ulijeva niti druga strana, stoga bi i to mogla biti jedna od prilika za Crvene. Za razliku od prijašnjih obračuna, ni Splitu ne cvjetaju ruže, stoga sumnjam u njihove mogućnosti.

Vedran Babić: Splitova šansa je u tome što je u sva tri prethodna međusobna dvoboja s Hajdukom kroz ovu i prošlu sezonu igrao dobre utakmice. Na Parku mladeži dvaput je osvojio bod, mogao je čak i više, a na Poljudu prije točno godinu dana je poveo i onda ipak izgubio s 3:1. Važnost i težina koju sa sobom nose gradski derbiji očito izvlače nešto dodatno iz Splitovaca. S druge strane, Hajduk se u gradskim i dalmatinskim derbija uglavnom uvijek mučio i teško dolazio do pobjede. Tako bi trebalo biti i ovaj put.

Koliki će biti doprinos Bojana Vručine proljetnim rezultatima Slaven Belupa?

Ante Zovko: Loš sam prognozer pa se neću upuštati u konkretne brojke, ali poznajući dosadašnji učinak iskusnog napadača, od Bojana Vručine treba očekivati nekoliko pogodaka, ako ništa "na iskustvo". Nakon neuspjelog izleta u inozemstvo, vjerojatno će biti jako motiviran dokazati se za još jedan pokušaj transfera u bogatije krajeve.

Mišo Gulić: S obzirom da je riječ o iskusnom i provjerenom igraču, nema sumnje da su Farmaceuti povukli dobar potez osiguravši njegove usluge u nastavku prvenstva. Jednako tako je važna i činjenica što je Vručina baš u Koprivnici stekao svoje nogometno ime te da nigdje nije bio toliko dobar kao u plavom dresu, a to, uvjeren sam, nisu podaci koje olako treba shvatiti. Očita je "ljubav" Vručine i Koprivnice.

Vedran Babić: Ako to bude onaj Bojan Vručina kakvog poznajemo i koji se svojim igrama u koprivničkom prvoligašu svojevremeno doveo na širi popis potencijalnih reprezentativaca Hrvatske, onda će njegov doprinos biti nezamjenjiv. No, to je još uvijek vrlo dvojbeno jer u niti jednoj od inozemnih destinacija (Duisburg, Hapoel Tel Aviv, Panserraikos) nije se naigrao i veliko je pitanje u kakvoj će fizičkoj i natjecateljskoj formi biti.

Je li dobra, ali neučinkovita predstava protiv Dinama plus ili minus Osijeka pred slavonski derbi?

Ante Zovko: Ako nije prošlo protiv Dinama, nema razloga da isti ili ponešto modificirani recept ne uspije protiv Cibalije. Osječani u svojim redovima imaju dovoljno napadačkih opcija da zagorčaju život Vinkovčanima iako bi oni trebali biti tvrd orah s obzirom na predstave kakve pokazuju u posljednje vrijeme.

Mišo Gulić: Definitivno minus. Prema Osječanima su poletjele salve komplimenata na račun igre u Maksimiru, dijelom i neutemeljenih, što u konačnici za posljedicu može imati određenu dozu samozadovoljštine, ali i prevelike samouvjerenosti. Naime, Cibalia je u velikoj formi, vrlo stabilna, nesklona velikim riječima, dok će Osječanima nad glavom lebdjeti i očekivanja navijača koji neće imati razumijevanja za išta manje od pobjede nad ne baš najdražim susjedima. Uvijek je bilo najteže vratiti se u sferu realnosti.

Vedran Babić: Ne vjerujem da su Osječani očekivali previše od svog gostovanja na Maksimiru pa sumnjam da će biti previše razočarani. Čak i unatoč promašenom jedanaestercu i dvjema vratnicama koje su imali. Dobra igra koju su prikazali protiv najbolje momčadi lige trebala bi ih napuniti samopouzdanjem, ali i natjerati ih da porade na svojoj realizaciji, koja ih je izdala na Maksimiru. Ulog u utakmici s Cibalijom je velik. Obje momčadi su poravnate na ljestvici, a u pitanju je i svojevrsni primat u Slavoniji. Motiva bi trebalo biti napretek.

Kakvu predstavu očekivati od Anasa Sharbinija?

Ante Zovko: Čini mi se da to ponajviše ovisi od njega samoga. Mlađi Sharbini dokazao je protiv Zagreba da, kad hoće, može biti paklen igrač. Isto tako, proteklih sezona postala je tradicija da takve partije u njegovu slučaju budu samo bljesak. Hajduku slijede dva najveća derbija. Na papiru mu protiv Splita i Dinama ne bi trebalo nedostajati motivacije, kao uostalom i cijeloj momčadi, a na njemu je da dokaže navijačima da je spreman biti prevaga u nekoliko dvoboja zaredom.

Mišo Gulić: Anas? Igrač s greškom ili igrač virtuoz? Mnogo je sličnih pitanja i još više (točnih) odgovora. Dosta dobrih argumenata imaju i oponenti i oportunisti, no krajnje je vrijeme da opravda uloženo, a nekako je dojam da su mu navijači u Splitu odlučili po posljednji put pružiti ruku, što i ne mora biti nužno loše. Sudeći po izjavama koje daje u posljednje vrijeme očito da je prošao i izvjestan proces sazrijevanja (ma koliko to čudno zvučalo za jednog 25-godišnjaka) te zaista nema razloga da konačno ne zaigra u kontinuitetu na razini koja se od njega očekuje već (pre)dugo. Očekujem Anasovo proljeće, dakako u pozitivnom kontekstu.

Vedran Babić: Hoće li ikada biti mira u svijetu? Na to pitanje jednako je teško, praktički nemoguće, odgovoriti kao i na ovo u vezi predstave Anasa Sharbinija. Momak je to koji je sposoban doslovno odlučiti utakmicu (npr. u Kranjčevićevoj), ali je sposoban i pretvoriti se u Caspera i cijelu utakmicu provesti kao duh. Ipak, nekako sumnjam da će se njegova predstava iz Kranjčevićeve ponoviti jer Splitov trener Bašić sigurno će pripremiti i posebnog čuvara, koji bi Hajdukovoj perjanici mogao znatno smanjiti prostor za manevar.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.03.2012. u 12:52
    E moj Anas,da si svaku utakmicu onakav..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.03.2012. u 16:42
    troje velikih znalaca...
    Obrisan korisnik