Nogomet

Kralj nogometnog svijeta

Piše:Josip Tolić • srijeda, 14.03.2012.
Kralj nogometnog svijeta

Prošli je tjedan proslavio svoj 110. rođendan. Najtrofejniji je nogometni klub svih vremena. Tijekom više od stoljeća svoje povijesti doživio je nebrojene velike trenutke i razveselio vojsku svojih poklonika. Ime mu je Madrid. Real Madrid.

Počeci i promjene imena

Ideja o osnivanju nogometnog kluba u Madridu začela se još 1897. godine kada je skupina studenata Ustanove slobodnog obrazovanja (španj. Institución Libre de Ensenanza) odlučila oformiti nogometno društvo, a nazvala ga je Football Club Sky. Momčad je u početku trenirala na zemljištu nedaleko od tvornice gdje se prerađivao mramor, a iz prvih godina rada valja istaknuti detalje kako je klub plaćao najam igrališta ekvivalentan iznosu 90 centi te da su se igrači presvlačili u - vjerovali ili ne - obližnjoj kavani.

Nedugo nakon osnutka, 1900. godine, klub se razdvojio na New Foot-Ball de Madrid i Club Espanol de Madrid. Dvije godine potom, 5. ožujka 1902., izabrana je nova uprava kluba koji je promijenio ime u Madrid Football Club, a taj se datum uzima kao službeni početak njegova djelovanja. Već sljedeći mjesec klub je inicirao osnivanje prvog španjolskog prvenstva, u čast imenovanja Alfonsa XIII. za novog kralja Španjolske, koje do danas egzistira kao Copa del Rey - Kup kralja.

Santiago Bernabéu

Imao je samo 16 godina kada je debitirao za klub u utakmici u kojoj je zabio i pobjedonosni pogodak. Ovaj vezni igrač bio je veliki oslonac kluba u njegovim počecima, bio je na raznim funkcijama tijekom njegove povijesti, a sve do svoje smrti 1978. godine služio mu je kao predsjednik. Kraljevski klub odao mu je veliku počast imenovavši svoj stadion, izgrađen 1947. njegovim imenom, a svake se godine održava i Trofej Santiago Bernabéu.

Rodilo se u to vrijeme i suparništvo s Barcelonom, koja je svoj nogometni klub osnovala više od dvije godine prije Madrida, a prvi el Clásico odigran je 13. svibnja 1902. U knjige je upisan i prvi transfer između ova dva kluba, onaj Alfonsa Albéniza Jordane koji je iz katalonskog kluba pošao braniti boje madridskog samo deset dana nakon utakmice.

Samo su tri godine Bijelima trebale da osvoje prvi naslov; bio je to Kup kralja do kojeg su došli slavljem nad Athletic Bilbaom, a taj su uspjeh ponovili i dvije sljedeće godine pa je originalni trofej ostao u njihovu vlasništvu. Svoju važnost u nogometnom životu Španjolske Madrid FC potvrdio je sudjelovavši u osnivanju Kraljevskog nogometnog saveza Španjolske 1909., a uska povezanost s kraljem Alfonsom donijela je klubu prefiks Real (španj. kraljevski) 1920. godine.

Krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća osnovano je španjolsko nogometno prvenstvo čiji je naslov Real Madrid prvi put osvojio 1932. godine, a isti je uspjeh ponovio i godinu potom. Povijesne prilike prisilile su klub da makne prefiks "kraljevski" iz svog imena, pa je u vrijeme republikanske vlasti od 1931. do 1939. nosio originalno ime. Godine građanskog rata bile su osobito teške jer su se gotovo sva natjecanja obustavila, a pokušaji da se Madriđani pripoje prvenstvu Katalonije bili su odbijeni od strane Barcelone.

Dolaskom Francisca Franca na vlast madridski se klub ponovno uspravio na noge, a u vrijeme Drugog svjetskog rata ostala je zabilježena velika pobjeda nad Barcelonom od čak 11:1 u uzvratu polufinala Kupa, nakon što je u prvom susretu u Barceloni domaćin slavio s 3:0. Ipak, ona je ostala pod znakom upitnika jer je situacija uoči utakmice bila toliko naelektrizirana da se Barceloninim igračima navodno prijetilo oružjem ad ne smiju pobijediti. Zanimanje za klub raslo je te se ušlo u investiciju novog stadiona jer je prvotni El Chamartín, sa svojih 16.000 mjesta, bio premalen. Na njegovu je mjestu izgrađen novi.

Bernabéuova era i prekid europskog posta

Otmica Di Stéfana

Tijekom Svjetskog klupskog prvenstva 1963. u Caracasu oslobodilačka fronta Venezuele otela je madridskog napadača tražeći medijsku pozornost. "Mislio sam da će me ubiti", napisao je Di Stéfano u svojoj autobiografiji, no ipak je bio oslobođen nakon tri dana.

Nakon igračke karijere među bijelima, na čelo kluba došla je njegova legenda Santiago Bernabéu Yeste, pod čijom je vladavinom Real udario temelje najuspješnijeg svjetskog kluba prošlog stoljeća. 1955. Bernabéu je bio jedan od osnivača Europskog kupa prvaka, preteče današnje Lige prvaka, a već u prvih pet izdanja Real je osvojio rekordnih pet titula europskog prvaka u nizu. Ne može se ne spomenuti doprinos argentinskog velemajstora Alfreda Di Stéfana u tom pothvatu kojem je dodan novi naslov španjolskog prvaka nakon 23 godine. Di Stéfano je u 302 ligaška nastupa za Real između 1953. i 1964. zabio impresivnih 246 golova, a skupa s Mađarom Ferencom Puskásom činio je ubojit tandem.

Pothvat na europskoj razini u pedesetima Kraljevski je klub ponovio na domaćoj u idućem desetljeću, osvojivši pet titula prvaka Španjolske između 1961. i 1965., a rekordni uspjeh momčad je ponovila 25 godina potom. Do šeste europske krune stiglo se na briselskom Heyselu 1964. godine pobjedom nad Partizanom, a generacija je bila prozvana Yé-yé nakon što su se četiri igrača fotografirala za jedan list imajući na sebi perike u stilu Beatlesa koji su u to vrijeme lansirali hit Yeah, yeah, yeah. Iduće je desetljeće, uz pet ligaških i tri kup-naslova, obilježeno smrću predsjednika Santiaga Bernabéua 1978. godine nakon 35-godišnjeg predsjedavanja, a madridski se klub morao okrenuti novom vodstvu.

Tenerife - "ukleti otok"

Drugi mandat predsjednika Ramóna Mendoze početkom devedesetih obilježila su dva kontroverzna završetka Primere. Leo Beenhakker bio je trener momčadi koja je 1992. na Kanarskom otočju izgubila prvenstvo porazom 3:2, a "mjesto nesreće" za Madriđane ponovilo se i godinu potom kada je strateg bio Benito Floro, a ekipa izgubila 2:0. Oba je puta Barcelona uzela naslov za jedan bod, a čelnici Kraljevskog kluba žalili su se na pristrano suđenje te im je otok Tenerife ostao u sjećanju kao "ukleti otok".

Početak osamdesetih protekao je u laganom padu uspješnosti na domaćoj i europskoj sceni; u vitrine su spremljena dva trofeja Kupa Uefe 1985. i 1986. te isto toliko pokala Kupa kralja. La Quinta del Buitre odnosno "Strvinarova kohorta" bio je naziv petorke koju su činili Manuel Sanchís, Martín Vázquez, Míchel i Miguel Pardeza, prema nadimku za "vođu" Emilia Butraguena. "Fantastična petorka" predvodila je klub u ponavljanju uspjeha od pet uzastopnih naslova prvaka Španjolske, a potom se, ranih devedesetih, raspala i počela je preobrazba igračkog, ali i upravljačkog kadra.

Prvih pet godina posljednjeg desetljeća 20. stoljeća za Real nije bilo bajno. Dva su nacionalna prvenstva izmakla "za dlaku", Kup kralja osvojen je jednom, a superkup dvaput. Sušno razdoblje prekinuto je ligaškim naslovom 1995., a dolaskom Fabija Capella na kormilo momčadi sezonu potom počela se graditi ekipa koja je ponovila isti uspjeh 1997., po završetku koje se Talijan povukao. Ipak, to nije utjecalo na igračke veličine poput Roberta Carlosa, Mijatovića, Šukera, Seedorfa, Raúla i ostalih koji su sezonu poslije prekinuli 32-godišnje čekanje na naslov europskog prvaka minimalno slavivši u finalu Lige prvaka nad Juventusom. Desetljeće je završeno još jednim naslovom kontinentalnog prvaka u Parizu protiv Valencije (3:0).

Los Galácticosi vol. 1 i 2

Tadašnjeg je predsjednika Lorenza Sanza naslijedio Florentino Pérez u srpnju te godine i počeo s projektom dovođenja velikih zvijezda - Los Galácticosa. Nakon što je doveo Portugalca Luísa Figa, ubrzo se počela oformljivati prava momčad zvijezda zajedno sa Zinédineom Zidaneom, Ronaldom, Beckhamom i drugima uz golema potrošena sredstva. Od zvijezda je javnost očekivala rušenje svih rekorda, a dobila je "samo" europski naslov 2002. i ligaški 2001. i 2003., dok su iduće tri godine protekle bez trofeja. Negativna strana Pérezova mandata bila je i odlazak kapetana Fernanda Hierra nakon 14 provedenih godina u klubu zbog svađe sa sadašnjim španjolskim izbornikom, a tadašnjim trenerom Reala Vicenteom Del Bosqueom.

Carlos Alonso González - Santillana, igračka legenda Reala 1971.-1988.: "Teško je ući u usporedbe, no zbog broja pobjeda i postignutih pogodaka može se reći da je ovo jedna od najboljih momčadi u povijesti kluba i da će obilježiti ovo razdoblje. Logično je da osvaja mnoge naslove jer je stvorila pobjednički zamah. Ima sjajne igrače i veliko međusobno povjerenje."

Zvjezdani projekt polako je padao u vodu ne polučivši željene rezultate, a Florentino Pérez otišao je iz kluba nakon ispadanja od Arsenala u osmini finala Lige prvaka, četvrtom u nizu. Naslijedio ga je Ramón Calderón i ustoličio Fabija Capella za drugi mandat na klupi Bijelih. Talijan je vratio naslov u Madrid nakon šest godina slavljem u posljednjem kolu protiv Mallorce, no ponovno je otišao nakon trofeja, jednako kao i Calderón nakon izbora 2009. godine. Predsjednikom je ponovno postao Pérez i počeo ponovno provoditi politiku dovođenja skupih akvizicija, prije svega Kake i Cristiana Ronalda, čiji je transfer iz Manchester Uniteda 2009. godine najskuplji u povijesti nogometa (96 milijuna eura).

Košarkaški klub

Kako velika imena u svijetu sporta često ne djeluju samo u jednom sportu, i u Real Madridu njeguju isti običaj. Već 80 godina postoji košarkaški klub, Real Madrid Baloncesto, čije je boje branio i legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović (1988.-1989.). U njegovim vitrinama izdvajaju se 30 naslova pobjednika lige ACB, 23 Kupa kralja te osam euroligaških kruna.

U 111. godinu postojanja Real Madrid ušao je pod trenerskim vodstvom Joséa Mourinha, karizmatičnog Portugalca koji je u dvije sezone boravka na Bernabéuu osvojio Kup kralja svladavši Barcelonu u finalu prošle godine i s velikim šansama za 32. naslov španjolskog prvaka.

Real Madrid postao je istinska sportska veličina, on je najtrofejniji klub u povijesti nogometa. Ima 31 naslov prvaka Španjolske, 18 Kupova kralja, osam španjolskih superkupova, devet europskih naslova, dva Kupa Uefe, jedan europski superkup te tri interkontinentalna naslova.

Može ga se voljeti, može ga se mrziti, ali tijekom svoje 110-godišnje povijesti ispisao je toliko važnih i velikih stranica europskog i svjetskog nogometa da mu se jednostavno mora odati dužno poštovanje. I nije čudo što ga je FIFA proglasila najuspješnijim klubom u 20. stoljeću. Samo dio tih stranica stane i u ovakav, poduži tekst, no vjerujte, Real Madrid mnogo je više od činjenica, statistika i silnih brojki. On je jednostavno - Kraljevski.

Foto: Yasuyuki Nagatsuka; Wikipedia, Caio Brandao Costa, Jaime de la Fuente, José Porras, Tsu/44charles

La Liga

1Barcelona 928:9+1924
2Real Madrid 919:6+1321
3Atlético Madrid 913:5+817
4Villarreal 917:17017
5Osasuna 913:14-115
6Athletic Bilbao 913:10+314
7Mallorca 99:8+114
8Rayo Vallecano 911:9+213
9Celta Vigo 916:15+113
10Betis 98:8012
11Girona 911:12-112
12Sevilla 99:10-112
13Alaves 911:15-410
14Espanyol 99:13-410
15Real Sociedad 97:8-19
16Getafe 96:7-18
17Leganes 95:9-48
18Valencia 95:13-86
19Valladolid 95:19-145
20Las Palmas 99:17-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

La Liga

1Barcelona 928:9+1924
2Real Madrid 919:6+1321
3Atlético Madrid 913:5+817
4Villarreal 917:17017
5Osasuna 913:14-115
6Athletic Bilbao 913:10+314
7Mallorca 99:8+114
8Rayo Vallecano 911:9+213
9Celta Vigo 916:15+113
10Betis 98:8012
11Girona 911:12-112
12Sevilla 99:10-112
13Alaves 911:15-410
14Espanyol 99:13-410
15Real Sociedad 97:8-19
16Getafe 96:7-18
17Leganes 95:9-48
18Valencia 95:13-86
19Valladolid 95:19-145
20Las Palmas 99:17-83

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.03.2012. u 17:19
    odlicno si ti to okrenuo kako tebi odgovara cinjenica je da "wikipedija" i "ozbiljan rad" ne idu skupa koliko god ti sad tu izmisljao footnote o tesli... ili fusnote. svakako ne footsnote.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2012. u 14:13
    budi ozbiljan. ako mislis da je to isto, namamo šta razgovarat. očekuješ od navijača reala da priznaju nekakvu otmicu di stefana od prije 60 godina, koja nikada nije do kraja razjašnjena, a ti nisi u stanju priznati nešto je cijeli svijet jasno vidio i što će priznati baš svatko tko je pošten i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2012. u 14:06
    evo ti još jedna krađa ista tomehttp://www.youtube.com/watch?v=7KtHjSn0zQw
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2012. u 13:59
    ok, ispričavam se. strpo sam te u isti koš s većinom navijača barcelone.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2012. u 13:56
    nije točno. jedna od najvećih krađa u povijesti nogometa je kada sudac u polufinalu najjačeg klupskog natjecanja na svijetu ne svira četiri čista penala, na očigled desetaka milijuna gledatelja širom svijeta. i poslije se apsolutno svi (mislim na normalne ljude) slože da to zaista je bila... [više na forumu]
    Obrisan korisnik