Nogomet

Utjelovljenje Španjolske

Piše:Borna Rupnik • nedjelja, 01.04.2012.
Utjelovljenje Španjolske
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

"On ima dobar nogometni ukus, skroman je i odan svom klubu. Čim sam ga vidio kako igra znao sam da će biti mozak momčadi na terenu", riječi su Josepa Guardiole. Radilo se o Xaviju Hernandezu...

"Izabrali smo Xavija jer on predstavlja španjolski stil igre", izjavio je Andy Roxburgh iz Uefine tehničke komisije nakon proglašenja najboljeg igrača Europskog prvenstva 2008. godine, na kojemu je Furija uzela svoj drugi naslov i službeno započela svoju dominaciju nogometnim terenima diljem svijeta.

Xavi Hernandez

Aktualni klub: Barcelona
Dosadašnji klubovi: Barcelona (1998. - 2012.)
Broj nastupa za reprezentaciju: 108
Broj golova za reprezentaciju: 10
Najveći uspjeh s reprezentacijom: Osvojeno EP (2008.) i SP (2010.)

Čovjek koji je cijelu karijeru posvetio svojoj Barceloni, u kojoj je rekorder po broju nastupa, tako je međunarodno priznanje dobio i na reprezentativnoj razini. Iako će Lionel Messi uglavnom primati pojedinačne nagrade za uspjehe Katalonaca, Xavi u vitrinama ima i titule s europske i svjetske smotre. "Meni je manje važno dobiti individualno priznanje, važnije mi je osvojiti Svjetsko prvenstvo", kaže.

Xavi nije nogometaš koji će "ispadati" s naslovnica na ovaj ili onaj način, ali Xavi je nogometaš za kojega već brojke govore više od riječi. U svojoj je karijeri, s 32 godine na leđima, upisao ukupno više od 150 asistencija u više od 600 utakmica, uz 77 postignutih pogodaka, a broj točnih dodavanja, kao i nevjerojatno visok postotak istih, "davno" se prestao brojati. Ne kaže se za njega i sunarodnjaka mu Andresa Iniestu uzalud da su "zadnji put krivo dodali loptu u kadetima".

Međutim, još više od brojki o Xaviju govori - dojam. "Jesam li čuvar nogometne ideologije? Mogu biti ili to ili umrijeti. Ja sam romantik", odgovorio je Xavi svojedobno na pitanje o svojoj ulozi na terenu, objašnjavajući kako ima i nešto važnije, dugotrajnije od rezultata. "Identitet, ono što se ostavlja u nasljedstvo".

Xavi Hernandez: "Razmišljam brzo i tražim prostor. To je sve što radim po cijele dane, tražim prostor. Prostor, prostor, prostor. Pomalo je poput PlayStationa. Vidim braniča, pomislim 'kvragu', pa dodajem na drugu stranu."

Kao ni u Barceloni, ni u španjolskom mu dresu ne ponestaje želje, motiva i gladi za uspjehom. Furija u Poljsku i Ukrajinu dolazi kao favorit, po treći uzastopni trofej na velikim natjecanjima, a Xavi će ponovno biti jedna od ključnih figura u sastavu izbornika Vicentea del Bosquea. "Sada nas gleda cijeli svijet i to donosi pritisak, ali dobar pritisak. Sada ćemo se još mirnije natjecati", najavio je.

I ne planira stati. Demantirao je sva nagađanja o mogućem ljetnom povlačenju iz nacionalne selekcije, govoreći kako želi igrati na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. "Ma želim igrati na svim utakmicama, uključujući i prijateljske".

Na dobrobit - nogometa.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!