Zimski sportovi

Najbolji vratar svih vremena u pohodu na svoj četvrti Stanley Cup

Piše:Mirza Seferagić • petak, 25.05.2012.
Najbolji vratar svih vremena u pohodu na svoj četvrti Stanley Cup

U sedmoj godini života samostalno je donio odluku koja će mu obilježiti karijeru i zbog koje će postati jedan od najpoznatijih igrača u povijesti NHL-a. 33 godine, tri Stanley Cupa, dvije zlatne olimpijske medalje, jedno svjetsko zlato i tri srebrne medalje poslije, Martin Brodeur i dalje nastavlja rušiti rekorde u najjačoj hokejskoj ligi na svijetu. Ove je sezone u 40. godini života pomogao svojim New Jersey Devilsima da nakon devet godina pauze ponovno zaigraju u finalu Istočne konferencije, a Devilsi su se tako prometnuli među favorite te s pravom gledaju prema četvrtom klupskom naslovu prvaka NHL-a.

Martin Pierre Brodeur rođen je 6. svibnja, 1972. godine u Montrealu. Brodeur je u mlađim kategorijama igrao na poziciji napadača, a u šestoj godini života počeo je biti i zamjena vrataru u svom tadašnjem timu te je cijelu jednu sezonu proveo igrajući i u napadu, ali ponekad i na golu. Godinu dana poslije donio je odluku koja će mu obilježiti karijeru i zbog koje će najviše požaliti budući napadači NHL-a. Jednog je dana došao na trening, a tadašnji trener ga je odvukao na stranu te ga je upitao da li bi više želio biti golman ili napadač. Brodeur je izabrao mjesto vratara: "Kada mi je trener postavio to pitanje ogledao sam se oko sebe, a na igralištu nije bilo niti mog oca niti moje braće, pa sam odlučio biti golman. U sedmoj godini života tako sam samostalno donio najvažniju odluku svoje karijere".

Brodeura su kao 20. izbor prve runde Drafta 1990. godine izabrali New Jersey Devilsi, a 22 godine poslije Marty još uvijek nosi njihov dres. Prva prava sezona bila mu je '93./'94., a Brodeur je te sezone osvojio nagradu Calder za rookijea godine. U 47 nastupa za Devilse tada je upisao 27 pobjeda, 11 poraza te osam neriješenih utakmica, a Devilsi su sezonu završili kao druga najbolja momčad lige.

POSTIGAO DVA POGOTKA

U sjajnoj karijeri Brodeur je uspio upisati i dva pogotka. 17. travnja, 1997. godine u slavlju Devilsa nad Montreal Canadiensima (5:2) Brodeur je uputio udarac na gol preko cijelog igrališta te je pogodio prazna vrata za konačnih 5:2. Prije ove utakmice Brodeur je dva puta pokušao postići pogodak, no to mu nije pošlo za rukom sve do tog doigravanja protiv Canadiensa. 15. veljače, 2000. godine Brodeur je bio posljednji igrač Devilsa koji je dirao pločicu prije nego je Daymond Langkow iz Flyersa postigao pogodak poslavši pločicu u vlastitu praznu mrežu. To je ujedno bio i pobjednički pogodak te je tako Brodeur postao jedini vratar u povijesti s postignutim pobjedničkim pogotkom.

U doigravanju iste godine Brodeur je u 17 nastupa upisao osam pobjeda i devet poraza te je pomogao Devilsima da stignu do finala Istočne konferencije gdje su u sedam fantastičnih utakmica ispali od najvećih rivala New York Rangersa koji su te godine otišli do kraja. 18 godina kasnije u istoj su se situaciji ponovno našla ova dva kluba, a nakon zadnje pobjede od 5:3, Devilsi su jednu pobjedu udaljeni od velikog finala gdje već čekaju Los Angeles Kingsi.

U sezoni '94./'95. Brodeur je već bio startni golman Devilsa, a ista je sezona bila skraćena zbog lockouta. Devilsi su završili na petom mjestu na Istoku i nisu bili među najvećim favoritima za osvajanje naslova. Međutim, ponajviše zahvaljujući obrambenoj taktici Devilsa, ali i sjajnim obranama Brodeura, Devilsi su se prometnuli među najopasnije momčadi lige. U prvom kolu su izbacili Boston Bruinse, a Brodeur je u toj seriji već upisao tri shutouta.

U sljedećem krugu stradali su Pittsburgh Penguinsi u pet utakmica, a Brodeur je samo osam puta morao vaditi pločicu iz gola. Finale Istočne konferencije donijelo im je dvoboj s Philadelphia Flyersima koje su Devilsi svladali u šest utakmica te su tako osigurali prvi nastup u velikom finalu u klupskoj povijesti. Tamo su ih čekali Detroit Red Wingsi, a očekivao se lak posao za Red Wingse. No, ponovno se ukazao Brodeur koji je primio samo sedam pogodaka u finalu koje su Devilsi uvjerljivo dobili sa 4-0 u seriji.

Iduće sezone Devilsi su iznenađujuće ostali bez doigravanja i to na zadnji dan regularne sezone zahvaljujući porazu od Tampa Bay Lightninga te je tako prvi put nakon 26 godina prvak ostao bez prilike za obranu naslova. Iako su nakon toga imali vrlo dobre sezone, u doigravanju bi ispali već u prvom ili drugom krugu sve do sezone '99./'00. kada su u finalu konferencije preokrenuli vodstvo Philadelphije od 3-1 u seriji da bi se u Stanley Cup finalu našli s Dallas Starsima. Starsi su poraženi u šest utakmica, a u toj posljednoj odlučujući pogodak u drugom produžetku postigao je Jason Arnott na asistenciju kapetana Scotta Stevensa. Nova velika predstava Brodeura i sjajne momčadi Devilsa donijela im je drugi klupski naslov u povijesti.

BRODEUROVO PRAVILO

Ponajviše zbog Brodeurovih sjajnih tehničkih sposobnosti s vođenjem pločice tijekom igre NHL liga je u sezoni '05./'06. uvela pravilo da vratari više ne smiju dotaknuti pločicu izvan prostora tzv. trapeza. Generalni menadžer Torotno Maple Leafsa, Brian Burke tada je izjavio: "Igra se pretvorila u teniski meč. Ubacili bi pločicu u protivničku trećinu, a vratari bi je odmah ispucali natrag. Sada vratari mogu samo izbaciti pločicu u kut te onda dolazi do borbe između braniča i napadača, a to je upravo ono što smo željeli". No, to je pravilo i danas kontroverzno jer je nakon njegovog uvođenja porastao broj ozlijeđenih braniča zahvaljujući tome tko će prije stići do te pločice. U takvim situacijama najčešće stradaju braniči na koje punom snagom nasrću napadači.

Godinu dana poslije Devilsi su se opet našli u finalu, no ovaj put su poraženi u sedam utakmica od Colorado Avalanchea predvođenih Joeom Sakicem i Rayom Bourqueom koji su uspjeli preokrenuti ukupno vodstvo Devilsa od 3-2. U sezoni '02./'03. Devilsi su osvojili i svoj treći Stanley Cup, a Brodeur je ostvario jednu od svojih najboljih izvedbi.

Devilsi su u finalu svladali Moćne patke iz Anaheima u sedam utakmica, a Brodeur je u tom finalu ostvario čak tri shutouta te ukupno sedam u doigravanju te godine, a tako je srušio rekord Dominika Hašeka koji je godinu dana ranije za Red Wingse upisao šest shutouta u doigravanju. Iste sezone Brodeur je napokon osvojio svoj prvi Vezina trofej namijenjen najboljem vrataru lige, a ta je nagrada morala stići puno ranije.

Bio je to posljednji veliki nastup u doigravanju za Devilse sve do ove sezone. Brodeur je i dalje neumorno rušio rekorde i postavljao nove, no Devilsi nisu imali sreće u doigravanju. Ove je sezone ostao jedini igrač Devilsa koji je nastupao u finalu Istočne konferencije u sezoni '93./'94. Lista Brodeurovih rekorda je zaista dugačka, a njega se s pravom smatra najvećim vratarom u povijesti NHL-a.

Brodeur je ostvario najviše pobjeda za vratare, a trenutačno je na brojci od 656 pobjeda u karijeri. 13. ožujka 2009. godine izjednačio je rekord svog idola Patricka Roya (551) i to upravo u Montrealu. Tri dana kasnije, u slavlju Devilsa nad Chicago BLackhawksima od 3:2 Broduer je upisao i svoju 552. drugu pobjedu te je tako postavio novi NHL rekord. Naravno, Brodeur je jedini vratar u povijesti s ostvarenih 600 ili više pobjeda. Marty je ujedno i najmlađi golman koji je ostvario 300, 400 te 500 pobjeda u karijeri.

NAGRADE

Marty Brodeur u karijeri je osvojio i brojne nagrade. Četiri je puta izabran za najboljeg vratara lige, deset puta nastupao je na All-Star utakmicama, tri je puta osvajao Stanley Cup, a pet je puta osvajao nagradu William M. Jennings za vratara koji je tijekom sezone odigrao minimalno 25 utakmica te je pritom primio najmanje pogodaka. Brodeur i Roy su jedina dva vratara s pet nagrada William M. Jennings.

27. studenog, 2009. godine Brodeur je upisao svoj 103. shutout u karijeri zahvaljujući slavlju Devilsa nad Buffalo Sabresima od 3:0 te se tako izjednačio na prvom mjestu s legendarnim Terryjem Sawchukom. Tri tjedna poslije Brodeur je ostvario i svoj 104. shutout slavljem nad Penguinsima od 4:0 srušivši pritom rekord Sawchuka koji je stajao netaknut punih 39 godina.

Brojni drugi rekordi uključuju najviše odigranih minuta u jednoj sezoni (4.697, '06./'07.), najviše pobjeda u jednoj sezoni (48, '06./'07.), najviše uzastopnih sezona s 30 ili više pobjeda (12), najviše uzastopnih sezona s 35 pobjeda (11), najviše sezona s 40 ili više pobjeda (8), najviše uzastopnih sezona s 40 ili više pobjeda (3), najviše ostvarenih pobjeda nakon produžetaka (52), najviše pobjeda u raspucavanju (26), najviše odigranih minuta za vratare (70.028), najviše odigranih utakmica za vratare (1.191), najviše shutouta u doigravanju (24), najviše obrana u karijeri (27.312), jedini vratar u povijesti koji je postigao odlučujući pogodak, jedan od dva vratara u povijesti koji su uspjeli postići pogodak i u regularnom dijelu sezone i u doigravanju (Ron Hextall), jedini vratar u povijesti s odigranih 1.100 ili više utakmica za istu momčad, a uz ove rekorde Brodeur drži i više od 30 klupskih rekorda.

Za reprezentaciju Kanade ukupno je odigrao 29 utakmica te je upisao 17 pobjeda, sedam poraza te dva neriješena rezultata. Na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju Brodeur je odveo Kanađane do zlata iako je turnir započeo kao zamjena Curtisu Josephu. No, Joseph se nije iskazao u uvodnim utakmicama, pa je gol do kraja turnira čuvao Brodeur. U razdoblju do 1995. i 2010. godine zastupao je svoju zemlju na brojnim natjecanjima te je ukupno osvojio dvije zlatne olimpijske medalje (Salt Lake City, Vancouver), jedno svjetsko zlato te tri srebrne svjetske medalje.

Brodeur danas izaziva strahopoštovanje kod svojih protivnika zbog svojih dostignuća te se i dalje smatra najboljim igračem Devilsa. U ovogodišnjem doigravanju nastavlja s odličnim igrama iako više nije tako spektakularan kao ranijih godina, međutim to se od njega više niti ne očekuje. Svi znaju tko je i što Martin Brodeur, pa ne postoji napadač u NHL-u koji može biti siguran da će pronaći put pored Brodeura. U ovoj aktualnoj seriji protiv Rangersa Brodeur ne briljira, no Devilsi ipak imaju ukupno vodstvo od 3-2 usprkos sjajnom Henriku Lundqvistu na vratima Njujorčana koji je u ovoj seriji već upisao dva shutouta.

Lundqvist je već nekoliko godina na glasu kao jedan od najboljih vratara na svijetu i mnogi navijači upravo njega vide kao Brodeurovog nasljednika. Međutim, pred njim je još jako puno posla kako bi dostigao Brodeura, a to neće biti nimalo lako. Brodeur je uvjerljivo najbolji vratar u povijesti lige, a tako će biti sve dok se ne pojavi netko bolji, netko spektakularniji. Devilsi su u prilici osvojiti svoj četvrti klupski naslov, a jedini igrač koji je cijelo to vrijeme igrao jednu od najvažnijih uloga je Brodeur koji će pokušati učiniti sve kako bi i četvrti put u svojoj velikoj karijeri podigao Cup, možda i posljednji.

Foto: Wikipedia, slgckgc

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • DC29.05.2012. u 21:00
    "Svaka ozbiljna rasprava o najboljem vrataru svih vremena započinje i završava sa  Hašekom i Royem, uz povremeno pojavljivanje Sawchucka (koji se spominje od strane starijih ljudi koji su ga imali priliku gledati uživo ili imaju snimke iz tih vremena) i Tretiaka (kojeg spominju... [više na forumu]
    DC
  • DC29.05.2012. u 18:45
    Moram prokomentirati, jer Devilse previse dobro znam da bi dozvolio nekome da pise netocne stvari. Razlog proslogodisnjeg debakla Devilsa je bio John MacLaine koji je bio kao rookie trener totalno izgubljen na klupi i odmah na pocetku sezone imao nesuglasice s Kovalchukom (zapamtio sam poraz... [više na forumu]
    DC
  • DC29.05.2012. u 18:32
    U pravu si. Oni koji ne vide razliku izmedu onih 'trap' Devilsa  i ovih 'skating/forecheking' Devilsa tesko je bilo sto objasniti, jer bar glede toga se svi ljubitelji hokeja slazu, bez obzira mrzili ili ne New Jersey. SC Finale pocinje sutra u Rock areni u Newarku. :)
    DC
  • Obrisan korisnik29.05.2012. u 16:12
    DC je svojim komentarima pokušavao prikazati Devilse kao momčad koja pobjeđuje zbog odličnog napada usprkos prosječnoj obrani. Napad Devilsa je odličan kao i obrana, nazivati Devilse čistom napadačkom momčadi nije istina. Devilsi su momčad koja je odlična u svim aspektima igre i ja volim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2012. u 13:26
    johnny13 Devilsi igraju napadački hokej? Ak je to kaj oni igraju napadački hokej, kaj onda igraju Flyersi ili Penguinsi? I Parise i Ilya i Zajac i Henrique su više nego dobri igrači u vlastitoj trećini, a jedini obrambeni igrač koji je ispodprosječan obrambeno je Zidlicky. Današnji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik