Rukomet

Naklon ministru obrane

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 30.04.2012.
Naklon ministru obrane
Foto: Davor Sajko

Rukometnih uzbuđenja nije nedostajalo u tjednu za nama, a premda CO Zagreb nije uspio proći u Final Four Lige prvaka, hrvatski ljubitelji rukometa imaju se čemu veseliti. Sjajna je naime bila obrana berlinskih Lisica protiv Ademar Leona, njome je ravnao "ministar" Denis Špoljarić, pa će Füchse na završni turnir u Köln, a Hrvati će imati za koga navijati.

Igrač tjedna

Denis Špoljarić (Füchse): Fenomenalan i rijetko viđen podvig napravio je berlinski Füchse u uzvratnom susretu četvrtfinala Lige prvaka protiv Ademara. Nadoknadili su zaostatak iz prve utakmice od 11 pogodaka, na kraju je susret završen s 29:18, točno onoliko koliko je Lisicama bilo potrebno. Što reći za predstavu Špoljarića, kada se zna da je on vođa i prvo ime obrane Berlinčana, a protivnika su zaustavili na samo 18 postignutih pogodaka.

Ugodno iznenađenje

Manuel Štrlek: (CO Zagreb) Iza rukometaša CO Zagreba tjedna je polovičnog uspjeha, naime, i dok je hrvatski prvak nastavio s dominacijom u domaćem prvenstvu, u Ligi prvaka ostao je bez plasmana na Final Four u Kölnu. U domaćoj Ligi za prvaka Zagrebaši su protekle srijede stigli do slavlja s čak 14 golova razlike, dok su uzvratnoj utakmici četvrtfinala natjecanja za prvaka Europe pretrpjeli poraz sa šest golova razlike. Zagrebovo lijevo krilo u gol Poreča utrpalo je četiri lopte, dok je u dvoboju s Kielom Štrlek bio najbolji strijelac svoje momčadi sa sedam postignutih pogodaka.

Forma u usponu

Ivan Čupić (Rhein-Neckar Löwen): Čupićevi Lavovi imali su težak i neuspješan tjedan iza sebe. U bundesligaškom domaćem obračunu s Lemgom, u susretu u kojem im je trebala pobjeda kako bi očuvali šanse u osvajanje mjesta koje vodi u Ligu prvaka iduće sezone, izvukli su samo remi i to pogotkom Bieleckog tri sekunde prije kraja. No, Čupić je odigra zvjersku utakmicu i utrpao protivniku čak 11 pogodaka, od čega je pet bilo s linije sedam metara. No, u možda još i važnijoj utakmici, u uzvratnom polufinalnom dvoboju Kupa EHF-a, nisu sačuvali minimalnu prednost iz prvog susreta te su na gostovanju kod Göppingena poraženi s četiri pogotka manjka. Pet golova reprezentativnog desnog krila nije bilo dovoljno za prolaz u europsko finale.

Marin Šego (CO Zagreb): Šego je prošle srijede u domaćem susretu Premijer lige protiv Poreča dobio zaslužene minute odmora. Na vratima ga je zamijenio Pešić, koji je odličnom predstavom i sa 17 sakupljenih obrana opravdao povjerenje trenera. No, u nedjeljnom dvoboju Lige prvaka protiv Kiela, Šego je ponovno dobio gotovo punu minutažu, a obranama se istaknuo gotovo kao i u zagrebačkoj utakmici. Ubilježio je 12 uspješno zaustavljenih protivničkih pokušaja, što je prema statistici bio samo jedan manje od kolege Omeyera na suprotnoj strani terena. Čuvar mreže hrvatskog prvaka na kraju sezone odlazi u poljsku Wislu što će biti sigurno veliki gubitak za Zagrebaše, jer Šego je ovo godine pokazao kako se razvio u jednog odličnog vratara.

Venio Losert: (Ademar Leon) Momčad Ademar Leona u tjednu iza sebe ostvarila je polovičan uspjeh, naime, u domaćem je prvenstvu, u sklopu 26. kola, stigla do uvjerljivog slavlja s devet pogodaka razlike nad rukometašima Academije Octavio da bi potom u natjecanju za prvaka Europe, točnije, u uzvratnoj utakmici četvrtine finala pretrpjeli poraz na gostovanju kod berlinskih Lisica 18:29. S obzirom da su u domaćem susretu slavili 34:23 nisu osigurali svoje mjesto na završnici u Kölnu. Hrvatski reprezentativac u prvoj je utakmici tjedna sakupio 13 obrana, dok je u onoj drugoj prednost na golu imao Vicente Alamo Yeste.

Vedran Zrnić: (Gummersbach) Rukometaši njemačkog bundesligaša proteklog tjedna nisu imali posla u domaćem prvenstvu već su se posvetili polufinalu Kupa pobjednika kupova u kojem su prošle nedjelje pretrpjeli gostujući poraz od momčadi Celja PL (24:37). U uzvratnoj su, pak, utakmici, na domaćem terenu, stigli do slavlja 32:25 kojim su osigurali plasman u samo finale natjecanja kao i mogućnost za obranu naslova. Kapetan Gummersbacha u pobjedu svoje momčadi ugradio je vrijednih pet pogodaka.

Mirko Alilović (Veszprem): Hrvatski reprezentativni vratar vrlo je dobro odradio utakmicu svog Veszprema protiv Balatona i upisao odličnih 50 posto obrana, skrenuvši deset od upućenih 20 lopti od svog gola. U idućem izazovu za Veszprem, 6. svibnja, u goste stiže Pick Szeged, najljući protivnik, koji na tablici zaostaje tri boda.

Željko Musa (Kielce): S 42:26 protiv Tauron Stal Mieleca Kielce se probilo u finale poljske lige, a u pobjedu je Musa ugradio šest svojih zgoditaka. Svih šest je Musa postigao u prvih 20 minuta susreta, zahvaljujući odličnoj suradnji sa Slovencem Urošom Zormanom. Nakon toga Musa je mogao odahnuti, a trener Bogdan Wenta je na njegovo mjesto poslao Rastka Stojkovića.

Renato Sulić (Veszprem): Hrvatski pivot bio je vrlo dobar u susretu protiv Balatona, a u konačnih, nadmoćnih, 39:22, ugradio je pet svojih pogodaka. Za to mu je trebalo sedam šuteva, što je vrlo dobar prosjek, pa se trener Lajos Mocsai nada jednakom učinku i u utakmici protiv Pick Szegeda u vikendu koji slijedi.

Hrvoje Batinović (Split): Nakon relativno slabijeg učinka prošlog tjedna, ovog je Batinović oduševio odličnom utakmicom protiv Karlovca (30:27), u kojoj je postigao čak 12 pogodaka. Kad se tome pridoda da je za to iskoristio 13 šuteva, jasno je da je mlado reprezentativno krilo bilo sjajno raspoloženo.

Na standardnoj razini

Ivano Balić (CO Zagreb): U porazu protiv Kiela Ivano Balić zabio je dva pogotka, dobro je razigravao ekipu dok su Nijemci igrali 3-2-1 obranu. Kada se Kiel povukao na 6-0 nije imao pravog rješenja, ali baš kao niti ostali njegovi suigrači. Tehničke pogreške u napadu, domaćin je kažnjavao brzim kontrama i 15-ak minuta prije kraja prelomio susret u svoju korist. Imao je problema Balić i u obrani, jer je često morao voditi bitku sa stasitim pivotom Ahlmom, koji je bez problema koristio svoju fizičku prednost.

Petar Metličić (Celje PL): Tužan je bio kraj europskog puta Petra Metličića sa slovenskim Celjem. Pero iduće sezone prelazi u Montpellier i ulazak u finale Kupa pobjednika Kupova sa Slovencima bio bi kruna njegova boravka u Celju. No, naišli su na raspoloženi Gummersbach, koji je u uzvratu na domaćem terenu nadoknadio veliki zaostatak iz prve utakmice. Stigli su Celjani u Njemačku sa sedam golova viška (34:27), ali su od Šprema, Somića, Zrnića i društva poraženi sa sedam golova zaostatka (32:25), taman dovoljno da se zbog premalo postignutih pogodaka u gostima oproste od finala. Metličić je na kraju zabio četiri pogotka. Odigralo je Celje proteklog tjedna i prvenstveni dvoboj s Trimom. Prvak je već odlučen, Gorenje je uzelo titulu, no u borbi za drugu poziciju, koja će iduće sezone voditi u Ligu prvaka, Celjane je do važne gostujuće pobjede predvodio upravo Metličić, zabivši čak osam pogodaka.

Marko Kopljar (CO Zagreb): Desni vanjski Zagrebaša nije uspio ponoviti partiju iz prvog četvrtfinalnog ogleda s Kielom, kada je protivničke vratare u Areni uništio sa sedam pogodaka iz isto toliko pokušaja. Kopljar je u Kielu zabio četiri pogotka, ali puno bolja, kvalitetnija, brža, ali i čvršća obrana Nijemaca umrtvila je njegovu igru.

Denis Buntić (Kielce): Poljski klub Hrvata Muse i Buntića prošao je u finale završnog turnira lige, trećom pobjedom nad Mielecom (42:26). U prva dva susreta bilo je 42:24 te 36:23, pa se četvrta utakmica ni neće igrati. U utakmici odigranoj 28. travnja Buntić je odradio solidno prvih 30 minuta i postigao četiri pogotka.

Marino Marić: (CO Zagreb) Momčad CO Zagreba proteklog je tjedna ostvarila polovičan uspjeh, naime, u domaćoj je Ligi za prvaka Hrvatske osigurala uvjerljivu pobjedu nad rukometašima Poreča da bi potom, u nedjelju, u uzvratnom susretu četvrtfinala natjecanja za prvaka Europe pretrpjela poraz 27:33 od momčadi Kiela koja je tako izborila svoje mjesto na samoj završnici natjecanja u Kölnu. Zagrebov kružni napadač u oba se susreta tri puta upisao u strijelce.

Zlatko Horvat: (CO Zagreb) Momčad hrvatskog prvaka u tjednu iza nas nastavila je s dominacijom u domaćem prvenstvu, točnije, Ligi za prvaka Hrvatske, da bi potom u uzvratnom susretu četvrtine finala Lige prvaka u gostima kod njemačkog viceprvaka pretrpjela poraz sa šest pogodaka razlike koji je nakon domaćeg remija otkrio putnika na Final Four natjecanja za prvaka Europe. Kapetan Zagrebaša u domaćem je prvenstvu, u susretu s Porečom, postigao tri pogotka, dok je u nedjelju u gol Kiela utrpao pet lopti.

Jakov Gojun: (CO Zagreb) Rukometaši hrvatskog prvaka, CO Zagreba, prošle su srijede zaigrali u svojoj Kutiji šibica gdje su, u sklopu domaće Lige za prvaka snage odmjerili s momčadi Poreča nad kojom su dakako bili uvjerljivo bolji. Nedjelja je Zagrebašima, pak, donijela uzvrat četvrtine finala natjecanja za prvaka Europe u sklopu kojeg su stigli u goste njemačkom Kielu te su se kući vratili s porazom 27:33, ali i bez osiguranog plasmana među četiri najbolje momčadi u Europi. Jakov Gojun u oba je susreta imao svoje standardne obrambene zadatke, no priliku je dobio i u napadu. Dakako, protiv Poreča je minutaža u napadu bila veća te je novi član Atletico de Madrida postigao pet pogodaka, dok je u poraz svoje momčadi kod Kiela Gojun ugradio dva gola.

Forma u padu

Ivan Ninčević (Füchse): Iako je njegov klub napravio fantastičan posao nadoknadivši na domaćem terenu u četvrtini finala Lige prvaka rezultatski zaostatak od 11 pogodaka protiv Ademar Leona, Ninčević se na tom dvoboju nije proslavio. Uz nekoliko promašaja, koji su mogli biti odlučujući u pohodu Lisica na Final Four, ostat će zabilježeno kako je Ninčević ipak zabio onaj ključni pogodak, koji je u 42. minuti ove utakmice po prvi puta domaćem sastavu osigurao toliko željenu prednost od 11 pogodaka viška. Gol iz te kontre za 21:10 bio je i jedini njegov na dvoboju.

Drago Vuković (Lübbecke): Lübbecke nastavlja sa slabim partijama, pogotovo na gostovanjima. Doživjeli su i 11 porazu 15 dvoboju, a ovaj put bolja je od njih za četiri pogotka bila ekipa Grosswallstadta. Vuković se u listu strijelaca upisao tri puta.

Tonči Valčić (CO Zagreb): Valčić je i dalje daleko van prave pucačke i igračke forme, što je posebno dolazilo do izražaja protiv brze i pokretne 3-2-1 obrane Kiela u obje utakmice četvrtine finala Lige prvaka. Kada su Nijemci igrali 6-0, možda je bilo više prilike za njegove šuterske pokušaje, ali trener Goluža nije mu dao previše minuta u igri. Zabio je stariji Valčić do kraja dva pogotka, no, premalo za neki konkretniji doprinos. Kada se sve zbroji, bit će ovo sezona Tončiju za zaborav.

Klupa, tribina, doktori

Igor Vori, Blaženko Lacković, Domagoj Duvnjak: (HSV Hamburg) Njemački je prvak nakon minimalnog slavlja nad rukometašima Lemga u 29. kolu rukometne Bundeslige uzeo mali predah od dvoboja te se sada nalazi na pripremama u austrijskom Ischglu. Pred hrvatskim je trojcem na radu u Hamburgu, kao i pred cijelom momčadi, naime, naporan tjedan u kojem ih očekuju dva bundesligaška susreta. Prvo će u srijedu snage odmjeriti s Melsungenom da bi u subotu zaigrao i protiv njemačkog viceprvaka, Kiela.

Damir Bičanić (Chambery): Odlične vijesti stigle su iz redova francuskog prvoligaša, da se hrvatski reprezentativni lijevi vanjski oporavio od rupture mišića i da je u rosteru za utakmicu protiv Tremblaya. Ipak, treba još malo pričekati da Bičanić dođe u punu formu, a u pobjedu svoje momčadi od 32:15 nije ugradio ni jedan pogodak.

Robert Markotić: Zbog ozljede nije bio u sastavu Nexea protiv Siscije, u kojoj je našički kolektiv upisao pobjedu od 31:25.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2012. u 19:30
    Puno igrača prerano otišlo/potjerano..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 20:54
    Pa vi novinari ste i otjerali tog istog Špoljarića, Dominikovića, Linu itd na način da ste počeli pljuvat po njima da igraju zastarjeli rukomet i da je Lino nikakav izbornik jer nema zamjenu za Ivana i Peru (volio bi znaz ko na svijetu ima dostojnu zamjenu za njih dvoje) i tako isto i za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo901.05.2012. u 19:43
    nama se svi čude, nikome nije jasno da smo tak glup narod, mi ne znamo iskoristiti svoj potencijal u nicemu, ne kaže se bez veze da nam tuđe govno bolje i ljepše "miriši" nego naše cvijeće
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik01.05.2012. u 13:02
    Mi svi zapravo ne razumijemo "genijalnog" Gobca. On je htio da i drugi osvoje poneko zlato pa je poslao u preranu mirovinu neke stožerne igrače, uključujući Špoljarića. Samo što nam još nitko nije zahvalio. Njemci se sigurno čude koji smo mi majmuni. Oni ne mogu složit poštenu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.05.2012. u 03:31
    Denis Špoljarić van iz repke,bravo Gobac još jedan od tovji vele poteza
    Obrisan korisnik