Košarka

Može li itko ugroziti Chicago i Miami?

Pripremio:Mario Majdić Natrlin • petak, 27.04.2012.
Može li itko ugroziti Chicago i Miami?
Foto: EPA

Ovaj vikend započinje iznimno iščekivano NBA doigravanje. Favorita za naslov je dosta, a dva možda i najveća su u Istočnoj konferenciji s kojom započinjemo najavu play-offa. Chicago Bullsi i Miami Heat veliki su favoriti, ali može li im neka od drugih šest momčadi pomrsiti račune...

Chicago Bulls (1) - Philadelphia 76ers (8)

Momčad Toma Thibodeaua i drugu godinu za redom u doigravanje ulazi kao najbolje rangirana ekipa lige. Uspjeli su u tome iako je velik dio sezone propustio prošlogodišnji MVP Derrick Rose. Znači li to da ova ekipa više i ne ovisi baš toliko o svom razigravaču? Philadelphia je fantastično otvorila sezonu, ali zatim i drastično pala u formi u njezinom drugom dijelu. Iako su neko vrijeme bili među četiri najbolje ekipe Istoka, pred kraj su se grčevito borili za ulazak u doigravanje. Imaju li šanse protiv Bullsa koji su ih u tri utakmice dvaput pobijedili?

Snaga: Bit će ovo dvoboj dvije ponajbolje obrane lige. Chicago je prvi po obrambenoj efikasnosti, a Philadelphia treća. Protivnike drže na iznimno niskom postotku šuta iz igre i obje ekipe veoma dobro brane tricu. Bullsi su ove sezone kvalitetniji u napadu (peti u ligi). Radi se i o dvije momčadi s veoma širokim klupama. Sixersi imaju drugu najefikasniju klupu u ligi, a Chicago petu. Bullsi su ujedno i najbolja skakačka momčad lige, a 76ersi imaju najbolju obranu u reketu. Philadelphia čuva loptu najbolje u NBA-u.

Slabost: Chicago je ove sezone pokazao jako malo ranjivih točaka. Trebale su isplivati na površinu nakon ozljede Rosea, ali Bullsi su reagirali odlično. Najveći upitnik je upravo spremnost njihovog razigravača i eventualna opasnost da se napad začepi bez svoje prve opcije, a protiv veoma atletske obrane 76ersa. Philadelphia i dalje nema baš uvijek pravo rješenje u igri pet na pet. Jrue Holiday je ove sezone stagnirao i napad Sixersa je pred kraj regularnog dijela pokazivao ozbiljne simptome neefikasnosti. Protiv čvrste obrane Bullsa, mladim Sixersima neće biti lako.

Ključni igrači: Derricka Rosea (21,8 p, 7,9 as) su desetkovale ozljede, ali unatoč tome on je prvi strijelac i prvi asistent Bullsa. Luol Deng (15,3 p, 6,5 sk) je raznovrsno krilo koje im je jednako bitno u napadu kao i u obrani. Carlos Boozer (15 p, 8,5 sk) je iznimno važna karika u reketu Chicaga.

Najveća prednost Sixersa je uravnoteženost, ali nedostatak prve opcije znao je biti veliki problem u neizvjesnim završnicama u kojima se Philadelphia nije iskazala. Andre Iguodala (12,4 p, 5,2 as, 1,7 uk. l.) vođa je ove momčadi, Lou Williams šesti čovjek i najbolji strijelac (14,9 poena), a svoj doprinos morat će dati i Holiday koji je drugi strijelac momčad s 13,5 poena po susretu, iako će vrlo važnu ulogu u reketu morati odigrati mlado krilo Young i iskusni Brand.

Miami Heat (2) - New York Knicks (7)

Ova serija privlači trenutno najveću pozornost. Velika imena i dvije iznimno polarizirajuće ekipe. Miami je na trenutke dominirao, a zatim bi neobjašnjivo padao u formi. Od početka je bilo jasno kako momčad Erika Spoelstre prvenstveno razmišlja o doigravanju. New York je proživio svašta tijekom 66 utakmica regularnog dijela. Od crnih rupa do Jeremyja Lina. Njega neće biti protiv Heata, ali Knicksi uoči doigravanja izgledaju jako dobro. Miami je slavio u sva tri međusobna susreta.

Snaga: Miami je nevjerojatno talentirana momčad. LeBron James i Dwyane Wade su nezaustavljivi kada kliknu. Vrlo opasni kada nametnu svoj tempo igre. Četvrti su po obrambenoj efikasnosti i protivnicima dopuštaju šut iz igre od svega 43,4% (peti u ligi). Knicksi imaju 17. napad lige po efikasnosti, ali su zato obranu doveli do čak petog mjesta u ligi. New York je druga, a Miami treća momčad po ukradenim loptama.

Slabost: Miamiju su problemi ostali isti. Iznimno su tanki pod koševima i igra njihovih razigravača je neuvjerljiva. I dalje im napad pet na pet ne funkcionira besprijekorno. Knicksi više nisu rupa u obrani, ali su zato 29. momčad lige po broju izgubljenih lopti. Lošiji je samo Thunder. To im protiv Heata može itekako naškoditi. Iako imaju nekoliko opasnih vanjskih šutera, prema postotku ubačenih trica su tek 21. pa moraju pažljivo birati svoje šuteve.

Ključni igrači: Kod Miamija nema smisla filozofirati. Budu li James (27,1 p, 7,9 sk, 6,2 as), Wade (22,1 p, 4,8 sk, 4,6 as) i Chris Bosh (18 p, 7,9 sk) na visini zadatka, Knicksi nemaju previše šanse. Osobito brine Bosh koji se stalno traži, a iznimno je važan za uspjeh Miamija.

Carmelo Anthony (22,6 p, 6,3 sk, 3,6 as) je drugi čovjek nakon dolaska na klupu Mike Woodsona. Kraj sezone je odradio fantastično i u pravom smislu riječi predvodio Knickse. Njegovi dvoboji s Jamesom bit će apsolutna poslastica. Amare Stoudemire (17,5 p, 7,8 sk) je prizdravio, ali morat će igrati puno bolje nego u regularnom dijelu. Tyson Chandler je napravio ono zbog čega je doveden. Prvi skakač ekipe (9,9 sk) stvorio je od Knicksa momčad s respektabilnom obranom. Dobro zna kako je to pobijediti ovu trojku Heata. Može li to ponoviti?

Indiana Pacers (3) - Orlando Magic (6)

Dvije potpuno različite atmosfere u ova dva kampa. Indiana Pacersi su kvalitetu zadržali tokom cijele sezone i nametnuli se kao najugodnije iznenađenje lige završivši kao treća momčad na Istoku s omjerom 42-24. Orlando iza sebe ima iznimno turbulentnu sezonu koja se više-manje svela na ostanak/odlazak Dwigtha Howarda. Howard je ostao, ali zbog ozljede propušta doigravanje. Pacersima je ovo idealna prilika da se domognu drugog kruga na Istoku. Magic je slavio 3-1 u međusobnim susretima.

Snaga: Indiana je iznimno uigrana momčad. Dolazak veterana Davida Westa pomogao je u sinergiji mladih i iskusnih. Prednost joj je uravnoteženost i dobra klupa. Šesti su po postotku trice (36,8%) i dopuštaju jako malo poena u reketu (peti u ligi). Orlando, osobito onaj bez Howarda, primarno prijeti iz vana. Šutiraju najviše trica i treći su po postotku ubačenih. Orlando je također iznimno dobar kada je u pitanju obrana u reketu i drugi su u obrani od kontre. Indiana je peta momčad lige u skoku.

Slabost: Orlando bez Howarda jednostavno nije ista momčad. Problem je i ozljeda Glena Davisa čiji je nastup upitan. Orlando je 29. momčad lige kada je u pitanju tempo igre, što nužno i ne mora biti minus ukoliko nametnu svoj ritam. Bez Howarda praktički nemaju pravu prijetnju u reketu (i s njim su 25. u ligi). Indiana je tek 28. po pitanju asistencija i 16. su u ligi u obrani od trica što bi Orlando mogao kazniti.

Ključni igrači: Kod Pacersa se ističe Danny Granger (18,7 poena) kao prvi strijelac i prva opcija u napadu. U skoku je iznimno važan Roy Hibbert (12,8 p, 8,8 sk) koji je i drugi strijelac momčadi. Otkada je George Hill zbog ozljede Collisona preuzeo startnu petorku, Pacersi nižu pobjede pa će trener Frank Vogel Hilla ostaviti u petorci i protiv Orlanda.

Bez Howarda lopta će još više biti u rukama Hidayeta Turkoglua (10,9 p, 4,4 as) koji mora dobro reagirati. Prvi strijelac nakon Supermana je Ryan Anderson (16,1 p, 7,7 sk) koji može i zna pogoditi tricu. Jako bitan pod koševima bit će Glen Davis i iznimno je važno da se oporavi na vrijeme jer bi Indiana u protivnom mogla dominirati pod obručima.

Atlanta Hawks (5) - Boston Celtics (4)

Boston Celticsi su se revitalizirali nakon All-Star utakmice. Još jednom su dokazali da ih se ne smije poslati u "staro željezo". Atlanta je i dalje Atlanta - talentirana momčad s limitiranim potencijalom. Mogu li se riješiti te reputacije? Boston je slavio u dva od tri međusobna dvoboja, Atlanta je zbog boljeg omjera izborila prednost domaćeg parketa. Postalo je jasno da su Hawksi momčad koja se vrti oko krilnog igrača Josha Smitha, a postaje i sve jasnije kako će Celticsi otići onako daleko koliko ih odvede dirigentska palica 26-godišnjeg razigravača Rajona Ronda. Prema dosad viđenom, za očekivati je seriju s niskim brojem poena.

Raspored za vikend

Subota, 28. travnja
Chicago Bulls - Philadelphia 76ers, 19h
Miami Heat - New York Knicks, 21.30h
Indiana Pacers - Orlando Magic, 1h
OKC Thunder - Dallas Mavericks, 3.30h

Nedjelja, 29. travnja
San Antonio Spurs - Utah Jazz, 19h
LA Lakers - Denver Nuggets, 21.30h
Atlanta Hawks - Boston Celtics, 1h
Memphis Grizzlies - LA Clippers, 3.30h

Snaga: Boston je uvođenjem Averyja Bradleyja u startnu petorku krenuo pobjeđivati i nametnuo se kao ponajbolja obrana lige. Drugi su u ligi po obrambenoj efikasnosti i prvi kada je u pitanju protivnički šut (protivnici šutiraju svega 41,9% iz igre i 30,8% tricu). Atlanta je veoma dobra u čuvanju lopte (peti u ligi), a tricu šutiraju odličnih 37% (također peti) i osmi su po asistencijama.

Slabost: Boston je uvjerljivo najslabija skakačka momčad lige. Kevin Garnett se veoma dobro snašao na poziciji petorke, ali skok pati cijele sezone. Također su tek 29. po poenima iz reketa i imaju drugu najlošiju klupu u ligi. Atlanta je nepredvidljiva, a veliki problem bit će i ozljeda Ala Horforda s obzirom da problema ima i Zaza Pačulija. Sreća u nesreći je fantastični Ivan Johnson koji bi im trebao donijeti dodatnu čvrstinu pod koševima.

Ključni igrači: Rajon Rondo (11,9 p, 11,7 as, 4,8 sk) je briljirao ove sezone. Predvodi NBA u asistencijama i postao je ključni čovjek Celticsa. Kevin Garnett ključan je za obranu Bostona i odlično se slaže s Rondom, osobito u izrađivanju šuta s polu-distance. Paul Pierce (19,4 p, 5,2 sk, 4,5 as) prvi je njihov strijelac koji je u sve boljoj formi kako sezona odmiče.

Kod Atlante puno toga ovisi o Joshu Smithu (18,8 p, 9,6 sk) koji je nastavio košarkaško sazrijevanje i prvi je čovjek Hawksa. Prvi strijelac je Joe Johnson (18.8 p kao i Smith) koji će morati biti iznimno raspoložen žele li Hawksi u drugi krug. Razigravač Jeff Teague s 12,6 poena i 4,9 asistencije bit će iznimno važan u igri pet na pet protiv odlične obrane Bostona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.05.2012. u 19:52
    Odgovor na dio pitanja iz naslova. Philadelphija će zaustaviti Chicago u prvom krugu...manje je bitno zašto i kako
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2012. u 15:13
    eto nakon prve utakmice Knicksa, da ponovim: METLA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.04.2012. u 13:47
    eto ti sad iz dispeta plus hhhhhh
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2012. u 22:13
    Mislim da će Chicago-Philadelphia bit čista perverzija. Glatkih 4-0 uz dvocifrenu razliku u sve 4. NY- ako te zvjezdice a.k.a. totalni luzeri izvuku 1 pobjedu mogu se udarat nogom u guzicu, dakle glatkih 4-0. Mislim da Orlando bez Dwighta nema što tražit protiv Indiane. Boston hmm trebao bi proći... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2012. u 22:02
    kakvi knicksi...nece jednu dobiti...metla
    Obrisan korisnik