Nogomet

Velika nada Benfice i Portugala

Piše:Maj Gašparac • nedjelja, 27.05.2012.
Velika nada Benfice i Portugala

Mladi napadač Nélson Oliveira velika je nada lisabonske Benfice i igrač kojega su prozvali novim Cantonom, te bi mogao biti jedno od najugodnijih iznenađenja nadolazećeg Europskog prvenstva…

Nélson Oliveira

Aktualni klub: Benfica
Dosadašnji klubovi: Santa Maria, Braga, Rio Ave, Pacos de Ferreira
Broj nastupa za reprezentaciju: 1
Broj golova za reprezentaciju: 0
Najveći uspjeh s reprezentacijom: /

20-godišnji Nelson Oliveira jedna je od najvećih nada portugalskog nogometa i igrač kojemu se predviđa sjajna budućnost. Svoj talent je pokazao na U20 Svjetskom prvenstvu, gdje je bio jedan od najboljih igrača svoje momčadi, a očekuje se da će igrati zapaženu ulogu i u seniorskoj reprezentaciji.

20-godišnjak je rođen na sjeveru Portugala, u mjestu Barcelosu, a od rane mladosti je pokazivao svoj talent s nogometnom loptom. U dobi od 12 godina napustio je lokalni klub i počeo trenirati u omladinskoj školi prvoligaša Brage, no mladić se nije tamo dugo zadržao. Njegove dobre igre privukle su pozornost najvećih portugalskih klubova Benfice, Sportinga i Porta, a u svoje redove ga je htio dovesti i engleski Chelsea.

Međutim, najviše uspjeha je imala lisabonska Benfica, koja je sa 16-godišnjem igračem potpisala profesionalni ugovor. Mladi napadač tada je rekao kako se za taj potez odlučio jer je slušao svoje srce. Oliviera je zatim nastupao za mladu momčad kluba iz Lisabona, a u par navrata pozvan je i među seniore.

Protekle dvije godine proveo je na posudbama i sakupljao iskustvo igranja u prvoj ligi. Prvo je posuđen u Rio Ave, a prošlu sezonu je proveo u Pacos de Ferreiri. U ovoj sezoni postao je član prve momčadi Benfice, a njegove dobre igre nisu prošle nezapaženo kod izbornika portugalske reprezentacije Paula Benta, kod kojega je debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Poljske u veljači.

Pozivanje mladog nogometaša u tom trenutku predstavljalo je iznenađenje, ali Bento je bio u potpunosti siguran u svoju odluku: "Nema puno napadača u Portugalu s takvim talentom. Za njega postoji samo jedan put: nastavi s radom, pa ćeš dobivati i pozive u reprezentaciju", poručio mu je tada portugalski izbornik.

Oliveira ne skriva tko su mu glavni uzori: "Cristiano Ronaldo je sjajan nogometaš. Smatram ga najboljim igračem na svijetu", rekao je te dodao: "Postoji još jedan igrač koji igra na istoj poziciji kao i ja i kojega jako cijenim, a to je Zlatan Ibrahimović."

Oliveira se držao tog savjeta i nagrađen je pozivom na Euro, iako je do sada skupio tek deset minuta igre u dresu nacionalne momčadi. "Nelson je igrač s različitim karakteristikama od drugih napadača. On je mladić s velikim kvalitetama i potencijalom pa je logično da ćemo ga pokušati iskoristiti", rekao je Bento nakon objave popisa igrača koji putuju na natjecanje.

Nélson Oliveira bio je član svih mlađih selekcija portugalske reprezentacije, a posebno se istaknuo na Svjetskom prvenstvu u konkurenciji do 20 godina. Tamo je osvojio Srebrnu loptu i bio ponajbolji igrač svoje momčadi, kojoj je pripalo drugo mjesto. Portugalska reprezentacija na tom natjecanju postigla je ukupno sedam pogodaka, a Oliveira je igrao ključnu ulogu u njih šest. Sam je bio strijelac četiri gola, a za još dva je asistirao.

No, mlada portugalska zvijezda ostala je skromna: "Postoji još puno stvari koje moram naučiti prije nego što postanem zreli nogometaš. Ja sam samo 20-godišnji dječak", smatra Oliveira.

Talentirani nogometaš dobrim igrama je privukao pažnju slavnih inozemnih klubova. U medijima su se pojavila nagađanja o njegovom mogućem transferu u Barcelonu, a navodno od igrača nije odustao niti engleski Chelsea. No, Oliveira je, barem zasad, stao na kraj tim pričama i istaknuo svoju potpunu odanost Benfici.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 11:03
    nema ovi momak veze...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 18:36
    Gleda sam Benficu puno ove sezone, nije me uvjerio da je toliki talent koliko se u ovom članku spominje...
    Obrisan korisnik