Nogomet

Slaven Belupo se vratio na putove stare slave

Piše:Ivana Strahija • nedjelja, 20.05.2012.
Slaven Belupo se vratio na putove stare slave
Foto: Jelena Stipović

U upravo završenoj sezoni koprivnički prvoligaš vrlo je ugodno iznenadio osvojivši treće mjesto tablice, uz izboren nastup u Europskoj ligi.

Slaven Belupo sezonu je završio na trećem mjestu tablice, po prvi puta u povijesti HNL-a. Ta pozicija vodi u Europsku ligu, a trenutak za postizanje takvog uspjeha nije mogao biti bolji. Naime, dugo je vremena Slaven Belupo zahvaljujući svojim izdašnim sponzorima bio financijski najstabilniji hrvatski prvoligaš, uz veliku dvojku, a tek je pred ovu sezonu stigla informacija da bi se donatorski ugovori mogli smanjiti.

Kao odgovor na to, iako vjerojatno ne s predumišljajem, Slaven Belupo je ostvario sjajan uspjeh i izborio Europu, pa će pozicije za pregovaranje sa sponzorima biti mnogo bolje i vjerojatno će koprivnički prvoligaš uspjeti izboriti svoj zacrtani proračun. "To još nije službeno potvrđeno, no svakoj profesionalnoj ekipi smanjenje proračuna predstavlja problem. Možda se Hrvatskom pronio glas da mi imamo novca, no istina je da smo mi na granici potrebnoj za funkcioniranje Prve lige. To će odlučiti čelnici i sponzori, no ja se svakako nadam da ćemo imati dovoljno novca za pojačanja, ona će nam trebati jer ćemo igrati na tri fronta, moramo biti snažni, a to je bez novca teško", rekao je trener Roy Ferenčina.

Statistika

Kad se govori o čistoj statistici, Slaven Belupo u prvih je 15 kola osvojio 27 bodova, u drugom dijelu 25, u 15 domaćih utakmica izgubio je dvaput (Dinamo 0:2 i Cibalia 0:1), a od 15 gostujućih utakmica izgubio je četiri puta (Osijek 2:0, Hajduk 4:1, Istra 2:1, Dinamo 2:0). Od ukupno 30 utakmica ove sezone, Slaven je remizirao čak deset puta.

Najveću minutažu imaju dva Varaždinca, Josip Brezovec (28 utakmica, 2430 minute) i Goran Mujanović (28 utakmica, 2256 minuta). Najviše je golova postigao Leon Benko (7), koji je u zimi otišao iz Koprivnice, a od onih koji su ostali u Slavenu, sa šest se pogodaka istaknuo Dejan Glavica, po pet su imali Goran Mujanović, Tomislav Bušić i Josip Brezovec. Slaven je inače dao 41 gol i primio ih 27.

Pozitivno

Svakako da je povijesno treće mjesto tablice i izlazak u Europu odličan uspjeh, no na ostalim razinama može se navesti i dolazak Davora Vugrinca (iz Varaždina), akvizicija Martina Šabana (iz Pomorca) i Igora Bubnjića (iz Koprivnice, ranije Daruvara). Daljnju je afirmaciju stekao mladi Dario Čanađija, koji je posebno u drugom dijelu sezone imao zadovoljavajuću minutažu.

Također, mora se spomenuti da je Slaven Belupo, nakon fijaska Varaždina, ali i ispadanja Međimurja iz Druge HNL, ostao klub kojem mladi nogometaši Sjeverozapada mogu težiti. Inače nogometno bogati bazen sigurno bi propao da nema barem jednog prvoligaša.

Negativno

Mnogo prerano Slaven Belupo je ispao iz Kupa, u osmini finala, i to od drugoligaša Vinogradara. U Mladini je bilo 2:1, a Valentin Barišić i njegovi momci pokazali su se spremnima izbaciti koprivničkog prvoligaša bez previše milosti. Nakon poraza i ispadanja trener Ferenčina nije imao objašnjenje što se dogodilo, no šteta je što se vrlo olako prešlo preko tog kiksa.

Kao negativni aspekt može se navesti i Bojan Vručina, koji se u Slaven Belupo vratio kako bi pojačao napad nakon odlaska Leona Benka, no odigrao je svega 98 minuta u dvije utakmice. Ostaje nadati se da će se oporaviti kako valja do prvih europskih izazova.

Istaknuli su se

Najviše od svih, ostat će zapamćen podvig Davora Vugrinca, koji je u pobjedi od 3:1 nad Lokomotivom u Koprivnici postigao svoj 127. pogodak u HNL-u i tako na vječnoj listi strijelaca prestigao Igora Cvitanovića. Vuga nije sudjelovao u posljednjim utakmicama Slavena ove sezone, no majstor je kazao: "Iako imam 37 godina, još ne razmišljam o kraju igračke karijere. U Slavenu Belupu se sjajno osjećam." Svakako će svojim igrama, golovima i iskustvom doprinijeti u predstojećim europskim izazovima.

Osim toga, svakako treba napomenuti trojicu mladića koji će uz Slavenov, nositi i reprezentativni dres. Veznjak Dario Čanađija je U 19 reprezentativac, branič Igor Bubnjić član je U20 reprezentacije, a Dejan Glavica pozvan je u U21 reprezentaciju.

Utakmica sezone

U 23. kolu prvenstva Slaven Belupo je remizirao s Lučkim (po drugi puta ove sezone) te se našao u nezgodnoj situaciji sa Splitom svega dva boda iza njega. No, u Koprivnicu je stigao Hajduk, a Slaven je zahvaljujući sjajnoj reakciji Josipa Brezovca u 81. minuti uzeo bod protiv drugog kluba Hrvatske. Međutim, i Split je doradio svoj posao, pobijedio je Šibenik s 2:0 te je situacija za Slaven opet postala napeta, a momčad iz Parka mladeži vratila se na treće mjesto tablice.

Uslijedila je najlakša "utakmica" sezone za Slaven, u 25. kolu protiv Varaždina, koju nisu morali ni igrati a osvojili su tri boda, dok je Split doživio poraz u Zadru i tako su mjesta opet zamijenjena. Pobjedom nad Lokomotivom u Koprivnici, s 3:1, u utakmici u kojoj je Vuga postao najbolji strijelac HNL-a, Slaven je popločio put u Europu.

Ta je utakmica pokazala da Koprivničani znaju igrati pod pritiskom, uz Vugrinca u strijelce su se upisali i Gregurina te Brezovec, a lakoća kojom su Koprivničani nadigrali momčad Tomislava Ivkovića bila je lijepa za gledati.

Iznenađenje sezone

Nakon što su se prošle sezone mučili, Koprivničani su u ovu krenuli vrlo dobro, a vidljiva je dobra kohezija igrača i trenera. Slaven Belupo je konačno opet pokazao da se isplati financijska stabilnost i rješavanje problema prije nego postanu kritični.

Osvojenim trećim mjestom tablice Slaven Belupo postao je iznenađenje onima koji su na njega već zaboravili nakon sedmog mjesta u sezoni 2010./2011. i istog mjesta osvojenog sezonu ranije. Štoviše, podsjetio je na sezonu 2007./2008., kad je osvojio mjesto viceprvaka države.

Presuda

Ukoliko Slaven Belupo zadrži momčad koju trenutno ima te eventualno pojača kojim iskusnim nogometašem, ljubitelji nogometa u tom dijelu Hrvatske mogu se veseliti europskim utakmicama u kojima će Koprivničani opet dobiti priliku pokazati svoje umijeće.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Byserabya25.05.2012. u 15:03
    Vukojević je iz Bjelovara ,ali i on je bio igrač NK Varteksa, tak da stoji teza da bez jakog Varteksa ne bi ni Slaven nikad bil prvoligaš...sviđalo se to nekome ili ne...
    Byserabya
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 18:06
    Nije... On je došo iz Bjelovara. Kao mlad al skoro ko "gotov" igrač
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2012. u 17:50
    ispravite me ako griješim, nisam baš najbolje upućen al šta nije i Ognjen Vukojević izašao iz belupove škole??
    Obrisan korisnik
  • Byserabya21.05.2012. u 14:20
    Kakav trn u oku? Pa niste vi krivi kaj je Varteksova uprava nesposobna i kaj je uništila klub. Ljudi vam pokušavaju reći da uz sve čestitke za ostvareni uspjeh u HNL cirkusu, nemate bazu iz koje bi se, da nemate (hvala Bogu da imate) novaca, stvarala ekipa ...vi imate "sreće" da je... [više na forumu]
    Byserabya
  • Assassin5521.05.2012. u 02:22
    Dobar članak. Slažem se sa svim, osim sa ovim da je 3. mjesto iznenađenje. Obzirom na stanje u klubu (i u ostatku hnl-a) i to kakvu smo igračku križaljku složili za ovu sezonu, 3. mjesto je bilo imperativ i sve ispod toga bilo bi razočaranje. Također krivo je ovo za Bubnjića. Nije došel iz... [više na forumu]
    Assassin55