Nogomet

Umor neće biti presudan, mogući početak njemačke dominacije

Pišu:Branimir Korać, Vedran Babić, Maj Gašparac • četvrtak, 28.06.2012.
Umor neće biti presudan, mogući početak njemačke dominacije
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Španjolska je u finalu, a tko će joj biti protivnik u završnom susretu, saznat ćemo večeras. Mišljenja i unutar Sportnetove redakcije su podijeljena, a kakva su razmišljanja o nekim ključnim pitanjima, saznajte u našem popularnom "panelu"...

Puno se posljednjih dana pričalo o umoru Talijana nakon 120 minuta igre protiv Engleske i dana manje odmora. Koliko će to po vašem mišljenju utjecati na njihovu prezentaciju?

Branimir Korać: Neće se osjetiti. Sve su to profesionalci koji prečesto u klubovima igraju u ritmu srijeda-subota, a sličan ritam je i na ovom Europskom prvenstvu. Igrači su na taj ritam navikli, a i riječ je o polufinalu Europskog prvenstva, u takvim utakmicama se pomiču i granice, svatko će dati sve od sebe i u priče o umoru ne vjerujem. Uostalom, oba izbornika imaju širok kadar kvalitetnih igrača i ukoliko je netko toliko umoran, znači ujedno nije u potpunosti spreman, postoji netko tko ga može odmijeniti. Netko svježiji i spremniji. Polufinale je Eura, tu nema alibija.

Maj Gašparac: Neće puno. Talijani će biti malo umorniji od Nijemaca, ali se neće raditi o iscrpljenosti koja bi se mogla pokazati kao presudna za ishod polufinala. Nogometaši Cesarea Prandellija igraju u snažnim ligama i naviknuti su na težak raspored. Dulja pauza im nije bila potrebna zbog povratka ozlijeđenih igrača te bi tri dana odmora trebala biti dovoljna.

Vedran Babić: Sumnjam da će previše utjecati. Kada se nađete u polufinalu velikog natjecanja, zaboravite i na umor i na sve eventualne probleme koji vas okružuju. Talijani znaju da su na samo korak od finala i sigurno će iz sebe izvući najviše što mogu ne bi li porazili Nijemce i ispunili taj cilj. Čak i ako ih umor ipak sustigne, siguran sam da će izbornik Prandelli to znati prepoznati i da će prilagoditi taktiku tom problemu.

Njemačka je pokazala najviše na ovom Europskom prvenstvu. Znači li to prekid španjolske i početak njemačke dominacije?

Branimir Korać: Ukoliko Njemačka svlada Italiju, a zatim i Španjolsku, to je scenarij koji nikako ne treba isključiti. Joachim Löw ima vrlo mladu i potentnu reprezentaciju, prepunu igrača vrhunske kvalitete pred kojima tek dolaze najbolje godine. Već sada su izuzetno jaki o čemu govori i njihov dugački pobjednički niz. Na svim pozicijama su sjajno pokriveni igračima koji mogu još niz godina igrati na najvišoj svjetskoj razini i vjerujem kako je ova reprezentacija Njemačke sposobna dugo biti na vrhu.

Maj Gašparac: Moguće. Iako Španjolska na ovom turniru ne izgleda uvjerljivo kao što je to bila prethodnih godina, ipak se radi o odličnoj momčadi koja i sa slabijim igrama još uvijek uspijeva postizati vrhunske rezultate. S druge strane, njemačka reprezentacija je sastavljena od puno mladih igrača koji su već sada pokazali da su sposobni otići do samog vrha. S vremenom će mladi Elf sazrijevati i postajati još bolji te se može očekivati kako je pred nama razdoblje njihove dominacije.

Vedran Babić: Ne možemo govoriti o dominaciji Njemačke na temelju dvije-tri dobre partije na Euru. Španjolci su svoju dominaciju iskazali na protekla dva velika natjecanja, dakle kroz kontinuitet. Hipotetski, čak i ako izgube nedjeljno finale od Njemačke, ne možemo reći da će tada započeti period dominacije Elfa. Za to bismo ipak morali pričekati iduća velika natjecanja.

Talijani protiv Njemačke neće imati toliko prilika kao protiv Engleske i trebat će biti puno ubojitiji. Mario Balotelli se pošteno ispromašivao u četvrtfinalu, je li izgubio kredit i biste li pružili priliku Di Nataleu ili nekom drugom igraču od prve minute?

Branimir Korać: Balotelli je zasigurno jedan od najnepredvidljivijih igrača u vrhunskom nogometu. O njemu se mogu pisati knjige, a ne postoji osoba koja se može pouzdati sa stopostotnom sigurnošću da će baš taj dan biti odličan. Teško je svakom treneru ostaviti igrača ovakve kvalitete na klupi, ali uvijek je problem kod ovakvog igrača to što jednim potezom može odlučiti utakmicu na vašu ili protivničku stranu. Di Natale je ubojit, izuzetno pouzdan, no i dalje bih vjerovao Balotelliju. Balotelli može slomiti svaku obranu, jedan je od najtežih igrača za čuvanje u modernom nogometu i bez obzira na nepredvidljivost i upitnik u kakvom će se stanju pojaviti na terenu, i dalje bih mu vjerovao.

Maj Gašparac: Prandelli će najvjerojatnije još jednu priliku od prve minute dati Mariju Balotelliju. Mladi nogometaš Manchester Cityja je drugačiji tip napadača od Di Natalea, čije bi uvođenje vjerojatno unijelo promjene u cjelokupni način igre. Tijekom priprema i cjelokupnog Europskog prvenstva Prandelli je forsirao Balotellija u napadu te će teško raditi velike promjene u tako bitnoj utakmici.

Vedran Babić: Ostao bih "vjeran" Balotelliju jer, premda se on ispromašivao protiv Engleske, ipak se radi o igraču koji suparničkim braničima ulijeva strah u kosti. Baš zbog te svoje nepredvidljivosti je toliko opasan po suparnička vrata, a redovito za sobom "vuče" i dvojicu braniča. Ohrabrujuće je za Italiju što se na ovom Prvenstvu našao u toliko šansi. Možda baš protiv Njemačke, kada je najpotrebnije, "proradi".

U susretu s Grčkom posebno su briljirali igrači koji su do tada manje igrali. Treba li Löw i dalje njima vjerovati ili se vratiti na početnu postavu s početka Prvenstva?

Branimir Korać: Postava koja je igrala protiv Grka s mladim igračima prema naprijed možda nije toliko zvučna kao ona s početka Prvenstva, ali je puno motoričnija i brža od one prvotne. Da, definitivno bih vjerovao i dalje tim igračima, bez obzira što je dobar dio njih neiskusan u ovakvim utakmicama. Utakmica je dovoljno dugačka za izmjene i promjene taktike ili igrača ukoliko Löw ne bude zadovoljan. Uostalom, sve su to igrači visoke kvalitete koji moraju odgovoriti na njegove zahtjeve pozitivno.

Maj Gašparac: Iako su nogometaši iz drugog plana protiv Grčke zabilježili jako dobre nastupe, teško će im Löw svima dati priliku i u susretu protiv Italije. Od tih igrača najveće izglede za nastupom u polufinalu ima Marco Reus, koji je u četvrtfinalu odigrao jako dobro i postigao pogodak. Izuzev njegovog mogućeg nastupa, očekuje se da će njemački izbornik u tako bitnoj utakmici na teren poslati "prvu" ekipu.

Vedran Babić: Teško pitanje. Utakmica protiv Grčke stvorila je Löwu slatke brige jer su Klose, Reus i Schürrle svaki na svoj način doprinijeli pobjedi. Osobno bih ostavio u igri Reusa i Schürrlea, no u vrhu napada ipak bih prednost dao Gomezu, koji je već triput zabio na ovom Euru. Za razliku od Klosea, on je gotovo jednako opasan i u igri nogom i u igri glavom, i općenito bi bio korisniji za njemački napad.

Hoće li Nijemci prekinuti niz neuspjeha u susretima s Italijom u službenim susretima, odnosno, koga vidite u finalu?

Branimir Korać: Prošli susreti ne znače ništa. Ovo je posve nova utakmica u novim uvjetima s novim igračima. Vjerujem da je Njemačka puno bliže finalu nego Italija, ono što smo od njih imali prilike vidjeti na ovom Euru je vrhunsko i vjerujem da imaju kvalitetu za nadjačati Italiju. Svaka čast i Talijanima na dosadašnjim igrama, zaslužili su mjesto u polufinalu, no protiv Njemačke će biti na dosad najvećem iskušenju.

Maj Gašparac: Protiv Španjolske u finalu bi trebala zaigrati njemačka reprezentacija. Elf je u svojim utakmicama na Europskom prvenstvu opravdao titulu ponajvećeg favorita za osvajanje naslova i može se očekivati njegov nastup u završnom dvoboju. Iako su Talijani kroz povijest bili mnogo uspješniji u utakmicama protiv njemačkih nogometaša, to u četvrtak navečer ne bi trebalo igrati veliku ulogu. Njemačka je snažnija i uigranija momčad, sastavljena od vrhunskih igrača, i može bez većih problema svladati Italiju.

Vedran Babić: Od svih reprezentacija koje su se plasirale u četvrtfinale, upravo sam Njemačku ili Italiju najviše favorizirao za odlazak u finale, pa čak i za osvajanje naslova. No, kad se već moram odlučiti, biram preporođenu Italiju na krilima nevjerojatnog Andree Pirla. Ne isključujem mogućnost još jedne drame produžetaka i(li) jedanaesteraca, no skloniji sam razmišljanju da će Azzurri biti pobjednici, na ovaj ili onaj način.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 15:33
    Njemci več četri godine stvaraju možda i mega momčad.Vrhunac bi im trebao biti u Riju.Sada su stvarno jaki i močni. ašto se današnjeg meča tiče protiv Talijana moguče je sve. Favoriti jesu ali i prolaz Talijana neče biti iznenađenje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 15:11
    Nece se naigrati nijemici , penali opet i veceras :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 13:53
    Tkogod da prođe bit će zanimljiva utakmica. Draži su mi Nijemci a opet, Talijani su dokazali da mogu itekako dobro odigrati protiv Španjolaca. Ma nek pobijedi nogomet...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.06.2012. u 13:23
    navijam za njemce jer oni jedini su u stanju dobit spanjolce i osvetit im se za poraz iz 2008 a spanjolaca je svima vec puna kapa
    Obrisan korisnik