Nogomet

Bez danskog iznenađenja, uz mogući bljesak Ronalda i dvojicu nizozemskih napadača

Pišu:Borna Rupnik, Ante Zovko, Josip Tolić • nedjelja, 17.06.2012.
Bez danskog iznenađenja, uz mogući bljesak Ronalda i dvojicu nizozemskih napadača
Foto: EPA

Uoči raspleta u "skupini smrti" Europskog nogometnog prvenstva trojica Sportnetovih novinara odgovorila su na četiri aktualna pitanja o Dancima, Nizozemcima, Portugalcima i Nijemcima...

Hoće li Danska osjetiti izostanak Rommedahla zbog ozljede i može li Morten Olsen smisliti nekakvu zamku za Nijemce?

Borna Rupnik: Koliko god se Rommedahlu mogle naći određene mane, on je u dresu danske reprezentacije jedan od ključnih kotačića i teško će ga biti nadoknaditi, pogotovo njegovo veliko iskustvo koje donosi svojoj momčadi. S druge strane, Danci sigurno neće odustajati od svog sustava i stila te će Rommedahlova zamjena sigurno imati jasnu ideju što i kako činiti kako bi se njegov izostanak što manje osjetio. Ne vjerujem da će biti zamki za Nijemce, Danska će po svemu sudeći do uspjeha probati doći na prokušan način, uporno radeći ono što najbolje zna i može - pa što bude.

Ante Zovko: Izostanak Rommedahla svakako je veliki hendikep i osjetit će se. Riječ je o igraču koji je godinama jedan od nositelja igre, a Nicklas Bendtner ovisi o loptama koje dolaze sa strane jer nije kreativan igrač. I bez obzira na to, ne vidim kako će Danci iznenaditi Nijemce čak i u situaciji kad su im bodovi neophodni. Njemačka je pokazala da može pobjeđivati i bez velike igre, a kako još nije osigurala četvrtfinale, sigurno neće biti nonšalancije u Elfu.

Josip Tolić: Rommedahl je nastupio u obje dosadašnje utakmice Danske na ovom Euru i kao član prvih 11 definitivno je činio važnu kariku u lancu crveno-bijelih. Njegovo iskustvo i probojnost po desnoj strani bio je dodatan plus danskom sastavu koji u posljednje kolo protiv Nijemaca mora tražiti (drugu) formulu kako biti opasan po vrata Manuela Neuera. Njemačka je dosad pokazala najviše od svih reprezentacija i zasigurno će biti teško Olsenu naći pravu formaciju i taktički raspored kako iznenaditi Elf. Nizozemci su to donekle pokazali u drugom poluvremenu njihove utakmice, kad su povezali vezni red i napad brzim dodavanjima i otvaranjem prostora, no pitanje je može li ipak neiskusna reprezentacija sa sjevera Europe iznenaditi svoje susjede.

Dokazuju li prve dvije utakmice da se Cristiano Ronaldo teško nosi s teretom portugalskih očekivanja i hoće li bljesnuti baš protiv Nizozemske?

Borna Rupnik: Kako se nije uspio proslaviti protiv Njemačke i Danske, sigurno će biti motiviran to učiniti protiv Nizozemske, a njegove individualne kvalitete dovoljne su za bljesak. Nizozemska na Europskom prvenstvu nije neprobojna i mogla bi mu se otvoriti prilika za slavu. Ipak, važno je istaknuti da Cristiano Ronaldo u Portugalu ne igra u podmazanom stroju poput Real Madrida, u kojemu mu je lakše igrati. Preuzimanje odgovornosti u Portugalu u pravilu mu donosi i više pogrešnih poteza te Ronaldo mora imati na umu kako prije svega učiniti potez koristan za svoju momčad, bez obzira koliko je željan dokazati se kritičarima.

Ante Zovko: Cristiana Ronalda vrlo je lako izbaciti iz takta. Dokaz su pružili danski navijači skandirajući ime Lionela Messija, dok je portugalski as poslije utakmice spominjao baš Argentinca. Osim toga, Portugal tradicionalno nema ubojitu špicu koja će pospremiti barem pola prilika u kojima se nađe i teret na Ronaldovim leđima tim je veći. Mislim da bi bio korisniji u isturenijoj ulozi nego s krila.

Josip Tolić: Cristiano Ronaldo iza sebe ima sezonu u kojoj je nedvojbeno doživio veliko emotivno ispražnjenje. Prvi naslov španjolskog prvaka s Real Madridom, borba do same završnice u Ligi prvaka i mnoštvo trke, asistencija i golova ostavile su traga i na velikom Portugalcu koji, treba i to reći, u nacionalnoj vrsti nema takvu podršku u vezi i napadu kao što je to u Kraljevskom klubu. Međutim, vjerujem da toliko nogometno znanje jednostavno ne može zamrijeti unatoč silnim greškama u prve dvije utakmice i da će doći trenutak kad će bljesnuti. Nizozemska je došla točno na vrijeme za to jer Portugalci moraju pružiti nešto kako ne bi završili nastup na ovom Europskom prvenstvu.

Vrag je Nizozemcima odnio šalu i igra im samo pobjeda. Znači li to da bi Van Marwijk mogao odustati od uobičajenog sustava te od prve minute zaigrati s Van Persiejem i Huntelaarom?

Borna Rupnik: S obzirom na to da je spomenutom napadačkom dvojcu dao cijelo poluvrijeme protiv Njemačke, kada više nije imao što izgubiti, nema razloga na isti način krenuti na sve ili ništa protiv Portugala, tim više što Portugal ima napadački arsenal kojim može zaprijetiti Nizozemskoj i moguće je da će Van Marwijku trebati nekoliko pogodaka u suparničkoj mreži. Međutim, ni Van Persie ni Huntelaar zajedno u napadu nisu garancija uspjeha ako ostatak nizozemske momčadi hitno ne pronađe koheziju i bude u stanju kreirati kontinuirani pritisak na Portugalce i neprestano stvaranje šansi, kako bi realizatorske kvalitete odličnih napadača došle do izražaja. Zato je uz tu dvojicu jednako važno osmisliti i vezni red koji će bolje raditi u ofenzivi nego u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Ante Zovko: Vrijeme je da Van Marwijk odustane od sustava koji očito ne funkcionira. Ne radi se o prvenstvu i uigravanju nego o tri utakmice u tjedan dana, tako da ne vidim smisla ako će ostati tvrdoglav i gurati jednu špicu. Očekujem uz Huntelaara i Van der Vaarta umjesto Afellaya koji je propustio pola sezone i očigledno nije u sjajnoj formi. Još jedan problem je psihologija nizozemskih igrača odnosno nesloga koja vlada u kampu. To je bilo najvidljivije kod Robbena. Ako to Van Marwijk nije riješio, teško da će se na terenu išta promijeniti kakav god sustav bio.

Josip Tolić: Bert van Marwijk nalazi se pred možda i najtežom trenerskom utakmicom karijere. Nizozemski mediji već su pripremili "giljotinu" koju će teško preživjeti u slučaju neuspjeha svjetskih viceprvaka i Oranje će morati zaigrati riskantno protiv Portugala tražeći pobjedu od dva pogotka razlike koja bi ih odvela dalje. Do golova se najlakše dolazi povećanjem broja napadača, a kako je u obje dosadašnje utakmice Nizozemska zaigrala s tek jednom špicom, Robinom van Persiejem, vrlo je izgledno da se ta linija u najmanju ruku "podupla" Klaasom-Janom Huntelaarom. Van Marwijk nije imun na takve poteze, vidjelo se to na utakmici protiv Njemačke kad je na predahu ubacio napadača Schalkea i dobio probojnost u protivničkoj polovici. Dakle, sve drugo osim postavljanja najmanje dva napadača bila bi ludost.

Joachim Löw protiv Danske ima najviše prostora za kalkulacije, premda Elf još nije sasvim siguran u prolaz. Treba li dati priliku mladim snagama poput Götzea, Reusa, Schürrlea ili Schmelzera?

Borna Rupnik: Teško je vjerovati da će se upustiti u bilo kakve veće rotacije i većinu će tereta iznijeti igrači koji su odradili prvih 180 minuta. No, njegove mlade zvijezde, pogotovo Götze i Reus, izrazito su dinamični igrači koji bi mogli dati svoj doprinos probijanju čvrstih Danaca i ne bi pogriješio kada bi ukazao povjerenje, ne svima, nego nekome od njih. Ne zato da bi dao priliku njemačkoj mladosti i omogućio im kaljenje na velikoj pozornici, nego zato što bi od nje mogao imati konkretne koristi.

Ante Zovko: Očekujem pokoju izmjenu, ali ništa radikalno. Mislim na igrače koji imaju žute kartone, koji vuku manje ozljede i slično, ali da će promijeniti više od pola momčadi, ne vjerujem. Njemačka je u istom sastavu, kojeg čine uglavnom Bayernovi igrači, dobila dvije utakmice i nema razloga ništa mnogo mijenjati. Ako rezultat bude povoljan već u ranoj fazi utakmice, Löw bi mogao posegnuti za eksperimentima s mlađim igračima, da osjete teren ako će mu eventualno trebati u četvrtfinalu ili kasnije.

Josip Tolić: Nijemci su u najkomfornijoj situaciji od svih reprezentacija u skupini, no još uvijek nisu osigurali prolazak dalje i ne smiju se opustiti jer čak i sa šest bodova mogu ispasti. Najbolje se to vidjelo jučer u slučaju Rusije koja je sve oduševila predstavom protiv Češke, a na kraju ipak morala (prerano) otići kući. Danska je sve samo ne neopasna momčad jer pobjeda protiv Nizozemske svakoj reprezentaciji treba utjerati malo straha u kosti, kako god se do nje došlo. Minimalan poraz Elf bi izbacio iz daljnjeg tijeka natjecanja zbog lošijeg skora u međusobnim omjerima, a "zalutali metak" uvijek se može dogoditi. Stoga se Löw ne bi smio igrati ako se ne želi dovesti u neugodnu situaciju, usprkos silnim talentima koje ima na klupi za rezerve, a zaslužili su nastup.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dominik25717.06.2012. u 19:39
    Nizozemska ide do finala ako danas prođe....
    dominik257