Košarka

Prkačina će nokaut puno duže boljeti nego Kelečevića

Piše:Bernard Jurišić • srijeda, 30.05.2012.
Prkačina će nokaut puno duže boljeti nego Kelečevića
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Vjerujte, nije lagan posao u hrvatskom sportu uporno tražiti nešto pozitivno, nešto dobro, nešto vrijedno (po)hvale. I to je razlog što jučerašnju drugu utakmicu finalne serije košarkaškog prvenstva Hrvatske jednostavno nismo imali srca "prljati" onim što se dogodilo nakon nje, ispred dvorane...

Jer ne bi bilo pošteno prema uvjerljivoj i čistoj pobjedi Cibone, prema Repeši, prema igračima, prema navijačima. Prema klubu koji je pobijedio u svih 18 prvenstvenih utakmica ove sezone i koji trenutno igra uvjerljivo najbolju košarku u zemlji. Zaslužili su da večer pripadne njima. Zaslužili su slaviti, došli su na korak od naslova.

Nažalost, jutro je za sebe "kupio" Nikša Prkačin. Sportski direktor svima im je ukrao "svjetla pozornice".

Jedna loša, deset dobrih...

Kad sam prije tri tjedna pisao priču o tri razloga za nadu da hrvatska košarka ipak ima budućnost, već tada sam dobio nekoliko primjedbi da Prkačin ne spada u istu rečenicu s Matejom Mamićem i Nikolom Vujčićem. Nije mi smetalo, želio sam da za svu trojicu govore djela, a ne ljudski karakter ili "simpatije javnosti".

Nažalost, Prkačinovo jučerašnje djelo natjeralo je i mene da zbog tog teksta pojedem g... Kao i mnoge druge koji su u Prki vidjeli energičnog, srčanog borca, a ne uličnog nasilnika kakvim se javnosti prikazao jučer. Poznato je da jedna loša stvar može srušiti deset dobrih. Nažalost, Prkačin ih je srušio i više od deset...

Šaka u glavu Siniši Kelečeviću, bivšem igraču Zadra i svom nekadašnjem reprezentativnom suigraču, nije zasjenila samo sve ono dobro što je Cibona sinoć napravila u Domu sportova, nego i sve ono dobro što su Prkačin i Cibona napravili ove sezone.

Nikša Prkačin nokautirao je čovjeka koji mu je prišao čestitati. Pred njegovom ženom, prijateljima i još pedesetak svjedoka koji su zanijemili. Kelečević je šokiran i ošamućen ležao na podu do dolaska hitne pomoći, dok se Prkačin odvezao "u nepoznato".

Nema ni jedne, ni najlabavije "olakšavajuće okolnosti" za ono što je Prkačin napravio. Nitko od nas nije robot, svi imamo emocije, sve nas povremeno "pukne" adrenalin i možemo pogrešno reagirati. Da je Prkačin reagirao "vuće glave" u "vrućem trenutku", također ne bi bilo opravdanja, ali bi barem donekle bilo razumljivo.

Međutim, Prkačin je, navodno, Kelečevića u bolnicu poslao zbog nečega što se dogodilo prije pola godine. I to u trenutku dok mu je ovaj - pružao ruku! Možda se čak želeći i ispričati za glupost koju je tada napravio, gađajući s tribina isključenog Prkačina praznim kartonom za kokice po izlasku u tunel na Višnjiku. Ali čak i da se Kelečević nije krenuo ispričavati - pružio mu je ruku u znak čestitke, nije ga ničim vrijeđao ili provocirao. Tako kažu očevici.

Postoji i druga priča, ona koja kaže kako ishodište sukoba između Prkačina i Kelečevića nije u toj utakmici u Zadru, nego još ranije. Kelečević je, naime, menadžer Gorana Vrbanca, koji je bio vrlo tvrd glede naplate dugovanja koja je prema njemu Cibona imala. Vrbanc nije imao "razumijevanja" za Cibonine financijske probleme, sjeo je na klupski račun, što mu Cibonina uprava nije oprostila.

Kao, uostalom, ni Aci Petroviću nedavno. Svađa između njega i direktora Antunovića rasplamsana užasnim prijetnjama o "pištolju u ustima", što je u konačnici rezultiralo tjeranjem Acinog sina iz kluba, a potom i odnošenjem fotografija Ace i Dražena Petrovića iz klupskih prostorija od strane njihove majke Biserke.

Što je, uopće, Cibona bez Petrovića?

A sad će vjerojatno ostati i bez Prkačina. Jer ovo što je napravio ne može se tek tako "pomesti ispod tepiha".

U košarkaškim krugovima dobro je poznat Prkin "temeperament" i čest gubitak kontrole. Anegdotu iz Turske 2001., prema kojoj je Acu (koje li koincidencije?) samo bijeg hodnicima navodno spasio batina bijesnog Prke kojeg je izbornik proglasio krivcem za četvrtfinalni poraz, malo tko nije čuo. Kao i za brojne tehničke greške, isključenja, prijetnje i svađe. Sve je to bio dio karijere i folklora "srčanog i borbenog Prke", koji je "najbolji kao suigrač" i "najgori kao protivnik".

No, ovo što je napravio sinoć je nešto sasvim drugo. Ovog puta je "najgori protivnik" bio sebi, svojim suradnicima i svom klubu. I to u trenucima kad je mogao i morao slaviti. I kad je imao sve preduvjete biti velik, prihvatiti Kelečevićevu desnicu, a ljevicu umjesto u glavu, staviti na njegovo rame i reći: "Jesi vidio što sam stvorio? Hoćeš da ti kupim kokice?"

Ispao bi puno veći frajer.

Nikša Prkačin možda jest nokautirao Sinišu Kelečevića, ali je zapravo najveći šamar opalio sebi. I njega će taj nokaut boljeti puno duže nego Kelečevića.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 20:54
    Važniji je ugled kluba od pojedinca
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 20:54
    Pun Cibonin uspjeh bio bi da se riješi ovakvih tipova
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2012. u 22:52
    Fakat nema smisla raspravljat o ovakvim stvarima kad ne znamo što se sve događalo između njih.. ali stvarno mislite da je čovjek koji je Prku prije pola godine gađao kokicama ko zadnje derište, sad njemu došao gospodski čestitati pobjedu. Ja ipak mislim da ne
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2012. u 22:46
    premda nema opravdanja za ovakvo ponasanje prke, glupo je i spekulirati sta je prethodilo incidentu i sta je navelo prku da ovak pukne...mislil sam da ce bar sportnet zaobici ove spekulacije (a mozda i bi da je recimo sportski direktor cedevite ili tedeschi nekog nokautiral) ali na zalost i ovdje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2012. u 17:12
    Promašili ste ceo fudbal dečki. Da je Kelečević kombinacija Mladića, Miloševića i Roberta Mugabea odgovor nije nasilje. Ne osuđuje se ovim cijela Prkačinova karijera i njegova osoba nego njegov nevjerojatno primitivan i glup postupak.
    Obrisan korisnik