Nogomet

Portugal u prednosti, ali Cristiano Ronaldo ne smije sve sam

Pišu:Borna Rupnik, Ante Zovko, Josip Tolić • četvrtak, 21.06.2012.
Portugal u prednosti, ali Cristiano Ronaldo ne smije sve sam
Foto: EPA

Češka i Portugal dat će odgovor na pitanje o prvom polufinalistu Europskog prvenstva. Kakvu će ulogu odigrati Rosicky, kakvu Ronaldu, tko je od ove dvije momčad i boljoj formi, a tko bi mogao biti tajno oružje četvrtfinalnog ogleda u Varšavi?

Tomaš Rosicky posljednjih se dana muči s ozljedom tetive i tek se u srijedu vratio treninzima. Vrijedi li češkom izborniku Bileku stavljati ga u momčad čak i ako ne bude 100% spreman?

Borna Rupnik: Rosicky je možda i najjači adut u polju Bilekove Češke, no ne vjerujem da će se naći u udarnoj postavi protiv Portugala ne bude li spreman odgovoriti na sve zahtjeve. Naime, protiv Portugalaca će Česima trebati jako puno trke i ne uspije li Rosicky ispunjavati svoje defenzivne dužnosti, moglo bi nastati previše praznina koje njegov doprinos prema naprijed ne bi mogao nadoknaditi, a teško da će se Bilek upustiti u takav rizik. Osim toga, i bez njega je, s Kolarom u sastavu, svladana Poljska, a ako Rosicky ne bude spreman za svih 90 minuta, mogao bi biti izvrsno rješenje s klupe za završni dio dvoboja, pogotovo bude li Češka morala tada loviti rezultat i nadati se nekom izvrsnom potezu. Rosicky bi tada, u kraćem razdoblju i kada Portugalce počne hvatati umor, mogao probati pružiti svoj maksimum i donijeti prevagu.

Ante Zovko: Mislim da vrijedi jer Bilek nema više što čekati. Radi se o jednoj utakmici, o 90 ili 120 minuta, i svaki mu je igrač bitan, a Rosicky je najvažniji uz Čecha. Bez njega protok lopte je sporiji, Češka je u većoj opasnosti da izgubi inicijativu u veznom redu, a s njim uvijek postoji mogućnost trenutka inspiracije u kojem može pronaći jednog od napadača, a svaki gol u ovakvoj utakmici plaća se suhim zlatom.

Josip Tolić: Usprkos silnom iskustvu i nogometnom znanju koje posjeduje, mislim da se s tako osjetljivom ozljedom kao što je Ahilova tetiva ne isplati riskirati i stavljati Rosickog u igru samo dan nakon oporavka. Češka je bez Arsenalova veznjaka u posljednjoj utakmici protiv Poljske korektno izgledala - Daniel Kolář pristojno je odigrao na poziciji polušpice. U svjetlu činjenice da je Česima bitnije istrčati sa zdravim nego iskusnim igračima i problemima Rosickog s ozljedama u prošlosti (više od godinu dana nije nastupao za Topnike), Bíleku bi bilo pametnije da ga ne uvrštava u momčad od početka, već mu eventualno da priliku u nastavku utakmice.

Hoće li Cristiano Ronaldo ponoviti učinkovitu predstavu protiv Nizozemske ili je ta utakmica bila "jednokratna"?

Borna Rupnik: Cristiano Ronaldo je s dva pogotka, uz dvije pogođene vratnice, sigurno dobio dodatna krila uoči Češke. Nova doza samopouzdanja u portugalskom dresu, uz spoznaju da može nositi svoju reprezentaciju u ključnim trenucima, mogla bi ga pretvoriti u nepremostivu zapreku za češke braniče. No, Ronaldova predstava protiv Nizozemske mogla bi biti i dvosjekli mač, ukoliko zvijezda Real Madrida zaključi da može vlastoručno riješiti pitanje putnika u polufinale. Češka obrana zna biti žilava i sebičnog Ronalda može nekako zatvoriti. Ronalda u punoj suradnji s ostatkom portugalskog sastava - teško.

Ante Zovko: Kao prvo, moram se posuti pepelom što sam Ronalda gurao u špicu protiv Nizozemske jer Realova zvijezda najbolje funkcionira na velikom prostoru s krila i obično driblingom pokušava "slomiti" braniča ili braniče. Ronaldo je nominalno najbolji europski igrač, a čini mi se da se pogocima Nizozemskoj riješio ogromnog pritiska te je spreman zasjati. Njegov je zadatak odvesti Portugal daleko, a Češka je velika prilika za polufinale. Mislim da je Nizozemska bila samo početak golgeterske serije za Ronalda.

Josip Tolić: Kako sam i prognozirao u prošloj panel-raspravi uoči utakmice Portugala i Nizozemske, Ronaldo je konačno namjestio nišanske sprave i pokazao zašto je (po)najbolji igrač na svijetu. Dva pogotka, mnogo trke i probijanja te pogođen okvir gola protiv Nizozemske navijestili su bolje dane i za portugalsku reprezentaciju koja mirnije može ući u ogled protiv Češke. Ronaldo je gladan reprezentativnih uspjeha i smatram da će mu odlična partija protiv Oranja dati poticaja da nosi svoju momčad i u ovom ogledu i donese joj polufinale Eura - no, pod jednim uvjetom: ako se ne postavi ispred momčadi i ne bude htio sve riješiti sam.

Obje su momčadi poražene u prvim susretima, nakon čega su upisale po dvije pobjede. Koja je u boljoj formi?

Borna Rupnik: Portugal. Momčad Paula Benta solidnu je partiju pružila i protiv vrlo jake Njemačke, a protiv Danske i Nizozemske pokazala je i vrlo čvrst karakter s obzirom na kretanje rezultata tih dvoboja. Premda ima propusta, posebno u obrani, Portugal djeluje napadački raspoloženo. Česi su s druge strane potopljeni na otvaranju, Grke su preskočili uvodnim blitzkriegom, a poljski su otpor dugo lomili. Dokazali su se kao čvršća momčad nego što se činilo na početku, no ipak su pružili nijansu - dvije manje od Portugala.

Ante Zovko: Dajem prednost Portugalu jer je pokazao da je opasan sa svih strana. Zabijaju braniči, zabija Ronaldo, zabijaju pričuve, a sve to uz jako dobru, tečnu igru. Ono što zabrinjava su obrana i slaba realizacija, međutim Portugal još ima mnogo rezerve u sebi koju nije pokazao. Nani je bio jako samozatajan u prvom krugu, a klasan igrač poput njega trebao bi biti još važniji za svoju reprezentaciju nego što je to dosad bio. Unatoč dvjema pobjedama, Češka me nije oduševila jer je jedva zadržala iste te dvije pobjede, a mislim i da je najslabija reprezentacija u drugom krugu.

Josip Tolić: Definitivno Portugal. Nekoliko je razloga za to. Sastav Paula Benta digao se iz pepela u "skupini smrti" nakon pomalo nepravednog poraza od Njemačke u prvom kolu i preko Danske i Nizozemske osigurao bodove za prolazak dalje. Jednako je učinila i Češka, ali u utakmicama protiv Grčke i Poljske, koje ipak nisu na istoj razini kao reprezentacije skupine B. Još je važniji način na koji su Portugalci dolazili do pobjeda - preokretima. Protiv Danske su iščupali pobjedu iako su od vodstva 2:0 došli u situaciju da strahuju od poraza, a nizozemsko vodstvo su okrenuli i dobili dodatno samopouzdanje. Češka je, pak, u ogledima i protiv Grčke i protiv Poljske lako mogla ostati bez ičega. Uzevši sve u obzir, Portugal bi morao biti u boljem psihološkom momentu.

Koji bi se igrač sa svake strane, možda i kao "tajno oružje", mogao pokazati presudnim čimbenikom za prolazak u polufinale?

Borna Rupnik: Cristiano Ronaldo sigurno nije "tajno" oružje Portugala, kao što nije ni Nani neovisno o ne posebno dojmljivim partijama, a Češkoj bi iz drugog plana mogli opasno prijetiti Raul Meireles, kojemu postizanje pogodaka nije sasvim strano, kao i Fabio Coentrao, koji je igrao odlično na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici i može pružiti više nego što je do sada pokazao u Poljskoj i Ukrajini. Obojica pritom daju velik doprinos obrambenom dijelu pa njihova dominacija u sredini, odnosno na lijevoj strani, može usmjeriti vodu na portugalski mlin. Kod Čeha bi mogli bljesnuti bekovi Limbersky i Gebre Selassie, a "tajno" oružje Michala Bileka možda je zasad pritajeni Milan Baroš, koji ima veliki kredit i strpljivo se čeka njegova eksplozija.

Ante Zovko: Silvestre Varela zabio je odlučujući, pobjednički gol protiv Danske, a protiv Nizozemske nije ni igrao. Koji god bio razlog, vjerujem da će mu to biti dodatna motivacija ako ga Paulo Bento odluči ubaciti u igru. Veznjak Petr Jiraček postigao je dva od svoja tri gola za Češku na Europskom prvenstvu. Pokazao je da se zna naći u pravoj situaciji u pravo vrijeme i uvelike nadoknadio problem nedostatka klasnog napadača. Možda nije tajno oružje u klasičnom smislu, ali je oružje koje je spremno pridodati se iz sjene i pogoditi odlučujuće golove.

Josip Tolić: Osim dokazanih krilnih napadača Jiráčeka i Pilařa, koji su bili strijelci u utakmicama prvoga kruga za Češku, do pravog izražaja još uvijek nije došla iskusna središnja špica Milan Baroš, zato bi baš on mogao biti "as iz rukava" na kojega bi Bílek potajno mogao računati - uostalom, čovjek je drugi najbolji strijelac češke reprezentacije u povijesti s 41 pogotkom. Kod Portugala "koplje ispred svih" svakako je Cristiano Ronaldo koji u bilo kojem trenutku i na bilo koji način može odlučiti ovaj ogled nekim genijalnim potezom. Međutim, Seleccao nije ništa manje opasan ni na drugoj, desnoj strani napada, gdje ordinira Nani. Ako Česi zatvore svoju desnu stranu obrane, lako je moguće da na lijevoj "procuri" i dobiju pogodak baš od Manchesterove zvijezde.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 16:58
    bice vatre
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2012. u 16:33
    Prejak je Portugal za njih, a čini se da ih je Bento konačno dobro posložio i nakrcali su se samopouzdanjem kroz skupinu. Bolji su od Čeha na svim pozicijama (osim Checha naravno), a obrana im ne može zaustaviti Ronalda, samo Ronaldo sebe.
    Obrisan korisnik