Košarka

MVP Planinić iznad svih

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 16.04.2012.
MVP Planinić iznad svih
Foto: EPA

Zoran Planinić i Krešimir Lončar bili su najzaposleniji hrvatski košarkaši proteklog tjedna odigravši tri utakmice i usput osvojivši Eurokup. Planinić je sjajnom partijom protiv Valencije pokupio naslov najkorisnijeg igrača finala drugog po jačini europskog kupa.

Igrač tjedna

Zoran Planinić (Himki): Sjajan tjedan je iza Planinića. Uoči završnice Eurokupa na domaćem terenu, Himki je upisao pobjedu protiv Uniksa u PBL-u 75:58, a hrvatski je igrač upisao osam poena, dva skoka i dvije asistencije s valorizacijom 14. Bio je to uvod u vikend u kojem je Himki osvojio Eurokup pobijedivši Spartak i Valenciju. U polufinalu protiv Spartaka Planinić je za pola sata upisao 12 poena, šest skokova i pet asistencija. Nakon finala protiv Perasovićeve Valencije proglašen je najkorisnijim igračem finala s 19 poena (9/11 za dva), četiri asistencije i dvije ukradene lopte. Tako je s tom titulom naslijedio Marka Popovića koji je proglašen MVP-om 2011. u dresu Uniksa.

Ugodno iznenađenje

Ante Tomić (Real Madrid): U pobjedi protiv Lucentum Alicantea dobio je veću minutažu, što je bila rijetkost u posljednje vrijeme. Bio je drugi strijelac momčadi s 13 poena za 20 minuta sa šutom za dva 6/8. Imao je i pet skokova te dvije asistencije, valorizacija 15.

Visoka forma

Lukša Andrić (Galatasaray): U pobjedi nad Fenerbahčeom sredinom tjedna Andrić je sudjelovao s vrlo dobrih 12 koševa i pet skokova i tako pomogao Galatasarayu da se odlijepi na vrhu tablice. Ipak, prednost je izgubljena porazom od Mersina nakon dva produžetka u kojem je naš igrač sudjelovao također s 12 koševa, a uhvatio je i šest lopti.

Miro Bilan (Cedevita): U prvom dijelu tjedna, u pobjedi protiv Zaboka, Bilan se istaknuo sa 17 poena i pet skokova za samo 13 i pol minuta na parketu. U porazu od Splita igrao je 27 minuta i upisao 19 poena, po tri skoka i izgubljene lopte.

Krešimir Lončar (Himki): S Planinićem je imao pune ruke posla ovog tjedna i odradio je to na svojoj uobičajeno visokoj razini. U zagrijavanju za Eurokup, protiv Uniksa, ubacio je sedam poena za devet i pol minuta uz osam skokova i dvije asistencije. Bilo je to doziranje minutaže za polufinale Eurokupa gdje je protiv Spartaka igrao 32 i pol minute postigavši 13 poena (3/11 za dva, 7/8 s linije slobodnih bacanja) uz tri skoka, tri asistencije i tri ukradene lopte. Bio je najkorisniji igrač u momčadi s valorizacijom 21. U finalu protiv Valencije igrao je 23 i pol minute s nešto boljim šutom za dva (5/11 za 14 poena) dodavši tri skoka, dvije asistencije, jednu ukradenu, ali i četiri izgubljene lopte za valorizaciju 11.

Damir Markota (Zagreb CO): Protiv Cibone je Markota odigrao svih 40 minuta, ali nije mu išlo najbolje - ubilježio je 11 poena sa samo 2/9 iz igre. Dodao je i šest skokova i četiri izgubljene lopte. U gostujućoj pobjedi protiv Jolly JBŠ-a "Šveđo" se istaknuo sa 16 poena i osam skokova, uz tri izgubljene lopte.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): U porazu od Cibone Simon je predvodio Mrave u poenima (16), skokovima (8), asistencijama (6) i izgubljenim loptama (5). U Zagrebovoj pobjedi protiv Jolly JBŠ-a u Šibeniku (95:87) kapetan momčadi Dražena Brajkovića ponovno je bio raznovrstan, s 29 poena, šest skokova i četiri asistencije, ali i pet izgubljenih lopti.

Dario Šarić (Zagreb CO): Po povratku s Nike Hoop Summita u Portlandu, Šarić je odigrao vrlo dobro protiv Cibone i izvrsno protiv Jolly JBŠ-a. U porazu Mrava u zagrebačkom dvoboju 18-godišnji Šibenčanin upisao je 13 poena (4/6 za dvicu, 1/2 za tricu), šest skokova i tri asistencije za 32 minute u igri. U rodnom Šibeniku predvodio je Mrave s 29 poena (11/13 iz igre, sve za dvicu), deset skokova, dvije osvojene lopte i tri blokade za vrlo visoku valorizaciju, čak 47.

Roko Ukić (Fenerbahče): Turski prvoligaši proteklog su tjedna odradili dvostruki program, a Roko je u obje utakmice bio najbolji strijelac svoje momčadi. Najprije je u porazu od Galatasaraya zabio 13 koševa, ali uz nešto slabiji šut za dva (2/8) da bi tri dana kasnije briljirao u pobjedi proti Hacettepea s 23 koša, šest asistencija i tri skoka.

Jakov Vladović (Široki WWin): Široki gazi protivnike u Ligi 6, a Vladović i dalje upisuje visoke, raznovrsne brojke. Protiv Bosne u Sarajevu je imao osam poena, sedam skokova i pet asistencija, a protiv Čapljine na Pecari 16 poena, pet skokova i šest asistencija.

Luka Žorić (Unicaja Malaga): Nakon prošlotjedne sjajne partije, Luis Casimiro dao je Žoriću gotovo 31 minutu, a centar mu je uzvratio s 13 poena (6/10 za dva), čime je bio drugi strijelac momčadi u porazu od Murcije. Imao je i četiri skoka, asistenciju, dvije osvojene i tri izgubljene lopte (valorizacija 12).

Na standardnoj razini

Marko Banić (Gescrap Bizkaia): U slavlju Bilbaa oporavljenik Banić dobio je 20 minuta, ali nije forsirao šut (ukupno 2/3 za četiri poena). Dodao je tri skoka i asistenciju.

Boris Barać (Široki WWin): Protiv Bosne opravdao je minutažu sa sedam poena, četiri skoka i dvije asistencije, a protiv Čapljine bio je nešto učinkovitiji sa 13 poena, šest skokova i dvije asistencije.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Anadolu Efes je sredinom tjedna poražen na domaćem parketu od Bešiktaša, a Stanko Barać je za 14 minuta ubacio sedam koševa i uhvatio četiri lopte. Utakmicu 28. kola Anadolu Efes igra večeras u gostima kod Turk Telekoma.

Dontaye Draper (Cedevita): U Cedevitinoj pobjedi nad Zabokom (103:91) Draper je bio među najboljima u svojoj momčadi. Ubilježio je 12 poena, tri skoka i čak sedam osvojenih lopti, dok mu je najveći minus bilo sedam izgubljenih lopti. U porazu u Splitu (80:78) razigravač momčadi Dražena Anzulovića imao je 14 poena, po tri skoka i asistencije.

Hrvoje Perić (Unicaja Malaga): U novom porazu Unicaje, koja je pala na 11. poziciju, nije mnogo utjecao na igru u svojih gotovo 13 minuta. Ubacio je pet poena i dodao četiri skoka te dvije izgubljene lopte.

Darko Planinić: (Široki WWin): Odradio je svoju standardnu rolu protiv Bosne s 12 poena, tri skoka i tri asistencije, a protiv Čapljine se razmahao i postigao 20 poena uz četiri skoka.

Leon Radošević (Armani Milano): U domaćoj pobjedi svoje momčadi Radošević je u igri proveo 11 minuta, što je iskoristio za pet koševa (šut 2/4) i tri skoka, čime i dalje nastavlja grčevitu borbu za bolji status u svojoj momčadi.

Marin Rozić (Cibona): Kapetan Vukova je u pobjedi nad Zagrebom CO ostao bez poena (šut 0/4), a istaknuo se sa šest skokova. Imao je i tri izgubljene lopte, dok mu je valorizacija bila negativna, -4. Protiv Svjetlosti je to bilo puno bolje. Rozić je ubilježio 15 poena, četiri skoka, po dvije asistencije i osvojene lopte.

Damjan Rudež (Cibona): Cibona je nastavila svoj pobjednički niz u hrvatskoj Ligi za prvaka i protiv Zagreba CO (85:71) i Svjetlosti iz Slavonskog Broda (79:64), a Rudež je u obje utakmice bio dobar. U pobjedi u Trnskom imao je 12 poena, po dvije asistencije i osvojene lopte, dok je protiv Brođana ubilježio 17 poena i dvije asistencije.

Tomislav Ružić (Tofaš): U uvjerljivom trijumfu sredinom tjedna protiv posljednjeplasirane Bandirme Kirmizi Ružić je za 21 minutu ubacio samo četiri koša, ali i upisao i osam skokova. U porazu kod Bešiktaša gdje je Tofaš pao tek nakon produžetka, Ružić je zabio osam koševa uz šest skokova.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Toplo hladne predstave Varesea se nastavljaju i dalje, a ovaj put nisu imali razloga za slavlje zbog poraza od Scavolinija. Stipčević je odradio dobru rolu, a u 21 minutu uspio je zabiti 13 koševa (za dva 2/3, za tri 3/4).

Forma u padu

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): Protekli tjedan za Bogdanovića je bio nešto slabiji od uobičajenog budući da je na obje utakmice ostao ispod deset poena. U porazu od Galatasaraya zabio je osam koševa (2/9 iz igre) uz po tri skoka i asistencije, a u pobjedi protiv Hacettepea upisao je dva koša manje uz 0/3 za tricu.

Marko Car (Cedevita): Car u prošlotjedne dvije gostujuće Cedevitine utakmice nije pokazao puno. U pobjedi nad Zabokom u Bedekovčini imao je pet poena, a u porazu u Splitu po tri poena i izgubljene lopte.

Jure Lalić (Krka): Nije osobito pomogao s klupe u pobjedi Krke protiv Zlatoroga. Igrao je skoro 18 minuta sa šutom 1/3 i za dva i u kategoriji slobodnih bacanja. Popravio je to donekle s tri skoka i jednom asistencijom, no minus je naglasio s tri izgubljene lopte.

Drago Pašalić (Helios Domžale): Počeo je s klupe susret protiv Šentjura i za 20 minuta nije se baš proslavio potrošivši dosta lopti. Za osam poena iskoristio je devet lopti iz igre (3/7 za dva) i pet s linije slobodnih bacanja (2/5). Imao je i šest skokova, asistenciju te tri izgubljene uz jednu ukradenu loptu (valorizacija osam).

Marko Popović (Žalgiris): U gostujućoj pobjedi protiv Pieno žvaigždesa nije se nadovezao na prošlotjednu sjajnu partiju protiv Lietuvos Rytasa. Za 18 minuta imao je šut 0/2 za dva i 1/6 za tri za pet poena. Iskombinirao je i dva skoka i tri asistencije.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): Caserta je konačno dočekala i pobjedu nakon serije poraza u talijanskom prvenstvu, no razloga za pretjerano veselje nije imao Stipanović koji je u najlošijoj predstavi u sezoni ostao bez koša (šut 0/3) uz 6 skokova, a sve to u 19 minuta koliko je proveo na parketu.

Mario Stojić (Lucentum Alicante): Forma mu je i dalje u silaznoj putanji. U porazu od Reala dobio je nešto više od 13 minuta i završio s negativnom valorizacijom, minus jedan. Imao je dva poena s linije slobodnih bacanja, dva skoka i jednu asistenciju, ali i dvije izgubljene lopte.

Jurica Žuža (Tofaš): Iza Jurice Žuže je ispodprosječan tjedan budući da hrvatski centar u dvije utakmice nije uspio upisati dvoznamenkasti broj poena što je za njega ove sezone prava rijetkost. Žuža je u pobjedi protiv Bandirme Kirmizi ugradio svojih devet poena i dva skoka za 22 minute igre, a tri dana kasnije Bešiktašu je zabio šest koševa uz također dva skoka.

Klupa, tribina, doktori...

Mario Delaš (Žalgiris): Nije sudjelovao u gostujućoj pobjedi protiv Pieno žvaigždesa.

Fran Pilepić (Široki WWin): Zbog ozljede propustio je šesto i sedmo kolo Prvenstva BiH, utakmice s Bosnom i Čapljinom.

Marko Tomas (Fenerbahče): Još uvijek nije u sastavu Fenerbahčea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina20.04.2012. u 17:54
    a i umjesto Stipanovića i Žuže bi za početak mogli ubaciti Babića i Sutona
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik17.04.2012. u 09:59
    pa dobro do kada će te na ovom popisu potencijalnih reprezentativaca držati poluigrače poput stipčevića, cara, t.ružića, delaša, rozića, lalića, pašalića i stojića? dobro da niste stavili na popis još kaštropila i mulaomerovića npr:))
    Obrisan korisnik