Košarka

Marko Popović povukao na putu do Žalgirisove litavske krune

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 14.05.2012.
Marko Popović povukao na putu do Žalgirisove litavske krune
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Kako se bliži kraj sezone u europskim košarkaškim prvenstvima, dio hrvatskih igrača na Starom kontinentu već je krenuo na godišnji odmor, a dio čeka nove nastupe svojih momčadi, dok je među onima koji su proteklog tjedna bili u akciji poseban razlog za slavlje imao Marko Popović. Žalgiris je osvojio naslov u litavskom prvenstvu, uz važnu ulogu 29-godišnjeg Zadranina u posljednje dvije utakmice finala protiv Lietuvos Rytasa, čime je Popović zaslužio našu titulu igrača tjedna drugi put u nizu...

Igrač tjedna

Marko Popović (Žalgiris): U Kaunasu se u nedjelju slavio Žalgirisov naslov u litavskom prvenstvu, s čistih 3-0 u finalnoj seriji protiv Lietuvos Rytasa. Druga utakmica finala odigrana je u četvrtak u Vilniusu, a Popović je na putu do pobjede gostujuće momčadi (86:76) ubilježio 12 poena, tri asistencije i dva skoka za 16 minuta na parketu. U nedjeljnom trećem susretu, poslije kojega je Žalgiris slavio titulu, 29-godišnji Zadranin je u pobjedi s 90:84 bio najbolji u momčadi. Istaknuo se s 20 poena, šest asistencija i tri skoka za 28 minuta, za valorizaciju 27.

Ugodno iznenađenje

Darko Planinić (Široki WWin): Uz Jakova Vladovića, ključni čovjek u prvoj pobjedi u finalnoj seriji protiv Igokee. Najviše od svojih 16 poena zabio je na početku utakmice kad je ona i riješena. Imao je i pet skokova.

Jurica Žuža (Tofaš): Tofaš je kod kuće protiv Galatasaraya imao sve u svojim rukama jer je u posljednju četvrtinu ušao s osam koševa viška, ali to se na kraju nije pokazalo kao dovoljna prednost. Ipak, Žuži se nema puno toga za prigovoriti jer je pružio još jednu odličnu partiju i s 19 koševa, pet skokova i četiri asistencije bio uvjerljivo najbolji igrač domaćina koji su tako završili s nastupima ove sezone.

Visoka forma

Dario Šarić (Zagreb CO): Iza 18-godišnjeg Šibenčanina je naporan tjedan, s nastupima protiv Zadra u Trnskom i u tri utakmice završnog turnira juniorske Eurolige u Istanbulu. U ogledu sa Zadranima ubilježio je 12 poena, ponovno se najviše mučeći sa slobodnim bacanjima (4/9), a tome je pridodao 16 skokova, dvije asistencije, blokadu, ali i tri izgubljene lopte. U Istanbulu je bio očekivano dominantan, s 26 poena, 17 skokova, šest asistencija i pet osvojenih lopti u pobjedi nad Fenerbahčeom i sličnim učinkom u dva poraza Mrava. Protiv selekcije Kine imao je 25 poena, 21 skok i šest asistencija, a protiv Žalgirisa 24 poena, osam skokova i pet asistencija. Protiv Litavaca je, međutim, dosta i promašio, s 9/24 iz igre.

Damir Markota (Zagreb CO): Bez sekunde predaha u utakmici riješenoj u produžetku, Markota je u porazu od Zadra u Trnskom predvodio Mrave s 25 poena za 45 minuta u igri. Pridodao je i 10 skokova i dvije osvojene lopte, za najbolju valorizaciju u momčadi i na susretu (35).

Miro Bilan (Cedevita): Na putu do pobjede protiv Jolly JBŠ-a u rodnom Šibeniku, Cedevitin centar istaknuo se s 22 poena, 11 skokova i četiri osvojene lopte, za najbolju valorizaciju na utakmici (32). U još jednoj očekivanoj pobjedi momčadi Dražena Anzulovića, kod kuće protiv Zaboka, Bilan je ubilježio 14 poena i osam skokova.

Jakov Vladović (Široki WWin): Najbolji igrač u prvoj utakmici finala Prvenstva BiH. Široki je razbio Igokeu na Pecari sa 85:61 uz 20 poena zadarskog razigravača te četiri skoka i dvije asistencije. Imao je i samo jednu osobnu pogrešku. Početkom drugog poluvremena zabio je 11 uzastopnih poena potpuno dokrajčivši goste.

Roko Ukić (Fenerbahče): Fenerbahče je lošu sezonu zaključio ispadanjem od Bešiktaša u četvrtfinalu turskog doigravanja, a jedan od rijetkih koji su zaslužili prolaznu ocjenu bio je Roko Ukić. Hrvatski je play u drugom uzastopnom porazu od istog protivnika zabio 19 koševa (5/11 za dva, 1/4 za tri poena), a upisao je i po tri skoka i asistencije.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče): Prvo ime Fenerbahčea u porazu koji je označio ispadanje branitelja naslova iz doigravanja. Hrvatski je reprezentativac za 25 minuta na parketu utrpao 22 koša uz tri skoka i dvije asistencije, ali to nije bilo dovoljno za nešto više od tijesnog poraza.

Drago Pašalić (Helios Domžale): U prvoj polufinalnoj utakmici protiv Union Olimpije i porazu 74:71 bio je drugi strijelac momčadi Zmage Sagadina sa 17 poena, ali sa šutom 6/15 iz polja. Dodao je sedam skokova i četiri izgubljene lopte. Helios je ispao nakon drugog tijesnog poraza u kojem je Pašalić opet bio drugi strijelac sa 17 poena i popravio šut (8/13). Iako je imao deset skokova, tri izgubljene lopte opet su pokvarile inače dobar dojam.

Na standardnoj razini

Marko Car (Cedevita): U pobjedi nad Jolly JBŠ-om u Šibeniku Car nije bio šuterski raspoložen, ubilježivši osam poena s 3/11 iz igre (2/5 za dvicu, 1/6 za tricu, uz 1/4 iz slobodnih bacanja). Dodao je i pet asistencija, dva skoka, dvije osvojene i tri izgubljene lopte za 28 minuta u igri. U posljednjem kolu Lige za prvaka Cedevita je svladala Zabok, a 26-godišnji Karlovčanin je za 29 i pol minuta imao 11 poena (3/5 za dvicu, 1/5 za tricu), po tri skoka i asistencije, četiri osvojene i jednu izgubljenu loptu.

Krunoslav Simon (Zagreb CO): Mravi su porazom od Zadra u odlučujućoj utakmici za prolazak u polufinale prvenstva zaključili sezonu, a njihov kapetan stisnuo je zube, zaigrao nakon ozljede i za nepunih 28 minuta na parketu bio među najboljima u momčadi. Upisao je 15 poena (4/6 za dvicu, 2/6 za tricu), dodajući i osam skokova, ali i pet izgubljenih lopti.

Josip Sobin (Split): U porazu od Cibone Sobin je za 25 minuta ubilježio sedam poena, pet skokova, tri osvojene i dvije izgubljene lopte. U pobjedi nad Svjetlosti u Slavonskom Brodu, u sastavu Žutih s niz mladih igrača, imao je puno bolji učinak, s 12 poena, 13 skokova i sedam asistencija u gotovo punoj minutaži, s tek 15 sekundi odmora tijekom 40 minuta. Najveći minus bile su mu izgubljene lopte, kojih je prikupio šest.

Boris Barać (Široki WWin): Odradio je solidnu rolu kao starter protiv Igokee u prvoj utakmici finalne serije. Šest poena "začinio" je s isto toliko skokova i asistencijom. Kako je utakmica rano riješena, udarne snage dobile su odmor u drugom poluvremenu.

Fran Pilepić (Široki WWin): Dobio je poštedu što se minutaže tiče u pobjedi protiv Igokee. Počeo je s klupe i zabio sedam poena uz po jedan skok i asistenciju.

Lukša Andrić (Galatasaray): Zahvaljujući novoj pobjedi protiv Tofaša, Galatasaray se probio u polufinale turskog doigravanja, a Lukša Andrić bio je prvi skakač na susretu sa sedam uhvaćenih lopti. Upisao je i pet koševa uz tri osobne pogreške, a sve to za 26 minuta na parketu.

Jure Lalić (Krka): Bio je vrlo važna karika u pobjedi u drugoj polufinalnoj utakmici protiv Zlatoroga. Za gotovo 26 minuta upisao je 11 poena, deset skokova i dvije asistencije, bez izgubljenih lopti.

Jure Škifić (Zlatorog Laško): Pružio je podršku s klupe u drugom polufinalnom porazu prvenstva od Krke s četiri poena, četiri skoka, ali i tri izgubljene lopte za 18 minuta. Krka je prošla u finale pobjedom u Laškom 69:66.

Forma u padu

Damjan Rudež (Cibona): Vukovi su na Gripama zaključili pohod hrvatskom Ligom za prvaka s čistih 14-0, a na putu do pobjede s 85:71 Rudež se nije previše istaknuo. Svojih 19 minuta u igri iskoristio je za sedam poena, po dvije osvojene i izgubljene lopte i po jedan skok i blokadu.

Marin Rozić (Cibona): Učinak kapetana momčadi Jasmina Repeše je u pobjedi u Splitu brojkama bio nešto slabiji nego u posljednje vrijeme. Rozić je završio s devet poena, mučeći se sa šutom izvana, s 0/5 za tricu, a dodao je i tri skoka i osvojenu loptu za 24 minute na parketu.

Tomislav Ružić (Tofaš): U drugom porazu od Galatasaraya Ružić je bio nešto manje raspoložen nego u prvom susretu. Naime, ostao je na osam postignutih koševa (4/9 za dva) uz dva skoka i jednu asistenciju.

Klupa, tribina, doktori...

Dontaye Draper (Cedevita): Mučeći se sa želučanim problemima, Draper proteklog tjedna nije igrao.

Marko Tomas (Fenerbahče): Zaključio sezonu još jednom propuštenom utakmicom.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Nije nastupio u drugoj pobjedi Anadolu Efesa nad Pinar Karsiyakom čime se njegova momčad plasirala u polufinale doigravanja.

Mario Delaš (Žalgiris): Nije ulazio u igru u drugoj i trećoj utakmici finala litavskog prvenstva protiv Lietuvos Rytasa.

Ante Tomić (Real Madrid): Real prvu utakmicu doigravanja igra 18. svibnja.

Marko Banić (Gescrap Bizkaia): Bilbao prvu utakmicu doigravanja igra 17. svibnja.

Mario Stojić (Lucentum Alicante): Alicante prvu utakmicu doigravanja igra 17. svibnja.

Luka Žorić (Unicaja Malaga): Unicaja se nije uspjela plasirati u doigravanje Endesa lige.

Hrvoje Perić (Unicaja Malaga): Unicaja se nije uspjela plasirati u doigravanje Endesa lige.

Zoran Planinić (Himki): Poslije prolaska u finale ruskog prvenstva, u kojem čeka moskovski CSKA, Himki proteklog tjedna nije igrao utakmicu.

Krešimir Lončar (Himki): Kao i Planinić, i Lončar očekuje početak finalne serije ruskog prvenstva.

Rok Stipčević (Cimberio Varese): Prošli vikend Zadranin nije imao ligaške obveze te je u iščekivanju doigravanja.

Leon Radošević (Armani Milano): Bivši Cibos također čeka na doigravanje koje počinje narednog vikenda.

Andrija Stipanović (Otto Caserta): Stipanović je sezonu zaključio na pretposljednjem mjestu, a time vjerojatno i boravak u Caserti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina14.05.2012. u 17:00
    Popović je odličan igrač i volio bih da igra još 3-4 godine za reprezentaciju. ako već ne želi prljati prste neka javno kaže što ga muči u HKS-u.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik14.05.2012. u 15:05
    Al je divan ovaj naš jezik,pa prosto sam oduševljen njime!Šta više nije Litva već Litava??Čuj to Litavske,bože dragi!!Oduševljen sam našim nazivima za klavir,ofsajd,aerodrom,glasanje,ambasada,1Maj,8Mart,1April.Što arhaičnije to bolje,ti naši jezikoslovci su teško bolesni ljudi,i s razlogom Srbi i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik