Nogomet

Ajax pod vodstvom Franka de Boera pred povratkom na stare staze slave

Piše:Josip Piršljin • utorak, 08.05.2012.
Ajax pod vodstvom Franka de Boera pred povratkom na stare staze slave
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Četverostruki prvak Europe i najslavniji nizozemski nogometni klub Ajax ovih dana slavi novi uspjeh. Kopljanici su u netom završenom domaćem prvenstvu bili najbolji i zasluženo odnijeli 31. šampionski naslov. To im je pošlo za rukom drugi put uzastopce, što se u Amsterdamu ne pamti još od slavne generacije iz sredine 90-ih godina prošlog stoljeća kada su Nizozemskom i Europom harali Van der Sar, Seedorf, Davids, Litmanen, Kluivert, Kanu i ostali. U toj sjajnoj momčadi igrao je i sadašnji trener Frank de Boer kojeg se smatra najzaslužnijim za usađivanje pobjedničkog mentaliteta svojim prvotimcima.

Nogometaši amsterdamskog Ajaxa ponovno su vladari nizozemskog nogometa. To su potvrdili drugim uzastopnim naslovom koji je došao nakon nevjerojatnog niza od 14 uzastopnih pobjeda. Nakon četverogodišnje dominacije PSV-a i jednokratnih bljeskova AZ-a i Twentea, čini se kako najtrofejniji nizozemski klub ponovno postaje najjači u Eredivisiji.

Proces povratka na vrh počeo je još u prosincu 2010. godine kada je klupu Kopljanika od Martina Jola preuzeo Frank de Boer, dugogodišnji bivši igrač Ajaxa kojem je to bio prvi pravi trenerski angažman. Mnogi su tada sumnjali u mogućnosti mladog, neiskusnog trenera, a bilo je kritika i na izbor bivšeg obrambenog igrača za stratega momčadi koja tradicionalno gaji napadački stil igre.

No, već u svojoj prvoj utakmici De Boer je pokazao kako Uprava kluba nije pogriješila njegovim dovođenjem. U skupini Lige prvaka svladan je Milan s 2:0, ali to nije bilo dovoljno za prolaz, već je Ajax nastavio natjecanje u Europskoj ligi gdje je dogurao do osmine finala. Crveno-bijeli su se koncentrirali na domaće prvenstvo gdje su željeli prekinuti niz od šest godina bez trofeja.

De Boeru je to uspjelo već u svojoj prvoj sezoni na čelu kluba, a naslov je osiguran upravo na njegov 41. rođendan. "Nisam mogao ni poželjeti ljepši poklon za rođendan", rekao je tada trener Ajaxa koji je od mladih igrača uspio stvoriti šampione. Ostao je vjeran tradiciji da se uglavnom koristi sustav 4-3-3, a o napadačkoj igri dovoljno govori podatak o 72 postignuta gola u prvenstvu.

U sezoni koja je upravo završila Ajax je bio još i uvjerljiviji. Titula je osvojena sa šest bodova više od Feyenoorda, a momčad je postigla čak 93 pogotka. No, nije sve izgledalo tako bajno sredinom prvenstva. Štoviše, u veljači ove godine De Boer je bio na rubu otkaza, a govorilo se i o najgoroj sezoni Ajaxa u posljednje vrijeme.

Frank de Boer: "Za navijače prošla je sezona bila posebna jer su toliko dugo čekali na treću zvjezdicu na dresu. No, za mene i moj stručni stožer ova je bila ljepša zbog svega što se dogodilo. Zadesile su nas silne ozljede i prošli smo kroz mnogo turbulentnosti, ali ostali smo vjerni našoj viziji."

Naime, porazom od Utrechta u 20. kolu Eredivisije Kopljanici su se našli na šestom mjestu tablice, a nije im išlo niti u ostalim natjecanjima. U Kupu su ispali već u osmini finala, dok su u Ligi prvaka na nevjerojatan način ostali bez prolaska skupine. Zahvaljujući 7:1 pobjedi Lyona nad zagrebačkim Dinamom Francuzi su "nabili" gol-razliku i preskočili Ajax unatoč istom broju bodova.

Niti u Europskoj ligi nisu daleko dogurali, već u šesnaestini finala ih je izbacio Manchester United usprkos pobjedi De Boerove ekipe na Old Traffordu. Sezona 2011./2012. već je bila označena kao "promašena", no tada je uslijedio impresivan niz pobjeda koji je vratio osmijeh na lica navijača amsterdamskog kluba.

Od 21. kola pa sve do samog kraja natjecanja Ajax je pobijedio u svim utakmicama. 14 čistih pobjeda osiguralo im je da se priključe borbi za naslov, a kasnije i preteknu sve protivnike kojih je ove sezone bilo puno. U jednom trenutku je čak šest momčadi bilo u ravnopravnoj utrci za titulu. Od tog 11. veljače i utakmice s NAC Bredom dogodio se rijetko viđen preporod jedne momčadi koja je počela "gaziti" sve pred sobom.

Nisu to bile bilo kakve pobjede, ostvarene uz dosta muke i pogocima u sudačkim nadoknadama. Ne, Ajax je u tih 14 susreta samo jednom pobijedio s minimalnom prednošću (Twente 2:1), a bilo je rezultata poput 5:0 na gostovanju kod Heerenveena i 6:0 protiv finalista Kupa Heraclesa. Osam puta je Kenneth Vermeer sačuvao svoju mrežu, a gol razlika u tom sjajnom nizu bila je 44:6.

Veliko je to priznanje za napadačku liniju amsterdamskog kluba, ali i za cjelokupnu obranu zajedno s vratarem. U prvih 20 utakmica prvenstva zadnji red je popuštao čak 30 puta, a posljednjih 14 susreta primljeno je samo šest pogodaka. Napredak u drugoj polovici sezone je i više nego očit.

Uz toliki broj pogodaka u prvenstvu, za očekivati bi bilo kako će iz redova Ajaxa doći i najbolji strijelac lige. No, nitko od Kopljanika nije bio niti blizu Basu Dostu iz Heerenveena. Srpski reprezentativac Miralem Sulejmani bio je na dobrom putu s 11 golova, ali početkom ožujka ozljeda ga je udaljila od terena do kraja sezone, stoga još impresivnije zvuči Ajaxov učinak bez najefikasnijeg napadača.

Ronald Koeman, trener Feyenoorda: "Poznajem De Boera vrlo dobro, napravio je odličan posao i zasluženo je došao do titule. Nitko nije davao niti najmanju šansu Ajaxu kad smo ih pobijedili krajem siječnja, no Frank je ostao miran unatoč previranjima u klubu. Nikad to nije koristio kao ispriku i držao je igrače podalje od rasprava što zaslužuje veliki kompliment."

Razlog zbog kojeg momčad s uvjerljivo najviše pogodaka u ligi nije imala najboljeg strijelca leži u činjenici kako je Frank de Boer tijekom sezone rotirao cijelu momčad i rijetko se kad dogodilo da dvije utakmice zaredom igra ista postava. S obzirom na to, čak 18 igrača u njegovoj svlačionici se upisalo u strijelce u Eredivisiji, a primjerice stoper Jan Vertonghen je postigao osam pogodaka.

De Boer je pronašao način kako izvući maksimum iz svojih igrača, a to će pokušati prekopirati na sljedeću sezonu u kojoj Kopljanici žele igrati ozbiljniju ulogu u Europi. U ovogodišnjem izdanju Lige prvaka Ajax je igrao dopadljiv nogomet i hrabro se borio s Real Madridom i Lyonom, ali nesretni splet okolnosti nije im dopustio da i u knockout fazi pokažu što znaju.

Ako i ne naprave značajniji iskorak u europskim natjecanjima, ne bi trebali previše žaliti jer De Boer u svlačionici ima većinom mlade igrače koji su još u razvitku i treba im dati vremena. No, problem će biti zadržati momčad na okupu pošto su na mnoge Ajaxove igrače "oko bacili" bogatiji europski klubovi.

Na Amsterdam Areni igra jedan od najperspektivnijih veznjaka u Europi. Riječ je o Christianu Eriksenu koji je s 20 godina postao važna karika u Ajaxu, ali i u danskoj reprezentaciji u kojoj će se predstaviti na predstojećem Euru. Osim njega, mnogo se očekuje i od napadača Kolbeinna Sigthorssona, te od Siema de Jonga koji se prometnuo u najboljeg strijelca Kopljanika.

Obranom dirigira kapetan Jan Vertonghen koji se pokazao vrlo pouzdanim i sigurnim zajedno sa sunarodnjakom Tobyjem Alderweireldom, no već ima ponude iz jačih europskih liga. Ajax ima visok potencijal da u narednim godinama postane respektabilan klub u Ligi prvaka koji neće ispadati već u grupnoj fazi. No, to će biti moguće jedino ako ne dođe do rasprodaje glavnih "kotačića" u momčadi Franka de Boera koji ima ambicije, ali i znanja, kao trener ponoviti najveće uspjehe s klubom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 19:08
    Fali Europi veliki Ajaks
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 20:46
    i sad slijedi rasprodaja...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 11:07
    A da se napiše kolumna o Feyenoordu i njihovom 2 mistu,odigrali su perfektno prventstvo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2012. u 09:05
    ma koji povratak....daleko su oni od vrha europe. imaju OK momčad za europa ligu i to maximalno 1/4 finale tog natjecanja. tekme protiv dinama i neorganiziranog lyona nisu nikakvo mjerilo.
    Obrisan korisnik
  • Cap_JackSparrow09.05.2012. u 00:58
    prvi strani klub za kojeg sam navijao i navijam i dan danas...
    Cap_JackSparrow