Automoto

Malezijska "poplava" Formule 1

Pripremio:Mišo Gulić • utorak, 27.03.2012.
Malezijska "poplava" Formule 1
Foto: EPA

Velika nagrada Malezije, vožena na stazi Sepang, donijela je pregršt uzbuđenja, nevjerojatnih obrata, riskantnih poteza, taktičkog nadmudrivanja i što je najvažnije ljubiteljima oktanskog cirkusa - neizvjesnost do posljednjeg kruga te širok spektar onih koji mogu do podija.

Taman kad smo pomislili da ćemo o utrci u Australiji pričati dugo nakon njenog završetka, dogodila se Malezija i još bolja, spektakularnija, neizvjesnija, borbenija ili ako baš hoćete - luđa utrka.

Sam start ponudio je scenarij sličan onom u Australiji, brzi bijeg McLarenovog dvojca, prijetila je monotonija u borbi za vrh, a onda se dogodio pljusak, sigurnosni auto, prekid i stanka od sat vremena.

No, i to je ponudilo svoju draž, viđeni su tako i neki noviteti poput šatora, neki su vrijeme kratili šetnjom, neki su razmjenjivali mišljenje s kolegama iz suparničkih tabora, neki su pobjegli u osamu, neki su se dali u dodatne analize, dok su neki jednostavno naslonjeni na zid, sasvim nenametljivo poput gledatelja, pratili razvoj situacije.

Strepnja i borba s vremenom, jer prijetio je mrak, dodatno su mobilizirali organizatore, a potom je ponovno uz pomoć safety cara krenuo ni više ni manje nego show program. Nakon nekoliko odvoženih krugova došlo je vrijeme da se vidi tko je kako "trgovao", a tri su imena posebno iskočila naprijed.

Aktualni prvak Sebastian Vettel, Sergio Perez i Fernando Alonso najbolje su "nanjušili" priliku, dok je Button imao nesreću da "nanjuši" Karthikeyana pa da u nastavak krene sa začelja, dok je njegov momčadski kolega, zahvaljujući njemu netipičnim ziheraškim odlukama, ipak ostao u priključku.

"Ispričavam se momčadi jer smo imali odličan vikend i očekivali smo mnogo više od prvog startnog reda. Na trenutak sam pogledao u retrovizore i pogodio sam bolid ispred sebe. Moja je pogreška i vrlo sam razočaran što mi se to dogodilo", iskren je bio Button.

U glavnu zvijezdu do kraja prometnuo se sjajni Meksikanac Perez koji je impresivnom vožnjom oduševio sve poklonike, a koliko je bio "u filmu" dovoljno će reći i pomalo panična poruka iz boksa od strane njegovog trkaćeg inženjera: "Checo, be careful, we need this position, we need this position."

Dodatni pritisak Perezu očito nije najbolje sjeo, metri su ga dijelili od pješčane klopke, o čemu je rekao: "Hvatao sam Fernanda prema kraju utrke i morao sam ga napasti što prije jer sam u jurnjavi za njim dosta potrošio svoje gume. U silnoj želji sam napravio pogrešku. Izašao sam na prljavi i mokri dio staze i tu sam izgubio pobjedu koja je danas definitivno bila moguća."

No, čak niti tada Checo nije dizao nogu s gasa, da bi do kraja ipak ostalo premalo vremena za nešto više od drugog mjesta, drugog, ali s okusom pobjede za momčad Saubera i suzama okupanog Petera Saubera.

Pobjeda je tako otišla u ruke Ferrarija, Alonso je odvezao savršenu taktičku utrku, a iz svog bolida je izvukao i više nego su se tomu nadati mogli i najzagriženiji poklonici Scuderije iz Maranella. Svjestan je Šanjolac da je ostvario pobjedu veću od same pobjede, 25 bodova i vodeće pozicije: "Čestitam svima u momčadi jer su zbog napornog rada zaslužili ovu pobjedu. Ovo su teška vremena za Ferrari, ali ovu nedjelju ćemo pamtiti. Naša zaustavljanja u boksu su bila pravovremena i to je odlučilo ovu utrku."

McLaren, koji je najviše pokazao u uvodnom dijelu sezone, morao se zadovoljiti s trećim mjestom Hamiltona koji se vjerojatno ni sam ne sjeća tako mirne utrke za njegove pojmove: "Naravno da bih volio da smo osvojili više bodova ovog vikenda, ali mislim da se ne bih trebao žaliti. Drugu utrku zaredom sam na pobjedničkom postolju i to me čini sretnim. Zadovoljan sam što sam uspio odvoziti čitavu utrku bez većih problema iako su uvjeti bili vrlo teški."

Također, viđena su i neka imena na koje nitko prije početka sezone ne bi stavio "ni kunu", no izgleda da će se ove sezone za bodove morati potruditi u puno većoj mjeri negoli je to bio slučaj proteklih godina. S obzirom da je Schumacher u ruke dobio kudikamo konkurentniji bolid, pitanje je bilo s kim će se onda u utrci "zabavljati" Kamui Kobayashi, no odgovor je, na sreću svih poklonika Formule 1, došao u vidu povratnika Kimija Raikkonena koji je ovaj put završio na petom mjestu. Uzme li se u obzir da je Finac peto kvalifikacijsko mjesto morao zamijeniti desetim zbog promjene mjenjača, lako se dođe do misli - što bilo, kad bi bilo? Možda nam odgovor već da utrka u Kini.

S dozom sjete, sažetak Malaysia Grand Prixa:

Vozač vikenda

Fernando Alonso

Velika je dvojba bila Alonso ili Perez. I svaka analiza ili zaključak u korist jednog ili drugog bila je jednako točna i pogrešna, pravedna i nepravedna. Naime, ne smije se i ne može pobjeći od činjenice da je Meksikanac odvezao utrku života, da je završnu trećinu odradio sa stilom te time pokupio simpatije mnogih, no isto tako je u ključnom trenutku pokazao malo treme i propustio nam svima pokazati je li riječ o šampionskom materijalu. S druge strane nije mala stvar u relativno (ne)kvalitetnom Ferrariju osvojiti jednu Veliku nagradu, a nije na odmet spomenuti da je riječ o prvoj pobjedi nakon Silverstonea i ljeta 2011, što je naravno vrlo skromno za apetite talijanske momčadi.

Momčad vikenda

Ferrari

Ferrari je odradio utrku u savršenom ritmu od početka do kraja, bez propusta, idealno tempiranim odlascima u boks i sve to s bolidom koji, ruku na srce, nije u potpunosti konkurentan McLarenu ili nešto manje Red Bullu, ali i iznenađujuće dobrom Mercedesu. Prije bi se moglo reći da njihove trenutne mogućnosti odgovaraju onima Saubera ili pak Lotusa, stoga je uspjeh k tomu još i veći. Vjerojatno je njihova pobjeda najbolje što se moglo dogoditi Formuli 1 kao organizaciji, jer loši rezultati s testiranja i ozbiljan zaostatak za konkurencijom, sada su prebrisani novom dozom samopouzdanja koju će Talijani sasvim sigurno iskoristiti da u Kini ili najdalje Barceloni gledamo, jednostavno rečeno, Ferrari.

Potez vikenda

Sergio Perez

U moru dobrih poteza na stazi kao ključan detalj ipak se nameće početak utrke i Perezovo relativno riskantno mijenjanje guma, dakako neke su se stvari i poklopile, čime je stvorio platformu za ono što će uslijediti kasnije, prvi podij u životu i status nove zvijezde. Trenutak slabosti na kraju, kada se suočio s mogućnošću ranijeg završetka utrke, ne smije mu se i neće uzeti za zlo, jer ziheraši nikada nisu bili šampioni, barem ne u srcima poklonika oktanskog cirkusa.

Tragičar vikenda

Momčad McLaren Mercedes

Nije ova rubrika bila zamišljena za cijele momčadi, no situacija je htjela tako. Button je učinio glupost na kvadrat te ničim izazvan "poljubio" stražnji dio HRT-ovog Karthikeyana i tako poništio sve ono dobro što je radio protekla dva dana, dok je Hamilton bio žrtva vlastitih mehaničara i gubitka dosta dragocjenih sekunda pri zaustavljanjima. Na kraju tek treće mjesto, nakon pozicije jedan-dva i apsolutne dominacije u uvodu, svakako nije nešto što će zadovoljiti šefove momčadi iz Wokinga, ali ni horde štovatelja Srebrnih strijela.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!