Nogomet

Klopp i mlada garda probudili ruhrskog posrnulog diva

Piše:Igor Šestak • petak, 18.05.2012.
Klopp i mlada garda probudili ruhrskog posrnulog diva
Foto: EPA

Drugim uzastopnim i ukupno osmim naslovom prvaka Njemačke te veličanstvenom pobjedom nad Bayernom u finalu Kupa na Olimpijskom Stadionu u Berlinu, Borussia Dortmund je prvi put u klupskoj povijesti osvojila dvostruku krunu. Od 1963. godine i uvođenja formata Bundeslige koji se održao do danas, Crno-žuti su postali četvrta momčad sa dvostrukim naslovom nakon Bayerna, Kölna i Werdera. Pogleda li se još dalje u povijest, to je postignuće ostvario još samo Schalke.

Totalno drukčiji od drugih

Između Borussijinog osvajanja Bundeslige u sezoni 2001./2002. i naslova osvojenog prošle sezone, njemačkim je nogometom dominirao Bayern iz Münchena s pet titula. U tom osmogodišnjem periodu još su tri kluba uspjela osvojiti naslov prvaka Njemačke, a zajedničko im je da u idućoj sezoni, ne samo da nisu uspjeli ponoviti taj uspjeh, već su završili miljama daleko od prvaka, dakle Bayerna.

U sezoni 2003./2004. prvak je bio Werder, a već iduće sezone je završio kao treći s 18 bodova zaostatka za Bavarcima. Naslovom se 2007. godine okitio Stuttgart vođen Arminom Vehom, a samo godinu kasnije je završio na šestom mjestu s 24 boda zaostatka za Bayernom. Dvije godine nakon Švaba na njemački tron su se uspeli Vukovi Felixa Magatha, predvođeni sjajnim dvojcem Džeko – Grafite, ali su i oni plesali samo jedno ljeto. Narednu sezonu su završili kao osmi s 20 bodova minusa u odnosu na Bayern.

Kada je Borussia 2011. osvojila svoju sedmu titulu u povijesti, mnogi su bili skloni razmišljanju kako će i ona doživjeti sudbinu svojih prethodnika koji su se drznuli prekinuti dominaciju münchenskog kluba. Bavarska momčad prepuna zvijezda, predvođena trofejnim strategom Juppom Heynckesom, ponovno je bila glavni favorit za naslov u netom završenoj sezoni.

Borussiju je prošlog ljeta napustio Nuri Sahin, jedan od važnih kotačića u osvajanju prvog od dva naslova, što je dodatno smanjilo vjeru u obranu naslova. Početak sezone je išao u prilog skepticima i kritičarima. Dortmund je u prvih šest kola pobijedio tek dvaput, remizirao jednom i upisao poraze od Hoffenheima, Herthe i Hannovera. Tko bi se tada kladio da će to biti jedini porazi Borussije u čitavoj Bundesligaškoj sezoni?

Upravo se to dogodilo. Crno-žuti su od 24. rujna 2011. odigrali 28 bundesligaških utakmica, pobijedili u 23 i pet puta remizirali. Oba puta su pobijedili drugoplasirani Bayern i oba puta su pobijedili trećeplasirani Schalke. Samo za potvrdu totalne dominacije. Tome su dodali šest uzastopnih slavlja u Njemačkom kupu, a šlag na tortu bila je ta posljednja u nizu, 5:2 u finalu protiv ljutih rivala iz Bavarske.

Tko je kriv?

Kriv je čovjek rođen 16. lipnja 1967. u Stuttgartu. Bivši nogometaš, koji je od 1990. do 2001. odigrao 325 utakmica za Mainz u 2. Bundesligi i postigao 52 pogotka. Pet godina je proveo u napadu Mainza, a onda odjednom postao branič. Odmah po završetku igračke karijere preuzeo je trenersku klupu i već 2004. uveo Mainz u najviši razred njemačkog nogometa. Kada u dvije uzastopne sezone nije uspio ostvariti željeni rezultat, sam si je uručio otkaz, a na novi angažman nije morao dugo čekati. On je čovjek koji je nakon devet godina vratio naslov prvaka Njemačke u Dortmund, čovjek koji je s Borussijom osvojio dvostruku krunu, a ime mu je Jürgen Norbert Klopp, poznat i kao Kloppo.

Da, on je kriv za dane ponosa i slave kroz koje prolazi Borussia Dortmund. Momčad je preuzeo na kraju sezone 2007./2008., koju je Borussia završila na razočaravajućem 13. mjestu Bundeslige, i počeo strpljivo graditi. Nije se libio u vatru gurnuti 20-godišnjake. Već u drugoj sezoni u klubu ozbiljnu minutažu su dobili Neven Subotić, Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Nuri Sahin i Kevin Großkreutz, a prve minute je upisao i Mario Götze, tada 17-godišnjak.

Čelnici Borussije nisu bili nestrpljivi i nisu gubili vjeru u njegov rad nakon prve dvije sezone u kojima je osvojio šesto pa peto mjesto u Bundesligi. Nagrada za njihovo strpljenje i za Kloppov sustavni rad stigla je u naredne dvije sezone u obliku tri trofeja i prvog nastupa dortmundskog kluba u Ligi prvaka od 2003. godine.

Klopp je izrazito temperamentan i srčan trener, gotovo da igra utakmice zajedno sa svojim igračima i pritom ne skriva emocije, a posebno je poznat po žestokim svađama sa sucima i burnim proslavama pogodaka svoje momčadi.

Dvostruko skuplji Bayern bez lijeka za Kloppov stroj

Kako momčad koja vrijedi 360 milijuna Eura pet puta zaredom izgubi od momčadi koja vrijedi 191 milijun Eura?

2:0, 3:1, 1:0, 1:0, 5:2. To su rezultati posljednjih pet utakmica između Borussije i Bayerna i svi rezultati su u korist Crno-žutih. Nije li onda neobično da prema stranici transfermarkt.de momčad Bayerna iz Münchena vrijedi gotovo dvostruko više od momčadi Borussije iz Dortmunda?

Nije. Cijenu momčadi iz Bavarske podižu europske "superzvijezde" poput Riberyja, Robbena, Schweinsteigera i Gomeza. Borussia nije sastavljena od takvih igrača, ali da novac i vrijednost igrača ne donosi uspjeh zna svaki nogometni zaljubljenik. Upravo je u tome draž ove igre, makar u toj draži ne uživaju primjerice u Paris Saint-Germainu, koji unatoč ogromnim ulaganjima gubi utrku za naslov od "malenog" Montpelliera, ili u Manchester Cityju, koji je ulagao još i više, a onda morao čekati na naslov duže nego Borussia s Kloppom.

U nogometu su iznenađenja česta pa se dogodi da Bayern izgubi od Kölna jednom u tri sezone, ali priča o iznenađenju prestaje kada netko pobijedi pet puta zaredom. Očito je kako je Klopp otkrio pravi recept za igru protiv Bavaraca. Poznato je kako je u posljednje dvije sezone napad daleko snažniji dio Bayernove momčadi, a taj je napad pun zvijezda u pet utakmica postigao tek tri gola, od čega jedan iz kaznenog udarca.

Bavarce su prošlogodišnjem prvenstvu rušili Barrios i Sahin, a ovogodišnjem Götze i Lewandowski. Iako obje momčadi igraju u vrlo sličnim sustavima igre, ni Louis van Gaal ni Jupp Heynckes nisu uspjeli pronaći odgovor na brzu i direktnu igru Borussije kakvu njeguje Jürgen Klopp.

Čvrsta obrana kojom su ispred vratara Weidenfellera dominirali stoperi Subotić i Hummels, zatim u oba smjera odlični braniči Schmelzer i Piszczek, iskusni "dirigent" ovog mladog sastava Sebastian Kehl i njegovi vezni pomoćnici Gündogan, Blaszczykowski, Großkreutz i Kagawa, te opasni napadač Lewandowski bili su nerješiva zagonetka za Bayern i ostale Bundesligaše. Važan doprinos još su dali i često ozlijeđeni Götze, Bender, ali i Hrvat Ivan Perišić, od kojeg se u idućoj sezoni očekuje i daleko veći doprinos.

Na posebno impresivan način Borussia je stigla do svog trećeg DFB-Pokala. Sjajna sezona dortmundskog kluba nije mogla bolje završiti, nego visokom pobjedom od 5:2 nad velikim rivalom i sudionikom ovogodišnjeg finala Lige prvaka.

Liga prvaka jedina mrlja

Igru kakvu su pružili protiv ovogodišnjeg finalista Lige prvaka, igrači Borussije nisu uspijevali pružiti u utakmicama tog natjecanja. Posljednje mjesto u nezgodnoj, ali ne i preteškoj skupini s Arsenalom, Marseilleom i Olympiakosom, uz tek četiri osvojena boda, nije rezultat na razini prvaka Njemačke.

Upravo u najjačem europskom natjecanju Borussia može još znatno napredovati i nesumnjivo je kako će im baš to natjecanje biti glavni cilj u idućoj sezoni. Teško da se mogu boriti za naslov protiv divova kao što su Real iz Madrida ili Barcelona, ali ova je sezona pokazala da ni oni nisu nepobjedivi. U svakom slučaju, prolazak skupine je minimalno što će se očekivati od Kloppovih igrača u narednoj sezoni, a sigurno je kako će godinu dana stariji stručnjak znati iskoristiti prošlogodišnje negativno iskustvo.

Za daljnji napredak Borussije vrlo važno će biti ovo ljeto, odnosno prijelazni rok. Uspjesi kluba i dobre igre velikog broja igrača nisu prošle nezapaženo pa su najveći europski klubovi već odavno bacili oko na dortmundsku svlačionicu. Za sada je potvrđen odlazak Lucasa Barriosa, koji je ove sezone igrao znatno manju ulogu nego prošle. Veliki broj klubova bi u svojim redovima rado vidio Kagawu ili Lewandowskog, ali teško je sada prognozirati njihov odlazak ili ostanak.

Osim još jednog nastupa u Ligi prvaka na glavne igrače bi na ostanak mogao motivirati slučaj Nurija Sahina koji je nakon odlaska u Real skupio tek nešto više od 100 minuta u Primeri. Na njegovu minutažu su utjecale ozljede, ali nije igrao ni kad je bio zdrav. Strah od ponavljanja njegovog slučaja mogao bi zadržati igrače u Dortmundu, ne bude li zov milijuna prevelik.

Na tržištu je poželjan i Klopp, ali za sada nije pokazao interes za preuzimanjem nekog drugog kluba. Dovodilo ga se u kontekst preuzimanja Chelseaja, ali je trener Borussije taj transfer demantirao.

Borussia Dortmund je osvojila Ligu prvaka 1997. godine u finalu protiv Juventusa, a ova nova, mlada i trofejna generacija zaslužila je priliku da pokuša ponoviti sličan uspjeh. Na vodstvu kluba je da pokuša zadržati postojeći kadar za još jedan napad na Europu. Dok su na vrhuncu svojih prezentacija, Kloppovim igračima nisu potrebna pojačanja, eventualno nešto širi kadar za igranje na dva kolosijeka.

Klub takve tradicije s navijačima kakve ima nikako ne smije dozvoliti novi pad u prosječnost kakav im se dogodio prije desetak godina. Na njima je da u ovim trenucima slave i uspjeha osiguraju svijetlu budućnost.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3489:24+6590
2Bayern 3494:45+4972
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3477:39+3865
5Borussia D. 3468:43+2563
6Eintracht Frankfurt 3451:50+147
7Hoffenheim 3466:66046
8Heidenheim 3450:55-542
9Werder Bremen 3448:54-642
10Freiburg 3445:58-1342
11Augsburg 3450:60-1039
12Wolfsburg 3441:56-1537
13Mainz 05 3439:51-1235
14Borussia M. 3356:63-734
15Union Berlin 3433:58-2533
16Bochum 3442:74-3233
17Köln 3428:60-3227
18Darmstadt 3430:86-5617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg23.05.2012. u 22:29
    Dosta was spominje golmana kao problem a Weidenfeller je drugi golman lige po statistici a i zadnjih godina je uvijek u vrhu. Jedino sto nije nikad bio miljenik njemackih izbornika ali to je odlican golman za kojeg se ne sjecam kad je zadnji put napravio gresku a brani i dovoljno "neobranjivih"... [više na forumu]
    interreg
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 18:33
    Navijač sam Dortmunda od sezone kada su osvojili Ligu šampiona. Imao sam nekih 6 godina i svidjeli su mi se dresovi. Drago mi je da sam dočekao vrijeme kada ću biti ponosan na rezultate koje moj tim ostvaruje. Kagawu treba prodati i napraviti mjesta za Perišića koji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2012. u 18:19
    Kagawa odlazi da se otvori mjesto Reusu,Reus je puno opasnij po gol protivnika od japanca.Gundogan je dosta dobro zamijenio Sahina.Što se tiče golmana,Weidennffeler je dobar golman,ali svakako da je bolji Zieler iz Hannovera,on je 1989 godište,a tek "mali" Marc Andre ter Stegen iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 22:36
    i te "vrijednosti" igrača su više vrijednosti njihovih imena zbog kojih dobijaju ogromne plaće, a ako usporedimo najbolje igrače po stvarnoj vrijednosti bayern veliku prevagu ima jedino u Neueru, Götze nije lošiji od Robbena (naprotiv), Lewandovski puno više pomaže ekipi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2012. u 22:29
    nisu oni ni Sahina prodali jer su morali da bi preživjeli, nego zato jer je imao ugovor s fiksnom cijenom otkupa (10ak mil). Kagawa odlazi jer ne želi produžit ugovor koji mu istječe nagodinu i pošteno su se dogovorili da ga sad prodaju.  S dolaskom Reusa i oporavkom Götzea (nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik