Nogomet

Švedska jurilica afričkih korijena

Piše:Igor Šestak • nedjelja, 01.04.2012.
Švedska jurilica afričkih korijena
Foto: Dejan Popek

Predvodnik mladih snaga švedske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini bit će Martin Olsson. Iako već 24-godišnjak, ovaj se još uvijek perspektivni lijevi branič tek u posljednje dvije sezone ustalio u Blackburnu i osigurao poziciju u švedskoj nacionalnoj selekciji.

Punim imenom Martin Tony Waikwa Olsson rođen je 17. svibnja 1988. u Gävleu u Švedskoj, a kao što mu ime asocira, ima i afričkih korijena. Otac mu je Šveđanin, majka Kenijka, a ima i brata blizanca Marcusa. Braća Olsson svoj su nogometni put započela u Högaborgsu, klubu u kojem je svoju karijeru počeo i veliki Henrik Larsson. Nogometne karijere su ih privremeno razdvojile u periodu od siječnja 2006. do siječnja 2012. godine, ali blizanci Olsson su danas ponovno na okupu u engleskoj Premier ligi.

Martin Olsson

Aktualni klub: Blackburn Rovers
Dosadašnji klubovi: Högaborgs
Broj nastupa za reprezentaciju: 8
Broj golova za reprezentaciju: 4
Najveći uspjeh s reprezentacijom: Plasman na Euro 2012.

Nešto uspješnijom pokazala se karijera Martina Olssona, današnjeg člana švedske nogometne reprezentacije. Dobrim nastupima u mlađim kategorijama na sebe je privukao pažnju europskih klubova. Pobjedu u utrci za njegov potpis odnio je Blackburn, u čije je redove, tada 17-godišnji branič, preselio u siječnju 2006. godine. Brat Marcus je ostao u Švedskoj, 2008. je potpisao za Halmstads, a onda se u siječnju ove godine pridružio bratu u Blackburn Roversima.

"Iako sam od brata stariji tek nekoliko minuta, razlikujemo se po karakteru. Martin je vrlo djetinjast i ponekad mi se čini da sam deset godina stariji", opisao je svog brata blizanca Marcus Olsson. Izbornik Švedske nije odlučio pozvati veznog igrača Marcusa na Euro, iako se njihova suradnja činila dobrom idejom Steveu Keanu, treneru Blackburna: "Obojica su fantastično fizički pripremljeni. Mislim da ne bi bilo lako protivničkom desnom braniču da jedan krene po liniji, a drugi u sredinu."

Na svoj prvi nastup u Premier ligi, Martin Olsson je morao čekati nešto manje od dvije godine, a prvih šest minuta na engleskim travnjacima odigrao je na Pride Parku pretposljednjeg dana 2007. godine. Šveđanin je u toj sezoni proglašen i najboljim mladim igračem Blackburn Roversa. Iduće sezone, Olsson je prikupio nešto više od 500 minuta u Premiershipu, a u posebnom sjećanju će mu ostati utakmica Liga kupa protiv Evertona u kojoj je postigao svoj prvi seniorski pogodak, koji je uz to bio i pobjednički na toj utakmici.

Svoj je napredak nastavio i u sezoni 2009./2010. s 21 nastupom i jednim pogotkom, a u posljednje dvije sezone je standardni član prve postave. Iako su ga povremeno mučile ozljede, Olson je u zadnja 24 mjeseca odigrao 57 premierligaških utakmica utakmica, postigao dva pogotka i upisao šest asistencija. Najatraktivniji trenutak njegove dosadašnje karijere svakako je pogodak škaricama u polufinalu Liga kupa 2010. godine. U spektakularnoj utakmici u kojoj se i hrvatski reprezentativac, Nikola Kalinić, dvaput upisao u strijelce, Blackburn je poražen 6:4, a Olssonov pogodak za 5:3 je proglašen najljepšim pogotkom Blackburnove sezone.

Nažalost po Olssona i njegove suigrače, Blackburn je u sezoni uoči Eura izgubio mjesto u najvišem rangu engleskog nogometa.

Reprezentativnu karijeru Olsson je izgradio u U19 i U21 reprezentacijama Švedske, za koje je nastupio čak 36 puta i postigao dva pogotka. Priliku u seniorskoj reprezentaciji prvi mu je pružio današnji izbornik Erik Hamren, u utakmici protiv Bosne i Hercegovine. Olsson mu se u 24 minute svog debija odužio s dva pogotka za pobjedu Švedske 4:2. Od tada je za najjaču švedsku vrstu nastupio sedam puta, od toga četiri puta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a postigao je i još dva pogotka.

Flipper, kako ga zovu suigrači, osim na poziciji lijevog braniča, može igrati i na lijevoj strani veznog reda. Najjači aduti ovog 178 centimetara visokog igrača su brzina, eksplozivnost i izdržljivost. Vrlo je dobar u obavljanju obrambenih zadataka, a nešto slabija strana mu je igra u zraku budući da je niži rastom. Koliko mu protivnik dopusti, Olsson može sudjelovati i u napadačkim akcijama svoje momčadi, a posebnu napadačku inspiraciju daje mu švedska reprezentacija.

Olsson se rijetko upisuje u strijelce. Za Blackburn je do sada postigao tek pet pogodaka u više od 100 nastupa u svim natjecanjima. No, švedska seniorska nacionalna vrsta kao da u njemu budi golgeterske sposobnosti pa je u samo osam nastupa zabio čak četiri pogotka. U spomenutoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine, igranoj u Solni u Švedskoj 29. svibnja 2010, Olsson je debitirao za Švedsku ušavši u igru u 66. minuti kod rezultata 1:1. Nakon dvije minute na travnjaku zabio je svoj prvi, a 15 minuta kasnije i drugi pogodak.

U kvalifikacijama za odlazak na europsku smotru u Poljsku i Ukrajinu Olsson je nastupio u četiri utakmice i postigao je dva pogotka. Jedan u 5:0 pobjedi nad San Marinom i jedan znatno važniji, u pobjedi 2:1 nad Finskom u Helsinkiju.

Uloga švedske obrane na Europskom prvenstvu biti će izrazito važna, budući da su Plavo-žuti u skupini s Engleskom, Ukrajinom i Francuskom. Pravih iskušenja za Olssona i društvo neće nedostajati, a na najmlađem članu Švedske selekcije je da pokuša dobrim igrama privući interes kvalitetnijih europskih klubova, kako iduću sezonu ne bi morao nastupati u drugom razredu engleskog nogometa. Među klubovima koji bi u svojim redovima voljeli vidjeti ovog brzanca, spominje se i aktualni europski prvak, londonski Chelsea.

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina D

1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tonco02.06.2012. u 15:06
    solidan igrac, nista vise..
    Tonco