Košarka

Što to Boston ima, a da Miamiju nedostaje? Momčad.

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 06.06.2012.
Što to Boston ima, a da Miamiju nedostaje? Momčad.
Foto: EPA

Fantastična peta utakmica finala Istoka. Boston je u Miamiju slavio 94:90 i poveo 3-2 u seriji. Vraća se kući gdje pred svojim navijačima ima priliku pobijediti sva očekivanja i plasirati se u NBA finale. Retoričko pitanje iz naslova nudi odgovor koji se nakon novog poraza Miamija nameće sve jasnije. Ali, zašto je to tako i tko je najveći krivac?

Trica Paula Piercea preko LeBrona Jamesa 52 sekunde prije kraja za "ogromnih" 90:86 bila je prava ljepotica. Bilo je predivno i čuti komentare njegovog trenera Doca Riversa i suigrača Kevina Garnetta. Jer bio je to tipični Paul Pierce.

I bio je ovo TIPIČNI Kevin Garnett.

Kevin Garnett: "Gledam ga i govorim: 'O, Bože! To je Istina'. Za neke njegove šuteve jednostavno znam da ulaze i kada je ispunjen tim samopouzdanjem onda je to Istina. Shaq je pogodio kada mu je dao taj nadimak."

Doc Rivers: "Kada krene taj njegov rad nogu, odmah znam da će šutirati. Barem ja znam jer sam vidio to dovoljan broj puta. Želio sam da napadne koš. Iskreno, ne znam baš da li sam želio da šutira, ali je pogodio. To igrači poput njega rade."

Fantastična završnica utakmice do tada je podrazumijevala razmjenu koševa i s jedne i s druge strane. Trica Piercea podigla je vodstvo Bostona na dva posjeda lopte što je u kontekstu ovog dvoboja bila golema prednost. Unatoč tome, možda i najveće ovacije te večeri otišle su na adresu fantastičnog i nepredvidivog Rajona Ronda koji je u utakmici šutirao 3/15.

Ali nepredvidivi Rondo ponovno je na neobičan način pomogao svojoj momčadi. Pri vodstvu Miamija 78:72, šest minuta prije kraja, Dwyane Wade je silovito blokirao pokušaj zakucavanja Brandona Bassa. Lopta je odletjela u zrak, a najviše je skočio upravo najniži Rajon Rondo. Odbojkaški je loptu odbio do Mickaela Pietrusa koji pogađa za smanjenje vodstva na 75:78.

"Apsolutno senzacionalno. To je vjerojatno bio najvažniji potez utakmice. Ne samo da je spasio loptu, već ju je i dodao odličnom vanjskom šuteru", hvalio je reakciju Ronda Doc Rivers.

U ključnoj petoj utakmici finala Istoka tvrdoglavi Celticsi na gostujućem su terenu stigli do ključne pobjede i meč lopte. Sterilizirali su ne samo napad Heata već i publiku u Miamiju koja je u nekoliko navrata u nevjerici promatrala kako njihova momčad gubi jedno vodstvo za drugim.

Što je važnije od činjenice da su zaredali tri pobjede, Boston Celticsi su se ostatku SAD-a i svijeta predstavili kao košarkaška momčad. Nešto što u ključnim utakmicama još uvijek nedostaje košarkašima s Floride.

Miami je u prvom poluvremenu imao vodstvo od 13 poena razlike. U trećoj četvrtini su vodili 59:50. Šest minuta prije kraja 78:72. Sve to uspjeli su prokockati, uključujući i dionicu u kojoj su gostima iz Bostona dozvolili seriju 15:1.

LeBron James zabio je 30 poena uz 13 skokova: "Igrali smo dovoljno dobro i doveli sebe u poziciju da pobijedimo."

Kada je u pitanju javna percepcija Jamesa, siva zona ne postoji. Ili je crno ili bijelo. Amplitude javnog mijenja su ogromne i vrlo često apsolutno deplasirane. Sinoć je u zadnjih osam minuta šutirao svega tri puta i zabio tek dva poena.

Dwyane Wade: "Nikad nisam mislio da ćemo se naći u ovakvoj situaciji. Ne može me puno toga iznenaditi. Vidio sam štošta."

Napad Miamija, po tko zna koji put, izgledao je neizrađeno i nesadržajno. Iz ritma su ih cijelo vrijeme izbacivale promjene u obrani Bostona. Doc Rivers je konstantno izmjenjivao zonsku i obranu čovjeka na čovjeku, nerijetko prikrivajući i do zadnjeg trenutka o kakvoj se obrani radi.

"Puno sam tražio od svojih momaka. Na trenutke možda i previše. I oni su se iskazali što je stvarno fantastično", ponosan je Rivers.

Jesu li problem epizodisti Miamija ili Spoelstra koji ne zna što s njima?

Erik Spoelstra posebna je priča.

Godinu dana nakon iznimno lošeg NBA finala u kojemu ga je doškolovao Rick Carlisle, Spoelstra još uvijek izgleda izgubljeno kada je u pitanju nadmudrivanje s elitnim trenerskim imenima. U trećoj utakmici za redom startao je s trećim centrom. To je Miamiju još i najmanji problem.

Njegova filozofija spread offensea koju je preuzeo iz sveučilišnog footballa zvuči seksi i funkcionira u regularnom dijelu. Ali Spoelstra u doigravanju, kada se igraju serije i obrane su kvalitetnije, još uvijek kaska barem jedan korak za svojim protivnikom na drugoj klupi. Napad Miamija češće naliči partiji basketa nego profesionalnoj košarci. I gdje je nestala ta agresivna i hvaljena obrana Heata?

Kako je moguće da dopuštaju onakve koševe iz tranzicije i polukontre kakve su im u ključnim trenucima zabijali Celticsi? Garnett uz prekršaj i Pierce kojeg nitko nije preuzeo pa je izborio ključna slobodna bacanja za 87:85.

James je tri četvrtine vukao Miami, on i Wade su iskombinirali 57 koševa. Dvije godine već traje ovaj eksperiment Pata Rileyja, a Miami još uvijek nema dobru kemiju, ravnotežu i potporu igrača koji okružuju Wadea, Jamesa i Bosha.

Miami ima lošu klupu? Boston je ove sezone ostao bez Greena, Wilcoxa i O'Neala! Rayja Allena muče gležnjevi, Paula Piercea koljeno. Imaju li uistinu Celticsi bolje epizodne igrače od Miamija?

Greg Stiemsma i Ryan Hollins kao rezervni centri? Zašto Keyon Dooling i Mickael Pietrus zabijaju ključne koševe, a to ne mogu Shane Battier i Mike Miller? Dooling i Daniels na razne načine uskoče kad se ozljedi Bradley, a Battier i Miller su apsolutno beskorisni kada ih ne ide trica jer ne rade ništa drugo.

Teza je da James i Wade ne mogu pobjeđivati jer im epizodisti stalno zakazuju kada je najvažnije. Možda se na cijelu stvar gleda iz krive perspektive? Možda Spoelstra i trenerski tim Miamija jednostavno ne zna kako te igrače staviti na pravo mjesto. Je li moguće da su zakazali i James Jones i Battier i Miller? Nitko od njih nije na razini na kakvoj je nekad bio, ali zar nisu u stanju dati pet do deset kvalitetnih minuta? Je li moguće da baš ni Turiaf ni Anthony ni Pittman ni Curry cijelu godinu nisu u stanju odigrati baš ništa?

Zašto kroz cijelu ligu imamo niz primjera u kojima anonimni košarkaši izrastaju u iznimno korisne igrače kada ih se dovede u pravu situaciju? Kada su okruženi budućim članovima Kuće slavnih i kada treneri imaju i viziju i rješenje kako ih i kada treba koristiti? Primjere u kojima veterani pronađu svoju ulogu u momčadi i zablistaju.

Zašto se u Miamiju to ne događa? Je li pogrešna selekcija "sporednih" igrača ili su promašene njihove uloge? Ili su jednostavno ti igrači, svi ti igrači, baš toliko neupotrebljivi?

James i Wade ne uspijevaju iz suigrača izvući ono najbolje

Ta vizija se u kampu Heata i kod Spoelstre jednostavno ne vidi. Ne vide se kvalitetna rješenja u napadu iako ima tri fantastična igrača, ne vidi se što želi postići rotacijama koje mijenja iz utakmice u utakmicu. Ne vidi se stabilnost, hrabrost. Ne vidi se "trenerski rukopis", ne vidi se autoritet.

Zar je Spoelstrin roster baš toliko loš?

Bostonu se ozljedi jedan pa uskoči drugi. Padne taj drugi pa uskoči treći. Miamiju su svi na broju pa nitko ne zna što mu je raditi. Nitko ne zna kako barem usporiti Kevina Garnetta koji je i ovog puta briljirao s 26 poena i 11 skokova.

Što je još neobičnije, ne vidi se da James i Wade svoje suigrače čine boljima. Iako James istu tu kvalitetu vječito naglašava kao najvažniju. Možda je još premlad. Možda još ne zna točno kako biti vođa. Kako iz ograničenog potencijala izvući ono najbolje. Odnosno ono najoptimalnije.

Sinoć su Celticsi šutirali 40,7% iz igre. Uz lošu šutersku večer Ronda, Pierce je šutirao 6/19, a Ray Allen 2/9. Zato je Pietrus šutirao 5/8 zabivši dvije ključne trice u završnici, Stiemsma je pogodio jedan šut iz jednog pokušaja, Dooling je opalio jednu tricu i zabio. Brandon Bass je tukao 4/8.

U momčad Miamija se vratio Chris Bosh, dobro otvorio utakmicu, ali i završio sa šutom 3/8 i devet poena uz sedam skokova. Zaostao je par puta u obrani, a Spoelstra ga je ostavio na klupi u završnici kada se utakmica lomila.

"Mislim da ne bi bilo pošteno prema njemu da sam ga ubacio u igru tri minute prije kraja. Nisam primijetio da je nešto posebno zahrđao, mislim da mu je energija i sve ostalo bilo dobro", izjavio je Spoelstra.

Očito ne dovoljno dobro. Bosh nije još potpuno zacijelio ozljedu trbušnog zida i kako je utakmica odmicala, to je bilo sve jasnije da nije sto posto spreman. Odigrao je 14 minuta, je li mogao pomoći Miamiju u završne tri? Možda ga treba čuvati za finale?

Za momke sa South Beacha još uvijek nije prekasno. Moraju pobijediti u iduće dvije utakmice. Što je puno važnije - moraju evoluirati u momčad. Imaju talenta, ali imaju i puno problema i gostuju u Bostonu kod Celticsa koji su i ove sezone LeBronova noćna mora i putokaz Miamiju koji još nije dovoljno zreo.

Unatoč ozljedama, godinama i lošem otvaranju sezone i dalje su očaravajuće motivirani i dalje prkose kritičarima i nevjernicima.

"I brbljavim vlasnicima", dodao bi Garnett. TIPIČNI Garnett.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 05:35
    I Lebron 45, pa natrag u Miami... Tolko o starcekima... Da se razumijemo, navijam za Celticse, al ova sranja stvarno ne mogu slusati. Lebron jest mrcina od igraca, najbolji danas... A i Jordanu se zalomila slaba suterska vecer, a imao je i momcad i svi znamo koga za trenera. Kosarka je takva, jedna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 04:02
    ne znam koja je bit pisanja ovakvog članka kad serija još nije gotova ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 15:49
    Tomas sve tvoje činjenice stoje, ali pretjeruješ malo s tom agresivno - potcjenjivačkom retorikom. Smirimo malo strasti, inače će doći do indeksizacije, sportskenovostizacije ili neke druge slične patološke pojave. Malo skromnosti i dobre volje svima, peace!
    Obrisan korisnik
  • aco07807.06.2012. u 12:40
    i am not south beach I AM A CELTIC!!!!
    aco078
  • Obrisan korisnik07.06.2012. u 09:52
    Priznajem pogriješio sam.ali ne u lošoj namjeri , braćo , prijatelji.Nešto mi u mozgu titralo,nezaposlenost valjda. Sve sam fulao što sam mogao.A Tomas je stvarno jako ljut.Oprosti prekrasni Tomase. Idem se ispovidit odma.20 očenaša.
    Obrisan korisnik