Nogomet

Dinamove vitrine sve punije, maksimirske tribine sve praznije

Piše:Ante Zovko • utorak, 22.05.2012.
Dinamove vitrine sve punije, maksimirske tribine sve praznije
Foto: Davor Sajko

Dinamo je u protekloj sezoni osvojio 14. naslov prvaka u samostalnoj Hrvatskoj i 12. Rabuzinovo sunce. Igrao je i Ligu prvaka, promovirao svojeg mladića, suspendirao kapetana, otpustio jednog trenera, a nije uspio privući značajniji broj gledatelja. Dakle, (gotovo) ništa novo u Maksimirskoj 128.

Prošlogodišnji osvrt na Dinamovu sezonu imao je naslov "U Maksimiru sve po starome". Mogao je isti biti i ovogodišnji. Dinamo je u svoje trofejne vitrine spremio pokale za prvenstvo i Kup, trener s kojim je započeta sezona nije dočekao kraj sezone, a publike na maksimirskim tribinama ni za lijeka.

Početak sezone bio je u radničkom tonu. Doslovno. Svakodnevno su se pratili radovi na "ušminkavanju" Maksimirskog stadiona uoči kvalifikacija za plasman u Ligu prvaka. Za razliku od prethodnih šest sezona, Dinamo je ovaj put uspio i ljeto uljepšao plasmanom u skupinu s Real Madridom, Lyonom i Ajaxom, prvi put nakon 12 godina i prvi put otkako se opet zove Dinamo.

Isti taj plasman praktički je bila jedina pozitivna vijest što se Lige prvaka tiče jer je Dinamo "nadmašio" najneuspješnije klubove koji su se ondje našli i završio s najgorom gol-razlikom u 20-godišnjoj povijesti tog natjecanja.

Krunoslav Jurčić vratio se na klupu zagrebačke momčadi u svibnju 2011. i postao treći trener s kojim je Dinamo osigurao Ligu prvaka. U prvenstvu je imao mnogo lakši zadatak. Dinamo je iz kola u kolo mirno grabio prema sedmoj uzastopnoj tituli zaključivši jesenski dio prvenstva sa šest bodova prednosti pred Hajdukom uz dvije posljednje utakmice bez pobjede (Inter, Cibalia).

Slika 4 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Jurčić je nakon blamaže protiv Lyona u Zagrebu dobio otkaz, a u već tradicionalno dosadno proljeće Modri su krenuli s još jednim bivšim trenerom Lokomotive, Antom Čačićem. Hajduk je gajio nadu da bi mogao biti faktor u borbi za prvaka do sredine ožujka, a onda su Zagrepčani preokretom u završnici praktički riješili pitanje prvaka. Ono je i matematički riješeno mjesec dana prije završetka prvenstva.

Sve to događalo se uz osebujne konferencije za medije izvršnog predsjednika Zdravka Mamića koji je komentirao sve od Dinama i nogometa preko politike do estrade, dodatno udaljivši nesklone mu navijače od tribina Maksimira koji je u domaćim utakmica bio više prazan nego popunjen.

Na Maksimir se u većem broju dolazilo tek na početku sezone, u kvalifikacijama za Ligu prvaka, kad su ulaznice prodavane za jednu kunu, u tri utakmice skupine Lige prvaka zahvaljujući dobroj strategiji prodaje paketa ulaznica te u manjem broju utakmica u domaćim natjecanjima. U ostatku sezone novinari su natezali broj gledatelja koje iz ovih ili onih razloga Dinamo nije zanimao. Zato je primjerice bila tragikomična slika proslave dvaju titula u autobusu kroz grad koja gotovo nikoga nije privukla. Ako Dinamo ne može privući gledatelje na stadionu, onda je valjda jasno da ne može ni u ostatku grada.

U lovu na rezultat nije bilo mjesta za razvijanje mladih igrača iz vlastitog pogona. Mateo Kovačić, koji je sa 17 godina osjetio Ligu prvaka, bio je iznimka koja potvrđuje pravilo. Mnoštvo njegovih nešto starijih kolega, poput Šituma i Kramarića, završilo je na posudbi u Lokomotivi.

Pozitivno

Sezona je u prvenstvu završena s 21 bodom prednosti pred Hajdukom, što se uklapa u trend započet prije nekoliko godina. Dinamo je bio najuspješniji domaćin i gost, na Maksimiru nije poražen, izboreni su svi zacrtani ciljevi što se plasmana tiče, a naslov se slavio dan prije Uskrsa, 7. travnja u Šibeniku.

Modri su daleko najefikasnija momčad sa 73 gola (prvi pratitelj Hajduk 50) i momčad koja ih je primila najmanje, 11 (Hajduk 24). Nagrada za sve to bit će opet kvalifikacije Lige prvaka.

Negativno

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dupla kruna opet je sletjela u Maksimirsku, no opet ju nije imao tko proslaviti. Dinamu su se izjalovile razne promotivne akcije. Kao i prošle godine, bile su otužne slike slavlja na stadionu koji je zjapio prazan. A zjapio je prazan i tijekom prvenstva. Bad Blue Boysi prvo su bojkotirali utakmice zbog sukoba s vodstvom kluba, prije svega izvršnim predsjednikom Zdravkom Mamićem. Ostatak gledatelja punio je Maksimir samo na utakmicama Lige prvaka, gdje je uz sliku bilo i tona.

Trener Čačić obećavao je početkom 2012. godine atraktivnu igru kojom će Dinamo vratiti gledatelje na tribine ušminkanog stadiona. Dinamo je zabijao mnogo, ali gledatelja nije bilo mnogo. Atmosfera je opet bila komorna dok su Boysi vodili verbalne i druge ratove s Mamićem ne obraćajući posebnu pozornost na događanja na travnjaku. Ondje se kapetan Igor Bišćan sukobio s trenerom i kraj sezone dočekao je pod suspenzijom. Budućnost mu najvjerojatnije nije vezana za matični klub.

Istaknuli su se

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Fatos Beqiraj bio je udarna Dinamova napadačka igla i na kraju odnio titulu prvog topnika Prve lige. Iako je igrao više od 1000 minuta manje, Ivan Krstanović pokazao se kao iznimno zahvalan igrač. Ulazio je često s klupe i često davao iznimno važne golove, počevši od dva Neftçiju. Preokrenuo je derbi u ožujku protiv čvrstog Hajduka u Zagrebu i opet bio čovjek odluke u polufinalu Kupa protiv Zagreba u Kranjčevićevoj.

Ivan Kelava postao je neupitno rješenje na vratima. "Sveti Ivan" spašavao je Dinamo u Malmöu, ali i težih blamaža u Ligi prvaka. U svakom slučaju, jedan od najboljih pojedinaca u modroj svlačionici. Luis Ibanez, usprkos čestim obrambenim propustima, odnio je Sportnetovu nagradu za najkorisnijeg igrača jesenskog dijela prvenstva, a golobradi Mateo Kovačić afirmirao se u prvom sastavu. U obrani su imponirali uvijek sigurni Tonel te Domagoj Vida koji je surađivao i s Portugalcem i s Josipom Šimunićem i Bišćanom, a ponekad je pokrivao mjesto desnog bočnog.

Utakmica sezone

Slika 3 od 3.
Foto: Kristijan Komarica

Gledajući isključivo Prvu ligu, Dinamo je dobro reagirao protiv splitskih klubova koji su se prije međusobnih susreta razbacivali velikim najavama. Modri su s tri pogotka (Beqiraj, Ibanez, Vida) ohladili Split u Parku mladeži i bez velike igre. To se promijenilo u ožujku u derbiju s Hajdukom dok su Splićani još imali šanse za bodovni priključak. Iako su gosti vodili sjajnim golom Vukušića, Krstanović je bio joker Ante Čačića i za tri minute preokrenuo rezultat praktički odlučivši prvaka osam kola prije kraja.

Gledajući Europu, najvažnija je bila uzvratna utakmica u Malmöu gdje je Dinamo branio 4:1 iz Zagreba i zamalo sve prosuo. Šime Vrsaljko je bio isključen, Šveđani su poveli 2:0, a srećom po Modre to je sve što su uspjeli. Poslastica sezone bio je prvi nastup u skupini Lige prvaka protiv Real Madrida. Zagrepčani su pružili odličan otpor, poraženi su 0:1 i pružili nadu da neće biti kanta za napucavanje. Međutim, potom je sve krenulo naopako i Dinamo je tako nešto i postao završivši europsku pustolovinu kao momčad koja je primila najviše golova u šest kola elitnog europskog natjecanja.

Iznenađenje sezone

Nakon polovice sezone provedene u Lokomotivi, Josip Pivarić zaradio je povjerenje tadašnjeg trenera momčadi s Kajzerice Ante Čačića. Čačić ga je povukao sa sobom s posudbe s obzirom na odlazak Leandra Cufrea i koristio ga u 15 utakmica u proljetnom dijelu sezone. U 11 je 23-godišnji branič odigrao svih 90 minuta, postigao tri gola, dvaput asistirao te zaradio tek jedan žuti karton. Dovoljno da se njegova pozicija ne dovodi u pitanje prije početka sljedeće sezone. Ako ne bude prvo rješenje pored Ibaneza, trebao bi biti dobra rezerva.

Presuda

Za Dinamo je, što se domaćih natjecanja tiče, protekla sezone bila još jedan dan u uredu. Iako je nastupao u Ligi prvaka i tijekom jeseni često bio "glavom" u Madridu, Lyonu i Amsterdamu, pokazao je još jednom da trenutačno nema konkurencije u Hrvatskoj. Veći proračun bio je jamstvo boljeg i kvalitetnijeg igračkog kadra, nositelji igre zadržani su i rezultat je stigao.

No, već tri godine Dinamo nema atmosferu kakvu priželjkuje na domaćim utakmicama, čak ni na proslavama naslova. Potencirano je to dodatno opadanjem zanimanja gledatelja zbog korupcijske sudačke afere, brojni ne žele gledati Modre dok u Maksimirskoj stoluje Zdravko Mamić. Sva je prilika da će se sve navedeno ponoviti i sljedeće sezone. Bilo to dobro ili loše.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 08:49
    Nate sta, ipak je meni bolje bit prvak svake devete godine. Posto ti nazslov znaci, osvezava. Pa ljudi budite spremni za veliko slavije u ST za godinu dana... Nista mi ne brani da sanjam malo... zar ne? Nada i san, to dinamovci o davno nedostaje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 21:33
    koliko uopče vrjede ti pehari pokazuje broj gledalaca
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 21:33
    koliko uopče vrjede ti pehari pokazuje broj gledalaca
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2012. u 16:46
    Tribine su ogledalo našeg nogometa
    Obrisan korisnik
  • 280422.05.2012. u 14:53
    za koje stvari? da plaća ulaznice onima koji rastjeruju ostale navijače?
    2804