Zimski sportovi

Virtuoz bez Stanley Cupa i "pročitano" lijevo krilo

Piše:Ana Legradi • ponedjeljak, 28.05.2012.
Virtuoz bez Stanley Cupa i "pročitano" lijevo krilo
Foto: Martina Oštrić

Na gotovo svakom početničkom tečaju ruskog jezika, profesorica će vas na prvom satu upitati po čemu je Rusija poznata u svijetu. I dok neuka poznavateljica ruskog sporta na odgovor "po hokeju na ledu" odmahuje glavom uz gromoglasno njet otvara se "Pandorina kutija" ruskih virtuoza na ledu koji su obilježili najjaču hokejsku ligu na svijetu. Jedan je od njih stigao u NHL na velika vrata nakon lockout sezone i počeo pisati povijest Washington Capitalsa, Aleksandar Ovečkin ili Alex The Great, miljenik Zbornaje.

Mladoj zvijezdi moskovskog Dinama u ljeto 2004. godine se ispunio dječački san svakog hokejaša, postao je prvi pick na NHL draftu. Klub izabranik s kojim je sljedeće godine, nakon lockout sezone u NHL-u, potpisao ugovor na tri godine je Washington Capitals. Franšiza koju je od 1999. godine počeo pomlađivati Ted Leonsis je dobila novog playmakera i dugo traženu zvijezdu.

Tajna osmice

Dolaskom u Capitalse odlučio je u spomen na sve pobjede i poraze svoje majke Tatjane Ovečkin u košarkaškoj reprezentaciji Rusije uzeti broj osam, kojim se ona proslavila u sovjetskoj Rusiji kao jedna od najboljih košarkašica. Ovečkin je već s dvije godine odlučio i odabrao svoj put. Strast koja ga pokreće pripisuje prerano izgubljenom starijem bratu Sergeju koji ga je po prvi puta odveo na led.

Tada vlasnik srebrne i brončane medalje sa Svjetskog prvenstva U18, zlatne i srebrne s U20 i medalje brončanog sjaja sa SP-a seniora u Innsbrucku, dom u glavnom gradu Rusije je zamijenio onim u glavnom gradu SAD-a. Već je u svojoj prvoj sezoni NHL-a zaigrao u All Star momčadima rookieja i seniora te osvojio Calderov trofej za rookieja sezone.

U olimpijskoj je godini 20-godišnji napadač odabran u All Star ekipu na Olimpijskim igrama u Torinu. Rusija je osvojila četvrto mjesto, a Ovečkin se našao uz bok najvećim legendama hokeja na ledu, Teemu Selänneu i Nicklasu Lidströmu. Uz upisana 52 pogotka i 54 asistencije Ovi je zadovoljan završio sezonu, a postavio je i novi rekord u udarcima na gol mladih igrača NHL-a upisavši ih ukupno 425, što je četvrti rezultat NHL-a. Ovečkin je nastavio svoj niz u narednim godinama, specifičnim napadom s krila, u kojem mu obično asistira sunarodnjak u klubu Aleksandar Semin, i ponosno drži rekord po udarcima na gol.

Godine 2006. činilo se kako je svaki podij u NHL-u pripremljen za Ovečkina, a njegov je posao bio samo podići pehar. Ipak, sezone su duge, konkurencija velika, a stara slava ima svoju cijenu. Tekuća sezona je druga po redu u kojoj se nije dotaknuo svojeg prosjeka, više od 100 bodova u sezoni. Godina turbulencija u Capitalsima nije bila plodna za kapetana, u 70 utakmica regularnog dijela upisao je 65 bodova, a u 14 utakmica doigravanja postigao je devet bodova. Miljenik Rusije vjerojatno ni drugu godinu za redom neće odnijeti nagradu Valeri Karlamov, za najboljeg ruskog igrača. Trofej koji nosi ime zvijezde sovjetske Rusije i jednog od najboljih hokejaša u povijesti vjerojatno odlazi u ruke Ovečkinovog rivala iz Pittsburgh Penguinsa Jevgenija Malkina.

Prosijedi 26-godišnjak nijednom nije odbio poziv ruske reprezentacije nakon što bi Capitalsi ispali iz doigravanja. Domoljub prije svega, ni ove godine nije uskratio svoje usluge na poziv izbornika Zinetule Biljaletdinova. Svojim se sunarodnjacima pridružio u Stockholmu zajedno sa Seminom i već u prvoj utakmici četvrtfinala upisao prvi, diskutabilni, pogodak Norvežanima u pobjedi 5:2. Po dolasku u Helsinki domaćini su bili lak plijen, a Ovečkin je upisao drugi gol u pobjedi 6:2.

Ugovor na 13 sezona

Zadovoljni uslugama pridošlice iz Rusije u Washingtonu su mu 2008. godine produžili ugovor na 13 sezona, a sljedeće godine je dobio ulogu kapetana momčadi nakon što je osvojio po drugi put osvojio tri trofeja - Hart, Maurice Richard i Lester Pearson.

Svjetsku smotru u Helsinkiju je obilježila neuništiva Zbornaja s glavnim akterom Malkinom, ostali igrači su u sjeni zbrajali svoje skromne nagrade, a među njima i Ovečkin, s drugim zlatom oko vrata. U finalu su Rusi samo potvrdili dominaciju ega, vještine i sustava novog trenera upisavši pobjedu nad iznenađenjem turnira, Slovacima, uz 6:2. Njegov kratki komentar na oba gola sa SP-a je bio više šala vlasnika dva Hart trofeja nego rečenica za ozbiljno razmatranje: "Bila su to dva sretna gola."

Statistika ide u prilog velikom kapetanu, u tri utakmice SP-a upisao je četiri boda. On je od svojeg dolaska u Capitalse igrač s najviše bodova i najviše udaraca na gol, ali navijači se ove sezone žale zbog manjka od oko 40 bodova na njegovom kontu.

Hokej na ledu je timski sport i sebična dominacija jednog napadača na ledu neće donijeti uspjeh momčadi. Tvrdoglavi Ovečkin je bio jedan od razloga zbog kojeg je Bruce Boudreau postao bivši trener kluba. Rotacije s krila na centar i mijenjanje njegove prirodne napadačke pozicije je izazvalo pomutnju u glavi ruskog virtuoza. Dolaskom Dalea Huntera kapetan je konačno preuzeo odgovornost vođe. Ipak, doigravanje su izborili na lutriji, serija s Bruinsima ih je tek u majstorici vinula u polufinale Konferencije, dok su im Rangersi u sljedećoj seriji presudili u sedmoj utakmici.

Godine slave su zasigurno pred Capitalsima. Novi trener će od početka sezone u listopadu imati priliku krotiti zvijezdu i s jednim od najubojitijih napada Istoka pokušati doći do Stanley Cupa, prvog u povijesti kluba i jedinog trofeja s kojim se ruska zvijezda u dosadašnjoj karijeri nije okitila. Urođeni talent se razvija godinama, a hoće li ponoviti "uspjeh" prethodne sezone ili ćemo gledati varijacije na temu, po mnogima, pročitanog proboja s krila i sljedećih nekoliko godina za sada je misterij u čijem otkrivanju će zasigurno uživati mnogi ljubitelji hokeja na ledu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 19:35
    Ne bih se složio da je Bruce otišao iz Capsa zbog Ovechkina...otisao je jer momčad nije više reagirala na njega,i njegov stil je postao zasićen u svlačionici. Za Capse je važno vidjeti što s Seminom...te ako će ga pustiti,kojeg će igrača dovesti umjesto njega...all roundera ili profil igrača sličan... [više na forumu]
    Obrisan korisnik