Košarka

Nema odmora u NBA-u. Otvara se tržnica s mnoštvom zanimljivih igrača

Piše:Mario Majdić Natrlin • subota, 30.06.2012.
Nema odmora u NBA-u. Otvara se tržnica s mnoštvom zanimljivih igrača

Lockout NBA sezona završila je nešto kasnije no obično. Odrađen je i NBA draft i sve je spremno za početak nove NBA sezone. Odmora nema jer je pred momčadima zanimljiva NBA tržnica koja se otvara 1. srpnja. Dosta je kvalitetnih igrača koji traže novi ugovor, a kada se u cijelu priču umiješaju i nezaobilazne razmjene, NBA čeka iznimno vruće ljeto...

Ostaje li Deron Williams s Brooklyn Netsima ili će sreću potražiti drugdje?

Najbolji slobodni igrači

Razigravači: Deron Williams, Steve Nash, Goran Dragić, George Hill, Jeremy Lin

Bek-šuteri: Eric Gordon, O.J. Mayo, Ray Allen, Jamal Crawford, Louis Williams

Krila: Nicolas Batum, Gerald Wallace, Jeff Green, Antawn Jamison, Gerald Green

Krilni centri: Kevin Garnett, Tim Duncan, Ryan Anderson, Ersan Ilyasova, Brandon Bass

Centri: Roy Hibbert, Brook Lopez, Omer Asik, JaVale McGee, Chris Kaman

Mihael Prohorov momčad seli u New York, a za uspješan novi početak potrebna mu je i zvijezda kao što je Deron Williams. Jedan od najboljih razigravača u NBA-u testirat će otvoreno tržište, a upućeni vjeruju kako je izbor sužen na Brooklyn Netse i Dallas Maverickse. Williams naglašava kako želi igrati za momčad koja može biti konkurentna. Netsi trenutno to nisu, a dolazak Dwighta Howarda daleko je od formalnosti.

Iako kritičari naglašavaju da postoji razlog zašto Williams nikad nije igrao u momčadi koja konkurira za NBA naslov, jasno je da su Netsi s njim i bez njega potpuno različite momčadi. Ne samo da gube jednog od najboljih playmakera lige već i gube na atraktivnost prilikom koketiranja s drugim slobodnim igračima. Williams je prošle sezone imao prosjek od 21 poena uz postotak šuta 40,7% i 8,7 asistencija.

Iako Dirk Nowitzki i Dallas, gdje mu živi dio obitelji, zvuče primamljivo, Netsi mu ipak mogu ponuditi nešto što nijedna druga momčad ne može. Ugovor na pet godina i godišnji rast plaće od 7,5%. Dobio bi tako otprilike 100 milijuna dolara. Netse štiti novi kolektivni ugovor pa mu nijedna druga momčad ne može ponuditi ni približno toliko. Williams mora odrediti prioritete, a Netsi mu moraju dokazati da misle ozbiljno i dovući još jedno veliko ime. U međuvremenu, Mark Cuban čisti prostor pod salary capom gdje god stigne.

38-godišnji Steve Nash želi prsten, ali i da ga se poštuje

Jedan od najboljih asistenata u povijesti NBA lige još uvijek nije rekao sve što je htio. Steve Nash je i u 38. godini života važan faktor na NBA tržištu. Sve je izglednije da karijeru neće nastaviti u Phoenix Sunsima, ali osim što želi igrati za momčad koja se bori za naslov, Nash napominje ni kako novac neće biti nevažan. Sunsi imaju čak 23 milijuna dolara prostora, ali vjeruje se da ga ne žele potrošiti na kanadskog razigravača.

Toronto Raptorsi su spremni potrošiti na Nasha i spremaju se na agresivnu kampanju kako bi ga nagovorili na dolazak. Nash diplomatski "sve opcije drži otvorenima" pa čak i kada se govori o Knicksima i Netsima, iako je teško vjerovati da će tamo završiti. Opcija je i Miami koji mu, doduše, može ponuditi samo veteranski minimum. Nash je i dalje na visokoj razini s prosjekom od 12,5 poena i 10,7 asistencija. Šut iz igre nešto je slabiji (39%) od prosjeka (42,8%), ali u pravom okruženju dvostruki MVP može biti itekako koristan.

Hoće li dolazak Davisa nagovoriti Erica Gordona na ostanak u New Orleansu?

Odlaskom Chrisa Paula novopridošli Eric Gordon postao je prvo lice New Orleans Hornetsa. U siječnju je odbio ponudu Hornetsa na ugovor od četiri godina vrijedan otprilike 50 milijuna dolara. Želio je testirati NBA tržište. Dolazak novaka Anthonyja Davisa, za kojeg se procjenjuje da će biti vanserijski igrač, mogao bi Gordona nagovoriti na ostanak. Velika prednost za Hornetse jest činjenica da je 23-godišnji Gordon zaštićeni slobodni igrač što znači da imaju pravo izjednačiti ponudu svake momčadi i tako ga zadržati.

Prostora pod salary capom imaju. Osobito nakon najnovije razmjene u kojoj su se riješili ugovora Emeke Okafora. Dojam je i da im je zadržavanje Gordona primarni cilj ovog ljeta. U prethodnoj sezoni imao je prosjek od 20,6 poena, ali njegovi problemi s ozljedama su itekako poznati. To bi ga moglo koštati potražnje na otvorenom tržištu jer ovaj bek-šuter tek mora dokazati da može ostati zdrav i konstantno na visokoj razini. Bit će zanimljivo vidjeti i što će Hornetsi napraviti sa slobodnim igračem Chrisom Kamanom.

Što će odlučiti veterani Kevin Garnett, Ray Allen i Tim Duncan

36-godišnji Kevin Garnett revitalizirao se u ovogodišnjem doigravanju, ali jasno je da ga je ova NBA sezone emocionalno ispraznila. Može li se nagovoriti na novi krug priprema i dugačke regularne sezone? Motivacija u doigravanju za njega ionako nikad nije bila problem. Garnett je Dannyju Aingeu rekao da mora razmisliti o nastavku svoje karijere. Trenutno je dojam da je najbliži ostanku u dresu Boston Celticsa.

Nešto drugačija je priča s Rayjom Allenom. On svakako želi nastaviti igrati, ali upitno je koliko želi ostati u Bostonu. Trenutno se sve svodi na nagađanja, a najnovija su da Allen ipak želi ostati član Celticsa. Još nedavno žestoko je odjeknula mogućnost da zeleni dres zamijeni onim Miami Heata i s njima napadne novi NBA naslov.

Tim Duncan je službeno slobodni igrač, ali nitko ne očekuje da će napustiti San Antonio. 36-godišnji Duncan karijeru želi završiti u dresu Spursa. Prošle sezone zaradio je 21 milijun dolara. Novi ugovor vjerojatno će biti manji, a dosta ovisi i o tome što će Spursi sa zaštićenim slobodnim igračem Danielom Greenom te 30-godišnjim Borisom Diawom kojem je također istekao ugovor.

Memphis odlučio da neće zaštititi O.J. Maya

Zanimljive i teške odluke su pred rukovodstvom Memphis Grizzliesa. Momčad je odlučila podnijeti inicijalne ponude za Marreesea Speightsa i Darrella Arthura i tako ih učiniti zaštićenim slobodnim igračima. Isto nisu napravili za talentiranog O.J. Mayja za kojeg je poznato da su ga u nekoliko navrata željeli razmijeniti. Mayo je tako slobodan igrač i Grizzliesi nemaju mogućnost da mečiranjem ponude zadrže Mayja. Stisli su ih i teški ugovori Gasola, Gayja i Randolpha koji će kroz iduće tri sezone zaraditi 149,1 milijun dolara pa uprava momčadi pod velikim pritiskom da ne prijeđu granicu "poreza na luksuz". Špekulacije oko razmjene Rudyja Gayja su sve glasnije.

Bez velikih promjena za Knickse, ali s njima ionako nikad nije dosadno

To što će na jesen New York Knicksi izgledati veoma slično kao i ove sezone ne znači da u njihovom kampu nije bilo puno zanimljivosti. Najveća enigma je J.R. Smith (ali tako je to inače) koji je rekao da želi ostati u Knicksima, ali i donio poslovnu odluku na način da nije aktivirao opciju zadnje godine ugovora pa će testirati tržište što mu donosi puno više mogućnosti i vrlo vjerojatno veću plaću.

Liga i Udruga igrača upravo su završili spor oko statusa koji će na slobodnom tržištu imati Jeremy Lin i Steve Novak. S obzirom da su ih Knicksi pokupili s liste otpuštenih igrača (waiver) bilo je upitno mogu li se na njih odnositi tzv. "Birdova prava" koja momčadi dopuštaju da svoje slobodne igrače potpišu bez obzira što prelaze salary cap. Napokon je odlučeno povoljno za Knickse koji sada i Lina i Novaka mogu potpisati kao igrače s "ranim Bird pravima".

To znači da Knicksi neće morati na njih potrošiti svoju mid-level opciju koju će sada moći iskoristiti na nekog drugog slobodnog igrača. Bit će to najvjerojatnije ugovor na 3 milijuna dolara na raspolaganju momčadima iznad salary capa. Imaju i pravo na jedan veteranski ugovor i bit će interesantno vidjeti kako će ga i na koga GM Glen Grunwald potrošiti (u igri su razigravači Nash, Kidd, Miller, Felton, Nelson).

Hibbert, Anderson, Ilyasova - igrači koji čine razliku

Uzmemo li kao riješeno pitanje da zaštićeni Nicolas Batum ostaje u Portlandu (što uopće nije riješeno pitanje jer Batum namjerava poslušati ponude i drugih momčadi i naglašava da mu je jako bitno kako Portland misli graditi ekipu), na raspolaganju ostaje još niz iznimno zanimljivih igrača koji u svakoj momčadi mogu napraviti razliku.

Turčin Ersan Ilyasova prošle je sezone za Milwaukee Buckse imao prosjek od 13 poena i 8,8 skokova. 25-godišnjak je slobodan igrač, prošle sezone zarađivao je 2,2 milijuna dok bi ove godine plaća mogla skočiti na 8 milijuna dolara. Ilyasova je to zaslužio svojim kvalitetnim partijama i Bucksi će se morati dobro potruditi žele li ga zadržati.

Zaštićen slobodni igrač je Ryan Anderson koji je u dresu Orlando Magica i službeno najviše napredovao ove sezone. Odabrao je odličnu sezonu da odradi najbolju kampanju u svojoj karijeri. Jednaka je situacija s centrom Indiana Pacersa, Royjom Hibbertom, koji je nastavio napredovati, a kako u NBA-u uvijek nedostaje kvalitetnih centara, Hibbert se doveo u odličnu poziciju za pregovore s Pacersima. Prema trenutnim podacima, i Pacersi kao i Brooklyn Netsi namjeravaju izjednačiti sve ponude za Hibberta odnosno Brooka Lopeza.

Na tržištu je još cijeli niz kvalitetnih košarkaša, uključujući i Slovenca Gorana Dragića koji je bio fantastičan u dresu Houston Rocketsa. Određeni izvori tvrde da su Rocketsi spremni produžiti s Dragićem, što znači da bi grad napustio kvalitetni razigravač Kyle Lowry.

Tu su još i Gerald Wallace iz Netsa koji ga svakako namjeravaju zadržati u nadi da će im to pomoći u nagovaranju Derona Williamsa, zatim Jason Terry, George Hill, Omer Asik te Jeff Green koji se vrlo dobro oporavlja od operacije srca. Bez ugovora su i Michael Beasley iz Minnesote, Landry Fields iz Knicksa, Ramon Sessions iz Lakersa te Brandon Bass iz Celticsa "Prijelazni rok" kreće 1. srpnja u ponoć i minutu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBATeme tjedna
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2012. u 22:59
    Nadam se da će Nash u Raptorse, plus ako još dovedu nekog od Denga, Gaya, Iguodale ili Batuma bit će to respektabilna ekipa. Publika u Torontu to zaslužuje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2012. u 15:06
    istina je da bi se allen uklopio dobro u miami ali ic u redove velikog rivala sumnjan da oce(iako je znakovita izjava lebrona od jucer da bi ga volio vidit u ekipi),najbolje da ostane u c'sima pa da jos jednon probaju napast prsten..kg ima motiva tu nema spora,a povratkon greena imaju malo vise... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2012. u 14:14
    Nema šanse da Nash završi u Heatu, iskreno u sistemu igre koji igra Miami Nash i nije toliko potreban (znam ova rećenica je bogohuljenje), jer šteta koristiti Nasha samo kao spot-up šutera, jer Lebron je taj koji dominira loptu na perimetru i low- postu i sada kada je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2012. u 12:54
    ray allen bi trpao trice u miamiu kao lud. nakon udvajanja jamesa i wadea, on bi gotovo uvijek bio sam na šutu. a u bostonu je stalno morao trčati kroz blokove da bi se dokopao kojeg otvorenog suta...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.06.2012. u 12:44
    nikako ne bi volio da ode u redove najvecih rivala.. ako se ne varam i on je dao izjavu da ne misli tamo ic.. trebali bi sunsi pustit nasha i probat vratit dragica koji je prosle sezone bio na 18p i 8as u utakmicama u kojima je startao.. oj mayo bi navodno mogao zavrsit u bostonu umjesto ray... [više na forumu]
    Obrisan korisnik