Nogomet

Zašto će proći Španjolska/Francuska?

Ante Dubravac, Josip Tolić • subota, 23.06.2012.
Zašto će proći Španjolska/Francuska?
Foto: EPA

Večeras će biti poznat treći sudionik polufinala Europskog prvenstva. Od 20:45 u Donecku se sastaju Španjolska i Francuska, a tabore jednih i drugih zastupaju dvojica Sportnetovih novinara, Josip Tolić i Ante Dubravac.

Zašto će proći Španjolska?

Kritike na račun izvedbi španjolske reprezentacije na ovom Euru nakon utakmice protiv Hrvatske dosegle su vrhunac, no sastav Vicentea del Bosquea još nije pokazao svoje pravo lice. Priliku za to imat će večeras u Donecku kada ide na noge Francuskoj. Europski i svjetski prvak spreman je za prvi test koji mora proći.

Europsko prvenstvo stiglo je u fazu u kojem nitko (od favorita) nema pravo na krivi korak jer to znači i odlazak s natjecanja. Ta pretpostavka govori da oni najveći moraju pokazati najbolje od sebe. Za jednog od njih, europskog i svjetskog prvaka Španjolsku, ovo će biti utakmica odluke nakon koje bi svi kritičari i sumnjivci konačno trebali zašutjeti. Nakon što Furia pokaže najbolje od sebe.

Njeni su protivnici u škakljivom psihološkom momentu. Niz francuske reprezentacije od 23 utakmice u kojima nije izgubila pao je nakon ogleda Tricolora protiv Švedske. Neučinkovita napadačka linija, slab protok lopte u veznom redu te loše pokrivanje obrambenih igrača uzrokovali su vrlo slabo izdanje protiv razgoropađene Švedske sa Zlatanom Ibrahimovićem te dovele francuske građane da se pitaju koje su zapravo mogućnosti njihove vrste. Jer ne može se reći da im je ta utakmica bila rezultatski nevažna.

Niti La Roja nije impresionirala u utakmicama grupne faze, no dojmovi prema prvacima takvi su jer je javnost navikla gledati lepršavu igru s mnogo brzih dodavanja, bezbroj udaraca na gol i mnogo golova u mreži suparnika. Iako u dosadašnjem tijeku Eura, izuzev utakmice protiv Irske, to nije bio slučaj, Španjolska ni u jednom trenutku nije djelovala obezglavljeno ili izgubljeno. Xavi, Iniesta i društvo imaju toliko iskustva u svojim nogama da znaju da se utakmica igra 90 minuta i da mogu "ubosti" i pred kraj. To se dogodilo i protiv Irske (golovi u 70' i 83') i protiv Hrvatske (gol u 89'). Da su pali prije, dojam bi vjerojatno bio drugačiji. No, sve je to sastavni dio nogometne igre.

Izbornik Vicente del Bosque ima izuzetno jak kadar s kojim, kakav god sastav postavio na travnjak, može računati na dobru izvedbu svojih izabranika, prije svega u posjedu lopte. Tu njegova filozofija kreće i bez nje očigledno ne odustaje. Furiji se u svakoj dosadašnjoj utakmici "ukazao" drugi igrač (protiv Italije Fabregas, protiv Irske Torres, protiv Hrvatske Navas), što dodatno daje za pravo reći kako ne možete predvidjeti iz kojeg smjera dolazi prava opasnost iz španjolskih redova. Ne zato što je nema, nego zato što su svi od petorice ili šestorice napadački orijentiranih igrača u stanju odlučiti utakmicu.

Osim što dobro stoji u igri na protivničkoj polovici, Španjolska je jaka i u svojoj. Veza Barcelona-Real Madrid funkcionira i pri stoperskom paru braniča Piqué - Ramos iza čijih je leđa legendarni Casillas. Takva obrana, potpomognuta Arbeloom, Albom i nekolicinom igrača veznog reda koji se vraćaju zatvoriti sve moguće "rupe", dosad je primila samo jedan pogodak. Španjolska je najbolja kad je najteže i vrijeme je da se sruši još jedan rekord, ovaj puta negativni. Momčad iz Kraljevine u sedmom će pokušaju konačno svladati Francusku na velikim natjecanjima. Jer je prvak. Zašto će proći Francuska?

Poslije katastrofalnih rezultata na zadnjim velikim natjecanjima Francuzi su na Europsko prvenstvo u Ukrajinu i Poljsku došli s novom, pomlađenom reprezentacijom čiju stvarnu kvalitetu je vrlo teško procijeniti. Upravo bi susret protiv Španjolske mogao dati odgovor na sva pitanja.

U gotovo svim predviđanjima i pokušajima prognoziranja raspleta Europskog prvenstva najviše različitih mišljenja je izazivala reprezentacija Francuske. Skup odličnih igrača predvođenih s nekoliko pravih zvijezda europskog nogometa kao sto su Karim Benzema, Samir Nasri ili Franck Ribery svojom promjenjivom igrom postavlja puno upitnika uoči svakog novog nastupa.

Nakon što su na zadnja dva velika natjecanja u Južnoafričkoj Republici te Austriji i Švicarskoj doživjeli totalni debakl ne izborivši niti prolazak skupina Francuzi su na izborničko mjesto postavili Laurenta Blanca koji je odmah odlučio uvesti reda u momčad i nije se libio suspendirati nekada nedodirljive igrače. Rezultati takve odluke, ali i rada novog izbornika postali su vidljivi u kvalifikacijama koje je Francuska završila na prvom mjestu nakon što je u posljednjem kolu u Parizu protiv Bosne i Hercegovine odigrala 1:1.

Nastup na Euru Francuzi su otvorili s 1:1 protiv Engleske što su mnogi okarakterizirali kao potvrdu teze da su Tricolori spremni za veliki rezultat, a takvo mišljenje još više je utvrdila pobjeda nad domaćinom Ukrajinom rezultatom 2:0. Međutim u trećem susretu u skupini, protiv Švedske koja je bila izgubila svaku nadu za prolazak u četvrtfinale, igra izabranika Laurenta Blanca zabrinula je cijelu nogometnu javnost u domovini. Bez ideje, bez borbe i bez izrazitih prilika Francuska je doživjela poraz od 2:0 koji ju ipak nije skupo koštao. Tim rezultatom je ujedno i prekinuti veliki niz od 23 susreta u kojima Francuzi nisu znali što znači biti poražen.

Da će u četvrtfinalu morati pokazati puno bolju igru svjesni su svi u francuskoj svlačionici: "Bilo je jako vruće u svlačionici nakon utakmice sa Švedskom, ali sada očekujem pozitivnu reakciju svojih nogometaša protiv Španjolske. U većini susreta pokušavamo se usredotočiti na sebe, ali ovaj put se moramo prilagoditi našim protivnicima," izjavio je Blanc kojem probleme stvara i izostanak standardnog člana obrane Philippea Mexesa zbog žutih kartona. Kako je i sam izbornik najavio Francuska će se u taktičkom smislu poslužiti primjerom izabranika Slavena Bilića koji su pokazali kako se treba igrati protiv Španjolske.

U utakmicu s aktualnim svjetskim i europskim prvacima Francuska sasvim sigurno ne ulazi kao favorit i to bi mogla biti olakotna okolnost za njih. Još jedna stvar u koju polažu puno nade leži u činjenici da prve violine momčadi Ribery i Benzema još nisu odigrali pravu utakmicu na razini koju prikazuju u svojim klubovima. Za izbaciti Španjolsku cijela momčad mora svih 90 minuta biti na vrhunskom nivou, a na njima dvojici leži glavni teret ugrožavanja gola Ikera Casillasa. Na strani Francuza je i povijest koja kaže da od šest službenih utakmicama na velikim natjecanjima Španjolska nikada nije pobijedila.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 21:41
    Vamos Espana
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH23.06.2012. u 21:28
    Ma kakav crni Canizares, on je go kurac u usporedbi sa Zubizarretom. U ovim godinama kada je već prikupio dovoljno iskustva Zubizarreta sigurno vodi Španjolsku do naslova... naravno ako se ne ozlijedi.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 19:14
    vamos furija!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 18:54
    Mile u stilu Gojka...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 18:52
    mile@ja ipak mislim da ce raul !!
    Obrisan korisnik