Nogomet

Nova mladost tihog vođe

Piše:Vedran Babić • nedjelja, 01.04.2012.
Nova mladost tihog vođe
Foto: EPA

Ima nogometaša koji svoju karijeru grade marljivo i s puno truda, daleko od blještavih svjetala reflektora. Ima nogometaša koji svojem klubu znače puno više nego što se čini i koji ne dobivaju uvijek pohvale koje zaslužuju. Jedan od takvih je i Andrea Pirlo...

"Pirlo je tihi vođa. On priča svojim nogama."

Andrea Pirlo

Aktualni klub: Juventus
Dosadašnji klubovi: Brescia, Inter, Reggina, Milan
Broj nastupa za reprezentaciju: 82
Broj golova za reprezentaciju: 9
Najveći uspjeh s reprezentacijom: Naslov svjetskog prvaka 2006.

Vjerojatno ne postoji bolji opis Andree Pirla kao igrača, ali i kao osobe, od ovog koji je ponudio legendarni talijanski trener i bivši izbornik Azzurra Marcelo Lippi. I zaista, o Pirlu se nikada nije pisalo na veliko, nikada se njegovo ime nije "prostituiralo" po novinskim stupcima, a opet, njegov izostanak svaka bi momčad osjetila. Upravo to je jedan od razloga zašto je velik.

Kada je prije nešto manje od godine dana prešao iz redova Milana, u kojem je proveo deset godina, u redove vječitog rivala Juventusa, neke pristaše Rossonera procijenile su taj potez Milanove uprave ispravnim. Smatrali su da je zenit Pirlove karijere iza njega i da on više nema što ponuditi crveno-crnima. Milanov predsjednik Adriano Galliani rekao je da Pirlo jednostavno nije više dovoljno dobar za njegovu momčad. O, kako se prevario.

Pirlo se pokazao kao stožerni igrač trenutno prvoplasirane momčadi Serie A koja još uvijek ne zna za poraz u tekućoj sezoni. Svojim iskustvom, mirnoćom, staloženošću unio je dodatnu dimenziju Staroj dami. Postigao je tri pogotka i čak 11 asistencija u 32 utakmice.

Mnogi ga smatraju jednim od ponajboljih svjetskih razigravača, a osim toga ima fantastičan pregled igre i odličnu dugu loptu. Kolege iz reprezentacije nadjenuli su mu prigodan nadimak - Arhitekt. Sjajno čita igru, specijalist je za slobodne udarce, a ima i snažan udarac te je nerijetko zabijao iz velikih udaljenosti. Samo pitajte nogometaše Parme.

Da su njegove liderske sposobnosti bile prepoznate već od ranih dana pokazuje podatak da je 2000. godine bio kapetan talijanske U-21 reprezentacije na Europskom prvenstvu. Dvije godine kasnije debitirao je za A vrstu i do danas ubilježio 82 nastupa, što mu donosi osmu poziciju na svevremenskoj listi. Osim Gianluigija Buffona (113), od aktivnih igrača bolji od njega samo su Alessandro Del Piero (91) i Gianluca Zambrotta (98).

"Prije 20 godina mnogo klubova imalo je igrače mojih karakteristika. Danas, jedinog takvog vidim u Milanu, to je Andrea Pirlo", rekao je Josep Guardiola 2004. godine.

Sa samo 16 godina Pirlo je debitirao za matični klub Bresciju te je svojim igrama zapeo za oko Interu, koji ga je 1998. i doveo u svoje redove. No, na San Siru Pirlo se nije uspio nametnuti pa je sreću tražio na posudbama u Reggini i Bresciji. U potonjem klubu igrao je zajedno s legendarnim Robertom Baggiom. Baggio je bio tipična "desetka", a Pirlo je uzeo "peticu" i zaigrao na poziciji koju drži i danas.

2001. godine pojavio se interes Interova gradskog rivala Milana za njegovo dovođenje. Dogovor je sklopljen na obostrano zadovoljstvo i Pirlo je potpisao za Rossonere za odštetu od otprilike 18 milijuna eura. Milanu se isplatio svaki euro.

S Milanom je Pirlo osvojio brojne naslove, od Serie A i talijanskog Kupa te Superkupa do Lige prvaka (dva puta) itd., no za svoje izvedbe dobio je i neka individualna priznanja. Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine koje je Italija osvojila Pirlo je bio izabran u najbolju momčad turnira i za trećeg najboljeg igrača turnira, iza Zinedinea Zidanea i Fabija Cannavara. Ujedno je bio proglašen i najboljim igračem finala.

Tihi vođa, arhitekt, razigravač, sve je to i još puno više Andrea Pirlo...

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco25.05.2012. u 10:30
    stvarno odlican igrac, kreativac i borac i jednom
    Tonco
  • Obrisan korisnik25.05.2012. u 10:30
    medene noge, jedan rijetkih romanticara u danasnjem nogometu.
    Obrisan korisnik
  • maniacx25.05.2012. u 09:43
    Pirlo je kraljina....meni jedan od najdražih na PES-u...
    maniacx
  • Wilson25.05.2012. u 09:22
    Molio bih Sportnet da jedan takav članak napišu o Ronaldinhu (ili sad ili kad se umirovi), ali da je jedno pet puta duži od ovog. OT: Pirlo je najplemenitiji tip igrača, slaba fizička snaga, ali tehnika i imaginacija na vrhuncu.
    Wilson
  • Obrisan korisnik25.05.2012. u 09:18
    Članak je još od 01.04., evo sad se ukazao na naslovnici. O Pirlu ne treba trošiti riječi, playmaker starog kova, pravi mozak momčadi. Uživam u njegovim pasovima, slobodnjacima..kad se sjetim koliko je samo Milan golova dao njegovim loptama u prostor na Pippa, a pogotovo dijagonalom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik