Nogomet

Hrvati ne idu bezbrižno na Euro, neke očekuje izlazak na tržnicu

Piše:Branimir Korać • srijeda, 23.05.2012.
Hrvati ne idu bezbrižno na Euro, neke očekuje izlazak na tržnicu
Foto: Ivan Lacković

Hrvatska nogometna reprezentacija priprema se za nastup na Europskom prvenstvu, no dok su igrači glavom potpuno u Poljskoj i Ukrajini, po povratku s Eura dio njih će se naći u dvojbi - što nakon Eura. Nemaju svi dugoročno riješen status u klubu, neki bi rado promijenili sredinu, stoga nas sigurno očekuje i po tom pitanju zanimljivo ljeto...

Svako ljeto ista priča, kako se bliži prijelazni rok, tako su i sve glasnija nagađanja o interesu raznih klubova za razne igrače. Toga nisu pošteđeni niti hrvatski nogometaši i bez obzira na Europsko prvenstvo i potpunu usredotočenost na nastup u Ukrajini i Poljskoj, može se pročitati dosta i njihovih razmišljanja po pitanju budućnosti.

Ma koliko se činilo da su poneki igrači sigurni u ostanak u određenom klubu, ljeto je dugačko, kraj prijelaznog roka je daleko i sve je moguće. Pokušat ćemo rezimirati situaciju s našim reprezentativcima, koliko je vjerojatno da će promijeniti sredinu, koje su potencijalne destinacije, općenito, kako kotiraju na ovoljetnoj tržnici.

Mijenjaju ili vrlo vjerojatno mijenjaju klub

Za dvojicu igrača možemo sa stopostotnom sigurnošću reći kako će sljedeću sezonu provesti u novim klubovima, a to je Bayernov dvojac Ivica Olić i Danijel Pranjić. Obojica su posljednji put u službenoj utakmici Bayernov dres nosili u finalu Lige prvaka protiv Chelseaja, Olić se oprostio na tužan način dok Danijel Pranjić nije ulazio u igru.

Olić je već riješio pitanje novog kluba stavivši potpis na ugovor s Wolfsburgom. Na prvi pogled čini se jako dobrim izborom, pogotovo što Magath voli "radne" igrače i u zelenom dresu bi "Ola" mogao briljirati. Danijel Pranjić, s druge strane, ima ponudu iz Kine, navodno vrlo izdašnu, no još uvijek nema potvrde transfera. U svakom slučaju i on napušta Bayern, samo je pitanje imena novog kluba. Hoće li to uistinu biti Kinezi ili možda ipak neka europska destinacija?

Odlaze/otišli

Luka Modrić (Tottenham -> ?)
Danijel Pranjić (Bayern -> ?)
Ivica Olić (Bayern -> Wolfsburg)

I onda dolazimo do trećeg kandidata, našeg na tržištu najskupljeg igrača Luke Modrića. Tottenham neće vidjeti Ligu prvaka sljedeće sezone i to je jedan od faktora zbog kojih Modriću ne pada na pamet ostati u dosadašnjem klubu. Čini se kako su i u Tottenhamu shvatili da nema svrhe još jednom inzistirati na ostanku i raditi cirkus u medijima na svakodnevnoj bazi te su naznačili kako Modrić može otići, ali uz pravu cijenu. Što to znači pravu cijenu? Vjerojatno negdje oko one ponude Chelseaja od 45 milijuna eura.

Trenutno se vrti priča oko odlaska Modrića u madridski Real koji bi ga Tottenhamu nadoknadio s 20-25 milijuna eura i Lassanom Diarrom. U Londonu su vjerojatno voljni pregovarati s Realom oko Modrićevog odlaska ponajviše jer to znači da ga ne bi prodali izravnim rivalima Manchester Cityju, Manchester Unitedu i Chelseaju koji su također vrlo zainteresirani.

Ostanak Modrića u ovom trenutku se čini kao malo izgledna opcija, a Luka je najavio kako će nakon Eura razmišljati o transferu. Bilo bi, naravno, idealnije kada bi se sve rasplelo prije Eura pa bi mogao bez briga nastupati u reprezentativnom dresu, no riječ je o karakternom i čvrstom igraču na kojega sve priče ipak neće ostaviti traga.

Promjena sredine ne bi bilo iznenađenje

Veća je skupina onih koji nisu promijenili klub, ali klubovi ne bi imali ništa protiv dozvoliti im odlazak za dobru cijenu. Slično kao Modrić, ali s tom razlikom što Luka ima kolonu klubova koji ga žele, on želi napustiti Tottenham i šanse za njegov ostanak su podosta ispod 50 posto. S ovom skupinom igrača situacija je drugačija. Imaju čvrste ugovore ili nema zainteresiranih kupaca u ovom trenutku ili se baš ne "trgaju" za odlaskom.

Ovdje se nalazi i Dinamov trio Badelj - Vida - Vrsaljko. Stav Zdravka Mamića je jasan - svi su igrači na prodaju za pravu cijenu, a isto vrijedi i za ovu trojicu. Konkretnu ponudu je imao tek Šime Vrsaljko za kojeg je Bayer iz Leverkusena, prema riječima Zorana Mamića, nudio tri milijuna eura i 50 posto od budućeg transfera. Ta je ponuda glatko odbijena jer Vrsaljka više cijene, no ne znači kako neće stići neka nova koja će "izbaciti upravu iz cipela". Domagoj Vida se s druge strane spominje u kontekstu kijevskog Dynama dok za Milana Badelja nema konkretnih ponuda iako je bio aktualan interes nekih njemačkih i talijanskih klubova.

Goran Blažević je u Hajduku kratko, međutim već se spominje njegov odlazak. Interes pokazuje Wisla iz Krakowa koja je spremna iskeširati oko 400 tisuća eura, a kako je Hajduku svaka lipa u ovom trenutku dobrodošla, ne bi bilo čudo da se odluče na prodaju. Lovre Kalinić se vraća s posudbe u Karlovcu tako da bi imali pokrivenu vratarsku poziciju.

Status neizvjestan

Goran Blažević (Hajduk - ima ponuda)
Vedran Ćorluka (Tottenham - želi minutažu)
Darijo Srna (Šahtar - interes velikog kluba)
Domagoj Vida (Dinamo - postoji interes)
Šime Vrsaljko (Dinamo - postoji interes)
Niko Kranjčar (Tottenham - želi minutažu)
Tomislav Dujmović (Dinamo Moskva - želi minutažu)
Milan Badelj (Dinamo - klub voljan zaraditi)
Mario Mandžukić (Wolfsburg - klub voljan zaraditi)

Vedran Ćorluka i Tomislav Dujmović imaju sličan status. Obojica se vraćaju s posudbe na koju su otišli iz razloga što im je minutaža bila mala i nezadovoljavajuća. Ćorluka je odlično igrao u Bayeru, međutim situacija u Leverkusenu nije briljantna što se tiče financija i teška srca su ga pustili na povratak u Tottenham. Dujmović je, pak, bio u Zaragozi koja je umalo ispala u Segundu i sada se vraća u moskovski Dinamo. Obojica se vraćaju na stare pozicije iza nekih igrača koje treneri preferiraju i ne bi se uopće bunili kada bi mogli promijeniti sredine.

Niko Kranjčar je možda u najtežoj situaciji. U Tottenhamu se nikako ne uspijeva izboriti za mjesto u momčadi, ne maze ga niti ozljede, a klub ga jednostavno ne želi prodati. Točnije, možda bi ga i prodao, ali je postavio toliki odštetni zahtjev za koji je i sam Kranjčar ustvrdio da je nerealno previsok. Ipak, uvijek postoji nada, ovisno o nastupu na Euru, možda se ponovno pojave klubovi koji žele otkupiti Kranjčarov ugovor, a da zadovoljavaju i njegove apetite. Nikada ih nije nedostajalo, možda se i Tottenham smekša.

Na granici statusa "ostaju" i "možda odlaze" su Darijo Srna i Mario Mandžukić. Obojica su zadovoljni u svojim klubovima i da se njih pita - ostali bi. Mandžukića Wolfsburg želi prodati za dobru cijenu i to su poručili njegovom menadžeru dok je Srna sretan u Donecku, sretni su i u klubu s njim, ali priče o eventualnom odlasku u Barcelonu golicaju maštu, a Barcelona se ne odbija. Ukoliko se interes konkretizira i pokaže se kako nisu samo medijska naklapanja, Srna bi lako mogao promijeniti ligu.

Šanse za promjenu sredine male ili nikakve

Ostatak igračkog kadra će gotovo sigurno ostati u sadašnjim klubovima. Vrlo su male šanse za promjenu sredine i samo neka neočekivana ponuda može promijeniti situaciju.

To vrijedi za svu trojicu vratara, Stipu Pletikosu, Danijela Subašića i Ivana Kelavu koji su pod važećim ugovorima u Rostovu, Monacu i Dinamu, ne spominju se u kontekstu bilo kakvog odlaska i vrlo su važni svojim klubovima.

Prilično izvjestan ostanak

Stipe Pletikosa (Rostov)
Danijel Subašić (Monaco)
Ivan Kelava (Dinamo)
Gordon Schildenfeld (Eintracht)
Josip Šimunić (Dinamo)
Jurica Buljat (Maccabi Haifa)
Ivan Strinić (Dnipro)
Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev)
Ivan Rakitić (Sevilla)
Ivan Perišić (Borussia Dortmund)
Ivo Iličević (HSV)
Nikica Jelavić (Everton)
Eduardo da Silva (Šahtar)
Nikola Kalinić (Dnipro)
Dejan Lovren (Lyon)

Isto vrijedi i za četvoricu obrambenih. Gordon Schildenfeld je s Eintrachtom ušao u najviši njemački rang, Josip Šimunić je više puta naglasio kako će odraditi i iduću sezonu u Dinamu, a Ivan Strinić i Jurica Buljat uživaju dobar status u Dnipru odnosno Maccabiju iz Haife. Peti jedini ima ponuda, Dejan Lovren je na meti Rome, Intera i Liverpoola, ali predsjednik Lyona ne želi niti čuti o transferu.

Teško je za očekivati da bi se i kijevski Dynamo odrekao Vukojevića, Sevilla Rakitića, HSV Iličevića te Dortmund Perišića. Za Perišića je postojao određeni interes iz Italije, spominjao se prelazak u Juventus, ali Klopp je naglasio kako iduće sezone od njega očekuje puno toga dobroga i neće ga pustiti.

Trojica napadača koji su sigurni u planovima svojih klubova su Nikica Jelavić, Eduardo da Silva i Nikola Kalinić. Odlazak bilo kojeg od ove trojice bio bi prilično neočekivan.

Sukus svega je da su hrvatski igrači traženi na tržištu i ovog ljeta bi reprezentacija mogla imati igrače s nekih destinacija s kojih možda dosad nije imala. Tko će kuda, gotovo je nemoguće za predvidjeti, ljetni prijelazni rok uvijek ponudi neka iznenađenja. Ono što je ovom trenutku najvažnije je da u ovom pripremnom razdoblju i na Euru igrači imaju čiste glave, da im reprezentacija bude ispred transfera i klupske karijere, a ako netko i ima "strane misli" u glavi, bolje da se situacija oko ostanka/odlaska riješi prije Europskog prvenstva nego da imamo igrača koji između dvije reprezentativne utakmice razmišlja gdje će za mjesec dana igrati.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis25.05.2012. u 01:05
    olic i pranjic su posljednju utakmicu za münchen igrali protiv nizozemske reprezentacije, olic je namjestio gol -- prije te utakmice su sluzbeno ispraceni. kad netko ima status u klubu kao srna, onda barcelona nije opcija i normalno je da se odbija -- za njega bi to bio korak unatrag, buduci da je... [više na forumu]
    cameosis
  • zzzzz23.05.2012. u 12:22
    Ne mora nužno bit ni loše to što traže klub za vrijeme Eura. Malo dodatne motivacije da pokažu šta znaju. Najbolje utakmice pod Bilićem smo pružali u njegovom prvom mandatu baš u doba kad su skoro svi igrači čekali veći transfer.
    zzzzz
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 09:38
    tko bi trebao lijevog beka? pranja ili joe a?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 09:31
    Nek si ti ubacio Strinića
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 08:58
    4 - 2 - 3 - 1 Pletikosa - Srna Ćorluka Lovren Strinić - Rakitić Modrić - Mandžukić Kranjčar Perišić - Jelavić! Sve ostalo je smiješno
    Obrisan korisnik