Nogomet

Grčka će moći bez Karagounisa, Gomez teško bez podrške suigrača

Josip Piršljin, Lovro Štrbinić, Igor Šestak • petak, 22.06.2012.
Grčka će moći bez Karagounisa, Gomez teško bez podrške suigrača
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U drugom četvrtfinalu Europskog prvenstva Grčka lovi iznenađenje protiv Nijemaca. Na nekoliko aktuanlih pitanja u vezi tog dvoboja odgovorila su trojica Sportnetovih autora...

Njemačka je svoju skupinu na Euru apsolvirala s tri pobjede, mada ne bi bilo nezasluženo da su u nekom od tih dvoboja i suparnici došli do pokojeg boda. Igra još uvijek nije na željenoj razini, no je li Elf s obzirom na viđeno kod drugih reprezentacija izrastao u najvećeg favorita za naslov i koliko je realno očekivati da ih namuče Grci?

Lovro Štrbinić: Njemačka je u sva tri dvoboja pokazala igru na razini Eura, ali je isto tako u sva tri susreta mogla završiti bez pobjede. Očekuje se da će kako turnir bude odmicao Elf biti sve posloženiji, mada je i po dosad viđenom Njemačka pokazala najveću konstantu na prvenstvu. Ipak, drugi krug je poput nekog drugog turnira, u kojem na početku čekaju Grci, sposobni na krilima dodatnog motiva kojeg vuku iz politike zakomplicirati stvari favoritima. Löw i njegova momčad moraju se naoružati strpljenjem i ne preuzimati preveliki rizik kojeg bi Grčka mogla kazniti, a višak kvalitete trebao bi tijekom 90 minuta "isplivati na površinu".

Josip Piršljin: Njemačka u svojoj skupini nije igrala baš toliko dobro kao što bi to dao naslutiti konačan izgled tablice. U svakoj utakmici njemački su reprezentativci pobijedili minimalno, a da su njihovi suparnici imali malo više sreće mogli su im otkinuti koji bod. Ipak, u tome treba tražiti razloge zbog kojih je Elf glavni favorit ovog prvenstva, čak ispred Španjolske. Nijemci su pokazali da pobjeđuju čak i kad ne igraju na visokoj razini, što je odlika velikih momčadi i zato će ih biti teško izbaciti. Da su u četvrtfinalu izvukli bilo koju drugu momčad osim Grčke ne bih dvojio oko toga tko će proći, ali Grci su totalno nepredvidljivi i ne bih se usudio sa sigurnošću reći da će Elf slaviti.

Igor Šestak: Njemačka je igrala u najtežoj skupini Eura i kroz nju je prošla neokrznuta s devet bodova. Iako nastupi Elfa nisu bili izrazito uvjerljivi, čak se ni od Nijemaca ne može očekivati da će lakoćom preskočiti Nizozemsku, Portugal i Dansku, koja se pokazala u boljem svijetlu nego se to od nje očekivalo. Zbog tri pobjede protiv snažnih protivnika i činjenice da još uvijek ima prostora za napredak u igri, Njemačka je reprezentacija svakako među glavnim favoritima za naslov. Za uspjeh u skupini nagrađeni su nešto slabijim protivnikom u četvrtfinalu. Iako su Grci nebrojeno puta pokazali svoju kvalitetu, čvrstinu i upornost, mislim da će Nijemcima teško stvoriti veće probleme. Bit će motivirani, bit će žilavi, ali Nijemci su ipak prekvalitetni.

Grci će u susret protiv Njemačke bez kapetana Karagounisa, čijim su pogotkom izborili prolazak u četvrtfinale. Koliki problem će predstavljati njegov izostanak, uzevši u obzir njegove igračke kvalitete, ali i ulogu vođe na travnjaku?

Lovro Štrbinić: Karagounis je u proteklih nekoliko godina vođa ove reprezentacije Grčke, na terenu i van njega. Igrač je sposoban jednim potezom dovesti protivnika u probleme, ali je često i igrač koji baš zbog tog svog statusa sam sebi odredi poštedu u obrambenim zadacima. Na klupi Santos ima nekoliko zamjena za njega, vrlo kvalitetnih, a u utakmici koja ih čeka potrebno im je svih 11 igrača koji će u potpunosti odrađivati obrambene zadatke. Drugim riječima, nastup Karagounisa bi donio Grcima možda više na psihološkom planu, dok bi učinkom na terenu njegov izostanak ipak mogao biti nadomješten.

Josip Piršljin: Karagounis je već godinama istinski vođa grčkih reprezentativaca. Njegove igračke kvalitete nisu toliko izražene u usporedbi s odlikama vođe, te će ga biti teško zamijeniti jer je momčadi potreban upravo takav lider na terenu. Fernando Santos ipak ima još nekoliko igrača sličnog tipa u svom kadru i pokušat će nadomjestiti znanje, iskustvo i sposobnost Karagounisa, a u tom "krpanju" pomoći će svi jer Grčka ima snažan kolektiv i momčadski duh.

Igor Šestak: Grčkoj će više nedostajati kapetan Karagounis, nego igrač Karagounis. Iako su njegove igračke kvalitete neosporne i iako je postigao odlučujući pogodak za prolazak u četvrtfinale, Giorgiosu je na leđima 35 godina i njegov je igrački doprinos moguće nadoknaditi igračima s klupe. Međutim, doprinos koji daje grčkoj momčadi kao kapetan i pravi vođa na terenu je nešto što će im znatno više nedostajati. Za igrače poput Karagounisa se često kaže da su trenerova produžena ruka na terenu i njegov izostanak će se sigurno osjetiti u nastupu grčke reprezentacije.

Mario Gomez s tri je pogotka u dva susreta izravno donio svojoj reprezentaciji šest bodova. Sad su na rasporedu još važnije utakmice u kojima se od napadača Bayerna očekuju novi pogoci, no je li on spreman za to kad se zna da je u najvažnijim klupskim utakmicama sezone "zatajio"?

Lovro Štrbinić: Tijekom polufinala i finala Lige prvaka, kao i u nekim važnim ligaškim susretima, Gomez nije bio na onoj golgeterskoj razini na kojoj smo ga naviknuli gledati. Mnogo više prilika je promašio, nego što je pogodio, no njegova efikasnost u dosadašnjem dijelu Eura je zaista fantastična, a riječ je o zaista velikoj pozornici i velikom pritisku. Gomez zasigurno ima kvalitetu da spremi u mrežu ono što mu suigrači serviraju, ali u slučaju da zareda s promašajima mogao bi upasti u krizu. Sve u svemu, može se reći da o njegovoj efikasnosti ovisi i uspjeh Elfa na današnjoj utakmici, ali i cijelom ovom Euru.

Josip Piršljin: Bez obzira što je za Bayern odigrao nekoliko važnih utakmica ispod razine, smatram da će Gomez u knockout fazi biti jedan od ključnih igrača Njemačke na putu do finala. U prva dva susreta zabio je tri pogotka i pokazao se pravim golgeterom kojem ne treba po pet-šest stopostotnih prilika da pronađe put do suparničkih mreža, već maksimalno koristi ponuđeno od svojih suigrača iz veznog reda. Očekivanja su velika, glavni je favorit za najboljeg strijelca Eura i sigurno ima ono što je potrebno da u tome i uspije, a od velike će mu pomoći biti i suigrači koji će ga gurati u šanse.

Igor Šestak: Gomez je zbog lošeg završetka klupske sezone na Euro stigao dodatno motiviran i sigurno je kako reprezentativnim uspjehom želi prebrisati loše uspomene s kraja klupske sezone. Prve tri utakmice je odigrao odlično, bio vrlo važan kotačić na putu do pobjeda Njemačke reprezentacije i mislim da je spreman nastaviti u istom tonu. Gomezova igra i broj njegovih golova ovisit će naravno i o igri njegovih suigrača jer Gomez nije tip igrača koji će sam odlučivati utakmice, već je u velikoj mjeri ovisan o momčadi. Do sada je pokazao preciznost i i mirnoću u završnicama akcija, za tri pogotka je potrošio vrlo malo prilika i vjerujem kako se Nijemci mogu osloniti na njegovo pretvaranje prilika u pogotke i u završnoj fazi turnira.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 16:36
    uz rani gol njemaca 5-0 za njemacku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 15:09
    kako je onaj bh komentator bio komentiro u igru ulazi gerald asamoah,jao da ga hitler vidi,ahahahahaaahhahah,gerald asamoah -TIPICNI PRIMJER SUVREMENOG NJEMCA
    Obrisan korisnik
  • snoopy22.06.2012. u 14:54
    kakva legija stranaca svi igrači rođeni u Njemačkoj, po toj logici ni za Hrvatsku nebi mogli igrati koji nisu Hrvati iako su rođeni u Hrvatskoj (npr. Dado Pršo)....
    snoopy
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 14:16
    fali im jos samo park ji sung i prava LEGIJA STRANACA
    Obrisan korisnik
  • cameosis22.06.2012. u 13:48
    "legija stranaca"? ajde ne lupaj gluposti i suti da se ne sramotis.
    cameosis