Rukomet

Šego iskočio u prvi plan

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 23.04.2012.
Šego iskočio u prvi plan
Foto: Davor Sajko

Hrvatski rukometni reprezentativci guraju dalje u svojim ligama, igra se i Liga prvaka, a ozljeda na sreću nema previše. Titula igrača tjedna pripala je Marinu Šegi, koji je odradio rolu iz snova pred golom Zagreba protiv Kiela, a već bi od iduće sezone Šego mogao dres hrvatskog prvaka zamijeniti onim Wisle Plock, najavljuju Poljaci.

Igrač tjedna

Marin Šego (CO Zagreb): Vratar hrvatskog prvaka ima fenomenalan tjedan iza sebe. Prvo je u najvažnijem susretu domaćeg prvenstva, protiv Nexea pružio odličnu predstavu, obranio 16 lopti našičkih pucača i trasirao put Zagrebašima prema uvjerljivoj pobjedi. No, ono što je Šego radio na golu protiv Kiela i najboljih svjetskih pucača graniči sa čudom. Jicha je jedini ispunio svoju kvotu, zabivši osam pogodaka, dok su Andersson, Narcisse i Ilić zabili svaki po dva pogotka. Šego je upisao 20-ak obrana i ako nastavi braniti u ovakvoj formi, njegov novi trener, koji je ujedno i izbornik hrvatske rukometne reprezentacije neće ga smjeti ignorirati u odabiru putnika za Olimpijske igre u Londonu.

Ugodno iznenađenje

Petar Metličić (Celje PL): Susret protiv Gorenja, Celju nije značio ništa, osim borbe za prestiž, dok je gostima iz Velenja pobjeda u tom dvoboju mogla osigurat naslov državnog prvaka. Gosti su ostvarili zacrtani cilj, osigurali trofej, a Metličić je i u porazu svoje ekipe bio dobar, zabivši tri pogotka. No, Celjani su se u biti čuvali za ono što su prikazali u nedjelju, u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa pobjednika kupova. U goste im je stigao, ove kalendarske godine odlični, Gummersbach, Zrnića, Šprema i Somića.

Uz fantastičnu predstavu, Celjani na uzvrat u Njemačku putuju sa zalihom od sedam pogodaka (34:27), dok je Petar Metličić odigrao maestralno te se u listu strijelaca upisao pet puta. Naravno da se Metličićevim dobrim igrama ne možemo iznenaditi, ali put prema klupskom uspjehu i još jedno europsko finale koje je na dohvat ruke bivšem hrvatskom reprezentativnom kapetanu sigurno zaslužuje da se posebno istakne.

Forma u usponu

Zlatko Horvat: (CO Zagreb) Hrvatski je prvak u tjednu iza nas odradio velik posao, u srijedu je, naime, u sklopu domaćeg prvenstva svladao momčad našičkog Nexea sa šest pogodaka razlike da bi u subotu u napetom dvoboju izborio remi s njemačkim viceprvakom, Kielom. Kapetan Zlatko Horvat ponovno je pokazao kako je glavna karika ove momčadi te je u oba susreta bio Zagrebov najbolji strijelac s osam postignutih pogodaka. Svojim novim odličnim izdanjem Zlaja je tako zadržao svoje prvo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca Lige prvaka (88 pogodaka), a za vrat mu i dalje puše Mikkel Hansen s 87 golova.

Marko Kopljar (CO Zagreb): Kopljar je u slavlju protiv Nexea sudjelovao s četiri postignuta pogotka, ali i njemu je to bila uvertira za nastup u Areni u prvom susretu četvrtine finala Lige prvaka. Kopljar kao da ima nešto protiv Omeyera i društva koje igra s tim francuskim vratarskim velikanom. Na nedavno završenom Euru u Srbiji Marko je svoju najbolju partiju pružio upravo protiv Francuza, dok je u subotu i protiv vodeće i neporažene ekipe njemačke Bundeslige odigrao fantastičnu utakmicu, zabio sedam pogodaka, uz savršen učinak. Šteta što nakon takve partije Zagrebaši na kraju u Kiel putuju bez barem neke minimalne rezultatske prednosti.

Vedran Zrnić: (Gummersbach) Rukometaši Gummersbacha protekle su srijede na domaćem terenu ugostili momčad Flensburga koja je uspjela slaviti s dva pogotka prednosti. Kapetan njemačke momčadi, Vedran Zrnić, ponovno se našao među raspoloženijim igračima u napadu te je u poraz Gummersbacha ugradio pet pogodaka. Zanimljiv posao krajem je tjedna očekivao ovog bundesligaša, naime, u prvom susretu polufinala Kupa pobjednika kupova branitelj naslova poražen je u gostima kod Celja Pivovarne Laško sa sedam pogodaka razlike (27:34) unatoč odličnom izdanju hrvatskog desnog krila koje se čak devet puta upisalo u strijelce.

Ivan Čupić (Rhein-Neckar Löwen): Čupić nastavlja s dobrim predstavama u dresu Löwena. U njemačkoj Bundesligi proteklog tjedna lagano su Lavovi svladali posljednjeplasirani Eintracht, uz šest pogodaka hrvatskog reprezentativnog desnog krila. Čupiću i suigračima taj ogled bio je zagrijavanje za prvi polufinalni susret EHF-a, kojeg su u subotu odradili na domaćem terenu. U goste im je stigao ligaški poznanik Göppingen, na uzvrat putuju samo s jednim pogotkom viška (33:32), a Čupić je u minimalnu pobjedu ugradio četiri svoja pogotka, uz jedan nerealizirani sedmerac. Revanš je u petak, ali Lavovi prije važnog EHF polufinalnog okršaja u utorak moraju odraditi i odgođeni susret 22. ligaškog kola. U goste im u SAP Arenu dolazi Lemgo.

Venio Losert: (Ademar Leon) Momčad Ademar Leona u tjednu iza nas odradila je odličan posao, naime, prvo je u srijedu u novom susretu španjolskog rukometnog prvenstva stigla do uvjerljive pobjede nad Antequerom čime je dodatno učvrstila svoju treću poziciju u Asobalu, da bi potom u subotu u prvoj utakmici četvrtine finala Lige prvaka, na domaćem terenu, stigla do nadasve uvjerljive pobjede nad berlinskim Lisicama (34:23). Hrvatski reprezentativac Venio Losert u domaćem se prvenstvu pokazao odličnim te je upisao 23 obrane, dok je u Ligi prvaka protekloga tjedna ipak nije branio.

Renato Sulić (Veszprem): Za razliku od hrvatske lige, u mađarskoj se odrađuje tempo od jedne utakmice tjedno, pa je u petak Veszprem odigrao protiv Balatonfüredija i pobijedio s 30:28 te s 42 boda ostao na prvom mjestu tablice. Sulić je u pobjedi sudjelovao s velikih devet golova i bio je najbolji strijelac svoje momčadi.

Na standardnoj razini

Blaženko Lacković: (HSV Hamburg) Momčad njemačkog prvaka, HSV Hamburga, u tjednu iza nas izborila je novu bundesligašku pobjedu, naime, bolja je bila od rukometaša Lemga 31:30. Hrvatski reprezentativac Blaženko Lacković u pobjedu svoje momčadi ugradio je tri gola.

Ivano Balić (CO Zagreb): Turbulentni tjedan prije prve četvrtfinalne utakmice Lige prvaka protiv favoriziranog Kiela Balić je proveo u odmoru i oporavku od ozljede za najvažniji domaći susret sezone. Odigrao je Ivano dobru utakmicu, u oba pravca, postigao dva pogotka, asistirao suigračima, koji su više ili manje koristili njegove lopte. Pred kraj utakmice, kada je i ponestalo malo snage, dogodi se i poneka pogreška, no, Balić je i dalje mozak i duša ovog sastava CO Zagreba.

Mirko Alilović (Veszprem): Prvoplasirani sastav Mađarske lige pobijedio je Füredi s 30:28, a prvi vratar hrvatske reprezentacije obranio je deset od 27 šuteva upućenih na njegov gol. Solidni postotak od 37 posto obrana.

Domagoj Duvnjak: (HSV Hamburg) Rukometaši Hamburga proteklog tjedna nisu imali mnogo posla, naime, početkom su tjedna na domaćem terenu snage odmjerili s momčadi Lemga kojeg su svladali s pogotkom razlike nakon čega im je uslijedio mali predah budući da više nisu dio natjecanja za prvaka Europe. Srednji vanjski HSV-a i rukometne reprezentacije Hrvatske za svoju je momčad, u novom bundesligaškom susretu, postigao tri pogotka.

Drago Vuković (Lübbecke): Vuković je u pobjedi svog kluba od devet pogodaka razlike nad Balingenom sudjelovao s tri gola.

Željko Musa (Kielce): Pivot Kielcea i hrvatske reprezentacije dobro je odradio dvije utakmice polufinala doigravanja za prvaka Poljske. U prvoj je utakmici protiv Tauron Stala (36:23) imao 2/3, a u drugoj (42:23) bio je stopostotan s 4/4.

Igor Vori: (HSV Hamburg) Aktualni njemački prvak proteklog je utorka u svojoj O2 World Areni, u sklopu 29. kola rukometne Bundeslige, ugostio rukometaše Lemga koji su unatoč vrlo dobrom otporu svladani s minimalnom prednošću. Kapetan rukometne reprezentacije Hrvatske svojoj je momčadi na putu prema pobjedi pomogao s dva pogotka nakon čega je, zajedno sa svojim suigračima, zaslužio kraći odmor budući da se Hamburg nije uspio probiti u četvrtfinale Lige prvaka.

Jakov Gojun: (CO Zagreb) Momčad CO Zagreba ostvarila je dobre rezultate u tjednu iza nas, naime, prvo je u sklopu domaće Lige za prvaka svladala rukometaše Nexea sa šest pogodaka razlike da bi potom u Areni Zagreb u odličnom dvoboju s Kielom izborila remi pred uzvrat u gostima. Jakov Gojun standardno je u oba susreta bio ključna Zagrebova karika u obrani u kojoj je odradio vrlo dobar posao.

Hrvoje Batinović (Split): Hrvatski prvoligaši odrađuju dvostruki program, pa je i Split tako u zadnjih sedam dana odigrao dvije utakmice. Na žalost, u obje su utakmice Splićani upisali poraze, Protiv Poreča kod kuče 21:22 i protiv Nexea u Našicama 25:35. Batinović je međutim u oba susreta bio na standardnoj razini, upisao je 5/6 odnosno 6/9 golova.

Forma u padu

Ivan Ninčević (Füchse): Uvjerljiva bundesligaška pobjeda nad Bergischerom, uz deset pogodaka Ninčevića, nije sugerirala kakav ih potop za vikend očekuje u Leonu kod Ademara, u prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka. U potpunosti pod dojmom atmosfere koju su priredili španjolski navijači, ali i dobre igre Ademara, Lisice su bile izgubljene čitav susret te su na kraju upisale poraz od čak 11 golova zaostatka. Ninčević je protivničku mrežu zatresao samo u dva navrata.

Tonči Valčić (CO Zagreb): Novi trener Zagrebaša Goluža dao mu je određenu minutažu i u susretu protiv Nexea, kada je zabio dva pogotka, a priliku je dobio i protiv Kiela. No, Valčić nije bio pravi. Lopte u blok, tehničke pogreške, uz dva na silu postignuta pogotka nisu ono najbolje što Tonči može, ali i što bi trebao pružiti igri CO Zagreba.

Denis Špoljarić (Füchse): Neuvjerljiva predstava čitave ekipe na gostovanju u prvom susretu četvrtine finala Lige prvaka kod Ademar Leona uzrokovala je katastrofalnim rezultatom za uzvrat u Berlinu. Španjolci su u mrežu Lisica utrpali 34 pogotka, što dovoljno govori o slaboj igri obrane njemačkog sastava, kojoj je Špoljarić glavni igrač.

Marino Marić: (CO Zagreb) Rukometaši Zagreba proteklog su tjedna odradili obaveze kako u domaćem prvenstvu tako i u Ligi prvaka gdje su polučili dobre igre i povoljne rezultate. U srijedu su, naime, Zagrebaši na domaćem terenu bili bolji od Nexea da bi nekoliko dana kasnije u zagrebačkoj Areni osigurali neriješen rezultat u dvoboju s bundesligašem Kielom. Zagrebov kružni napadač u gol Našičana utrpao je jedan pogodak, a i u susretu s Kielom se tek jednom upisao u strijelce.

Robert Markotić (Nexe): Nexeov desni vanjski je u porazu protiv Zagreba sudjelovao s četiri pogotka iz deset šuteva, što je ipak prevelika potrošnja lopti, posebice ako se u obzir uzme da je dva gola postigao s linije sedam metara. Protiv Splita za vikend nije igrao.

Denis Buntić (Kielce): U finale poljskog prvenstva Kielce se probilo s dvije pobjede nad Tauron Stalom, 36:23 i 42:24. Buntić se očito još nije oporavio do kraja od upale žlijezde koju je imao, pa je u dva susreta upisao samo tri gola iz sedam šuteva.

Klupa, tribina, doktori

Manuel Štrlek: (CO Zagreb) Zagrebaši su protekloga tjedna na domaćem terenu zaigrali u dva itekako važna susreta, naime, u srijedu su u svom prvom susretu u domaćem prvenstvu pokazali kako su i dalje dominantni te su slavili nad Nexeom iz Našica sa šest pogodaka razlike, da bi potom u subotu nakon +7 nad Kielom na koncu izborili neriješen rezultat. Zagrebovo lijevo krilo susret s Nexeom odgledao je s tribina, a onaj s njemačkim viceprvakom s klupe.

Damir Bičanić (Chambery): Lijevi vanjski hrvatske reprezentacije i Chamberyja je još uvijek na oporavku od rupture mišića zadobivene u posljednjoj reprezentativnoj akciji, pa nije sudjelovao u susretu svoje momčadi s Toulouseom. Utakmica je završila podjelom bodova, 30:30, a nada je struke Chamberyja da će Bičanić moći zaigrati 28. travnja, kad u 22. kolu prvenstva Chambery dočekuje Tremblay. Bičanić je inače u 20 utakmica francuskog prvenstva postigao 69 golova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2012. u 10:02
    Pećar19, usporedi nastupe zadnjih pola godine Alilovića i Šege. Alilović je u Veszpremu drugi golma, a i kad brani nije na nekoj razini. Šego je Golužu i odveo na EP (briljirao u dvije utakmice sa Španjolskom, kad se Alilović nije mogao sastati sa loptom) a ovaj ga nije pozvao na EP. Pogledaj i ove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2012. u 17:38
    hrk,Alilović je za Šega izmislio rukomet...Alilović je uvijek na nivou i ima dosta jačih utakmica tokom sezone od Šege,a Šego tu i tamo zabljesne onda drugu tekmu ne može obranit šut...pogledaj final 4 seha lige....ali ako ovako nastavi,apsolutno ga treba pozvati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2012. u 17:29
    Šego se provlačija ciliu ovu sezonu, on i pešić bi imali po 5 obrana na utakmici i tada nije zasluživa prva 2 mista za golmane u repki... jer su alilović i losert bolji, ali ako vako nastavi, ubrzo bi se moga probit!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2012. u 09:56
    Šprem je vrhunski odigrao ali budimo realni da igra za repku treba pruzit još ovakvih igra ili postat Gopčev zet!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2012. u 07:56
    Goluža, vrijeme je da prestaneš ignorirati Šeginu formu. Po formi u zadnjih pola godine definitivno je prvi golman repke. E sad pitanje je koji su razlozi tvog ignoriranja. Pretpostavljam kako su "sumnjivi".
    Obrisan korisnik