Nogomet

Doći u Rijeku, a ne vidjeti Bebeka

Piše:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 19.03.2012.
Doći u Rijeku, a ne vidjeti Bebeka
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iza nas je veliki derbi između Dinama i Hajduka i vjerojatno je najbolja stvar koja je ostala nakon Maksimira činjenica da ove sezone više nećemo gledati okršaje koji "dijele Hrvatsku na pola". U sjeni derbija Varaždinci su opet prosuli bodove u sučevoj nadoknadi, Lučko je iznenadilo u Vinkovcima, a Davor Vugrinec trpa i u petom HNL-dresu...

22. kolo MAXtv Prve lige praktično je riješilo pitanje novog/starog prvaka Hrvatske u nogometu. Kao da bi se išta posebno u konačnom izgledu ljestvice promijenilo i da je Hajduk iz Maksimira otišao s -7, umjesto s -13? Hajdukovi problemi i dalje leže u "malim" utakmicama, s obzirom da pobijediti nisu mogli ni Splita koji je u najvećoj rezultatskoj krizi otkako je prvoligaš.

Splitovci su protiv posljednjeplasiranih Varaždinaca tek u sučevoj nadoknadi izbjegli poraz, ali su već opasno počeli zaostajati za probuđenim Koprivničanima koji sve čvršće drže treću, europsku poziciju. Slaven Belupo rutinski se obračunao s Osječanima, uz prvijenac Davora Vugrinca, uskoro najboljeg strijelca HNL-a u njegovoj povijesti.

Inter je pokerom u karlovačkoj mreži zaustavio "propadanje" na prvenstvenoj ljestvici, Zagreb i Lokomotiva podijelili su bodove u utakmici bez pogodaka, a Stipe Bačelić-Grgić pogotkom i asistencijom srušio je svoj bivši klub Šibenik u dresu Istre 1961. Lučko je iznenadilo Cibaliju u Vinkovcima, a Zadar Rijeku na Kantridi.

Igrač kola

Ivan Krstanović s dva je pogotka "monopolizirao" derbi u Maksimiru, barem u onom dijelu u kojemu se ne priča o sucu Ivanu Bebeku. Tomislavgradski dvometraš nije se još "realizirao" otkako je Kranjčevićevu zamijenio Maksimirom, ali za ono malo vremena što provodi na terenu ima prilično dobar učinak. Svojim je pogocima srušio Neftči u kvalifikacijama Lige za prvaka, a bez obzira kakvu karijeru ostvario u modrom dresu uvijek će klincima moći pričati kako je s dva pogotka i izborenim jedanaestercem srušio Hajduk. Dok klinci odrastu, već će se i zaboraviti da su ga iz splitskog tabora optužili za "padavicu" kod tog dvoboja u kaznenom prostoru.

Pogodak kola

Davor Vugrinec nije postigao pogodak čija će vas ljepota ostaviti bez daha, ali kad postignete 125 pogodaka u istoj ligi onda neki od njih baš i neće biti "ljepotani". Vuga je i u dresu Slaven Belupa nastavio ono što je godinama, čak i desetljećima radio u Varteksu, Rijeci, Dinamu i Zagrebu i još mu samo dva nedostaju da s vrha liste najboljih strijelaca HNL-a skine Igora Cvitanovića. Kapa dolje majstore!

Kontroverza kola

Je li Obšivač srušio Krstanovića ili je Dinamov napadač uspješno odglumio pad u kaznenom prostoru? Bilo kako bilo, sudac Ivan Bebek pokazao je na bijelu točku i bijeli dio vječnog derbija opet nagnao na priču o sudačkom zakidanju. Osim jedanaesterca, Bebek je bio autor još jedne kontroverze. Tijekom prekida zbog navijačke bakljade sredinom drugog poluvremena poslao je igrače s travnjaka na pet minuta, no ubrzo ih opet vratio da nastave utakmicu.

Tragičari kola

Varaždinci su u zadnja dva kola doživjeli nešto što se rijetko viđa. Najprije su u prošlom kolu kod kuće protiv Zagreba vodili 2:1 do prve minute sučeve nadoknade, a tri minute kasnije teren napustili s porazom 2:3. Tjedan dana kasnije u Parku mladeži u prvu minutu sučeve nadoknade ušli su s prednošću od 2:0, a tri minute kasnije teren napustili samo s jednim bodom. Da se igrala još koja minuta, možda bi i njega "prosuli". Šteta za Varaždince, koje ove sezone nije izbjegla valjda ni jedna od mogućih nevolja.

Razočaranje kola

Ivo Ištuk bio je za mnoge iznenađenje i nepoznanica kad je u listopadu prošle godine na klupi Rijeke naslijedio Alena Horvata. U međuvremenu se puno toga na Kantridi promijenilo, no ne i loši rezultati kluba koji s novim (su)vlasnikom želi napraviti korak naprijed. Ali ne s Ištukom, koji je nakon domaćeg poraza od Zadra, a uoči ugošćavanja Hajduka, zamijenjen Draganom Skočićem.

Izjava kola

"Kao da smo došli u Rim, a nismo vidjeli Papu", slikovito je najbolji Hajdukov strijelac Ante Vukušić opisao poraz svoje momčadi u velikom derbiju. Splićanima nakon Maksimira slijedi gostovanje u Rijeci, a s obzirom na ono što misle o suđenju u derbiju, vjerojatno nitko iz splitskog tabora ne bi imao ništa protiv toga da "dođu u Rijeku, a ne vide Bebeka".

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.03.2012. u 13:47
    šta nije bilo govora da je baš to prvenstvo Zagreb kupija? :Dbtw, sve sam više uvjeren da je pipo zapravo vanbračni sin od nekog bogatuna, s obzirom koliko je čovik zabija golova iz nepostojećih penala i debelih zaleđa :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.03.2012. u 00:55
    tko to kaže objektivni i realni kada je Dinamo i mamić u pitanju nema tu objektivnosti,da je ovaj penal dosuđen za Rijeku mogli bi reći slučajnost ovako možte objektivnost objesiti mačku o rep
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo19.03.2012. u 22:45
    U osnovi nisi u krivu, ali bespredmetno je spominjati sada Bilbao kao neki super primjer.. Ovdje spada i APOEL i slični klubovi.. Ne osporavam uspjehe tih klubova, ali klub je realno uspješan ako to ponavlja iz sezone u sezone, a ne kad ima povremene bljeskove. Čini mi se da je prije  sezona... [više na forumu]
    Dinaminjo
  • Obrisan korisnik19.03.2012. u 21:33
    Bebek nije sudio za Dinamo, sudio je cijelu utakmicu s istim kriterijem. Dosudio je penal jer je mislio da je to ispravno. Pogriješio je jer je Krstanović iznudio penal, bacio se čim je osjetio dodir, nije srušen. Ali to ne bi smjelo biti bitno u cijeloj toj priči. Ima masu utakmica u kojoj se sude... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8819.03.2012. u 20:53
    Penal nije bilo i amen, a da san dinamovac bilo bi me sram!
    Dalmatinac88