Košarka

Odlični Bilan predvodi kolonu

Pripremio:Marko Domljanović • ponedjeljak, 26.03.2012.
Odlični Bilan predvodi kolonu
Foto: Kristijan Komarica

Nakon završetka regionalne lige, najbolji hrvatski klubovi okrenuli su se izazovima u Ligi za prvaka. Tu se odličnim partijama istaknuo Miro Bilan, ali bilo je tu još igrača koji su ga vrlo dobro pratili. U Turskoj se razbudio Ukić, a standardno dobar bio je i Bogdanović.

Igrač tjedna

Miro Bilan (Cedevita): Šibenski centar u dresu momčadi Dražena Anzulovića nije pao s razine na kojoj je igrao u ABA ligi - dapače, na otvaranju Lige za prvaka bio je još dojmljiviji, pa i protiv solidne centarske linije Splita. U ogledu sa Splićanima imao je 23 poena i pet skokova, a na putu do pobjede nad Svjetlosti iz Slavonskog Broda predvodio je Cedevitu s 28 poena, 11 skokova i vrlo visokom valorizacijom, čak 42.

Ugodno iznenađenje

Jasmin Perković (Cremona): U pobjedi na Armani Milanom, Jasmin Perković je odigrao vrlo dobru utakmicu zabivši 11 koševa (za dva 3/5, za tri 1/4) uz devet ostvarenih skokova. Kako se prvenstvo primiče kraju, tako i raste forma košarkaša iz Rijeke.

Visoka forma

Roko Ukić (Fenerbahče): Odlična partija Ukića u prvenstvenoj pobjedi protiv Aliage Petkim rezultirala je s 18 koševa, šest asistencija i tri skoka. Drugi strijelac Fenerbahčea na utakmici.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Mravi su u prvom kolu Lige za prvaka u Trnskom vrlo uvjerljivo nadjačali Jolly JBŠ (112:75), a njihov kapetan predvodio ih je s 30 poena (čak 7/8 za tricu), četiri skoka i tri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte. U teško izborenoj gostujućoj pobjedi nad Zabokom, 100:99 u produžetku, Simon je ponovno zabio najviše za Zagreb, 20 poena, uključujući i pogođena četiri slobodna bacanja u završnici produžetka, koja su se pokazala presudnim. Imao je i sedam skokova.

Drago Pašalić (Helios Domžale): Protiv Šentjura, u pobjedi 83:76, predvodio je svoju momčad s 22 poena i sedam skokova.

Luka Žorić (Unicaja Malaga): Nakon promjene trenera, Unicaja je upisala rijetku pobjedu protiv Alicantea u kojoj je hrvatski centar sudjelovao s 13 poena za 28 minuta. Dodao je šest skokova i dvije asistencije.

Damir Markota (Zagreb CO): Markota je u domaćoj pobjedi protiv Jolly JBŠ-a bio prvi do Krune Simona među Mravima, ubilježivši 25 poena i osam skokova. Na putu do gostujuće pobjede nad Zabokom bilo mu je teže s obzirom da je, zbog izostanka Marija Kasuna, većinu utakmice odradio kao klasična "petica", uz 15 poena, tri skoka i četiri izgubljene lopte za 37 minuta u igri. Problemi su se, međutim, vidjeli u obrani, uz odličan učinak Filipa Kraljevića, centra domaće momčadi, s kojim se Markota "tukao" pod obručem. Kraljević je imao čak 38 poena (14/16 iz igre), a dodao je i 12 skokova.

Na standardnoj razini

Dario Šarić (Zagreb CO): Šarić je u obje prošlotjedna utakmice Zagreba CO imao ujednačen angažman, odradivši po 18 minuta u svakoj. Protiv Jolly JBŠ-a je to vrijeme na parketu iskoristio za po sedam poena i skokova, uz tri izgubljene lopte, dok je protiv Zaboka imao osam poena i pet skokova.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): Stipanović je u domaćem porazu svoje momčadi momčad na parketu proveo 28 minuta, a u tom vremenu je ostvario učinak od sedam koševa (šut 3/5), ali i pet skokova. Učinak je to na koji smo naviknuli kada je stasiti Hercegovac u pitanju.

Leon Radošević (Armani Milano): Radošević i dalje nastavlja s minimalnom minutažom, a ovaj put je za sedam minuta, koliko je proveo na parketu, zabio tek dva koša uz isto toliko skokova.

Lukša Andrić (Galatasaray): U rutinskoj pobjedi protiv kod Bandirme Kirmizi Andrić je upisao osam koševa i tri uhvaćene lopte.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): Pobjeda Fenerbahčea protiv Aliage Petkim nije prošla bez Bogdanovićevog doprinosa. Naš reprezentativac je, naime, ubacio 14 koševa i uhvatio tri lopte.

Darko Planinić (Široki WWin): U rutinskoj pobjedi protiv Bosne odradio je svoju standardnu rolu u reketu te upisao 14 poena i osam skokova.

Jakov Vladović (Široki WWin): Uz poštedu zbog ranog rješenja utakmice protiv Bosne stigao je ubaciti deset poena i uzeti sedam skokova te četiri asistencije pruživši svoju uobičajenu potporu suigračima.

Ante Tomić (Real Madrid): U porazu od Lagune Aro, zbog kojeg je Real prepustio vrh lige Barceloni, hrvatski je centar dobio 18 i pol minuta i iskoristio ih za četiri poena, četiri skoka i tri asistencije.

Zoran Planinić (Himki): Ruska je momčad slavila u prvoj utakmici četvrtfinalne serije protiv Lokomotiva iz Kubana, a hrvatski je branič ostvario šest poena, tri skoka, četiri dodavanja i šest izgubljenih lopti u 21 minutu. Bolji je bio u domaćem prvenstvu protiv Trijumfa kome je utrpao 15 koševa uz pet skokova.

Krešimir Lončar (Himki): MVP regionalne lige u domaćem je prvenstvu zabio sedam koševa za tek deset minuta dok je u Eurokupu ostvario učinak od osam poena i pet skokova za nepunih 18 minuta.

Boris Barać (Široki WWin): Jedan od boljih u redovima domaćih koji su lagano "riješili" Bosnu s osam poena i 11 skokova.

Marko Banić (Gescrap BB): Iza hrvatskog krilnog centra tri su utakmice u posljednjem tjednu. U prvom euroligaškom ogledu s moskovskim CSKA za 21 i pol minutu ubacio je devet poena uz tri skoka, u drugoj, u drugom porazu, za 23 minute ubacio je osam poena uz četiri skoka i dvije izgubljene lopte. Bilbao je u španjolskom prvenstvu morao igrati produžetke protiv Banco Civico (110:108), a Banić je u pobjedu ugradio 17 poena i pet skokova.

Marko Car (Cedevita): U pobjedi svoje momčadi nad Splitom Car je završio s osam poena (3/9 iz igre, sve za dvicu) i šest asistencija. U Slavonskom Brodu je bio na sličnoj razini, uz osam poena (šut 3/8) i četiri skoka.

Marin Rozić (Cibona): Na putu do Ciboninih gostujućih 89:69 protiv brodske Svjetlosti Rozić je ubilježio osam poena bez promašaja iz igre (1/1 za dvicu, 2/2 za tricu), a prikupio je i četiri skoka. U domaćoj pobjedi Vukova nad Jolly JBŠ-om (95:75) kapetan momčadi Jasmina Repeše nije bio raspoložen skakački, bez ijedne uhvaćene lopte, ali realizacijom je bio među boljima na utakmici, s 11 poena uz 3/4 za dvicu i 1/4 za tricu.

Marko Popović (Žalgiris): Litavska je momčad imala strašan program proteklog tjedna na rasporedu. 21. ožujka poraženi su od Rudupisa u četvrtfinaloj seriji play-offa, a Pop je zabio 11 poena za 18 minuta. Dva dana poslije izjednačili su seriju na 1:1, hrvatski je branič ponovno zabio 11 poena. U subotu su u sklopu regionalne lige odmjerili snage sa svojoj podružnicom Baltaijem te ih lagano pobijedili uz pet koševa Popovića. Treći susret protiv Rudupisa igrali su u regionalnoj ligi, lako su slavili s dvadesetak koševa prednosti, no Marko je zabio samo četiri u 20 minuta.

Damjan Rudež (Cibona): U Ciboninoj pobjedi u Slavonskom Brodu na početku Lige za prvaka Rudež je svoje 22 minute na parketu iskoristio za devet poena, a imao je i šest osvojenih lopti. I protiv Jolly JBŠ-a u Domu Dražena Petrovića, na putu do nove pobjede svoje momčadi, imao je devet poena, ali uz nešto slabiji šut iz igre (3/10), dodajući i četiri asistencije.

Jure Lalić (Krka): U pobjedi protiv Zlatoroga, u prvom kolu slovenskog prvenstva, sudjelovao je sa svojih deset poena.

Forma u padu

Stanko Barać (Anadolu Efes): Barać je u teškoj pobjedi Efesa na gostovanju kod Trabzonspora sudjelovao sedam i pol minuta, ali za to vrijeme nije postigao niti jedan koš. Ostao je na dva ostvarena skoka.

Hrvoje Perić (Unicaja Malaga): U pobjedi protiv Alicantea nije ga služio šut. Promašio je svih pet dvica te ostao na dva poena za gotovo 18 minuta na parketu.

Mario Stojić (Lucentum Alicante): Nije se upisao u strijelce u porazu od Unicaje. Igrao je 18 minuta te imao četiri skoka i asistenciju.

Jurica Žuža (Tofaš): Hrvatski je centar odigrao jednu od najlošijih utakmica u posljednje vrijeme upisavši samo tri koša (šut 1/6) za 18 minuta. Njegova momčad to nije mogla nadoknaditi i upisala je uvjerljiv poraz od Pinara - 87:66.

Klupa, tribina, doktori

Mario Delaš (Baltai): U susretu protiv svog "starijeg brata" Splićanin nije igrao.

Fran Pilepić (Široki WWin): Nije nastupio protiv Bosne.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Zadranin ovo kolo nije nastupao, jer je njegova momčad bila slobodna u prvenstvu.

Marko Tomas (Fenerbahče): Propustio prvenstvenu utakmicu Fenerbahčea ovog vikenda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.03.2012. u 11:48
    molim vas, dragi novinari sportneta, da u potencijalne reprezentativce NE ubrajate više rozića, stipčevića, delaša, perkovića, žužu, cara, lalića i stojića.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.03.2012. u 05:38
    jel perković kandidat za reprezentaciju? :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.03.2012. u 20:53
    Obrisan korisnik
  • basketas26.03.2012. u 20:26
    Meni jos jedna stvar ne ide u glavu. Ta mi je ubiti i najcudnija od svega. Kako klubovi poput ( dakle I - ni jednu stranu ne zauzimam) i Cibone i Zadra. Mogu dovoditi nova pojacanja i to ta pojacanja sigurno ne igraju za kikiriki. Kako Cibonini stranci, tako Zadrovi poprilicno skupi igraci za prvu... [više na forumu]
    basketas
  • Obrisan korisnik26.03.2012. u 19:07
    bilan radi za dvije plaće
    Obrisan korisnik