Nogomet

(Ne)realnih 2:0, pritisak na Ronaldu i mjesto za Huntelaara

Pišu:Josip Piršljin, Lovro Štrbinić, Igor Šestak • subota, 09.06.2012.
(Ne)realnih 2:0, pritisak na Ronaldu i mjesto za Huntelaara
Foto: EPA

Na nekoliko aktualnih pitanja uoči prvog kola "skupine smrti" na Europskom prvenstvu odgovorila su trojica Sportnetovih novinara...

"Njemačka će pobijediti Portugal 2:0", rekao je Podolski u najavi susreta. Je li taj ishod trenutno i realan s obzirom na odnos u kvaliteti između te dvije reprezentacije?

Lovro Štrbinić: Njemačka na Europsko prvenstvo stiže kao jedan od najvećih favorita za naslova, a samim tim znači da spada u dva ili tri najkvalitetnija sastava. U ovom trenutku se čini da su posloženiji od Portugala, unatoč činjenici da ekipa za koju igraju Ronaldo, Nani, Pepe i Coentrao mora izazivati respekt. Nijemci bi svojim "radničkim" veznim redom trebali uspostaviti dominaciju na travnjaku i svesti kreaciju Portugalaca na minimum, dok je Özil spreman kroz svaku obranu provući loptu za Gomeza ili nekog drugog u vršku napada. Sve u svemu, može se reći kako je pobjeda Elfa u ovom trenutku realnost.

Josip Piršljin: Taj rezultat je i više nego realan. Nijemci su kroz kvalifikacije pokazali da imaju igru kojom mogu svladati gotovo svaku momčad. Nisu se mučili niti u jednom susretu i znali su se postaviti na razne taktike svojih protivnika. S druge strane, Portugal je imao dosta problema u svojoj kvalifikacijskoj skupini i na Euro se "ugurao" među posljednjima. Niti u prijateljskim susretima prije početka turnira nisu oduševili i trenutni odnos snaga je debelo na strani Njemačke, te se izjave Podolskog ne čine pretjeranima.

Igor Šestak: Iako u prijateljskim utakmicama u posljednje vrijeme ni jedni ni drugi nisu briljirali, gledajući nastupe u posljednjih nekoliko godina Njemačka djeluje kao organiziranija, uigranija, ali i kvalitetnija reprezentacija. Pobjeda Njemačke je svakako najrealniji ishod ove utakmice, bez obzira na nekoliko prvorazrednih igrača u redovima Portugala. Joachim Löw je igračima usadio specifičan način igre, Nijemci su u svojim napadima brzi i direktni, a uz to uobičajeno disciplinirani. Prikažu li se u svom najboljem svjetlu, Portugal će im teško odgovoriti.

U Portugalu su sve oči uprte u Cristiana Ronalda, čovjeka čija je dobra izvedba preduvjet za uspjeh momčadi pod vodstvom Benta. Je li ofenzivac Real Madrida ovaj put spreman ponijeti teret očekivanja na svojim leđima, kad se zna da u niz slučajeva nije u tome uspio?

Lovro Štrbinić: Izjave koje dolaze iz stožera portugalskih protivnika jasno sugeriraju tko je glavni portugalski adut, mada je to jasno i otprije. Ronaldo se već sezonama nosi s pritiskom iz tjedna u tjedan, ali ovaj na kontinentalnoj smotri bit će još malo veći, a suparnici još malo teži. Braniči protivnika bit će uvelike fokusirani na njegove poteze i ukoliko ne dobije pravu pomoć od pokojeg suigrača, koji bi ga rasteretio, teško da će moći sam vuči cijelu momčad. Iako, nikad ne znate gdje će završiti njegovi udarci, čiju će kvotu sasvim sigurno ispucati na svakom susretu.

Josip Piršljin: Istina je da se u Portugalu najviše očekuje od Ronalda koji iza sebe ima možda i najbolju klupsku sezonu u karijeri. Premda to njegovi suigrači u reprezentaciji ne žele priznati, ipak se sve vrti oko njega i dosta toga će ovisiti o njegovoj raspoloženosti na terenu, ali i o protivničkom postavljanju. Portugalu ipak ne predviđam prolazak skupine jer se Ronaldo neće moći "razmahati" kao u Real Madridu iz razloga što u nacionalnom sastavu nema toliko kvalitetnih suigrača s kojima može izigravati suparničke obrane.

Igor Šestak: Od Cristiana Ronalda se uvijek očekuju najviši dometi pa ni ovaj Euro nije iznimka. Iako iza sebe ima fantastičnu klupsku sezonu, mislim da će u reprezentativnom dresu Ronaldo još jednom doživjeti neuspjeh. Zvijezdi Reala se predbacuje kako u klupskom dresu igra bolje nego za reprezentaciju, ali to nije neobično, budući da u klubu ima daleko kvalitetnije suigrače koji i njega čine boljim. Osim nedostataka koje ima, Portugal se našao u skupini s realnim kandidatima na naslov, Njemačkom i Nizozemskom, i pored njih prolazak skupine neće biti nimalo lak zadatak, čak i uz inspirirane nastupe svog najboljeg igrača. Unatoč svim svojim kvalitetama, a sada već i iskustvu, Cristiano Ronaldo će teško odvesti Portugal do četvrtfinala. Kako god odigrao, mora biti spreman na novu lavinu kritika, ne napravi li reprezentacija podvig i izbaci favorite skupine, ali i cijelog prvenstva.

Dansku se doživljava autsajderom ove skupine, mada bi u nekoj drugoj vjerojatno s pravom bila u kombinacijama za četvrtfinale. No, imaju li Skandinavci snage već protiv Nizozemske pokvariti planove favorita i dežurnih prognostičara?

Lovro Štrbinić: Reprezentacija koja je osvojila prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini i izborila izravan plasman na Euro očito posjeduje kvalitetu u svojim redovima. Već u kvalifikacijskoj skupini su pokazali kako se mogu nositi s Portugalom, dok su Njemačka i Nizozemska ipak malo iznad. Protiv potonje navedene momčadi pokušat će uobičajenim receptom skandinavskih momčadi, pogotovo protiv jačih ekipa, presingom na loptu i inzistiranjem na izrazito čvrstim duelima, dok će u napadačkom dijelu cilj bit dovođenje lopte do Bendtnera. Ipak, stječe se dojam u velikom djelu izvedba i uspjeh Danske ovisi o - Nizozemskoj.

Josip Piršljin: Teško. Iako će svi protivnici Danske u skupini reći kako je to vrlo dobra ekipa koja uvijek može iznenaditi, Skandinavce se ipak smatra suparnikom na kojem se mora osvojiti sva tri boda. Nizozemska pretendira na naslov prvaka i učinit će sve kako bi u prvoj utakmici pobijedila, ali i prikazala uvjerljivu igru. Van Marwijkovi igrači su bili u sličnoj situaciji prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu, također su otvarali s Danskom i slavili bez puno muke. Isto očekujem i u Harkivu.

Igor Šestak: Iako su kvalitetna reprezentacija, Danske šanse na ovom Euru su znatno smanjene već na ždrijebu koji ih zaista nije pomazio. Iako im rasterećenost u dvobojima s jačim reprezentacijama može biti prednost, mislim da Danci ipak ne mogu pokvariti planove Nizozemcima. Skandinavci će se sigurno pokušati suprotstaviti čvrstim obrambenim blokom i tražiti priliku iz kontranapada, ali Nizozemski ofenzivci bi ipak trebali imati dovoljno kvalitete za otvaranje prvenstva pobjedom.

Nizozemska na Euro stiže sa zavidnim napadačkim arsenalom, a dovoljno govori podatak kako je nakon sjajne sezone Huntelaar osuđen na status pričuve. Međutim, treba li Van Marwijk pronaći mjesto za napadača Schalkea i uskladiti sustav kako bi koristio i njega i Van Persieja?

Lovro Štrbinić: Huntelaar je pred koji dan iznio svoje mišljenje i požalio se što ni nakon najbolje sezone u karijeri nema mjesta u udarnom sastavu reprezentacije. Ipak, njegov najveći problem je jednako fantastična sezona Van Persieja, koji je ipak prvo napadačko ime finalista posljednjeg Svjetskog prvenstva. Za Van Marwijka su to, pak, slatke brige i ne treba očekivati da će mijenjati sustav u ovoj situaciji, pogotovo kad već tijekom cijelog ciklusa i pripremnih dvoboja ima dobro uigran sastav i, što je najvažnije, momčad koja pobjeđuje. Nizozemski strateg ne bi ni trebao ništa mijenjati, a za napadača Schalkea se može reći da jednostavno nema sreće i očito je kako će morati čekati svoju priliku s klupe.

Josip Piršljin: Nema dvojbe kako bi Huntelaar u većini ostalih reprezentacija na Euru imao status prvog napadača s obzirom na činjenicu da je bio najbolji strijelac Bundeslige protekle sezone. Ipak, trenutno ne vidim način na koji bi Van Marwijk koristio i njega i Van Persieja u svom 4-2-3-1 sustavu igre. Huntelaar se najbolje snalazi na poziciji klasične špice, a tu mjesta ima samo za jednog. Teško da će ga Van Marwijk postaviti među trojicu iza Van Persieja jer bi to značilo da ispadaju Robben, Sneijder ili Afellay, trojac koji se odlično uigrao i to demonstrirao u pobjedi nad Sjevernom Irskom 6:0.

Igor Šestak: Nizozemska je reprezentacija u napadačkom dijelu jednostavno prepuna odličnih igrača i nemoguće je da svi igraju u prvih 11. Trener Bert van Marwijk koristi sustav 4-2-3-1 i s obzirom na uspjehe koje je do sada postigao, nema ga razloga mijenjati. Da bi koristio Huntelaara i Van Persieja zajedno, izbornik bi morao ili mijenjati sustav igre ili iz sastava izbaciti nekog od napadački orijentiranih veznih igrača, što mislim da ne bi bio dobar potez. Pošto je Van Marwijk za prvog napadača odabrao Van Persieja, Huntelaar se za dobrobit reprezentacije mora pomiriti s ulogom rezervnog napadača i čekati svoju priliku s klupe. Varijantu s dvojicom napadača Nizozemci bi mogli primijeniti u situaciji kada se nađu u rezultatskom minusu pa onda uvođenjem Huntelaara pojačati napad i pritisak na protivničku obranu.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 18:36
    da usporedim schurrlea i podolskog?  moze :)) lukas podolski-ove sezone u kolnu koji je inace ispao ima 19 golova i 8 asistencija u 28 utakmica. za njemacku 97 utakmica i 43 gola ! schurrle- leverkusen, 31 utakmica, 7 golova, 6 asistencija....cool ! njemacka, 14 nastupa, 7 golova... marco... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 17:54
    Nije isto igrati za Leverkusen i za Mannschaft.Schurrle briljira u dresu Elfa,usporedi njega i Podolskog,pa će ti biti jasno.Kažeš Schurrle pretprošlu sezonu igrao za Bayer,haha,i Reus ti igra desno a Schurrle lijevo.Momak primi se heklanja,neće ti štetiti!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 17:02
    kakav crni schurrle, nije odigrao za leverkusen dobru utakmicu od sada vec pretprosle sezone...reus u svakoj kombinaciji mora biti ispred njega...
    Obrisan korisnik
  • arsenal-lover09.06.2012. u 17:00
    Vidi se da ste klasni novinari! Odličan članak !!! :DD
    arsenal-lover
  • Obrisan korisnik09.06.2012. u 16:51
    nacija od Ronalda očekuje vjerovatno čudo da sam napravi veliki rezultat.Može se vrlo lako dogoditi da na turniru upadne u sivilo. Veliki broj utakmica iza njega je a u Realu je ipak imao itekakvu kvalitetnu pomoč suigrača
    Obrisan korisnik