Zimski sportovi

Malkin potvrdio status najboljeg igrača današnjice fenomenalnim nastupom na SP-u

Piše:Mirza Seferagić • srijeda, 06.06.2012.
Malkin potvrdio status najboljeg igrača današnjice fenomenalnim nastupom na SP-u
Foto: Martina Oštrić

Jevgenij Malkin proteklu sezonu odigrao je na vrhunskoj razini. Iako mu ta sezona statistički nije bila najbolja svejedno se profilirao u vjerojatno najboljeg igrača današnjice. Sjajan učinak u regularnom dijelu NHL-a pretočio je i u nastup na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Finskoj gdje je dominantnom predstavom odveo svoju Rusiju do zlatne medalje. Ove sezone napokon bi mogao i osvojiti nagradu za MVP-a NHL-a koja mu je već nekoliko puta izmakla iz ruku.

Jevgenij Malkin rođen je 31. srpnja 1986. godine u Magnitogorsku gdje je i započeo svoju hokejašku karijeru. Njegov otac, Vladimir, također je nastupao za taj klub, kao i Jevgenijev brat Denis. Nakon samo jedne odigrane sezone za Metallurg Magnitogorsk, Malkina su na Draftu 2004. godine kao drugi izbor odabrali Pittsburgh Penguinsi. No, za Penguinse je počeo igrati tek u sezoni '06./'07. nakon što je s, zajedno sa svojim agentom J.P. Barryjem, pobjegao iz Helsinkija gdje je trebao započeti pripreme s Magnitogorskom. Predstavnici Magnitogorska zbog tog su poteza odlučili tužiti NHL i Penguinse, no svi njihovi pokušaji bili su uzaludni te je Malkin mogao započeti svoju karijeru u ligi u kojoj je oduvijek htio nastupati.

Slika 1 od 1.
Foto: Martina Oštrić

Već nakon prvih šest utakmica sezone Malkin je izjednačio jedan rekord. Postigao je barem jedan pogodak u svakoj od prvih šest utakmica u svojoj prvoj sezoni, a takav učinak nije se dogodio još od prve prave NHL sezone 1917./1918. Malkin se tako izjednačio s Joeom Maloneom, Newsyjem Lalondeom te Cyjem Dennenyjem iako su ova trojica već prije igrala u ligi koja se 1917. godine nazvala NHL, pa su svi igrači te sezone bili novaci. Malkin je sezonu '06./'07. završio s postignuta 33 gola, 52 asistencije te 85 bodova u 78 utakmica što mu je donijelo nagradu Calder za novaka godine.

U svojoj drugoj sezoni Malkin je odigrao 82 utakmice te je ostvario sjajan učinak od 106 bodova (47 golova i 59 asistencija) iako je posljednjih 28 utakmica regularnog dijela Pittsbrugh ostao bez svojeg kapetana i najveće zvijezde, Sidneyja Crosbyja (ozljeda gležnja). U tih 28 utakmica bez Crosbyja Malkin je ostvario čak 44 boda. Njegovih 106 bodova bilo je dovoljno za drugo mjesto najboljeg strijelca NHL-a, odmah iza sunarodnjaka Aleksandra Ovečkina koji je te sezone postigao nevjerojatnih 65 golova uz 47 asistencija te 112 bodova što mu je donijelo nagradu Art Ross. U doigravanju je Malkin nastavio s odličnim predstavama ostvarivši 22 boda, no Penguinsi su u finalu poraženi od Detroit Red Wingsa u šest utakmica. U glasovanju za MVP-a sezone Malkin je ostao iza Ovečkina koji je tako kući ponio i Hart trofej.

Slika 2 od 2.
Foto: Martina Oštrić

Iduća sezona bila je Malkinova najuspješnija sezona statistički gledano jer je nadmašio bodovni učinak iz sezone prije. U 82 susreta postigao je 35 golova i 78 asistencija za 113 bodova što mu je donijelo prvu nagradu Art Ross u karijeri, no, bez obzira na na to što je imao bolji učinak od Ovečkina (56 golova, 54 asistencije, 110 bodova), opet je Alex The Great odnio nagradu za najkorisnijeg igrača sezone. Malkin je ipak te sezone otišao do kraja s Penguinsima koji su u finalu nakon sedam utakmica svladali Red Wingse te im se tako osvetili za poraz godinu dana ranije.

Fenomenalni Malkin je u doigravanju ukupno sakupio čak 36 bodova (14 golova i 22 asistencije), a bio je to najbolji učinak jednog igrača u doigravanju poslije Waynea Gretzkog i njegovih 40 bodova (15 golova i 25 asistencija) 1993. godine. Malkin je osvojio nagradu Conn Smythe za najkorisnjieg igrača doigravanja te je tako postao prvi Rus kojem je to pošlo za rukom. Ujedno je i prvi igrač kojem je pošlo za rukom biti vodeći u ostvarenim bodovima i u regularnom dijelu i u doigravanju poslije Maria Lemieuxa 1992. godine te tek drugi igrač u povijesti Penguinsa s osvojenim nagradama Art Ross i Conn Smythe u istoj sezoni, a prvi Pingvin koji je ostvario takav učinak je također bio Lemieux te iste 1992. godine.

Slika 3 od 3.
Foto: Martina Oštrić

Iduće dvije sezone Malkinov učinak nije bio na razini što zbog ozljeda što zbog problema sa sinusima, a na utakmici protiv Buffalo Sabresa 4. veljače, 2011. godine, Malkin je ozlijedio desno koljeno te je morao na operaciju ligamenata što ga je udaljilo s leda sve do početka iduće sezone. No, bez obzira na činjenicu da je morao propustiti još sedam utakmica u novoj sezoni, Malkin je ostvario jednu od svojih najvećih želja - postići 50 pogodaka u jednoj sezoni. U 75 odigranih utakmica Malkin je postigao 50 pogodaka te 59 asistencija uz 109 bodova što mu je donijelo drugu nagradu Art Ross ne samo zbog tih 109 bodova već i zbog činjenice da je prošle sezone bio jedini igrač koji je ostvario više od 100 bodova. Ovaj njegov učinak još je i veći kada se zna da je njegov suigrač Crosby odigrao samo 22 utakmice čitave sezone zbog poznatih problema nastalih potresom mozga iz prijašnje sezone.

Malkin je tako pomogao Penguinsima da osiguraju novi nastup u doigravanju, no Pensi su ispali već u prvom krugu od velikim rivala Philadelphia Flyersa koji su slavili u šest utakmica u jednoj čudnoj seriji. U tih šest utakmica postignuto je čak 56 golova, a gol razlika je bila 30:26 u korist, naravno, Flyersa. Malkin je u ovoj seriji upisao tri gola, pet asistencija te osam bodova.

Slika 4 od 4.
Foto: Ana Legradi

Međutim, iako je njegova klupska sezona bila završena, Malkin je sjajnu formu potvrdio na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu kojem su domaćini bili Švedska i Finska. Upravo protiv ove dvije reprezentacije Malkin je odigrao svoje najbolje utakmice na prvenstvu. U pobjedi Rusije nad Švedskom (7:3) Malkin je upisao hat-trick, a dodao je i još dvije asistencije za sjajnih pet bodova protiv jednog od najvećih favorita natjecanja. U polufinalu je stradala i Finska (6:2), a Malkin je i protiv njih upisao hat-trick. Slovačka u finalu nije predstavljala veliki problem Rusima koji su upisali novu veliku pobjedu (6:2), a posljednji pogodak na utakmici opet je bio djelo Malkina koji je tako turnir završio s čak 11 pogodaka, osam asistencija te 19 bodova.

Proglašen je najkorisnijim igračem turnira, a ujedno je osvojio i svoje prvo zlato na Svjetskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji. Tako je postao prvi igrač nakon 1982. godine (Gretzky) koji je ostvario najviše bodova u regularnom dijelu NHL-a te na Svjetskom prvenstvu u istoj godini. Nakon osvajanja Stanley Cupa i Svjetskog prvenstva Malkinu nedostaje još "samo" zlato sa Zimskih olimpijskih igara kako bi ušao u Triple Gold Club. Veliku priliku za to imati će u Sočiju 2014. godine pred domaćim navijačima koji će, naravno, biti zadovoljni samo zlatnom medaljom.

Neki će reći kako je Malkin ove sezone iskoristio loše izdanje sunarodnjaka Ovečkina te zdravstvene probleme Sidneyja Crosbyja kako bi na "lakši" način stigao do Hart trofeja, no ta mu nagrada potpuno pripada ove sezone. Za najkorisnijeg igrača sezone konkuriraju mu još vratar New York Rangersa Henrik Lundqvist te napadač Tampa Bay Lightninga Steven Stamkos (60 golova), no ipak je Malkin taj koji ima najveće šanse za osvajanje svog prvog Hart trofeja. Ova tri igrača su izabrana i za finaliste nagrade Ted Lindsay za najboljeg igrača protekle sezone, a niti ta nagrada mu ne bi smjela pobjeći.

Malkin je do sada u karijeri postigao ukupno 208 golova, 319 asistencija te 527 bodova dok je za seniorsku reprezentaciju Rusije upisao 49 nastupa te 29 pogodaka, 32 asistencije te 61 bod. Bez obzira na sjajne sezone Lundqvista, Stamkosa ili Claudea Girouxa, Malkin je ipak pokazao najbolju igru kroz čitavu sezonu te se s pravom nada kako će i odnijeti sve najvažnije nagrade. A nama ljubiteljima hokeja ostaje da se strpimo do početka iduće sezone kada bi nakon dugo vremena, bez ikakvih zdravstvenih problema, od samog starta trebali krenuti i Malkin i Crosby. To za naš najdraži sport može biti samo pozitivna stvar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 11:37
    sjajan hokejaš-Ruska škola
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 11:36
    sjajan hokejaš-Ruska škola
    Obrisan korisnik