Nogomet

Genijalac kojem Talijani trebaju podići spomenik

Piše:Branimir Korać • subota, 30.06.2012.
Genijalac kojem Talijani trebaju podići spomenik
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Italija je u finalu i kreće po naslov prvaka Europe. Zasluge za to imaju cijela momčad, cijeli stručni stožer, međutim bez jednog čovjeka Talijani bi teško bili tu gdje jesu. Samozatajni genijalac Andrea Pirlo motor je ove Italije i čovjek bez kojeg je Prandellijev sastav u velikom broju postotaka slabiji...

Teško je pronaći čovjeka koji za Andreu Pirla neće imati samo riječi hvale. Iako je u svjetskom nogometnom vrhu već godinama, kada se dijele nagrade, Pirlovo ime se u javnosti rijetko spominje. Nezasluženo. Čovjek je nogometni genijalac, bio je godinama motor Milana, a sada je to isto u Juventusu dok o vrijednosti koju donosi talijanskoj reprezentaciji ne treba niti pričati. Međutim Pirlo je samozatajan i miran, medijski pomalo nezanimljiv. Nije poput Messija da je sposoban utrpati 50+ golova u sezoni, nije poput Ronalda magnet za medije i obožavatelje na terenu i van njega, nije poput Xavija da će imati troznamenkasti broj dodavanja s gotovo 90 posto uspješnosti. Međutim, tko može Pirla izbaciti iz društva onih najboljih?

Čovjek kojem Pirlo u svakom trenutku izražava zahvalnost i govori kako mu je "spasio" karijeru je Carlo Ancelotti. Nakon lutanja po posudbama i toplo-hladno igranja u Interu, Ancelotti je Pirlu u Milanu pronašao pravu poziciju. Postavio ga je na, sada sve češće i popularnije nazivanu, poziciju playmakera iz pozadine. To je pozicija klasičnog središnjeg veznog, igrača koji je glavna spona između napada i obrane, pozicija koja Pirlu savršeno odgovara. Pokazao je to tijekom cijele karijere u Milanu, tijekom prošle sezone u Juventusu i tijekom cijelog Europskog prvenstva.

Pirlo u glavi ima savršeno računalo

Ono što ga krasi je natprosječna nogometna inteligencija. Ne posjeduje brzinu Messija ili Ronalda, ne posjeduje niti fizičku snagu, ali je u pravom smislu genijalac u kopačkama. Natprosječna inteligencija mu omogućuje sjajan pregled terena, oslobađanje protivnika s neviđenom lakoćom i donošenje najboljih odluka u djeliću sekunde. To je ono što ima vrlo mali broj igrača, a još manji broj igrača ima "pun paket", praktički sve što je potrebno za uspjeh na visokoj razini. Vrhunsku psihu, igračku inteligenciju, sjajnu tehniku, izdržljivost, odgovornost u igri, igru u oba smjera i odličan šut. Pirlo posjeduje sve to.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Od prvog talijanskog meča na ovom Euru naglašavan je od strane svih stručnjaka kao najveća opasnost po protivnika. Ne u smislu da će zabiti na svakoj utakmici gol-dva, već u smislu kreacije, igre, držanja konaca talijanske momčadi. Sve na što su stručnjaci upozoravali, Pirlo je savršeno argumentirao. Nema nikakve dvojbe kako je u dosadašnjem tijeku Europskog prvenstva najbolji igrač Talijana.

Mogu se hvaliti i genijalnost Buffona i njegove važne obrane u susretima s Njemačkom i Engleskom. Može se hvaliti i Mario Balotelli zbog briljantnih reakcija i pogodaka protiv Njemačke. Može se tako hvaliti i bilo koji drugi talijanski igrač zbog velikog doprinosa, no Pirlo je ključ. On je taj koji razvija talijanski napad, on je taj koji je sposoban razbiti i protivnički napad.

Xavi vs Pirlo, nepotrebna usporedba

U jednoj zanimljivoj analizi napravljena je usporedba Xavija i Pirla. U današnjem nogometu kada se dijele nagrade i kada se govori o najboljima, prečesto se gledaju brojke, statistika, a svi već znamo za onu priču o statistici - puno govori, a malo otkriva. I to je apsolutno točno. Xavi će uvijek imati više dodavanja nego Andrea, uvijek će imati i veći postotak točnih dodavanja, međutim ta dodavanja su različita. Dok Xavi ima dosta kratkih dodavanja jer i Španjolska i Barcelona njeguju takav stil igre, Pirlo ima puno više direktnih i riskantnijih dodavanja. Nitko ne tvrdi kako je Xavi lošiji igrač od Pirla, međutim kada se dijele nagrade, s obzirom na brojke koje su danas izuzetno popularne prilikom svih izbora, Pirlo nema šanse protiv Barceloninog i španjolskog veznjaka. A kako se na kraju analize kaže, bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti što bi se dogodilo da Pirlo i Xavi samo zamijene momčadi i reprezentacije. Uđu u drugačiji sustav igre. Bi li i onda razlika bila tolika?

Andrea Pirlo na Euru

Broj utakmica: 5

Minuta odigranih: 480

Pogodaka: 1

Asistencija: 2

Igrač utakmice: 3

Još jedna važna stvar kod Pirla je i još jedna moderna floskula - čini igrače boljima. No to je potpuna istina. Uz Pirla nije teško igrati, a to se jako dobro vidi u reprezentaciji. Montolivo je vrlo dobar igrač, isto tako i Marchisio, međutim uz Pirla izgledaju još bolji. Zašto? Zato što je Andrea jedan od najboljih igrača svijeta, ako ne i najbolji središnji vezni u svijetu, u korištenju prostora. Praktički u svakom trenutku Pirlo je otkriven i slobodan za primanje lopte što veznjake koji igraju uz njega čini boljima i njihove pogreške smanjuje na minimum. Rijetko će se dogoditi situacija da je Pirlo zatvoren i pokriven protivničkim igračom, bez obzira igrao protivnički trener s "flasterom" na njemu ili ne. Gotovo uvijek je na slobodnoj liniji dodavanja. Otvaranje i čitanje terena mu je savršeno.

Osim svih ovih tehničkih detalja, Pirlo je i veliki trkač. Protiv Njemačke je pretrčao gotovo 12 kilometara bez obzira na 33 godine i bez obzira na titulu playmakera. Pokrio je puno toga, otvarao se suigračima, zatvarao njemačke veznjake i u globalu napravio sjajan posao. Ne smije se zaboraviti niti njegov sjajan udarac, to smo mi najbolje vidjeli u susretu Hrvatske i Italije. Pirlov slobodnjak je već davno opjevan, a niti danas nije izgubio osjećaj. Pogodak koji je zabio Pletikosi je bio maestralan, izuzetno teško obranjiv i "jedan od" pogodaka koji su mu obilježili karijeru.

Italija bez njega ne može

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Nakon svega nabrojanog, možete li zamisliti talijansku reprezentaciju bez Pirla? Naravno, može se, međutim, ne i na ovim pozicijama. Pirlo je ogroman razlog zbog kojeg Italija izgleda ovako dobro. Pirlo je ogroman razlog i zbog toga što Italija napadački izgleda izuzetno opasno. Zna to jako dobro i Prandelli i nije mu bez razloga dao odriješene ruke u kreaciji igre. U Milanu nije ostao, možda su mislili da je star i da ne zaslužuje poboljšani ugovor (kakav paradoks kada je tadašnji Milan u pitanju), otišao je u Juventus i odveo Juventus do naslova prvaka. U talijanskoj reprezentaciji se pokazao ključem ulaska u finale. Žale li u Milanu za Pirlom? Itekako mogu žaliti.

Mogu žaliti ne samo za sjajnim nogometašem, već i za velikim čovjekom. O njegovoj veličini dovoljno govori respekt svih talijanskih navijača. To definitivno nije mala stvar za igrača koji je nastupao za Inter, Milan i Juventus. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati primjeri igrača koji nakon toga nisu postajali izdajice i još neki malo ružniji epiteti. Pirlo je za sve legenda talijanskog nogometa. To pokazuje i u Poljskoj i Ukrajini. Pokazuje i da zaslužuje respekt ne samo svih talijanskih navijača već i ljubitelja nogometa diljem svijeta. Trostruki igrač utakmice na ovom Euru u slučaju da Italija podigne trofej prvaka Europe najveći je kandidat za najboljeg igrača Prvenstva. I tko će takav odabir moći osporiti?

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 13:27
    Ne bih nikog izdvajo od italijana jer mi se vise svidjaju kao ekipa, i veceras ce zasluzeno da pobijede spaniju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 02:47
    može uzeti epitet tata!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2012. u 01:06
    Ok, svaka čast Pirlu, ali novinari nepravedno zapostavljaju ostatak talijanske momčade. Nije mi jasno zašto se njega hvali baš toliko u odnosu na ostale. Chiellinija npr. rijetko tko ističe, a on je po meni jedan od najzaslužnijih što im obrana izgleda neprobojno. On je najbolji branič ovog... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • ManchaVerde30.06.2012. u 22:32
    Ja se pak sa smjeskom sjetim kako je on prvo bio u Interu, a oni, poznati po izvrsnim procjenama mladih igraca (nisu pogodili valjda od Bergomija), ga prodali MIlanu
    ManchaVerde
  • Obrisan korisnik30.06.2012. u 19:16
    pravi lider. Poveo je ekipu u koju ni sami Talijani nisu puno vjerovali tako hrabro kao da ima prekaljene veterane i borce koji su prošli sve moguče i nemoguče okršaje.Odveo ih ravno do finala
    Obrisan korisnik