Nogomet

Ambiciozni 'autsajderi' u skupini smrti

Piše:Maj Gašparac • srijeda, 30.05.2012.
Ambiciozni 'autsajderi' u skupini smrti
Foto: EPA

Portugalski nogometaši s puno optimizma očekuju nadolazeće Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Iako su smješteni u "skupinu smrti", sigurni su da mogu do četvrtfinala, a njihov kapetan Cristiano Ronaldo najavio je i mnogo bolji rezultat…

Portugal

Izbornik: Paulo Bento
Kapetan: Cristiano Ronaldo
Najviše nastupa: Luis Figo (127)
Najviše golova: Pauleta (47)
Nadimak: Seleccao
Broj nastupa na EP-u: 24
Najveći uspjeh na EP-u: 2. mjesto 2004. godine
Plasman na prošlom Euru: četvrtfinale
FIFA renking (datum): 5. mjesto (11. travnja 2012.)

Nogometaši Portugala do Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini su stigli preko dodatnih kvalifikacija, a ždrijeb ih je smjestio u najtežu grupu, koja je prozvana "skupinom smrti". Tamo će im protivnici biti Njemačka, Nizozemska i Danska te je pred Seleccaom vrlo velik izazov.

Reprezentacija Portugala u bližoj prošlosti, od 1996. godine, stalni je sudionik Europskih prvenstava. U posljednja četiri natjecanja svaki put su prošli skupinu, a najbolji rezultat ostvarili su 2004. godine, kada su bili i domaćini Eura. Tada su, praćeni snažnom podrškom svojih navijača, Portugalci stigli do finala u kojemu ih je šokirala Grčka.

Na prošlom Europskom prvenstvu Portugal je stigao do četvrtfinala, u kojemu su uspješniji bili Nijemci. Svoju priliku za osvetu za taj poraz momčad Paula Benta će imati odmah na otvaranju prvenstva kada ih očekuje novi susret s Elfom.

Put do Eura

Portugalska reprezentacija nije odradila kvalifikacijski ciklus na očekivan način. U prve dvije utakmice su osvojili tek jedan bod te je uslijedila smjena na klupi. Paulo Bento je zamijenio Carlosa Queiroza i započelo je razdoblje boljih rezultata. Pod vodstvom 42-godišnjeg stručnjaka Seleccao je slavio u pet utakmica, no zbog poraza od Danske završio je kao drugi u skupini. Portugal je skupio jednak broj bodova kao trećeplasirana Norveška, a ključnom se na kraju pokazala gol razlika.

Portugalski nogometaši su tako nastup na Europskom prvenstvu morali tražiti u dodatnim kvalifikacijama, gdje im je protivnik bila reprezentacija Bosne i Hercegovine. Prva utakmica tih momčadi u Zenici završena je bez pogodaka, a Portugalci su sigurnom pobjedom u Lisabonu izborili nastup u Poljskoj i Ukrajini.

Izbornik

"Dobili smo jako tešku skupinu, ali nas to neće omesti u ostvarivanju planiranog cilja, a to je plasman u četvrtfinale. U svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu", najavio je izbornik portugalske reprezentacije Paulo Bento.

42-godišnji Paulo Bento kao igrač je nastupio 35 puta za portugalsku reprezentaciju, a njenim izbornikom je postao u rujnu 2010. godine, bez velikog iskustva na trenerskoj klupi. Mladi stručnjak prije preuzimanja nacionalne momčadi je vodio samo lisabonski Sporting.

Iako su se pojavile neke sumnje nakon njegovog imenovanja, te kritike nakon što je iz reprezentacije izbacio Joséa Bosingwu i Ricarda Carvalha, dolazak Benta "preporodio" je momčad Portugala. 42-godišnjak je postao popularan među navijačima, koji vjeruju da je on prava osoba s kojom Portugal može do velikog rezultata.

Kadar, taktika i forma

Ekipa Paula Benta igra u formaciji 4-3-3 i najviše se oslanja na kvalitetne izvedbe svojih najboljih nogometaša, Cristiana Ronalda i Nanija. 42-godišnji trener najavio je kako se stil igre neće pretjerano mijenjati u odnosu na kvalifikacije: "Želim zadržati identitet momčadi", poručio je.

Ronaldo je kapetan Seleccaa i najveća zvijezda prvenstva. Napadač Real Madrida i ove sezone je u spektakularnoj golgeterskoj formi, za Kraljevski klub je u ligaškim utakmicama postigao preko 40 golova. No, kroz svoju karijeru se susretao s kritikama da bolje igre pruža u klupskom dresu nego onom reprezentativnom te se Bento nada kako će se njegov kapetan na prvenstvu pokazati u dobrom svjetlu.

Raspored utakmica

Portugal - Njemačka 9. lipnja (Lviv)
Danska – Portugal 13. lipnja (Lviv)
Portugal - Nizozemska 17. lipnja (Harkiv)

Također, velika uzdanica portugalske reprezentacije bit će i igrač Manchester Uniteda Nani. 25-godišnji nogometaš bio je drugi najbolji strijelac svoje ekipe u kvalifikacijskom ciklusu i pun motiva očekuje nastup u Ukrajini: "Puno sam napredovao od posljednjeg Europskog prvenstva. Sada sam mnogo zreliji i mirniji. Najvažnije mi je da uspijem pridonijeti momčadi" najavio je Nani.

Uoči odlaska na Euro Portugal je već odigrao jednu prijateljsku utakmicu u kojoj mu je protivnik bila Poljska. Izabranici Paul Benta nisu se tada predstavili u najboljem svijetlu. Iako su tijekom gotovo cijelog susreta imali inicijativu, nisu ju uspjeli okruniti pogocima.

U toj utakmici postale su vidljive velike mane Seleccaa, koji mnogo ovisi o tome koliko će Ronaldo biti raspoložen. Napadač Real Madrida tada nije imao svoj dan, a prevagu nije uspio donijeti niti Nani. Također, vezni red nije uspostavio kontrolu na terenu i omogućio dobar protok lopte, a svoje slabosti je pokazala i obrana.

Prije početka natjecanja Portugal će odigrati još dvije prijateljske utakmice. U prvoj će snage odmjeriti s Makedonijom, a u drugoj s Grčkom.

Očekivanja

Portugalci su svjesni da ih na Euru očekuje jako težak posao. Smješteni su u "skupinu smrti" s favoritima Njemačkom i Nizozemskom te Danskom, s kojom momčad Paula Benta ima negativna iskustva iz kvalifikacija.

No, portugalski nogometaši vjeruju u svoje mogućnosti, što je posebno izraženo kod kapetana Ronalda: "Moramo imati ambicije, kako u nogometu, tako i u životu. Idemo na Euro 2012. s ambicijom da ga osvojimo. Znamo da će biti teško, ali moramo razmišljati na taj način", rekao je igrač Kraljevskog kluba.

Iako je teško vjerovati da bi se želje 27-godišnjeg napadača mogle i ispuniti, Portugal se ne smije unaprijed otpisivati. To je reprezentacija koja u svojim redovima ima igrače koji individualnim potezom, "trenutkom genijalnosti", mogu riješiti svaku utakmicu. No, pitanje je hoće li to biti dovoljno za plasman u četvrtfinale.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 17:01
    Po toj logici šta bi mi trebali tražiti prolaz pored Španjolaca i Talijana, a gubili smo od Gruzije i nismo mogli pobijediti silne Grke! Ako Portugal u toj skupini nije kandidat za prolaz kakva je to onda skupina smrti!  Vrsta koja u svojim redovima ima igrače tipa Ronaldo, Nani... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2012. u 11:44
    lol pa oni nisu mogli dansku pobjedit u kvalifikacijama a htili bi dalje s tim istim dancima i jos njemcima i nizozemcima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 23:30
    Borba s Nizozemcima za drugo mjesto u skupini pretpostavljam.
    Obrisan korisnik
  • Lomax30.05.2012. u 23:01
    Ne znam, Portugal baš nikako ne bi smatrao autsajderom, ali da mogu i iznenadit i još više razočarat.
    Lomax
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 20:59
    Utoj skupini svakakav redosljed može biti nakraju.Vražja skupina
    Obrisan korisnik