Nogomet

Ludogorec Razgrad: Instant-prvaci koji ne pitaju za novac

Piše:Josip Tolić • ponedjeljak, 25.06.2012.
Ludogorec Razgrad: Instant-prvaci koji ne pitaju za novac

Hrvatski prvak Dinamo u ždrijebu drugog pretkola Lige prvaka izvukao je bugarskog prvaka Ludogoreca iz Razgrada. Momčad je to koja je dugo živjela na razmeđi niželigaških prvenstava, sve dok se prije dvije godine nije dogodio pravi boom ulaskom poduzetnika Kirila Domušijeva koji je Orlove doveo do dvostruke krune u njihovoj prvoj prvoligaškoj sezoni.

Povijest

Gradić Razgrad na sjeveroistoku Bugarske, mjesto prebivališta tek 30-ak tisuća stanovnika, dom je prvaka Ludogoreca, prvog Dinamova protivnika u novom pohodu na grupnu fazu Lige prvaka. Klub je osnovan 1945. spajanjem pet razgradskih klubova, no nikad nije bio blizu elitnog razreda bugarskog nogometa, već je uglavnom imao status drugoligaša i trećeligaša.

Ništa novo nije se naslućivalo ni nakon što su u sezoni 2009./2010. Orlovi iz Razgrada, kako ih zovu, izborili plasman u drugu ligu osvajanjem drugog mjesta u trećoj diviziji, kada je krenuo njihov veliki uspon. Na trenersko je mjesto sjeo Ivajlo Petev, a klub je postao mamac za poduzetnika Kirila Domušijeva koji je preuzeo vlasništvo Ludogoreca i počeo ostvarivati svoju misiju prvoligaškog kluba, ostvarenu već iduće sezone.

Apetiti su rasli i izdašni je gazda kluba posegnuo u džep dovevši nekoliko iskusnih imena, poput bivšeg Strasbourgova veznjaka Emila Gargorova i Stanislava Genčeva iz Vasluija, a pristigli su i stranci poput srpskog vratara Uroša Golubovića, Slovaka Ľubomíra Guldana iz Žiline te Brazilca Marcelinha.

Slika 3 od 3.

Mješavina domaćeg i inozemnog kadra Ludogorecu je već u prvoj prvoligaškoj sezoni u povijesti donijela dvostruku krunu. U bugarskom kupu nadvisili su Lokomotiv iz Plovdiva, a nekoliko dana potom uzeli su i prvenstvo svladavši CSKA 1:0, završivši tako bod odnosno osam ispred rivala iz Sofije, CSKA i Levskog. Bila je to sezona koja će svim bugarskim nogometnim poznavateljima ostati u pamćenju još dugo, dugo vremena.

"Bila je to vrlo dramatična utakmica. Gotovo sam trebao hitnu pomoć. Sad je vrijeme da se popije jedan viski i pleše s dečkima", izjavio je vlasnik Ludogoreca Kiril Domušijev nakon trijumfa nad CSKA iz Sofije u posljednjem kolu bugarskog prvenstva.

Igrački kadar

Ukupna tržišna vrijednost igrača Ludogoreca iznosi nešto više od 15 milijuna eura. Najskuplji je igrač Brazilac Marcelinho, no to, naravno, nije onaj koji je harao njemačkim terenima. Produkt nogometne škole Sao Paola igra na poziciji polušpice i bio je čovjek odluke u finalu bugarskog kupa, kada je dvaput zabio Lokomotivu za pobjedu 2:1.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Najbolji strijelac prošle sezone u Bugarskoj također dolazi iz redova zelenih - to je Ivan Stojanov, krilni napadač koji je većinu karijere proveo u drugoligašu Slivenu, a okušao se i u Stuttgartu te Alaniji iz Vladikavkaza. Titulu najboljeg topnika prve lige podijelio je s Juniorom Moraesom iz CSKA sa 16 postignutih pogodaka.

Široku lepezu stranaca čine mladi Brazilci Choco, Júnior Caiçara uz nešto iskusnijeg Juninha Quixadu, Slovaci Guldan i Hronec, a u Ludogorecu ima i predstavnika Srbije, Finske, Francuske, Češke, Nizozemske, Belgije, Portugala i Obale Bjelokosti. Ovomu potonjem neće biti nepoznanica istrčati na Maksimiru - to je Franck Manga Guela, brzanac koji se u Zagrebu nije snašao u eri Luke Modrića.

Trener

Slika 4 od 4.

Bugarin Ivajlo Petev jedan je od najzaslužnijih za veliki uspon i dvostruku krunu Ludogoreca. 36-godišnjem strategu ovo je prvi pravi trenerski posao, nakon što je 2009. vodio drugoligaša Ljubimeca kao trener-igrač.

U svojoj igračkoj karijeri Petev je bio član Litexa, Černog Mora, Spartaka iz Varne, Rodope iz Smoljana, Dunava iz Rusa, Mareka iz Dupnice, Trikale, Ljubimeca i Etara iz Velikog Tarnova. Igrao je na poziciji veznog igrača, a po umirovljenju 2010. preuzeo je Ludogorec i pokazao da ima i trenerski talent.

Stadion

Slika 2 od 2.

Kako svaki poduzetnički pothvat s preuzimanjem kluba nerijetko rezultira i poboljšanjem infrastrukture u klubu, tako je i Ludogorec dobio svoj stadion. Zove se Ludogorec Arena, otvorena je u svibnju prošle godine, a može primiti do 8.000 ljudi. Oko 10 milijuna leva ili 38,5 milijuna kuna u njegovu je izgradnju uložio vlasnik Domušijev.

Ovo zdanje vizualno nije posebno impresivno, no ima odlične uvjete za rad i udovoljava svim standardima Uefe za odigravanje međunarodnih utakmica. Nešto što bi bilo vrlo lijepo vidjeti i u Hrvatskoj. Modri će ga isprobati u prvoj utakmici u Razgradu 17. ili 18. srpnja u novom pokušaju ulaska u skupine najelitnijeg europskog klupskog nogometnog natjecanja.

Foto: Wikipedia, Tsonpen; ludogorets.com

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 23:34
    Sve ostalo osim dvije pobjede, bilo bi neuspijeh za dinamo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 21:33
    Mislim da će Dinamo na kraju lakše proć nego Hajduk. A i ne znam zašto pljujete po Čačiću on uopće nije loš trener kao Jurčić (Nije ni on loš samo taktički romb mu je 0)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 18:00
    nisu ovi losi naravno ali sam uvjeren u prolaz DInama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 17:52
    svi će naši prije kolovoza ispasti. ne znam zbog čega se uzbuđujete. budite realni. što prije ispadnemo manje su šanse da od jakčih popijemo 7-8 komada. sjećate se moćnog lyona,10.momčadi francuske, i debrecena
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.06.2012. u 17:40
    sretno dinamu mada će mu biti teško
    Obrisan korisnik