Košarka

Tomić glavni, Šarić i Žuža u pratnji

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 23.04.2012.
Tomić glavni, Šarić i Žuža u pratnji
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Tjedan nakon što je Zoran Planinić zaslužio priznanje za najkorisnijeg igrača završnog turnira Eurokupa na putu do Himkijevog naslova u tom natjecanju, hrvatski reprezentativni kandidati bili su nešto manje raspoloženi. Tijekom proteklih sedam dana po pozitivnom su se najviše istaknuli Ante Tomić, Dario Šarić i Jurica Žuža, na različitim krajevima Starog kontinenta...

Igrač tjedna

Ante Tomić (Real Madrid): Drugo kolo zaredom uzvraća treneru dobrom partijom u zamjenu za veću minutažu. U tijesnoj pobjedi protiv Estudiantesa Tomić je igrao 15 minuta i postigao 13 poena (5/10 za dva) uz sedam skokova. Skupio je valorizaciju 18. Bio je glavna potpora najboljem strijelcu momčadi Carrollu.

Ugodno iznenađenje

Dario Šarić (Zagreb CO): Otkako je na Zagrebovu klupu došao Dražen Brajković, Dario Šarić igra puno, a na putu do visoke pobjede nad Zabokom na parketu je bio svih 40 minuta. Bio je to još jedan odličan nastup mladog Šibenčanina, koji je nedavno napunio 18 godina, s 19 poena, čak 17 skokova i po tri asistencije i osvojene lopte, za valorizaciju 34. Osim s prvotimcima, Šarić je prošlog tjedna bio i s juniorskom momčadi Mrava, na turniru poluzavršnice hrvatskog prvenstva na Gripama, gdje je bio dobar u oba nastupa. Osobito se istaknuo na putu do 96:60 protiv Splita, s 29 poena, 12 skokova, sedam osvojenih i šest izgubljenih lopti, kao i četiri asistencije, za valorizaciju 48.

Jurica Žuža (Tofaš): Nakon nešto slabijeg prošlog tjedna, Žuža je još jednom bio pravi kada je najviše trebalo. Naime, u susretu protiv Turk Telekoma, direktnog konkurenta za doigravanje, hrvatski centar je utrpao čak 25 koševa za 24 minute, a upisao je i četiri skoka te tako osigurao Tofašu nastup u play-offu.

Visoka forma

Dontaye Draper (Cedevita): U polovičnom prošlotjednom učinku svoje momčadi Draper je imao dva dobra nastupa. Na putu do pobjede nad Svjetlosti iz Slavonskog Broda (90:63) istaknuo se sa 16 poena i pet asistencija za 31 minutu u igri. U porazu od Cibone je na parketu proveo 35 minuta i za to vrijeme ubilježio 14 poena, po četiri skoka i asistencije i pet osvojenih lopti. Glavni problem bio mu je vanjski šut, sa samo 2/9 za tricu.

Miro Bilan (Cedevita): Po običaju, 22-godišnji centar iz Šibenika bio je među najboljima u momčadi Dražena Anzulovića i u tjednu za nama. Protiv Svjetlosti je predvodio Cedevitu sa 16 poena, šest skokova i tri asistencije, dok je protiv Cibone završio s 12 poena, pet skokova i dvije blokade. U zagrebačkom dvoboju mu na napadačkom kraju parketa nije išlo samo iz slobodnih bacanja, koja je pucao 2/7.

Damjan Rudež (Cibona): Momčad Jasmina Repeše je u prvom prošlotjednom nastupu proslavila očekivanu i vrlo uvjerljivu pobjedu nad Jollyjem u Šibeniku (111:74), a na putu do tih +37, Rudež je imao 16 poena za nepunih 18 minuta u igri. U pobjedi nad Cedevitom, svojom prošlosezonskom momčadi, ponovno je bio među najefikasnijim Ciboninim igračima, s 13 poena, a dodao je i pet skokova i dvije asistencije.

Marin Rozić (Cibona): U pobjedi nad Jollyjem u Šibeniku kapetan Vukova upisao je 17 poena sa samo dva promašaja iz igre (7/9, za tricu 3/3), uz dva skoka i tri osvojene lopte. Na putu do 79:76 u gradskom ogledu s Cedevitom istaknuo se s 13 poena, po četiri skoka i osvojene lopte.

Tomislav Ružić (Tofaš): Još jedan Hrvat u redovima Tofaša također je imao odličan nastup protiv Turk Telekoma - Ružić je u ključnoj pobjedi bio drugi strijelac svoje momčadi, odmah iza Žuže, sa 16 koševa, a imao je i četiri uhvaćene lopte.

Leon Radošević (Armani Milano): U uvjerljivoj gostujućoj pobjedi svoje momčadi Radošević je u igri proveo devet minuta koje vrlo dobro iskoristio zabivši pritom osam koševa (šut 3/4) te ostvarivši jedan skok.

Jakov Vladović (Široki WWin): U osmom kolu Lige 6, protiv slabašne Mladosti, počeo je na klupi, ali ipak uspio biti najučinkovitiji sa 16 poena uz šest asistencija i tri skoka, bez ijedne osobne pogreške. U novoj laganoj pobjedi protiv Varde imao je manju minutažu, no opet je bio raznovrstan sa šest poena, šest asistencija i tri skoka.

Na standardnoj razini

Marko Car (Cedevita): Car je bio na ujednačenoj razini u obje prošlotjedne Cedevitine utakmice. Protiv brodske Svjetlosti ubilježio je osam poena (2/6 iz igre), dvije asistencije i tri osvojene lopte, dok je u porazu od Cibone imao također osam poena (šut 2/4), dodajući i dvije osvojene lopte za 25 i pol minuta na parketu.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Zbog odgode susreta u Splitu, na Gripama, Mravi su prošlog tjedna odigrali samo jednu utakmicu u Ligi za prvaka. Na putu do visokih 96:58 protiv Zaboka u Trnskom Simon nije morao igrati previše, samo nešto manje od 12 minuta, a za to vrijeme ubilježio je devet poena s polovičnim učinkom iz igre (4/8, uz 1/4 za tricu).

Damir Markota (Zagreb CO): Kao i Kruno Simon, i drugi hrvatski reprezentativac među Mravima je u dolasku do +38 protiv Zaboka mirovao većim dijelom utakmice, odradivši tek 13 minuta. No, u tom je razdoblju bio odličan, s 11 poena (5/8 iz igre), sedam skokova i tri osvojene lopte.

Krešimir Lončar (Himki): Lončar nije igrao prvu utakmicu četvrtfinalne serije VTB lige zbog rođenja kćeri, ali vratio se u preostale dvije. Na putu do poravnanja protiv Lietuvos Rytasa, s 80:62 u drugom susretu, ostao je bez poena za devet minuta u igri, sa šutom 0/2, a imao je i po tri skoka i izgubljene lopte. U odlučujućoj utakmici serije Himki je kod kuće izgubio s neočekivano visokih 103:78, a 29-godišnji Splićanin imao je deset poena i dva skoka za 17 minuta na parketu.

Roko Ukić (Fenerbahče): Indisponirani Fenerbahče tijesno je poražen na gostovanju kod Anadolu Efesa, a iako učinak od sedam koševa, tri skoka i tri asistencije nije ništa spektakularno, Roko je svejedno bio jedan od boljih igrača u Spahijinoj momčadi.

Lukša Andrić (Galatasaray): Drugu utakmicu zaredom Galatasaray je morao igrati dva produžetka, ali ovaj put je ipak izborena pobjeda. U njoj je Andrić sudjelovao sa sedam koševa, četiri skoka, ali i pet osobnih pogrešaka.

Marko Banić (Gescrap Bizkaia): Lagano hvata ritam utakmica nakon dvotjedne stanke. U porazu 66:63 u Valenciji dobio je 16 minuta koje je upotpunio s devet poena (4/5 za dva), no nije se imao više čime pohvaliti što se statistike tiče.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Gostovanje kod Bennet Cantua zasigurno neće ostati u najboljem sjećanju za Zadranina gdje je njegova momčad upisala poraz. Rok je u igri proveo 29 minuta, a za to vrijeme postigao je devet koševa (za dva 3/5, za tri 1/5).

Boris Barać (Široki WWin): U Ligi 6 dobio je mjesto u startnoj petorci, što koristi za svoje uobičajene brojke. Tako je u osmom kolu protiv Mladosti upisao osam poena i četiri skoka, a protiv Varde bio je najbolji igrač Širokog s 13 poena, 12 skokova i dvije asistencije.

Jure Lalić (Krka): Počeo je s klupe u pobjedi protiv Šentjura i bio prvi strijelac momčadi s 15 poena s polovičnim postotkom šuta (5/10 za dva). Dodao je u utorak i četiri skoka te dvije izgubljene lopte s valorizacijom 12. Krka je zatim razbila Elektru Šoštanj, a Lalić je igrao nešto manje i uputio manje šuteva za sedam poena i tri skoka.

Drago Pašalić (Helios Domžale): U razbijanju Elektre Šoštanj sudjelovao je u 22 minute s 11 poena i osam skokova, jednom ukradenom i jednom izgubljenom loptom, a u gostujućem porazu od Union Olimpije 19 minuta s deset poena i dva skoka.

Fran Pilepić (Široki WWin): Nakon višetjedne stanke, vratio se u momčad u devetom kolu Lige 6, u pobjedi 93:67 protiv Varde. Pomogao je s klupe sa sedam poena te po jednim skokom i asistencijom u laganom hvatanju ritma za doigravanje.

Darko Planinić (Široki WWin): Mladi centar redovito upisuje solidne brojke i opravdava minutažu. Tako je i u osmom kolu protiv Mladosti (pet skokova) i protiv Varde postigao 11 poena (četiri skoka).

Forma u padu

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): U porazu kod Anadolu Efesa Bogdanović je odigrao jednu od najslabijih utakmica ove sezone. Naime, za malo više od devet minuta uputio je tek jedan neprecizan šut za dva poena, a to je definitivno bilo premalo da Fenerbahče pobijedi velikog rivala.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Barać je u derbiju protiv Fenerbahčea odigrao jednu od najslabijih utakmica sezone sakupivši pet osobnih pogrešaka za deset i pol minuta na parketu i to bez upućenog šuta uz po jedan skok i asistenciju.

Mario Stojić (Lucentum Alicante): U pobjedi protiv Manrese u svoje gotovo 24 minute obilato je koristio šut, ali se nije proslavio (tri poena uz šut 0/2 za dva i 1/5 za tri). Imao je i tri skoka te asistenciju. Završio je valorizacijom minus dva.

Luka Žorić (Unicaja Malaga): U porazu od Barcelone kojim se Unicaja možda oprostila od doigravanja odigrao možda svoju najgoru utakmicu sezone. Igrao je nešto više od 17 minuta i bio jedan od dvojice iz svoje momčadi koji je završio s negativnom valorizacijom, minus dva. Sa šutom 2/9 za dva upisao je četiri poena, a skupio je isto toliko skokova.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): Stasiti Hercegovac se utopio u sivilo svoje momčadi koja je poražena na gostovanju u Bologni. Naime, za 13 minuta, koliko je proveo na parketu, zabio je svega tri koša (šut 1/3) i tomu dodao jedan skok.

Klupa, tribina, doktori...

Hrvoje Perić (Unicaja Malaga): Protiv Barcelone, u teškom domaćem porazu, opet nije dobio veliko trenerovo povjerenje. Igrao je dvije i pol minute i iskoristio ih maksimalno upisavši dva poena i tri napadačka skoka.

Zoran Planinić (Himki): Poslije osvajanja Eurokupa, Himki je prošlog tjedna igrao četvrtfinalnu seriju VTB lige protiv Lietuvos Rytasa - i ispao u tri utakmice. Planinić je propustio sve tri zbog ozljede.

Marko Popović (Žalgiris): Prije polufinala doigravanja u domaćem prvenstvu, Žalgiris prošlog tjedna nije bio u akciji.

Mario Delaš (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa vratit će se utakmicama ovog tjedna u polufinalu litavskog doigravanja protiv Rudupisa.

Marko Tomas (Fenerbahče): Ni prošlog tjedna nije bio u sastavu momčadi iz Istanbula.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava05.05.2012. u 21:31
    bravo Dario.........
    Torca-Dubrava