Košarka

Tony Parker protiv Chrisa Paula. Poslastica koja će obilježiti cijelu seriju

Piše:Mario Majdić Natrlin • utorak, 15.05.2012.
Tony Parker protiv Chrisa Paula. Poslastica koja će obilježiti cijelu seriju
Foto: EPA

U drugom krugu NBA doigravanja sastat će se San Antonio Spursi i LA Clippersi. Spursi su prvi nositelji Zapada koji su uvjerljivo izbacili Utah Jazz i odmarali osam dana čekajući svog novog protivnika. Clippersi su u sedmoj utakmici teškom mukom izborili pobjedu protiv prošlogodišnjih krvnika Spursa, Memphis Grizzliesa, i za nagradu dobivaju jednu od najboljih momčadi u ligi...

Tony Parker i Chris Paul ne žele ovaj obračun u polufinalu Zapada pretvoriti u međusobni dvoboj.

"Da, ovo je odličan dvoboj, ali ne mogu se fokusirati na to. Ovdje se radi o Spursima i Clippersima. To je najvažnije", izjavio je Tony Parker koji je svom prijatelju Paulu poslao i SMS poruku: "Čestitam. Vidimo se uskoro", nakon što su Clippersi eliminirali Grizzliese.

Ni Paul nije ovo želi individualizirati: "Nikako. Kada bi liga ovu igru pretvorila u turnire jedan na jedan, onda bi o tome mogli razgovarati. Ali ovo je timska igra. Nebitno je tko zabije više poena. Važno je čija momčad pobijedi."

Istina, ali izravan obračun ove dvojice fantastičnih košarkaša uistinu je šlag na tortu ove serije drugog kruga NBA doigravanja.

Bit će užitak promatrati njihova međusobna nadmudrivanja i sve načine na koje će pokušati razigrati svoju momčad. Jer upravo su ova dva playmakera ključni igrači u svojim ekipama i što oni budu bolje igrali to će i njihove momčadi lakše doći do pobjede.

U prva dva dvoboja Spursi su pobijedili Clipperse, a u trećem - u kojem Parker nije igrao - slavila je momčad iz Los Angelesa.

Razigravači: Obračun dvojice (po)najboljih na svijetu

Paul je u utrci za MVP-a završio kao treći, a Parker kao peti. To dovoljno govori o njihovim sezonama. Parker je imao 18,3 poena i 7,7 asistencija po susretu i nametnuo se kao vodeći čovjek prve momčadi konferencije. Paul je napravio puno više od 19,8 poena i 9,1 asistencije po susretu - donio je kulturu pobjeđivanja u organizaciju Clippersa. Nešto gotovo nezamislivo. Obojica su se ove sezone nametnula kao dva ponajbolja tradicionalna razigravača u NBA-u. Jednako su korisni i kada zabijaju i kada asistiraju. Paul je neprocjenjiv i za obranu Clippersa. Predvodio je ligu u ukradenim loptama.

Prednost: Izjednačeno. Paul bi inače imao prednost, ali muče ga ozljede kuka i prepona, a Parker je svjež i igra najbolju košarku u svojoj karijeri.

Bek-šuteri: Green je živi dokaz pristupa košarci u San Antoniju

Danny Green iskoristio je svoju priliku u Spursima. Priliku koju mu druge NBA momčadi nisu bile spremne pružiti. Ozljeda Ginobilija promaknula ga je u startnu dvojku. Vrlo dobar obrambeni igrač koji se odlično uklopio u filozofiju Spursa. Vrijedi puno više od 9,1 poena po susretu. Clippersi se oslanjaju na Randyja Foyea čija igra previše ovisi o raspoloživosti njegova šuta iz vana. Foye je limitiran igrač koji može stvoriti probleme ako ga krene šut. Green mu to ne smije dozvoliti.

Prednost: SA Spurs. Bilo bi zanimljivo vidjeti igrački razvoj ove dvojice kada bi zamijenili mjesta i momčadi. Bi li Green i dalje bio u prednosti?

Niska krila: Butler i Leonard su borci kakvi su potrebni ovim momčadima

Kada su Spursi shvatili da im nedostaje energije i čvrstine, brže-bolje su u grad doveli Kawhija Leonarda. Novak (7,9 poena, 5,1 skok) se odmah uklopio u momčad i dao im ono što su i tražili. Odlično je odigrao protiv Jazzera koji su odlični u skoku. Leonard je mladi i entuzijastični igrač koji iskusnim Spursima daje potrebnu energiju. Čvrstinu je dokazao i Caron Butler koji za Clipperse igra unatoč slomljenoj šaci. Butler se oporavio od teške ozljede koljena i ove sezone priključio Clippersima te sa sobom donio pobjednički mentalitet iz Dallasa i vrlo dobar vanjski šut.

Prednost: SA Spurs. Butler je priznao da ga ozljeda šake ometa u igri. Leonard će se pobrinuti da mu dodatno zagorča život.

Krilni centri: Monstruozni Griffin protiv Big Fundamentala

Još jedan fantastičan dvoboj. Dva potpuno različita stila igre i dva igrača u potpuno različitim mjestima u svojim karijerama. Blake Griffin (20,7 poena, 10,9 skokova) je dokazao da je atletski gotovo nenadmašan, ali još se treba iskazati upravo u kategorijama kojima vlada Tim Duncan. Veteran Spursa nije ni približno eksplozivan kao Griffin, ali to ga nije omelo u osvajanju četiri NBA naslova. "Dosadni" Duncan (15,4 poena, devet skokova) savršeno je tehnički potkovan, a ove sezone igra bolje nego zadnjih godina. Izgleda svježe i motivirano. Kao da je namirisao taj peti prsten.

Prednost: SA Spurs. Griffin je statistički nešto efikasniji, ali ga muči ozljeda koljena zbog koje tvrdi da je na 80% spremnosti. Odigrao je vrlo dobru seriju protiv Memphisa. Duncan je neusporedivo iskusniji, kvalitetniji i svestraniji košarkaš i Griffin će se morati namučiti kako bi ga nadigrao.

Centri: Spursi bez pravog centra protiv sramežljivog Jordana

DeAndre Jordan (7,4 poena, 8,3 skoka) nije ove sezone opravdao svoj bogati novi ugovor. U seriji s Memphisom bio je gotovo nevidljiv. Iznimno je atletičan i odličan bloker, ali je prečesto suviše sramežljiv i pasivan. Clippersima će trebati njegov puno veći doprinos. Spursi u zadnje vrijeme igraju s Borisom Diawom na poziciji centra. Diaw je visok svega 203 cm, ali dobio je prednost nad Blairom i Splitterom jer je iznimno vješt dodavač pod košem i jako se dobro uklapa u sustav igre Spursa.

Prednost: SA Spurs. To više govori o Jordanu, nego o Diawu koji je centar samo na papiru. Jordan MORA izaći iz svoje hibernacije.

Klupe: Clippersi u zadnji čas smanjili golemi zaostatak

Prije koji tjedan ovo bi pitanje bilo smiješno. Spursi imaju najbolju klupu u NBA-u, a Clippersi... Nicka Younga. Ali je taj Nick Young u seriji s Grizzliesima svoj vanjski šut i "tunelski vid" prema košu pretvorio u iznimno korisne atribute. Clipperse je upravo klupa lansirala u polufinale Istoka. Najprije u prvoj utakmici kada su započeli onaj epski preokret, a zatim i u odlučujućoj sedmoj kada su bili ključni u pobjedi. Young trpa trice iz kontre, Kenyon Martin grabi skokove i teške poene, a Reggie Evans odrađuje prljavi dio posla i predvodi momčad u skoku u doigravanju. Spursi na klupi imaju, naravno, lukavog lijevaka Ginobilija, tu su još i Blair, Stephen Jackson, Gary Neal, tricaš Matt Bonner itd. Jedna od najširih klupa u Duncanovoj eri.

Prednost: SA Spurs. Teško je ne zaljubiti se u svestranost, efikasnost i konstantnost klupe Spursa. Timska košarka je ono što krasi ovu momčad i razdvaja je od ostalih. Ali svaka čast klupi Clippersa na herojskom pokušaju da u završnici nadoknade i ovaj gigantski zaostatak.

Treneri: Najobožavaniji protiv najosporavanijeg

45-godišnji Vinny Del Negro igrao je dvije sezone pod 63-godišnjim Greggom Popovichem. Svoju trenerski karijeru Del Negro je započeo u Bullsima gdje je veoma brzo postao "vreća za nabijanje" u navijačkim krugovima. Del Negro je danas vjerojatno najosporavaniji trener NBA lige. Iznimno je slabo cijenjen, a gotovo svaki njegov potez je ismijavan. Ovo je serija u kojoj će imati priliku promijeniti svoju reputaciju. Problem je u tome što ga čeka Gregg Popovich, po mnogima najbolji trener u NBA-u, koji je od malog San Antonija izgradio dinastiju. Popovichev opus i karizma su posebna liga za Del Negra, ali i većinu drugih NBA trenera. Uostalom, Spursi su toliko utrenirani da komuniciraju praktički telepatski.

Prednost: SA Spurs. Može li itko zamisliti da Del Negro nadmudri Popovicha? Bit će iznimno zanimljivo gledati trenera Clippersa kako pokušava cijelom svijetu dokazati suprotno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 10:53
    Već 2:0 za Spurse.Bit će kako sam i prognozirao 4:0.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2012. u 17:06
    Akana , my little Brasilian Banana , mora netko da bude ridikul na ovom forumu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2012. u 15:20
    r ubio je zaista cirkusant,clippersi nebi prosli ni Memphisa da se ovi nisu opustili u prvoj utakmici.tony i tim ce ih prebit
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2012. u 12:29
    Clippers - Spurs 4 : 1
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2012. u 22:31
    +++++++++
    Obrisan korisnik