Nogomet

Na Maksimiru se ima što izgubiti

Pišu:Lovro Štrbinić, Damir Žbulj, Ante Dubravac • petak, 16.03.2012.
Na Maksimiru se ima što izgubiti
Foto: Davor Sajko

Na pitanja u vezi hrvatskog derbija između Dinama i Hajduka, nizova Istre 1961 i Intera te dolaska Davora Vugrineca u Koprivnicu odgovorila su trojica Sportnetovnih novinara...

"Hajduk dolazi na Maksimir u komotnoj situaciji jer nema što izgubiti", riječi su Ante Čačića. Ima ili nema?

Damir Žbulj: Trener Dinama vjerojatno je u pravu. Kada se pogleda bodovna situacija na ljestvici lagano se može zaključiti kako je ovo definitivno posljednja prilika Hajduku da se približi Dinamu i učini završnicu prvenstva donekle zanimljivom. Iz te perspektive, Hajduk mora zaigrati na sve ili ništa, otvoreno pritisnuti Dinamo i nadati se kako će slaviti usred Maksimira, što bi u svakom slučaju bio veliki pothvat. No, zanimljivije je kako su i Čačić i Dinamo ti koji u ovom trenutku mogu izgubiti jako puno, ne samo u bodovnom smislu. Za trenera Dinama ovo je prva prava utakmica za kormilom zagrebačkog sastava, koja će u svakom slučaju, ako ne obilježiti, onda barem usmjeriti njegovu trenersku karijeru. I trener i igrači prije početka proljetnog dijela sezone najavljivali su atraktivni Dinamo, koji će dobrom igrom i rezultatima vratiti navijače na stadion. Dinamo u ovoj utakmici, što se domaćih simpatizera tiče, ne samo da mora pobijediti, nego mora i nadigrati suparnika. Vidjet ćemo jesu li u ovom trenutku Čačićevi odabranici u stanju to napraviti?

Lovro Štrbinić: Gledajući s aspekta borbe za pozicije može se izvući takav zaključak jer su Splićani predaleko od prvog mjesta, a dovoljno daleko od pretendenata na drugo. Ipak, ako se ovo proljeće (opet) može prikazati kvalifikacijama za udarnu momčad i trenersko mjesto u novoj sezoni, onda igrači i Balakov imaju što za izgubiti. Također, ukoliko razočaraju igrom, kad je već rezultat blago u drugom planu, kritike bi mogle narušiti koliko-toliko dobru atmosferu u poljudskoj svlačionici. Dakako, ovo je istovremeno i prilika za dokazivanje i "brisanje" svega lošeg prikazanog u posljednje vrijeme.

Ante Dubravac: Možda ne toliko u rezultatskom smislu, jer je prednost koju Dinamo ima velika i teško je očekivati da ju Modri ispuste do kraja sezone, ali sasvim sigurno da bi poraz u derbiju još jednom uzdrmao temelje Poljuda. Koliko god će neki reći da su susreti između Dinama i Hajduka izgubili na svojoj važnosti činjenica je da je to jedini pravi hrvatski derbi i da se rezultat u tim utakmicama gleda s posebnim povećalom. Možda i najbolji odgovor na pitanje ima li Hajduk što izgubiti je sjećanje na razlog zbog kojeg su se rastali Dinamo i Branko Ivanković. Bio je to poraz od najvećeg rivala na potpuno nebitnom Dvoranskom prvenstvu.

Koji se rezultat može očekivati na Maksimiru?

Damir Žbulj: Iako je ovo derbi, gdje bi se trebala očekivati tvrda i čvrsta utakmica, s puno prekršaja, prekida te relativno malo golova, mogli bi nas ovaj put nogometaši Hajduka i Dinama iznenaditi. Iz jednostavnog razloga što obrane i zagrebačke i splitske momčadi u posljednje vrijeme ne ulijevaju neko povjerenje čvrstinom i organizacijom. U proteklih sedam međusobnih dvoboja nije na susretima postignuto više od dva zgoditka, vrijeme je i da se ta negativna tradicija prekine. Očekujem barem po dva zgoditka sa svake strane.

Lovro Štrbinić: Svaki derbi, pa tako i najveći hrvatski, je izuzetno nezahvalan za prognoze, ali dojam je da Hajduk dugo nije s većim šansama u pozitivan rezultat dolazio u Maksimir. Unatoč tome što ne blistaju, ipak pokazuju konture ozbiljne momčadi nakon dugo vremena, a za razliku od uobičajenih momčadi Bijelih, Hajduk Krasimira Balakova ima igru za gostovanja. Čak se može reći da ovoj skupini igrača više odgovara igra kad uz čvrsti defenzivni blok imaju više prostora brzom tranzicijom zaprijetiti iz kontri i polukontri. Kad se uzme u obzir i gotovo nimalo uvjerljiviji Dinamo, mišljenja sam da Hajduk neće biti poražen na Maksimiru.

Ante Dubravac: Dinamo je vodeća momčad, igra na svom terenu, ima bolju momčad i sve upućuje na to da je apsolutni favorit. Međutim, osim činjenice da u derbiju sve te razlike padaju u vodu treba uzeti u obzir i to da Dinamo igra dosta loše u nastavku sezone. Momčad Ante Čačića se mučila protiv Karlovca, Osijeka i jedva spasila od ispadanja u Kupu te je daleko od forme kakvu je novi trener nagovještavao na svom predstavljanju. Istinu za volju, ni gosti iz Splita nisu ništa bolji, dapače.

Hoće li Istra 1961 i Inter nastaviti svoj pozitivni, odnosno negativni niz?

Damir Žbulj: Vjerujem kako će Istra 1961 nastaviti svoj niz te kako će ovo sezone, za razliku od prošle, ipak na travnjaku zadržati svoj prvoligaški status. Trener Pamić napokon je složio momčad po svom guštu, Puljani napokon igraju solidan i efikasan nogomet, što su pokazali u proljetnim dvobojima i protiv Dinama i protiv Hajduka. Šibenik će pasti na Drosini! Što se tiče Intera, nevjerojatan poraz u posljednjim minutama prošlog kola protiv Zadra, kao i rezultati i igra u prva dva proljetna izdanja, sigurno su ih poštenu uzdrmali. Ipak, vjerujem kako će iskusni brk Lončarević pronaći recept za pobjedu nad Karlovcem, koji u ovom trenutku ipak ima puno više problema od sastava iz Zaprešića.

Lovro Štrbinić: Bliži sam mišljenju da će doći do prekida spomenuta dva niza, mada je u slučaju Istre dvojbeno je li i remi nastavak pozitivnog niza. Inter ima veliku priliku na domaćem terenu konačno krenuti onim stopama kojima su namjeravali već početkom proljetnog dijela prvenstva, dok će Puljani s tradicionalno po njih neugodnim Šibenčanima imati vjerojatno teži zadatak. U dosad odigranim dvobojima momčad Igora Pamića je pokazala da se bolje snalazi protiv jačih ekipa koje vole dominirati, dok u situaciji kad moraju loviti pogodak moraju pokazati dodatnu kvalitetu.

Ante Dubravac: Igor Pamić je u zimskom prijelaznom roku doveo nekoliko vrlo dobrih igrača koji su odmah podigli kvalitetu igre što se vidi i na rezultatima u proljetnom dijelu. U idućih nekoliko kola i raspored ide na ruku nogometašima Istre i realno je očekivati nastavak dobre serije. S druge strane Inter je u nešto težoj situaciji i ako žele bar malo vratiti mir u svlačionicu moraju pobijediti Karlovac.

Je li Davor Vugrinec u Slaven Belupu pronašao pravi klub za obaranje golgeterskog rekorda prve lige?

Damir Žbulj: Ne razumijem čemu tolika buka i strka oko Davora Vugrineca. Svaka čast njemu, svemu što je dao varaždinskom i hrvatskom nogometu, svim klubovima gdje je nastupao, solidnoj međunarodnoj karijeri, kao i upornosti da upravo u rodnom Varaždinu sruši rekord Igora Cvitanovića. No, igranje nogometa samo pod cijenu individualne statistike nije pravi put, niti za Vugu, ali niti za Slaven, koji vjerojatno u igraču na zalazu karijere neće dobiti neku novu dimenziju. Cvita je svoj rekord također zaslužio na travnjaku i ne vidim da je pod bilo koju cijenu potrebno napraviti smjenu na vrhu te ljestvice. Vugrinec će i bez obzira na rekord biti i ostati legenda HNL-a.

Lovro Štrbinić: Najlakše će, naravno, na ovo pitanje biti odgovoriti na kraju sezone, ali vjerojatno boljeg trenutno i nije mogao pronaći. Dočekan je kao spasitelj u trenutku kad Farmaceuti imaju deficit pravog napadača, a koprivnička momčad je zasigurno dovoljno potentna da golgeteru kalibra Vugrinca osigura nekoliko prilika po utakmici. Kad se uzme u obzir da su ciljevi postavljeni visoko i da se u gotovo svakoj utakmici traži pobjeda, što iziskuje napadačku igru, dolazak Vugrinca u Slaven Belupo čini se kao situacija riješena u obostranu korist.

Ante Dubravac: Definitivno. Slaven Belupo je već dugo vremena jedan od najstabilnijih klubova u Prvoj ligi koji stalno ima vrlo solidnu momčad pred koju uprava ne postavlja previsoke zahtjeve. Takva politika kluba, koji je relativno financijski sređen omogućava treneru i igračima da igraju bez pritiska i sigurno će Vugrinec u paru s povratnikom Bojanom Vručinom biti velika prijetnja za bilo koju obranu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Izdvojeno

  • Ne okreći se sine...

    Piše: Petar Jenjić

    Ne okreći se sine...

    Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu koji je obilježilo igranje naših susjeda. Slovenija je, za razliku od Srbije, došla do boda...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava17.03.2012. u 10:28
    ....a Space Shutle Samir-Damir on mora na euro....
    Torca-Dubrava
  • xavice16.03.2012. u 21:36
    poštovanje*
    xavice
  • xavice16.03.2012. u 19:34
    i jedni i drugi su izgubili poštenje i svojih a kamoli tuđih navijača..prvenstvo je gotovo, na euro nadam se iz obje ekipe će ići samo kelava i kovačić, badelj kao 23. ako se uozbilji..prema tome ne vidim što imaju za izgubiti, osim našeg vremena, a ja ću ih naravno kao budala, opet gledati
    xavice