Nogomet

Izlike su za slabiće, Irsku moramo pobijediti

Pripremila:Ivana Strahija • petak, 08.06.2012.
Izlike su za slabiće, Irsku moramo pobijediti
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Petoricu hrvatskih trenera upitali smo pet pitanja vezanih uz Hrvatsku na Europskom prvenstvu i sami Euro. Svi su se složili da je uvodna utakmica, protiv Irske, najvažnija utakmica Eura za Hrvatsku, kao i s time da se ne treba obazirati na izostanke i ozljede, jer su izlike za slabiće.

Ante Čačić, Dražen Besek, Samir Toplak, Elvis Scoria i Tomislav Ivković rado su se odazvali pozivu na sudjelovanje u našoj anketi i dali prilično zanimljive odgovore na pet postavljenih pitanja. Na jedno ipak nisu željeli odgovoriti, kakav bi bio njihov popis igrača da su na mjestu izbornika Slavena Bilića.

Kolegijalnost na djelu, moglo bi se kazati, a izbjegavanje odgovora objašnjeno nam je izjavama koje su se kretale od "Kad ja budem izbornik…" preko "Mogu na to odgovarati samo s pozicije bez odgovornosti, dok Biliću nije tako" pa do "To je stvar ukusa, možda jedan ili dva igrača".

Sva petorica iskazala su međutim puno povjerenje Biliću i ekipi te smatraju da uz malo sreće i mnogo dobre igre Hrvatska može "bljesnuti" na europskoj nogometnoj smotri.

Kolika je važnost utakmice s Irskom

Ante Čačić (Dinamo): Sigurno da je ta utakmica ključna jer bi nam donijela ogromno samopouzdanje, ne bismo imali nakon toga imperativ u obje utakmice. Ako dobijemo Irsku, prolazimo grupu, dakle utakmica je od najvećeg značenja.

Slika 5 od 5.
Foto: Kristijan Komarica

Dražen Besek (Zagreb): Ako prvu utakmicu ne pobijedimo, dalje nemamo nikakve šanse.

Samir Toplak (Cibalia): Mislim da smo mi favoriti protiv Irske i da to treba iskoristiti, utakmica je svakako ključna.

Elvis Scoria (Rijeka): Ako pobijedimo Irsku, imamo velike šanse da uđemo u drugi krug. Dakle, ta je utakmica najvažnija.

Tomislav Ivković (Lokomotiva): Prva utakmica je bitna za sve reprezentacije na Europskom prvenstvu, ne samo za Hrvatsku, tako je na svakom natjecanju. Ako dobijemo onda su nam vrata prolaza polu-otvorena, posebno jer međusobno igraju Italija i Španjolska, a poraženom bi bilo teško vraćati se protiv nas, kad dobijemo na samopouzdanju.

Što može Hrvatska protiv Italije i Španjolske

Ante Čačić (Dinamo): S Italijom uvijek dobro prolazimo, nismo favoriti, ali nismo bez šanse. Protiv Španjolske pak nam može odgovarati to da budemo bez imperativa ako odradimo dobro prve dvije utakmice.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Dražen Besek (Zagreb): Moramo biti objektivni, i Italija i Španjolska su kvalitetnije reprezentacije od nas. Mnogo će ovisiti o prvoj utakmici. S obje te reprezentacije možemo igrati, ali svaki igrač mora dati maksimum svojih sposobnosti, a to nije lako. Ja sam optimist, no moj je optimizam vezan uz prvu utakmicu, kao i atmosferu u svlačionici.

Samir Toplak (Cibalia): Obje te reprezentacije su favoriti protiv nas. Protiv Španjolske su nam šanse jako male, a protiv Italije se možemo upustiti u otvorenu borbu.

Elvis Scoria (Rijeka): Mi smo protiv Italije uvijek igrali dobro, pošto Talijani ne igraju brzo i njihov stil igre nam odgovara. K tome, imaju velikih problema, što mi možemo iskoristiti. Utakmica sa Španjolskom ovisi o onome što će biti prije toga, može biti da će oni već do tada biti u drugom krugu, pa neće biti naboja.

Tomislav Ivković (Lokomotiva): U najmanju smo ruku al-pari s Italijom, a sve ovisi o prvom susretu, ako pobijedimo, onda smo u drugoj utakmici favoriti. Talijani su u teškoj situaciji zbog atmosfere, to isto možemo iskoristiti, dok je jasno da su Španjolci favoriti bez obzira na to protiv koga igrali.

Koliko će nedostajati Olić

Ante Čačić (Dinamo): Naravno da će nedostajati, on je igrač koji ima silnu energiju i kao takav vuče cijelu momčad. Ali ima alternativa i ja sam siguran da će Bilić dobro izabrati i potom uspješno motivirati svoju momčad.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Dražen Besek (Zagreb): Za hrvatsku igru sada je važan Modrić. Olić je bio važan u nekim prijašnjim utakmicama, recimo protiv Turaka, kad je bio pravi motor, no sada kad smo se plasirali, jedan igrač nije presudni faktor, nego jedino kolektiv sada može odlučiti. Ne smijemo se vaditi na to tko nedostaje, to rade slabići. Hrvatska reprezentacija mora biti svjesna ovog trenutka i prilike da se upiše u povijest.

Samir Toplak (Cibalia): Svaki igrač u našoj maloj državi jako nedostaje. Posebice kad se radi o takvom detonatoru kakav je Olić, koji drži protivničku obranu "našpananu" i u brigama. Ali, ni jedna reprezentacija ne smije ovisiti o jednom igraču i ima dosta kvalitetnih igrača da ga nadomjeste.

Elvis Scoria (Rijeka): Mislim da Olić neće mnogo nedostajati, jer je bio ozlijeđen i malo je igrao cijele sezone. Pamtimo ga kao dobrog igrača, no pitanje je u koliko dobroj formi bi on bio.

Tomislav Ivković (Lokomotiva): Koga nema, bez njega se može i mora. Treba razmišljati samo o onima koji su tamo i koji su spremni, a o onima kojih nema ne.

Tko će biti europski prvak

Ante Čačić (Dinamo): Bit će to ili Njemačka ili Nizozemska ili Španjolska, jasno.

Slika 3 od 3.
Foto: Sandro Donda

Dražen Besek (Zagreb): Ja navijam za Hrvatsku, a moj favorit poslije Hrvatske je Njemačka.

Samir Toplak (Cibalia): Njemačka.

Elvis Scoria (Rijeka): Španjolska, Njemačka i Nizozemska su jasni favoriti, a možda se pojavi još netko.

Tomislav Ivković (Lokomotiva): Kristalnu kuglu nemam, ali vjerujem da će budući prvak biti jedan od trojke: Španjolska, Nizozemska i Njemačka.

Hoće li na Euru biti pozitivnih ili negativnih iznenađenja

Ante Čačić (Dinamo): Mislim da će Hrvatska biti ugodno iznenađenje i da ćemo biti zadovoljni onime što će naša reprezentacija pokazati.

Slika 4 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Dražen Besek (Zagreb): Defanzivni nogomet je prošlo svršeno vrijeme, ona ekipa koja bude preuzimala najveći rizik i bude "najbezobraznija", agresivna i napadačka, imat će najveću šansu. Naravno, bit će potrebno discipline, no mislim da će biti mnogo golova.

Samir Toplak (Cibalia): Ugodno iznenađenje bit će Nizozemska, ta reprezentacija je moja tiha patnja i uvijek nekako navijam za nju. Negativno iznenađenje mogli bi biti Englezi, koji bi se mogli "popiknuti".

Elvis Scoria (Rijeka): Mislim da neće biti velikih iznenađenja po pitanju stila igre, a posebno ne u knock-out fazi, kad svi igraju na rezultat.

Tomislav Ivković (Lokomotiva): U grupama je sve moguće, priča se za Nijemce da su top-favoriti, no ja razmišljam da samo Španjolcima pripada ta titula, dok svi ostali moraju učiniti sve da prođu tu prvu fazu. Što se općenite igre tiče, ne vjerujem da ćemo vidjeti spektakle, mislim da će biti mnogo taktičkog nadmudrivanja.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 20:17
    0-0 je siguran rezultat.Ako nismo mogli zabit Grcima, Ircima nećemo sigurno.Ovo gore je masu dobrih stručnjaka, valjda bolje nisu našli.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 15:16
    Sve sami stručnjaci koji treniraju (ili su trenirali) jake klubove. Tko im ne bi vjerovao?! Inače u nogometnom svijetu postoji 20-tak rečenica koje se stalno vrte. 10 o analizi protekle utakmice, a 10 o predviđanjima buduće. Istina, za prosječnog nogometnog djelatnika i to je previše.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 01:44
    Nažalost, ovakvi tekstovi su primjereniji za onaj novinarski isprdak od večernjaka ili jutarnjeg. Irsku moramo pobijediti? Preporučao bih onima koji tako misle da si malo pogledaju koeficijente na kladionicama. Tisuće svjetskih bookmakera postigli su konsenzus da je prosječan koeficijent na pobjedu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 01:06
    balog i čosić sigurno, a predpostavljam da će biti još dva, brijem da mlađi sušec, možda jelavić?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2012. u 18:25
    Dali itko zna, tko ce biti komentator na Euru???...volio bi cuti Cosica :)
    Obrisan korisnik