Nogomet

Kapetan i glavna uzdanica Portugala

Piše:Maj Gašparac • nedjelja, 01.04.2012.
Kapetan i glavna uzdanica Portugala
Foto: Davor Sajko

Cristiano Ronaldo kapetan je portugalske reprezentacije i najveća zvijezda nadolazećeg Europskog prvenstva. Uoči početka natjecanja najavio je velike stvari od sebe i svoje momčadi te namjerava na najbolji mogući način odgovoriti kritičarima koji su ga prozivali zbog slabijih igra u nacionalnoj momčadi…

Cristiano Ronaldo

Aktualni klub: Real Madrid
Dosadašnji klubovi: Sporting, Manchester United
Broj nastupa za reprezentaciju: 88
Broj golova za reprezentaciju: 32
Najveći uspjeh s reprezentacijom: Srebro na Europskom prvenstvu 2004. godine

Zahvaljujući svojoj brzini, tehnici i odličnom udarcu, Cristiano Ronaldo je "noćna mora" gotovo svim obranama i bit će glavna uzdanica svoje ekipe na Europskom prvenstvu. 27-godišnji Portugalac u zastrašujućoj je golgeterskoj formi ove sezone u klupskom dresu te se navijači Seleccaa nadaju kako će se ona nastaviti i u Poljskoj i Ukrajini.

No, Ronaldo se u više navrata susretao s kritikama da puno bolje igre pruža u klupskom nego reprezentativnom dresu te pun motiva očekuje Europsko prvenstvo na kojemu je najavio velike stvari od svoje ekipe: "Moramo biti ambiciozni. Idemo na Euro sa željom da ga osvojimo. Znamo da će biti teško, ali moramo razmišljati na taj način. Skupina je teška, no ništa nije nemoguće", najavio je Ronaldo koji se u ovom trenutku vjerojatno nalazi na vrhuncu svoje igračke karijere.

Profesionalnu karijeru započeo je u Sportingu iz Lisabona, a široj javnosti je postao poznat nakon transfera u Manchester United. Engleski i portugalski klub odigrali su prijateljsku utakmicu u kojoj je Ronaldo bio najbolji igrač i 'natjerao' Alexa Fergusona da ga dovede na Old Trafford.

Pod vodstvom škotskog trenera Portugalac je odigrao pet sezona tijekom kojih je razvio svoje vještine i postao jedan od najboljih igrača na svijetu. Navijačima Crvenih vragova posebno je ostala u sjećanju sezona 2008./2009., u kojoj je Ronaldo došao do impresivne brojke od 42 pogotka u svim natjecanjima i vodio svoj klub do osvajanja Lige prvaka. Za izvrsne igre te godine nagrađen je i Zlatnom loptom.

"Imam samo pohvale za tog momka, ne mogu ništa drugo reći. Nevjerojatno je koliko je opasan po gol protivnika. Njegovi statistički podaci su nevjerojatni, ima sve. Čudesan je", tim riječima je Ronalda opisao njegov trener u Manchester Unitedu Alex Ferguson.

U Engleskoj se Ronaldo zadržao do ljeta 2009. godine, kada je preselio u Real Madrid za rekordnih 80 milijuna funti. U Kraljevskom klubu stvarao se projekt novih Galacticosa, a Ronaldo je doveden s ciljem da bude glavni igrač te momčadi.

Portugalac je u Madridu isplatio uložen novac i od svojeg dolaska predstavlja ključnu figuru u ekipi s Bernabeua. Prošle sezone osvojio je trofej Pichichi za najboljeg strijelca lige s 40 pogodaka, a ove godine je postigao još šest njih više.

Ronaldo je prošle sezone svojim pogotkom donio Realu Kup kralja, prvi trofej Madriđana u posljednje tri godine, a ove sezone igrao je ključnu ulogu u osvajanju lige. Navijačima Real Madrida u posebno lijepom sjećanju je ostao njegov pogodak na Camp Nou, kojime je srušio velikog rivala Barcelonu.

Napadač Real Madrida debitirao je za reprezentaciju 2003., a godinu kasnije bio je jedan od njenih najboljih igrača na Europskom prvenstvu koje se održalo u Portugalu. 27-godišnjak je tada bio izabran i u najbolju ekipu prvenstva.

Ronaldo se ubrzo prometnuo u glavnog igrača nacionalne momčadi, a prvi put je ponio kapetansku vrpcu tri godine kasnije. Dogodilo se to u utakmici između Portugala i Brazila, a 22-godišnji Ronaldo je bio kapetan zbog zahtjeva bivšeg potpredsjednika Portugalskog nogometnog saveza Carlosa Silve, koji je umro nekoliko dana ranije. "Smatram da je premlad, ali sam ipak ispunio želju Silvi, koji više nije s nama", otkrio je tadašnji izbornik Luiz Felipe Scolari.

Za stalnog kapetana izabrao ga je Carlos Queiroz pri svojem preuzimanju reprezentacije 2008. godine, a traku je zadržao i nakon dolaska novog izbornika Paula Benta, koji Ronalda vidi kako ključnog igrača svoje momčadi. 42-godišnji trener vjeruje da napadač Kraljevskog kluba, uz vrhunske nogometne kvalitete, posjeduje još neke odlike koje ga čine idealnim kapetanom: "Ronaldo je primjer ostalima u pogledu discipline, ispravnog odnosa prema radu i poštivanja pravila", smatra Bento.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ronaldo906.06.2012. u 18:41
    ako nije mogao bolje od onoga šta je izveo, onda ne znam kako je on jedan od najboljih nogometaša današnjice, mogao je i trebao je puno bolje izvesti udarac ili nabac šta god to bilo, ali on je htio izvesti nešto efektno, jer kak bi to bilo da nakon onakvog driblinga zabije jednostavan gol to njemu... [više na forumu]
    Ronaldo9
  • Vugi706.06.2012. u 16:07
    A baš da je i mogao... i nije jer je imao igrača ispred sebe koji mu je zapriječio put prema Almeidi. Prije je mogao dodati povratnu na 10m igraču koji je dolazio iz pozadine, ali njega vjerojatno nije vidio jer se naknadno priključio u napad.
    Vugi7
  • Wilson06.06.2012. u 13:22
    Gledao je gdje je Almeida jer je s tim htio prevariti golmana i onda pucati što je i učinio, a vidjeli smo kak je to završilo. A da je mogao probati položiti mu loptu na prvu stativu, mogao je.
    Wilson
  • Vugi706.06.2012. u 12:30
    Ja bih rekao da mu je ovdje lopta prešla preko noge jer se vidi da je gledao gdje je Almeida. Iako i Almeida je bio u lošoj situaciji za dodati loptu tako da ne znam čemu toliko negodovanje s njegove strane. Ronaldo je inače u ovoj sezoni u prvenstvu imao 12 asistencija i bio 4... [više na forumu]
    Vugi7
  • Wilson06.06.2012. u 09:24
    http://www.youtube.com/watch?v=Hiz8QlNBvNw 
    Wilson