Košarka

Anthony Davis kolateralna žrtva rastućeg nepovjerenja u NBA

Piše:Mario Majdić Natrlin • utorak, 05.06.2012.
Anthony Davis kolateralna žrtva rastućeg nepovjerenja u NBA

Krajem lipnja održat će se NBA draft kojeg predvodi talentirani Anthony Davis. Pravo na prvi izbor pripao je Hornetsima koji su još uvijek u vlasništvu Lige. Pokrenulo je to priče o eventualnom namještanju lutrije, a u sjeni tih teorija ostao je sam Davis čiji dolazak može izmijeniti budućnost te organizacije...

New Orleans Hornetsi izvukli su dobitnu kombinaciju brojeva i sa svega 13,7% šansi dobili pravo da biraju prvi na predstojećem NBA draftu koji će se 28. lipnja održati u New Jerseyju - gradu koji od iduće godine više nije dio košarkaške elite.

Više šanse od Hornetsa imali su i Cavaliersi i Wizardsi i nesretni Jordanovi Charlotte Bobcatsi -- statistički najlošija momčad svih vremena -- koja je imala 250 dodijeljenih kombinacija, odnosno 25% šanse da na draftu bira prva i -- budimo realni -- izabere 19-godišnjeg centra Anthonyja Davisa.

Najviše peku kritike iznutra

Nije toliki problem što su svakojaki punditi, analitičari, stručnjaci i anonimci žestoko kritizirali ovogodišnju draft lutriju, koliko su neugodne bile kritike koje su stigle od strane neimenovanih NBA dužnosnika. Novinaru Yahoo Sportsa, Adrianu Wojnarowskom jedan je tako neslužbeno rekao:

"Apsolutna je smijurija što je NBA na ceremoniju dovela nove vlasnike Hornetsa (obitelj Benson, op.a.). Pitajte Ligu mogu li ti vlasnici ovog trenutka obaviti bilo kakvu razmjenu. Ne mogu! To je smiješno."

Hornetsi su i kritizirani zbog "tankiranja" pred sam kraj sezone. Predsjednik jedne NBA momčadi sarkastično je dodao: "Kladim se da bih ja vlasnika svoje momčad mogao nagovoriti da tankiramo kada bi znali da su nam šanse da osvojimo prvi pick na draftu stopostotne."

"Sternovi" Hornetsi su imali više "sreće" i bilo je to dovoljno da teoretičari zavjera poplave forume i čitavi medijski prostor s najnovijom u kojoj je povjerenik Lige, David Stern, momčadi koja je još uvijek u vlasništvu Lige priskrbio najtalentiranijeg sveučilišnog igrača u proteklih nekoliko godina.

Nema veze što su, primjerice prošle godine, Cavaliersi izvučeni unatoč tome što je izbor Clippersa koji su dobili preko razmjene imao svega 2,8% šanse da bude izabran. I nema veze što su Bullsi 2008. domaćeg dečka Derricka Rosea izabrali kao prvi pick sa svega 1,7% izgleda.

Blazersi 2007. svega 5,3% šanse, Wizardsi 2010. svega 10,3% šanse.

Nema veze što je od 1990. otkada se koristi ovakav sistem, momčad koja je imala najveće šanse da bude izvučena to uistinu i bila svega tri puta!

Postotci na stranu, Anthony Davis viđen je dva tjedna ranije s kapom Hornetsa na glavi! Zar vam je potreban još neki dokaz?

U redu.

Stern je blagoslovio razmjenu Chrisa Paula u Clipperse i svega šest mjeseci nakon toga iskoristio je priliku da razrušena franšiza dobije novog igrača oko kojeg će graditi svoju budućnost. Anthony Davis to svakako jest. Barem bi trebao biti. Kyrie Irving izgleda da jest. Cavaliersi su ga dobili svega godinu dana nakon neslavnog odlaska LeBrona Jamesa.

Liga je Hornetse preuzela kako bi stabilizirala organizaciju i pripremila dobre temelje za prodaju. U travnju je momčad odlučio kupiti Tom Benson za 338 milijuna dolara. Kupnja je dogovorena, ali još uvijek nije do kraja obavljena. Benson je vlasnik Saintsa, lokalne momčadi američkog nogometa koja se upravo našla u središtu jednog od najvećih skandala u povijesti NFL-a.

Sternu i Ligi bio je cilj zadržati momčad u New Orleansu koje je jedno od najmanjih tržišta u NBA-u. Poznato je kako se "manje" momčad financijski, ali i natjecateljski teže nose s velikim ribama. Teško je privući velike sponzore, još teže velike igrače. Draft im je najbolja, često i jedina šansa. Dolazak Davisa na rijeku Mississippi mogao bi privući još neke zvijezde i zadržati one koji su već tu.

Posjećenost i sezonske ulaznice

Kada je NBA preuzela Hornetse, veoma brzo krenuli su s marketinškom kampanjom koja je imala za cilj povećanje prodaje sezonskih ulaznica. Svrha je, dakako, bila da budućem kupcu organizaciju učine što primamljivijom. Kampanja je bila uspješna i broj sezonskih pretplatnika popeo se na preko 10 tisuća.

Potencijalni dolazak Davisa svakako bi se trebao odraziti upravo i na prodaju karata. Posjećenost Hornetsa proteklih godina nije bila velika, a momčad je pala u drugi plan nakon nekoliko uspješnih sezona New Orleans Saintsa. Odlazak Chrisa Paula nije pomogao, ali bi zato mogao i trebao pomoći dolazak zvijezde poput Anthonyja Davisa.

To su argumenti skeptika, iako ih nerijetko pobijaju brojke, činjenice, ali i svjedoci. Svake godine nekolicina različitih novinara sudjeluje u procesu izvlačenja i svi od reda odgovorno tvrde da je mogućnost prevare minimalna. Izvlačenje se nadzire, a petljanje s tom mašinerijom doima se teško izvedivim. Naravno, nitko zapravo ne zna što se događa iza kulisa i kolike su tehničke mogućnosti da se aparatom s kuglicama uistinu i može manipulirati.

Ali problem u cijeloj to priči i nije toliko u tome je li izvlačenje namješteno ili nije, koliko je u tome što prema NBA ligi i Davidu Sternu već duže vrijeme vlada veliko nepovjerenje.

Takva atmosfera ne pomaže reputaciji ove košarkaške lige. Nakon Seattlea pa skandala sa sucima i klađenjem, Stern sebi i Ligi nije pomogao ni stavljanjem veta na razmjenu između Hornetsa i Lakersa. Činjenica je da je NBA u neizbježnom sukobu interesa s Hornetsima, da se u košarci vrte veliki novci i da navijači više jednostavno nemaju povjerenja prema vodstvu lige i njihovim zakulisnim igricama.

Sve to skupa iznimno je plodno tlo pa stoga ni ne čudi da je ovogodišnji NBA draft omotan skepsom i kontroverzama.

Anthony Davis na igru utječe i bez lopte

Šteta jer je u sjeni cijele te priče ostao talentirani Anthony Davis. 208 centimetara visoki centar sa sveučilišta Kentucky s rasponom ruku od 224 centimetra.

Davis nakon jedne sveučilišne godine u kojoj je svoj Kentucky predvodio do naslova državnog prvaka prelazi u profesionalce, a NBA analitičari i stručnjaci jednoglasni su u ocjeni ovog momka kao igrača s ogromnim potencijalom koji će itekako obilježiti budućnost organizacije koja ga izabere.

Davis je izabran za najboljeg sveučilišnog igrača i najboljeg obrambenog igrača. Bio je i najbolji bloker. Njegov Kentucky u finalu je svladao Kansas 67:59, a Davis je imao šest blokada i 16 skokova uz pet asistencija i tri ukradene lopte. Dominirao je unatoč šutu iz igre 1/10 i svega šest poena.

Davis je iznimno kvalitetan obrambeni igrač koji može dominirati u reketu putem skokova i blokada. Naglo je narastao pa je još u srednjoj školi igrao na vanjskim pozicijama. Iako postoji kritika njegovih napadačkih sposobnosti, Davis je iz igre šutirao 62% i 71% s linije slobodnih bacanja.

"Igrači poput Olajuwona, Robinsona i Duncana došli su u NBA sa sposobnošću da mijenjaju tijek utakmice bez da zabijaju koševe. I on ima tu mogućnost", izjavio je trener Hornetsa, Monty Williams.

Dakako, Davis još uvijek nije član Hornetsa, ali ta suradnja je gotovo pa neizbježna. Davis je bio uvjerljivo najbolji sveučilišni igrač prošle sezone. A Hornetsima treba vanserijski talent. Stoga im ovaj mladić nije mogao doći u bolje vrijeme. Njihov najbolji igrač, Eric Gordon, slobodan je igrač ovog ljeta. Hornetsi ga mogu zadržati na način da izjednače najbolju ponudu drugog NBA kluba.

"Još uvijek ću svoje mogućnosti zadržati otvorenima, ali pred New Orleansom je lijepa budućnost i mogućnost da veoma brzo postane momčad koja se može boriti za naslov", izjavio je Gordon čiji bi ostanak tome uvelike pripomogao.

Hornetsi uz pravo na prvi izbor imaju i pravo na deseti izbor na draftu za kojeg se smatra da je jedan od najjačih u nekoliko godina. Na trening-audiciju doveli su nekoliko prospekata koje planiraju izabrati. GM Dell Demps morat će pažljivo birati.

Momčad je tanka na poziciji razigravača, iako trener Williams ima povjerenja prema Jarrretu Jacku. Centar Chris Kaman je slobodan igrač kao i visoko krilo Carl Landry, a tržište bi mogao istražiti i Talijan Marco Belinelli.

"Još je prerano za razgovarati o tim stvarima iako bih volio što prije znati gdje ću igrati iduće sezone. S Hornetsima sam imao predivna iskustva, ali sva su mi vrata otvorena", izjavio je Belinelli krajem svibnja.

Pitanje je i budućnost 13 milijuna teškog centra Emeke Okafora. Hoće li ga Hornetsi zadržati ako i kada izaberu Davisa? Hoće li ga amnestirati i osloboditi se visokog ugovora ili će pokušati iskombinirati obojicu? Prema određenim izvorima na tržištu bi se mogao naći i Trevor Ariza te njegov sedam milijuna teški ugovor za 2013.

Dempsova ovoljetna kadrovska križaljka u velikoj će mjeri odlučiti bližu budućnost Hornetsa i brzinu njihovog oporavka. Anthony Davis svakako će im pomoći zacijeliti rane.

A ako to ne uspije Davisu, reći će cinici, uvijek je tu dobri, stari David Stern.

Foto: Wikipedia, Ian McCormick

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBATeme tjedna

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 11:34
    Zelim ti rec da su mogli jednostavno draftat Marc Gasola posto su imali bar jedan pick prije 48 umjesto da daju najboljeg igraca za njega. Poanta citave price je da su za Gasola mogli dobit vise.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 08:51
    Ma i meni se čini da Lakersi love u mutnom već godinama.Ima tu malo puno love ispod tezge.Al jebga to je showtime. Jebeni žuti dresovi odrasto sam uz njih.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 02:03
    Itekako sam pratio,ne samo NBA. To sta je on izabran kao 18 pick druge runde nista ne znaci, i Tony Parker je bio draftiran kao 28 igrac, a bio je bar za medu prva 5. Ako ces vec tako pricati u tom tradeu je bio i Kwame Brown koji je bio prvi izbor prvog kruga drafta a kurca vrijedi. Ja sam tada... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 01:04
    Jesi ti NBA pratio uopce prije prelaska Lebrona u Miami? Marc Gasol je te godine draftan kao 18. pick druge runde!! Iza Stanka Baraca! Toliko se vjerovalo u njegov talent, dok je Pau bio na vrhuncu karijere uz 20/10 prosjek. To je ko da Lakersi sad dadnu Bynuma za 18. pick druge runde jer zele... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.06.2012. u 00:19
    Pa nisu samo Lakersi dobili sa tim tradom. Memphis u tom tradeu nije odmah profitirao ,al to tek danas dolazi na naplatu sto im je i bio cilj. Memphis sa Gasolom u ono vrijeme s onakvom ekipom nisu mogli primirisati playoffu. Gasol da je ostao u Memphisu nebi toliko postigao ,niti bi Memphis toliko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik