Zimski sportovi

Noć u kojoj su Kraljevi postali besmrtni

Piše:Mirza Seferagić • ponedjeljak, 07.05.2012.
Noć u kojoj su Kraljevi postali besmrtni

Ova utakmica odigrana je u legendarnom Forumu koji se nalazi u Inglewoodu, predgrađu Los Angelesa. Iako se Forum nalazi u blizini Hollywooda vjerojatno niti najbolji američki scenaristi nisu mogli zamisliti priču poput one koju su režirali igrači Los Angeles Kingsa. 10. travnja 1982. godine ostati će zapisan u povijesti ove kalifornijske momčadi, ali i NHL-a, kao podsjetnik da je u sportu zaista sve moguće.

LA Kingsi su početkom osamdesetih počeli padati u donji dio ljestvice iako su u sastavu imali igrače poput Marcela Dionnea (1.348 utakmica, 731 pogodak, 1.040 asistencija te 1.771 bod u karijeri), Davea Taylora (1.111 utakmica, 431 pogodak, 638 asistencija te 1.069 bodova), Charlieja Simmera (342 gola u karijeri), braniča Larryja Murphyja (1.216 bodova u karijeri) i drugih. Ta momčad sastavljena u 1970-ima jednostavno se nije mogla prilagoditi novoj "eri" hokeja na ledu. Igra se bitno ubrzala, a nespremni Kingsi su sezonu '81./'82. završili s omjerom od 24 pobjede, 41 porazom te 13 neriješenih rezultata sa samo 63 osvojena boda. Bio je to ogroman pad u odnosu na sezonu prije kada su ostvarili 99 bodova. U doigravanje su ušli kao momčad s najmanje osvojenih bodova.

Takvi Kingsi su u prvom krugu doigravanja naletjeli na mlade i vrlo talentirane Edmonton Oilerse koji su imali potpuno suprotnu sezonu od Kraljeva. Oilersi su završili na drugom mjestu u ligi s omjerom od 48 pobjeda, 17 poraza i 15 neriješenih susreta te 111 osvojenih bodova. Ispred njih su bili samo branitelji naslova New York Islandersi (118 bodova). Oilersi su postavili nekoliko novih rekorda postigavši 417 golova dok su u isto vrijeme primili i najmanje pogodaka (295). Wayne Gretzky je u svojoj tek trećoj sezoni uspio postaviti nove rekorde u broju golova u jednoj sezoni (92), broju asistencija (120) te broju ostvarenih bodova (212).

Razlike između ove dvije momčadi vjerojatno nisu mogle biti veće te se očekivao lagan posao za Gretzkog, Marka Messiera, Jarija Kurrija, Granta Fuhra i ostale. S jedne strane stoji momčad s najviše postignutih pogodaka i najmanje primljenih, a s druge strane ekipa s najmanje postignutih pogodaka i jednom od najlošijih obrana u ligi. No, već u prvoj utakmici serije Kingsi pokazuju da se neće tek tako predati. U fenomenalnoj utakmici Kingsi su iznenadili domaće Oilerse svladavši ih s 10:8 u utakmici s najviše postignutih pogodaka u povijesti doigravanja NHL-a, rekord koji stoji i danas. Iako su bili najtalentiranija momčad u ligi Oilersi su također bili i vrlo nedisciplinirani te su vrlo često radili pogreške u obrani koje su dovodile do lakih pogodaka za njihove protivnike. No, tim se pogreškama nije pridavala velika pozornost jer u uglavnom postizali više pogodaka nego njihovi rivali.

Kingsi su lako mogli doći i do vodstva od 2-0 u seriji kada je druga utakmica otišla u produžetak s rezultatom 2:2, no tada se za domaćine ukazao Gretzky koji je pogotkom u 7. minuti prvog produžetka donio slavlje Oilersima. Tako se u Inglewood otišlo s ukupnih 1-1, no i dalje se očekivao lagan posao za Kanađane. A tada je na red došla i treća utakmica ove serije koja i danas, 30 godina poslije, budi osjećaje kod glavnih aktera ovog dvoboja.

Zahvaljujući ponajviše Wayneu Gretzkom Oilersi su nakon prve dvije trećine došli u vodstvo od 5:0 te su utišali prepuni Forum. Gretzky je sakupio dva gola i dvije asistencije. Igrači Oilersa su u tim trenucima zbijali šale na račun Kingsa, a gosti su nastavili s ismijavanjem i u svlačionici za vrijeme odmora između drugog i trećeg perioda. Domaći igrači su cijelo vrijeme mogli čuti ta podsmijavanja, ali ipak nisu vjerovali kako mogu do pobjede u ovoj utakmici. Dogovorili su se da će samo pokušati postići koji pogodak kako bi sačuvali dostojanstvo te kako bi u četvrtoj utakmici pokušali poravanati seriju na 2:2.

U trećoj minuti posljednje trećine pogodak je za domaće postigao Jay Wells, no nitko u dvorani se nije posebno uzbudio zbog tog gola. Brojni navijači su već ranije napustili svoja mjesta očekujući samo odrađivanje posla od strane Oilersa. Manje od tri minute kasnije Doug Smith je prihvatio jedan odbijanac te je iz blizine svladao Fuhra za 2:5, no niti tada se nitko nije posebno uzbuđivao. Do kraja utakmice je ostalo manje od 13 minuta te je bilo teško očekivati nekakvu dramu.

Sreća je pomogla Kingsima da postignu i treći pogodak jer je udarac Simmersa obranio Fuhr kojem je pločica ostala ispod noge, no onda se u gužvu umiješao branič gostiju Randy Gregg koji je pokušao spriječiti Simmersa u daljnjim pokušajima, ali je Gregg u tom postupku nenamjerno odgurnuo Fuhrovu nogu preko gol linije. Upalila se crvena lampa te su Kingsi slavili svoj treći pogodak dok su navijači ponovno počeli bodriti Kingse kao na početku susreta.

Nešto manje od pet minuta prije kraja utakmice napadač Kingsa Mark Hardy je nakon odlične akcije s rookijem Steveom Bozekom iznenadio Fuhra koji nije stigao pokriti svoju lijevu stranu i semafor je tada pokazao 4:5. U tom se trenutku igralo četiri na četiri, a kada se Kingsima vratio kažnjeni Dave Lewis domaći su imali igrača više sve do samoga kraja. Usprkos igraču više Kingsi nisu bili u stanju uspostaviti napad u trećini Oilersa, a onda je trener Kingsa, Don Perry, povukao, za današnje vrijeme, nezamisliv potez.

Minutu i 37 sekundi prije kraja Perry je s gola povukao svog prvog vratara Maria Lessarda kojeg je na vratima zamijenio Doug Keans. Po tadašnjim pravilima bilo je dopušteno dati vremena novom vrataru da se zagrije, a to zagrijavanje je potrajalo nekih sedam-osam minuta, dok je Perry u međuvremenu pripremao svoje specijalne linije za posljednju minutu susreta. Lessard se vratio na gol već u idućem prekidu. Ipak, minutu prije kraja Lessard odlazi s gola kako bi ga zamijenio novi napadač, a Kingsi su tako do kraja utakmice imali dva igrača viška. Fuhr je bio odličan te je branio sve pokušaje domaćih, međutim ništa nije mogao kada se nakon jedne njegove obrane na odbijancu prvi našao Bozek koji je ostao potpuno sam ispred gola Oilersa i backhandom vratio stvari na početak. Rezultat je bio 5:5, a do kraja je ostalo samo pet sekundi. Navijači u Forumu su "poludjeli", a to "ludilo" je potrajalo sve do početka novog produžetka između ove dvije momčadi.

Odmah na početku produžetka Oilersi su mogli doći do pobjede kada je Lessard odlučio napustiti svoja vrata kako bi stigao do pločice prije gostujućih napadača, no sudario se s Oilerom Glenom Andersonom, a pločice se domogao Messier koji je pokušao backhandom pogoditi prazna vrata, međutim promašio je te su tako Kingsi ostali "živi". U trećoj minuti produžetka domaćini su kaznili goste za taj promašaj kada je u trećini Oilersa Smith osvojio podbacivanje te je nekako uspio dodati pločicu još jednom rookijeu Darylu Evansu koji je snažnim udarcem pogodio gornji suprotni kut Fuhrova gola. Evans je nakon pogotka otklizao na drugu stranu terena napravivši piruetu, a onda je na njega skočila cijela momčad LA Kingsa. Bio je to najveći povratak u jednoj utakmici u povijesti doigravanja NHL-a. Do danas nitko nije nadmašio ovaj pothvat Kingsa.

U četvrtoj utakmici serije Oilersi su ipak odnijeli pobjedu od 3:2, međutim, poraženi su pred svojim navijačima u odlučujućoj petoj utakmici sa 4:7 te su se tako oprostili od daljnjeg natjecanja. Bio je to jedan od najvećih upseta u povijesti NHL-a. Kingsi su već u idućem krugu ispali od Vancouver Canucksa (1:4) koji su kasnije u finalu Stanley Cupa poraženi od sjajnih Islandersa. No, bez obzira na ne baš uspješnu sezonu, navijači LA Kingsa nikad neće zaboraviti sezonu 1981./1982.

Strijelac odlučujućeg pogotka u produžetku te treće utakmice Daryl Evans nedavno se prisjetio tih trenutaka: "Ponekad se čini kao da je prošlo jako puno vremena od te utakmice, no svaki puta kada počinje doigravanje sjetim se te utakmice i te sjajne atmosfere u Forumu. Sada mi se čini kao da je to bilo jučer".

"Ta utakmica je nešto što ću zauvijek moći podijeliti sa svima. Mislim da sam s godinama naučio još više cijeniti taj pothvat. Osim što smo gubili s 0:5 uspjeli smo se vratiti i pobijediti momčad koja je u regularnom dijelu sezone ostvarila 48 bodova više od nas. To je samo još jedan dokaz koliko je taj pothvat bio nevjerojatan", rekao je Evans te je objasnio kako nije bio siguran kako se točno ta posljednja akcija odvijala: "Duže vrijeme se uopće nisam mogao sjetiti kako sam se našao u toj poziciji za pokušaj udarca na gol, ali mi je prije nekoliko godina to objasnio Kevin Lowe (tadašnji branič Oilersa).

Evans je opisao i legendarnu piruetu nakon gola: "Zaista ne znam što sam prvo vidio. Pločicu u golu ili slavlje navijača na tribinama. U tim trenucima ne znate o čemu razmišljate. Ta moja pirueta je bila čisto veselje, sreća. Nisam znao što učiniti, ali sam znao da se moram dobro proveseliti i tako je ispalo".

Ova nevjerojatna pobjeda i serija Kingsa protiv Oilersa je samo još jedan dokaz kako je u sportu sve moguće. Sve što je potrebno je vjera u vlastite mogućnosti, malo sreće i puno rada. Po tko zna koji put se pokazalo da favorit ne mora baš uvijek pobijediti, a upravo zbog ovakvih utakmica i pothvata obožavamo sport.

Foto: Wikipedia, Horge

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!