Automoto

Obnovljeni Williams kreće od nule

Piše:Igor Šestak • utorak, 13.03.2012.
Obnovljeni Williams kreće od nule
Foto: EPA

Tri momčadi koje su prošlu sezonu završile u donjem dijelu poretka, ove se sezone nadaju napretku i češćem osvajanju bodova. Prošlu sezonu u kojoj je osvojio tek pet bodova najlakše će nadmašiti Williams, Toro Rosso će ove godine odgajati nove Red Bullove talente, a Sauber vjeruje u uspon u gornji dio ukupnog poretka.

Williams

Nakon najlošije sezone u povijesti slavne britanske momčadi, Williams je između dvije sezone doživio velik broj promjena. U samom vrhu momčadi, u garaži, ali i za volanom. Odlučili su okrenuti novi list i krenuti od nule.

Nakon 35 godina na čelu uprave Williamsa, Sir Frank Williams je odlučio malo smanjiti obaveze. 70-godišnji Frank najavio je odlazak iz odbora Williamsa, ali i dalje ostaje vlasnik momčadi te će na taj način sudjelovati u vođenju momčadi. Njegova kćer Claire postala je direktorica marketinga i komunikacija pa će predstavljati obitelj Williams na sastancima odbora.

Na kraju prošle sezone momčad je napustio tehnički direktor Sam Michael, a njegovu poziciju preuzeo je bivši član McLarena Mike Coughlan. Vozačka postava je samo djelomično promijenjena. Zadržan je Pastor Maldonado, jednim dijelom zbog vozačkih sposobnosti, a jednim većim dijelom zbog venezuelanskog novca. Williams je odlučio prekinuti suradnju s Brazilskim veteranom Rubensom Barrichellom koji je tako prisilno prekinuo karijeru u Formuli 1. Rekorder po broju utrka sreću je potražio u IndyCar seriji, a vozačka postava Williamsa ipak je ostala u južnoameričkim bojama jer je njegovo mjesto popunio još jedan Brazilac, Bruno Senna.

Williams je obnovio nekada vrlo uspješnu suradnju sa Renaultom koji će ponovno dostavljati svoje motore britanskoj momčadi. U redizajniranoj momčadi nadaju se kako su popravili sve loše strane bolida koje su ih lani dovele do devete pozicije u ukupnom poretku konstruktora sa samo pet osvojenih bodova. Nova sezona teško može biti lošija pa se od Williamsa očekuje povratak u sredinu poretka, među momčadi koje osvajaju bodove.

Toro Rosso

Sestrinska momčad Red Bulla završila je prošlu sezonu na osmom mjestu u ukupnom poretku, samo tri boda iza Saubera. Najveća promjena u momčadi ove zime, dogodila se u vozačkoj postavi. Prvi put otkad momčad postoji, zamijenjena su oba vozača.

Čitavu prošlu sezonu trajala su nagađanja što će se dogoditi s Buemijem i Alguersuarijem na kraju sezone. Nagađalo se da će ostati samo onaj koji ostvari bolje rezultate, da će ostati obojica, a u vodstvu momčadi su iznenadili sve pa obojici uručili otkaz. Buemi je dobio mjesto trećeg vozača u Red Bullu, a Alguersuari će komentirati utrke na BBC-u.

Budući da je uloga Toro Rossa, sestrinske momčadi Red Bulla, odgoj mladih vozača koji bi jednog dana mogli sjesti u bolid aktualnih svjetskih prvaka, priliku u novoj sezoni dobili su Daniel Ricciardo koji je prošle sezone prikupljao iskustvo kao treći vozač momčadi, a u kasnijem dijelu sezone i kao vozač HRT-a, te Jean-Eric Vergne, mladi Francuz koji je prošlih sezona nastupao u britanskoj Formuli 3 i Formuli Renault. Razlog otpuštanja bivših vozača je procjena da oni nisu vozači koji bi jednog dana mogli donositi naslove Red Bullu.

U prošlom odlomku leži i odgovor na pitanje što se očekuje od momčadi u novoj sezoni. Očekuje se razvoj najmlađe vozačke postave u Formuli 1 i što bolja ostvarenja u utrkama. U momčadi su za cilj postavili nešto češće osvajanje bodova nego prošle sezone te napredak u konstruktorskom poretku. Prepreka u realizaciji tih ciljeva moglo bi biti neiskustvo vozača kojima će sigurno trebati vremena za prilagodbu na Formulu 1.

Sauber F1 Team

Momčad Petera Saubera kreće u svoju jubilarnu 20. sezonu u Formuli 1. Iako još uvijek mlada, vozačka postava posjeduje i određeno iskustvo pa su ciljevi momčadi postavljeni vrlo visoko.

Kamui Kobayashi i Sergio Perez vozit će za Sauber i u novoj sezoni. Oba vozača su se prošle sezone u nekoliko navrata istaknula vrlo dobrim nastupima. Kobayashi ulazi u svoju treću pravu sezonu u Formuli 1, ne računajući dva nastupa za Toyotu 2009. godine, dok će Meksikancu Perezu ovo biti druga sezona u natjecanju.

Ohrabreni vrlo dobrim nastupima na zimskim testiranjima u Sauberu najavljuju uspješniju sezonu od prošle i priželjkuju napredak u ukupnom poretku. Novi bolid u Barceloni je pokazao brzinu, ali i konstantnost i pouzdanost pa u momčadi vlada optimizam uoči prvog nastupa u Australiji. U prošloj sezoni momčad je imala odličnu prvu polovicu, dok je završetak sezone bio nešto slabiji. Najbolji rezultat je peto mjesto Japanca u Monte Carlu, a karakteristika momčadi često je bila znatno drukčija strategija ulaska u boksove od ostalih momčadi.

U momčadi ove zime nije bilo većih promjena, a jedina značajnija je odlazak tehničkog direktora Jamesa Keya koji je bio u Sauberu nešto manje od dvije godine. Na njegovo mjesto nije zaposlen novi čovjek, nego su u momčadi odlučili drukčijom raspodjelom zaduženja pokriti poslove koje je on obavljao. U prognozama za novu sezonu, Peter Sauber očekuje veliki broj izjednačenih momčadi i svoju momčad u konstantnoj berbi bodova.

Sportnet vam u srijedu predstavlja Force Indiju, Lotus i Mercedes.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.03.2012. u 17:17
    bit ce zanimljivo vidjet dvojac iz saubera, pogotovo ak ce svi bit tak blizu kak su bili na testiranjima
    Obrisan korisnik