Ostali sportovi

Blizanci, Kauboji i rekorderi vrebaju u sjeni olimpijskog plamena

Ana Legradi • utorak, 05.06.2012.
Blizanci, Kauboji i rekorderi vrebaju u sjeni olimpijskog plamena

U žaru sezone glavni grad Velike Britanije će od 27. srpnja do 12. kolovoza ove godine biti domaćin jubilarnih 30. Olimpijskih igara. Na 34 sportska borilišta u 300 sportskih disciplina nastupat će oko 10500 sportašica i sportaša iz 205 zemalja svijeta. Iz Hrvatske će u London putovati, prema sadašnjem popisu kandidata, 87 sportašica i sportaša u 15 sportova. Ovo su šeste Ljetne olimpijske igre, a dvanaeste uopće, na kojima će Hrvatska sudjelovati kao samostalna država.

Na misi za sudionike Olimpijskih igara u Londonu 1908. godine pensilvanijski biskup Ethelbert Talbot je u propovijedi svim prisutnima izrekao geslo "važno je sudjelovati, ne pobijediti", koje je kasnije postalo utješnim simbolom za sve sportaše i njihove neostvarene želje. Ipak u Olimpijskom kredu svi sudionici trebaju poštivati temelj Igara. Ideale postavljene od strane oca modernih Igara Pierrea de Coubertina koje u modificiranoj verziji možemo pratiti posljednjih godina: “Najvažnije na Olimpijskim igrama nije pobijediti, nego sudjelovati, kao što ni u životu nije najvažnija pobjeda nego borba. Velik je čovjek onaj tko ne osvaja nešto bez časne borbe.”

Atletika

Na Kraljici svih sportova nastup u Olimpijskom stadionu je osigurala hrvatska rekorderka i dvostruka svjetska prvakinja Blanka Vlašić. Splićanka je normu ostvarila na Mitingu Dijamantne lige u Shanghaiju, prije godinu dana, a u London putuje po jedino zlato koje joj nedostaje u kolekciji medalja.

Jedina hrvatska predstavnica u maratonu, 28-godišnja Lisa Christina Stublic, je ujedno prvi hrvatski atletičar uopće koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u atletskoj disciplini maraton. Na maratonu u Linzu 10. travnja prošle godine postavila je normu za OI. Rođena u Waterburyju 2008. godine je doselila u Hrvatsku, zemlju svojih predaka, a ovo joj je prvi nastup na Igrama. Na Međunarodnom mitingu u Kingstonu (Jamajka) Nedžad Mulabegović je postavio treći hrvatski rezultat svih vremena sa osobnim rekordom od 20,66 metara u bacanju kugle. Osvojivši drugo mjesto ostvario je A normu za London.

U disciplini bacanja diska status kandidata su ostvarili Martin Martić i Roland Robert Varga te Sandra Perković. Mlada hrvatska bacačica diska je normu postavila u ožujku ove godine na Otvorenom zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske održanom u Splitu. Nakon šest mjeseci pauze zbog suspenzije na doping testiranju Perković se u formu vratila sjajnim rezultatom u Splitu, sa 66,85 metara u drugom hicu upisala je svoj najbolji rezultat sezone. Najmlađa osvajačica naslova europske atletske zvijezde u usponu iz 2010. godine na natjecanju Dijamantne lige u američkom Eugeneu 02. lipnja je hicem od 66,92 metra postavila novi rekord mitinga.

Potencijalni A kandidati iz atletike su Andras Haklits, Nikolina Horvat, Ana Šimić i Vera Begić.

Vodeni sportovi

Kajakaš Dinko Mulić je na Europskom prvenstvu u Augsburgu ove godine postigao normu za svoj drugi nastup na Olimpijskim igrama. Prvi puta je nastupao s 21 godinom u Ateni 2004. godine.

Najviše predstavnika u pojedinačnim sportovima Hrvatska će imati u jedrenju. Ženske predstavnice su Tina Mihelić (Laser Radial), Enia Ninčević (470w) i Romana Župan (470w). Mihelić se dva puta okitila zlatom na Europskim prvenstvima, u Charlottenlundu 2009. godine i Tallinu 2010. godine, a prošle je godine u Helsinkiju bila srebrna.

Luka Mratović će se natjecati u klasi RSX. Braća Dan i Marin Lovrović su prije mjesec dana 12. pozicijom na Svjetskom prvenstvu u klasi Zvijezda uplovili u sigurnu luku kao posljednji hrvatski jedriličari kandidati za Igre. Na istom je turniru srebro u klasi Laser uzeo Tonći Stipanović, a normu za jedrenje na Weymouthu ili Portlandu ostvario je prošle godine na SP-u u Perthu. Prošlogodišnji zlatni par iz Helsinkija Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 svoj drugi nastup na OI su osigurali broncom u Perthu. Jedriličarski par je prošle godine primio nagradu HOO-a u kategoriji najuspješniji sportski par, štafeta ili posada.

Srebrni Ivan Kljaković Gašpić iz Helsinkija u Londonu će jedriti u klasi Finn na svojem drugom nastupu na Igrama. U klasi 49er nastupa Pavle Kostov i Petar Cupać uz normu iz Pertha gdje su bili 25.

Hrvatske veslače predstavlja četverac na pariće u sastavu braća Martin i Valent Sinković, David Šain te Damir Martin, brončani na SP-u u Bledu prošle godine i u skifu Mario Vekić, koji se kvalificirao nedavno na kvalifikacijskoj regati u Luzernu.

Pod budnim okom najuspješnijeg hrvatskog trenera Ratka Rudića hrvatski vaterpolisti ove godine plivaju za medalju, nadamo se prvu nakon srebra u Atlanti iz 1996. godine. Let za London su si osigurali broncom sa SP-a 2011. godine u Kini.

Hrvatski plivači su, kako bi se kvalificirali za plivačka natjecanja na OI, morali ostvariti tzv. olimpijsko kvalificirajuće vrijeme (OQT - Olympic Qualifying Time) ili olimpijsko selekcijsko vrijeme (OST - Olympic Selection Time). Ovo je novi način kvalificiranja za plivačka natjecanja na OI, do sada su se ostvarivale A i B norme, kao i u atletici. Novi način kvalificiranja nije previše različit od starog. Dva hrvatska plivača smiju nastupiti po disciplini ako su oba ispunila OQT ili jedan ako je ispunio OST (najbrži). Ako u istoj disciplini postoje hrvatski plivači koji su ostvarili OQT i oni koji su ostvarili OST, kvalificirani su samo oni hrvatski plivači koji su ostvarili OQT. Ako su u nekoj disciplini hrvatski plivači uspjeli ostvariti samo OST, kvalificirani su samo u slučaju da kvota od 900 plivača koji su ostvarili OQT nije ispunjena što znači da ostvarivanje OST-a nije nužno sigurna kvalifikacija. Do ispunjenja kvote plivači se smatraju kvalificiranima

Za sada nijedan hrvatski plivač nije ostvario OQT. Potencijalni A kandidati su Duje Draganja, Dominik Straga, Lovro Bilonić, Nikša Roki, Kim Danijela Pavlin, Sanja Jovanović i Mario Todorović, a u daljinskom plivanju je Karla Šitić.

Borilački sportovi

Po prvi puta vizu za London su u hrvanju osigurali blizanci Žugaj, Neven i Nenad. Neven je najbolji uspjeh u karijeri upisao prošle godine u Istanbulu, osvojivši brončanu medalju na SP-u. U Londonu će nastupati u grčko-rimskom načinu do 74 kilograma. Na istom prvenstvu Nenad je ostvario 11. mjesto, a vizu za Igre je dobio nakon drugog mjesta na kvalifikacijskom turniru u Taiyuanu ove godine. Nastupa u grčko-rimskom načinu do 84 kilograma.

Ove godine na OI putuju dva judaša, Tomislav Marijanović (do 81 kilogram) i Marijana Mišković. U mačevanju na ovogodišnjim kvalifikacijama u Bratislavi nastup je osigurao Bojan Jovanović u kategoriji floret.

U borilačkim vještinama osim uspješnog hrvačkog para blizanaca Žugaj, u taekwondou će nastup upisati blizanke Lucija, zlatna na SP-u u Sankt Peterburgu iz 2010. godine i Ana Zaninović, zlatna na SP-u održanom prošle godine u Gyeongju. Ana je dobru sezonu na strunjačama okrunila nagradom HOO-a za najuspješniju hrvatsku sportašicu u 2011. godini.

Gimnastika

Iz pojedinačnog višeboja normu na OI su na kvalifikacijama ove godine ostvarili srebrni Filip Ude na konju s hvataljkama iz Pekinga te Tina Erceg.

Rukomet

Hrvatski rukometaši će u Londonu pokušati poboljšati uspjeh iz Pekinga, četvrto mjesto. Prije četiri godine u borbi za broncu pobjedu su im uzeli Španjolci s 35:29. Kauboji su do sada osvojili "samo" dva zlata na OI, u Atlanti 1996. godine i Ateni 2004. godine. Ako žele održati tradiciju, na najvažnijem sportskom događaju ove godine se moraju okititi zlatom.

Rukometašice su posljednji vlak za premijerni nastup na OI uhvatile na ovogodišnjem turniru u Španjolskoj.

Stolni tenis

Andrej Gaćina, Zoran Primorac, Cornelia Molnar i varaždinska Kineskinja Tian Yuan brane hrvatsku trobojnicu u stolnom tenisu. Yuan je nakon teških kvalifikacija u Luxemburgu prije mjesec dana uspjela doći do prvog nastupa na OI pod zastavom Hrvatske. Za nastup u Ateni i glavnom gradu rodne domovine su joj na put stale nesretne kvalifikacije. Primorac je poboljšao hrvatski rekord u broju nastupa na OI kojeg on sam i drži, ovo mu je sedmi nastup.

Ostali sportovi

Na cestovnoj utrci londonskim ulicama će biciklom pokušati postići što bolji rezultat Robert Kišerlovski i Radoslav Rogina. Osnovu za nastup su ostvarili prema rang listi od 16. listopada prošle godine. Kišerlovski je prošle godine bio sedmi na utrkama Giro di Sardegna i Classica Sarda te šesti na Giro del Trentino. Najbolji rezultat ove sezone je upisao na 5. etapi jake utrke Vuelta al Pais Vasco, na cilj je stigao treći, a na La Fleche Valonne je završio kao peti. Rogina je u Pekingu bio član prve hrvatske biciklističke reprezentacije na OI. Varaždincu je najbolji rezultat pobjeda na GP Schwarzwald iz 2007. godine.

Prvim mjestom na Svjetskom kupu u Sydneyju prošle godine Riječanka Snježana Pejčić je kupila kartu za englesku prijestolnicu gdje će u kategoriji zračna puška 100 metara imati priliku obraniti broncu iz Kine. Osim Pejčić u streljaštvu će do medalje pokušati doći Giovanni Cernogoraz i Anton Glasnović u kategoriji leteća meta/trap te Petar Gorša (puška 10 metara) i Bojan Đurković (50m puška/trostav).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!