Košarka

Pet razloga zbog kojih ne smijete propustiti obračun Spursa i Thundera

Piše:Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 27.05.2012.
Pet razloga zbog kojih ne smijete propustiti obračun Spursa i Thundera
Foto: EPA

Još uvijek neporaženi San Antonio Spursi kao prvi nositelji Zapadne konferencije, ugostit će u večeri s nedjelje na ponedjeljak druge nositelje Zapada - Oklahoma City Thunder. Obje ekipe uvjerljivo su svladale svoje dosadašnje protivnike i ovaj obračun obećava jako puno...

Nekoliko je sličnosti između Spursa i Thundera. I jedna velika poveznica - Sam Presti.

Generalni menadžer Thundera "odrastao" je upravo pod skrbništvom Gregga Popovicha i GM-a Spursa, R.C. Buforda. Presti je kao mladić stigao u tu organizaciju u kojoj je na početku bio zadužen za video analizu, a kasnije je napredovao sve do pozicije Bufordovog glavnog asistenta.

"Pokušavali smo ga držati u ormaru neko vrijeme tako da nitko ne bi saznao za njega", izjavio je Popovich koji naglašava kako je Presti iznimno inteligentan čovjek i timski igrač te dodaje: "Vrlo brzo postalo je svima jasno da je iznimno bistar i da će se ubrzo osamostaliti."

Prestija se smatra jednim od najzaslužnijih što su Spursi 2001. Tonyju Parkeru dali priliku za audiciju i što su ga na koncu izabrali kao 28 izbor. Presti uzvraća kompliment.

"Meni je puno pomoglo to što su mi Pop i R.C. davali savjete i odvajali svoje vrijeme za mene. Predivna je stvar u tako mladoj dobi biti okružen takvim ljudima i igračima."

Začarani krug se tako nastavlja. Zasluge se prebacuju iz jednog kampa u drugi. Ali i to je jedna od njihovih sličnosti - skromnost i profesionalizam.

Mlađi brat obračunat će se sa starijim u finalu Zapadne konferencije. Razloga je mnogo, ali nabrojimo barem pet zbog kojih nikako ne smijete propustiti njihov dvoboj:

1. Napad Spursa je efikasniji od Popovichevog sarkazma

Poznato je kako su San Antonio Spursi svoje naslove u prošlom desetljeću osvajali prije svega svojom obranom. Igra Spursa od tada se bitno izmijenila i modernizirala. Imali su najefikasniji napad regularnog dijela, a i u doigravanju imaju napad koji postiže najviše poena, ima najbolji postotak šuta iz igre, najbolji postotak šuta za tri poena, a i najbrži tempo igre od preostale četiri momčadi.

Iako su njihovi ključni igrači stariji, Spursi izgledaju brže i poletnije nego ikad. Preciznost njihovog napada je kirurška, efikasnost ubitačna. Protok lopte, kretnje igrača bez nje, uravnoteženost, fantastičan osjećaj za prostor i razmak među suigračima, čine Popovichevu ekipu bez sumnje najelitnijom napadačkom postrojbom u svijetu košarke. Sve to im uspijeva bez dominacije određenog pojedinca jer njihova snaga i jest upravo opasnost od svih na parketu i nepredvidivost sljedeće akcije.

Popovich je tako stvorio "zvijer" koja protivnicima stvara veću nelagodu nego što je on sam stvara televizijskim novinarima uoči njegovih omiljenih razgovora između četvrtina.

Daleko od toga da Thunder nema što za ponuditi. Ovo će biti dvoboj dva najbolja napada aktualne NBA sezone. Iako je napad Oklahoma Cityja bitno ovisniji o visokoj pick igri i izolaciji, talent njihovih igrača je natprosječan, a činjenica da posjeduju nekoliko "krvoločnih" košarkaških ubojica na parketu čini ih gotovo nemogućim za zaustaviti. U doigravanju u kojem dominiraju obrane, dvoboj ovako efikasnih napada bit će pravo osvježenje.

2. Duncan je sve podsjetio zašto je jedan od najvećih

Možda i najbolja "četvorka" svih vremena ne prestaje oduševljavati ni u svojoj 36 godini. Duncan je središte dinastije koja je zauvijek obilježila jedno desetljeće NBA košarke. Nevjerojatno je suptilna njegova genijalnost. Nevjerojatno dosadna njegova profesionalnost i začuđujuće nezaustavljiva njegova predvidivost.

Duncan je posljednjih godina bio u silaznoj putanji. U međuvremenu se naglasak u napadu Spursa s njega prebacio na vanjsku igru i Tonyja Parkera. Ali daleko od toga da Duncan nije ostao ključni igrač Spursa. Vidjelo se to i ove sezone u kojoj je Big Fundamental u prosjeku igrao svega 28,2 minute po utakmici - što je najmanje u njegovoj karijeri. Unatoč tome imao je 15 poena i devet skokova u napadu, a s tornja u San Antoniju se mogla vidjeti njegova svježina. Nekoliko je puta naglasio kako ove godine osjeća istu onu vibraciju koju su imale šampionske ekipe.

Šutira 54% u ovom doigravanju, što mu je najbolji rezultat nakon 2006. i 57,3%. Odigrao je nekoliko briljantnih partija ove sezone i dokazao da on neće biti taj koji će sputavati "nove" Spurse u pohodu na naslov. Duncan igra iznimno efikasno pa će Perkins, Ibaka i Collison imati pune ruke posla s budućim članom košarkaške Kuće Slavnih.

"Prije nego što krenete dijeliti zasluge i pljeskati bilo kome u ovoj organizaciji, zapamtite da sve što smo postigli počinje s Timom Duncanom", naglašava Popovich.

3. Kevin Durant je gladan i počeo je gristi

Možda je njegova košarkaška bar micva bila upravo eliminacija Bryantovih Lakersa. Oduševila je njegova lakoća zabijanja u završnicama utakmica i njegova odlučnost da se nametne kao najubojitiji košarkaš današnjice. 23-godišnji Kevin Durant je ove sezone zabijao 28 koševa u prosjeku - najviše u NBA-u i to treći put zaredom, ali njegovu maturalnu godinu obilježilo je prije svega sazrijevanje u svim drugim segmentima košarkaške igre. Bilježio je najviše skokova (osam), najviše asistencija (3,5) i najviše blokada (1,2) u svojoj karijeri.

Durant i Thunder ove sezone ne namjeravaju stati na konferencijskom finalu. Bitno su zreliji nego prošle godine kada ih je eliminirala još jedna veteranska momčad. Serija protiv Spursa još je jedna stepenica u karijeri ovog talentiranog strijelca. Ukoliko se i spotakne, dovoljno je mlad da se potpuno oporavi, a pred Thunderom je svijetla budućnost. Ali Durant je gladan pobjede i žedan uspjeha.

Naučio je i režati. Više nije potpuno bezopasan. Uzmimo za primjer ovaj veliki razmak između dvije serije. Duranta su gušili s pitanjima o Spursima. Svaki dan poslije treninga. Što misli o Spursima, što misli o njihovoj igri... Dok mu nije prekipjelo.

"Ja ću samo igrati onako kako igram. Svako pitanje vam je o Spursima. Kako će nas oni napasti i kako će oni igrati? Ali morate se zapitati kako ćemo mi njih napasi. Mi smo čvrsta momčad. Igramo čvrsto. Znam da su oni prvi nositelji i da nisu izgubili par mjeseci, ali mi imamo dosta toga za ponuditi."

4. Dvoboj Tonyja Parkera i Russella Westbrooka

Nakon što su Spursi uspješno neutralizirali Chrisa Paula i pomeli njegove Clipperse, Tonyja Parkera ponovno čega veliki izazov protiv Thunderovog Russella Westbrooka. Westbrook je u zadnje dvije utakmice protiv Lakersa zabio po 37 i 28 poena uz odličan šut iz igre koji mu je često bio slaba točka. Spursi se nadaju da Westbrooka i Thunder mogu natjerati na velik broj izgubljenih lopti što je slaba točka momčadi Scotta Brooksa cijelu ovu sezonu.

Bit će stoga ključno vidjeti kako će se obrana Spursa nositi protiv agresivnog Westbrooka koji je ponajbolji u ligi u ulascima pod koš, ali i njegov šut iz vana je sve kvalitetniji. S druge strane, San Antonio namjerava iskoristiti Westbrookovu nestrpljivost u igri dva na dva. Parker je u veljači zabio 42 poena, a razigravač Thundera se te utakmice dobro sjeća i namjerava napraviti puno bolji posao protiv Tonyja Parkera koji igra najbolju košarku u svojoj karijeri.

Francuz u ovogodišnjem doigravanju bilježi 19,1 poen i 7,1 asistenciju po utakmici. Westbrook zabija 24 poena po susretu uz 4,4 asistencije.

5. Košarkaški "blizanci" Ginobili i Harden

Magic Johnson jednom je prilikom Manua Ginobilija nazvao "najuzbudljivijim europskim igračem kojeg je ikad vidio". Veliki je to kompliment za 34-godišnjeg Argentinca... valjda. Iako je ove sezone zbog ozljeda odigrao nešto rezerviraniju ulogu u uspjehu Spursa, Ginobilija se ne smije previdjeti. Klupa San Antonija najbolja je u ligi ove godine. Za Ginobilija mnogi već govore kako je izgubio "ono nešto" što ga je krasilo proteklih godina. Jer kod Ginobilija se to "nešto" nikad nije moglo konkretizirati. I upravo zbog toga je njegova košarkaška lukavost ingeniozna.

Njegovim nasljednikom već nekoliko godina proglašava se Jamesa Hardena. S pravom. 22-godišnji lijevak Thundera neodoljivo podsjeća na lijevaka iz San Antonija. Ove godine je Harden briljirao i oduševljavao. Užitak ga je gledati, a osvojio je i nagradu za najboljeg šestog igrača lige. Istu tu nagradu Ginobili je dobio 2007./08. I tu ne prestaju njihove sličnosti.

Iako ni jedan ni drugi na prvu nisu posebno atletični ni skočni, izgled u njihovom slučaju itekako vara jer gotovo da nema toga što oni ne mogu napraviti na parketu. Mladi Harden sigurno će nastaviti razvijati svoje košarkaške vještine, a Ginobiliju je ovo prilika da protiv Ginobilija iz 2012. dokaže kako se zna i može nositi s novom generacijom. Učinak obojice bit će nevjerojatno bitan za konačan ishod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 01:56
    kad magic to izjavi onda se traže opravdanja da je izjavio rodman onda bi se reklo glupa američka seljačina koja nikad nije pogledala atlas...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 21:04
    O Boze kakve usporedbe kosarkasa sa zvijerma i krvoločnim ubojicama, durantu koji reži..prestrašno..
    Obrisan korisnik
  • nido27.05.2012. u 17:22
    ...ajmo Spursi uzeti taj naslov ove sezone :-)))
    nido
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 15:57
    nesane noći nas čekaju...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 15:47
    Mislim da je Magic jako dobro znao što je izjavio jer je mislio da je Ginobili europski stil igrača... ipak Ginobili nema amerikanizirane šablone u glavi već igra čisto europsku osnovu...
    Obrisan korisnik